Detta är ett arkiv, besök gärna min aktiva blogg.

Annica Tiger

Annica Tigers Blog Arkiv augusti 2004

- tankar som förför, berör och upprör.

augusti 31, 2004

Mediadrev

Minns ni mediadrevet om Torsby-läkaren i februari i år? Han som blev utpekad för att vara en bluff? Det var helt fel. Det berättar tidningen Journalisten och berättar att Pressombudsmannen (PO) har klandrat Värmlands Folkblad för deras osakliga publiceringar. Jag litar på att både tidningen Journalisten och PO går ut med korrekt information här.

Redaktionschef och tillika ansvarig utgivare på Värmlands Folkblad, konstaterar att PO "tar till väldigt starka ord". Han försvarar dock tidningens beslut att publicera namn och bild på läkaren och han står han fortfarande för merparten av artiklarna, men han medger att en del kanske var lite överdrivna – med facit i hand. Dagens understatement? Förstår han inte att ett sådant här drev av en oskyldig kan förstöra personens liv?

Jag tycker nog att tidningen tog till väldigt starka ord när de publicerade sina artiklar. Artiklar med rubriker som "Bluffläkaren tog fingret" (sanningen var att nageln hade tagits bort), "Bedragare ofta trevliga" (en intervju av en doktorand som forskade i bedrägeri och manipulation) och "Bluffade alla".

Saxat ur Journalisten:
Över nästan hela VFs förstasida fanns en stort dragen porträttbild och rubriken "Bluffade alla". I artikeln fastslogs att Pedersen under två år behandlat hundratals patienter på Torsby sjukhus. Läkare och patienter hade tagit honom för en ung ambitiös läkarstuderande på praktik, men enligt tidningen saknade han både behörighet och tillräcklig utbildning. Apoteket uppmanade nu alla som fått recept utskrivna av honom att omgående kontakta sjukhuset. I värsta fall var medicinen felordinerad och därmed livsfarlig.

Jag tycker att tidningen ska ställa sig i skamvrån. Jag tycker att tidningen ska ge den utpekade läkarstudenten ett symboliskt skadestånd.

Den 5:e februari skrev jag om detta i bloggen.
Jag som, alla andra, gick på det hela.
Jag skrev detta nedan:
Man kanske ska söka jobb på Torsbys sjukhus som läkare? Jag har också viss medicinsk utbildning. De verkar inte vara så nogräknade med att kolla upp att de som anställs har behörighet. Det är väl fler huvuden som kommer att rulla där nu. De som anställde dem till exempel.

Sens moral. Det är lätt att följa drevet. Tänk om jag namngett läkaren? Tänk om fler bloggare hade gjort det eller kanske gjorde det? Nu finns hans efternamn med i citatet från tidningen Journalisten, men det är en annan femma. Det är en positiv artikel och skadar inte mannen, tvärtom. Jag är glad å hans vägnar. Jag hoppas att lugnet lägrar sig i Torsby och att han kan återfå livsglädjen och arbetslusten, samt att ortsbefolkningen får information – lämpligen av Värmlands Folkblad som startade drevet – så att skvallerbyttorna slutar att tissla och tassla i stugorna. Hur det var med de andra utpekade läkarna har jag inte hittat någon information om.

// Annica Tiger

Fransk samsyn

Den grupp som kallar sig Islamiska armén i Irak har kidnappat två fransmän, Christian Chesnot och Georges Malbrunot. Gruppen kräver att Frankrike återkallar en lag om förbud mot religiösa symboler i skolorna som ska träda i kraft i morgon. Den nyheten har säkert inte undgått någon.

Det som jag tycker är intressant är att vädjande om ett frisläppande av de franska fångarna kommer från bland annat den islamistiska organisationen Hamas, Yasser Arafat och fem miljoner muslimer i Frankrike. Franska muslimer som vid skolårets början, nu på torsdag, hade planerat demonstrationer mot förbudet att använda huvudduk i skolan har nu ställt in sina aktioner i ilska över kidnappningen.

Det ger hopp. Jag tänker på det Stationsvakt skrev häromdagen. Han hade hittat till en hemsida där frågan "kan en muslim vara vän med en kristen" framställdes. Tydligen inte enligt broder Anas Khalifa. Det jag hörde skrämde mig. Jag hoppas verkligen att denna ljudfil återger en extrem åsikt och inte speglar vanliga muslimers tänkande. Jag vill gärna tro att det är så att de flesta inte delar denna uppfattning. Det var det som gjorde att jag tyckte artikeln i DN var intressant och visade i alla fall på en samsyn i en fråga.

// Annica Tiger

Allvarlig lek med ord

Låt första april
bli en internationell mansdag!
En förslag jag kom med redan
i april år 2002.

Män får numera rösta, samt äga och ärva. De självklara rättigheterna - kan tyckas nu så här i efterhand - fick de för cirka 75 år sedan.

Jag föreslår att vi instiftar en internationell mansdag den första april. Varför? Jo, av den enkla anledningen att vi inte lever i ett jämställt samhälle. Trots att många ofta försöker hävda motsatsen.

Visst börjar det luckras upp. Vi kan diskutera om våra olika könsroller. Så långt, så väl. Men på något sätt konserveras våra könsroller och förs över till nästa generation, mer eller mindre omedvetet. Jämlikhetsarbetet verkar ha gått i stå.

Fortfarande gör vi skillnad på könen i barnens uppfostran, måhända omedvetet men ändå. Men det är så mycket mer. Makt! Anpassning! Dolda budskap! Vi ser inte längre orättvisorna? Vi måste ompröva våra attityder och värderingar för att mötas som jämlikar.

Vi kvinnor måste sluta upp med att racka ned på de maskulinistiska grupperingar som männen bildat i sin strävan att uppnå jämlikhet med oss kvinnor. Det kanske inte är roligt för dem att bli jämförda med nazister och få glåpord som nazimaskulinister kastade efter sig? Prostatamaskulinister är ett annat vanligt skällsord som kan höras i heta debatter, precis som om män skulle tänka med prostatan.

Låt oss sansa oss. Låt oss mötas som jämlikar. Männen vill bara få samma rättigheter som vi kvinnor redan har. Det är väl inte svårt att förstå? Istället för att försvåra männens strävan borde vi kvinnor uppmuntra och hjälpa dem. Vi tjänar alla på att bli mer jämlika.

För inte är vi jämlika; när man kan läsa om allt detta nedan var dag i medierna. Det gäller globalt, såväl som här hemma i Sverige. Jag - som kvinna och medmänniska - känner att jag måste hålla med dessa maskulinister. Leve maskulinismen!

 • att det fortfarande finns motstånd mot manliga präster.
 • att många män ofrivilligt tvingas in i deltidsfällan.
 • att männen överlag tjänar mindre än oss kvinnor.
 • att män med barn dessutom tjänar cirka sju procent mindre än sina barnlösa kollegor.
 • att män med barn eller med barn som är på väg ofta nekas/förlorar sitt arbete på grund av diffusa skäl.
 • att männen bara äger en femtedel av företagsmedlen i Sverige.
 • att svenska män bara har hälften av vad kvinnan har i sparkapital.
 • att vissa kulturer ännu tvingar män att bära slöja.
 • att män inte får gå ut ensamma utan kvinnligt sällskap i vissa kulturer.
 • att män inte får läkarvård just för att de är män, inte får utbildning eller ens tillåts arbeta utom hemmet i en del islamistiska samhällen.
 • att det fortfarande anses fult om män röker på öppen gata.
 • att män som visar att de har ett sexualbehov kallas för horor och lättfotade.
 • att män som pojkar omskäres, ollonet (känselorganet) skärs bort med rostiga, trubbiga rakblad under primitiva förhållanden.
 • att så få kvinnor utnyttjar sin mammaledighet vilket knyter männen allt hårdare till hemmets härd.
 • att män inte får gå lättklädda i värmen, gör de det anses det att de får skylla sig själv om de utsätts för övergrepp.
 • att männen tvingas till dubbelarbete - hem/arbete.
 • att många män tvingas in i prostitution och förnedras av oss kvinnor.
 • att så få av männen är företagsledare eller chefer.
 • att Ericson bara har/haft en manlig styrelseledamot under 126 år.
 • att män möts av ett gediget motstånd mot kvotering i arbetslivet.
 • att pojkar får mindre "utrymme" och uppmärksamhet i skola och på dagis enbart för att de är killar.
 • att pojkidrotten missgynnas, både ekonomiskt och resursmässigt.
 • att medierna mest refererar kvinnlig idrott.
 • att män upplever det som att de måste vara bättre än oss kvinnor för att tas på allvar och bli accepterade inom yrkeslivet.
 • att män anses som orena om de inte är oskulder när de gifter sig.
 • att flertalet av dem som misshandlas och våldtas i hemmen är män.
 • att det är vanligast att små pojkar utsätts för övergrepp och incest.
 • att män oftast ses som sexobjekt.
 • att kvinnan vräker sig i TV-soffan när hon kommer hem från jobbet medan mannen får fixa mat, snyta ungar, hjälpa till med läxor och natta barnen.
 • att mannen alltid är tvungen att ta huvudansvaret för barnen.
 • att män inte kan gå in på en chatt med "nicket" Anders, 15 år utan att överdrösas med sexuella förslag.
 • att ordet "mansfrid" inte ännu är etablerat och respekterat.
 • att flertalet män upplever det som otryggt att gå ut på grund av besvärande blickar, ofredanden och överfallsrisk.
 • att mannen inte får bestämma över sin kropp då fria aborter ifrågasätts.
 • att namnet på mannens könsorgan skulle anses som ett skällsord.
 • att män riskerar blodproppar av sina p-piller.
 • att män får sämre sjukvård vid hjärtinfarkt på grund av sitt kön.
 • att kvinnan fortfarande är normen för all forskning, exempelvis läkemedelsframställning.
 • att det tas fram mediciner enbart för kvinnor - nu senast Viagra - men männens problem att få stånd och orgasm inte tas på allvar.

// Annica Tiger

Olåst dörr

Microsoft har visat hackarna var dörren är, hur låset fungerar och att nycklarna ligger under dörrmattan, så avslutas denna artikel som beskriver ett säkerhetshål, som är lika stort som en krater, i Windows efter uppdateringen med XP Service Pack 2.

// Annica Tiger

augusti 30, 2004

Talibanerna på frammarsch

Afghanistans huvudstad Kabul utsattes för ett bilbombsattentat i går. Talibanerna har tagit på sig sprängdådet. Talibanerna störtades av USA-ledda styrkor i slutet av år 2001, men tycks inte ha kunnat avväpnas av nuvarande regering eller de fredsbevarande grupper som finns kvar i landet.

Talibanerna har kommit fram ur sina grottor och förklarat krig mot både utländska och inhemska styrkor i Afghanistan. De har även förklarat krig mot hjälparbetare, vilket har lett till att många av dem valt att lämna landet. Talibanernas syfte är att störa de kommande valen, presidentvalet i oktober och parlamentsvalet våren 2004. Jag förmodar att de planerar att överta makten i Afghanistan igen. Jag är rädd för att de kommer att lyckas.

Flera hundra skolor som åter öppnats igen för att ge kvinnor och flickor möjlighet att studera igen efter talibanernas fall uppges ha bränts ned av talibananhängare under det senaste året. Talibanerna är extrema islamistiska fundamentalister. Det är lätt att vifta bort dem och avfärda dem som just det, extrema islamistiska fundamentalister och glömma bort att det finns underliggande strömningar i Afghanistan som fanns innan dessa herrar med svarta turbaner på huvudet kom till makten. Olika grupper av Mujaheddins har under sina korståg nästan betett sig än vidrigare än talibanerna, speciellt mot kvinnorna.

Det är inte något nytt för Afghanistan att befinna sig mitt i en konflikt. Talibanerna är bara de näst senaste i en lång rad av erövrare under landets historia. Det är krigsherrar, profeter, helgon och filosofer som kommit och gått under landets historia. När ska landet få blomstra upp igen? När ska folket få lugn och ro? När ska kvinnorna få leva någorlunda fritt igen och få arbeta och studera? När ska landet bli ett demokratiskt land, utan konflikter och stridigheter?

Men vad gör politikerna åt den syn som
fortfarande än i dag genomsyrar deras kultur?
En afghan är en man som kan förmå
sin kvinna uppfylla kraven på avskildhet.

Capitalizing on Capacities of Afghan Women
är en rapport utgiven av FNs organisation för
arbetslivsfrågor, ILO (International Labour Organization).
Att vara en riktig afghan kräver tre saker: För det första att vara man, för det andra att vara en man som kan förmå sin kvinna att uppfylla alla de stränga krav på avskildhet som den traditionella afghansk-islamiska kulturen uppställer, samt för det tredje att vara en man som kan försörja sin kvinna och en familj - om så krävs, och inget annat erbjuds, genom att bli soldat hos någon krigsherre.

Jag har beställt några böcker till nu bara för att försöka förstå det, som för mig, är så ofattbart att detta sker i vårt moderna samhälle. Jag har läst två böcker om hur kvinnorna hade det under talibanstyret och i flyktinglägren i Pakistan (dit många flydde) och det var ingen upplyftande läsning.

Bokhandlaren i Kabul

Oheliga Krig:
Afghanistan, Usa Och Den Internationella Terrorismen

Till Afghanistan Kommer Gud Bara För Att Gråta:
Berättelsen Om Shirin-Gol

// Annica Tiger

Kollektivistisk syn?

Vi vill att Sveriges kvinnor skall veta att ett borgerligt alternativ kommer att bryta den kollektivistiska synen på kvinnor mot en respekt för att kvinnor är individer precis som männen.

Jag läste på DN Debatt att borgarna har placerat sig själv på vita hästar redo att skritta ut och befria alla kvinnor från nuvarande regerings kollektivistiska syn på kvinnor. Har de tjuvstartat med en förfest inför mötet som de ska ha i dag hemma hos Maud? De kanske satt i det där stora träbadkaret som Maud har hyrt inför mötet?

Tack, men nej tack. Jag vill inte bli befriad av borgarna, trots alla era fagra löften. För om borgarna vinner valet är det inte kvinnorna som blir vinnare. Tvärtom.

// Annica Tiger

augusti 29, 2004

Äntligen slut!

Äntligen är OS snart över. Sportjournalisten på TV4 som sammanfattade spelen var den enda hitintills jag har hört som kommenterat skandalen att inför spelen dödades 150.000 hundar och han tyckte inte heller om den öppna prostitutionen som Aten sanktionerat inför spelen. En elogé till honom att han vågade kritisera detta.

// Annica Tiger

Säljande nyheter, för vem?

I morse såg jag på filmen "Rånarna", en halvtaskig svensk film. Men den gick att se, mer var det inte. En film med ett dåligt manus och handlingen var ganska förutsägbar. Jag blev förvånad över den ohöljda varumärkesexponeringen av ett visst väktarföretag. Företaget namn nämndes flera gånger filmen och var alltså inskrivet i manus. Företagets logotyp var mycket väl placerat inom kameravinkeln ett flertal gånger, på dörrar, på bilar och speciellt effektfullt i en scen som utspelades på en mack i närheten där företaget har sitt säte. Företagets namn på en neonskylt brann som en eld i mörkret över skådepelarna. Denna exponering kan inte ha varit helt gratis misstänker jag. Jag ogillar detta sätt att smyga in reklam i filmer. Det tar loven av filmens konstnärliga ambitioner, fast denna film kanske nu inte hade några sådana?

När B. kommer hem med tidningarna slår jag upp en av kvällstidningarna och hamnar på en sida där rubriken är "Kvinnorna älskar det nya sexpillret". I tidningen är rubriken delvis täckt med en text i röd färg "mer med". Produkten som avses nämns i artikeln som sexpillret bara för kvinnor är en succé. En bild av förpackningen syns tydligt och klart lite längre ned på sidan och läsaren får veta att Bio Nordica har sålt 6.000 burkar vid årsskiftet. Men vilket nyhetsvärdet var i artikeln listade jag aldrig ut. För mig såg det helt klart ut som en reklamfinansierad artikel, kanske inte helt olikt som det jag beskrev ovan i filmen.

Tänk om någon en dag skulle kunna reda ut det här, en gång för alltid. Säljer kvällspressen ut sig och skriver artiklar som egentligen är ohöljd reklam? Eller skulle nyheten vara att Aftonbladet Söndag nyligen lät en kvinna testa medlet och att hon tyckte sig bli lite kåt efter ett par timmar och att hon fick två orgasmer? Tron kan försätta berg sägs det. Redan den gången reagerade jag på detta, men söndagsbilagorna är mer eller mindre nedlusade med förtäckt reklam och jag orkar inte bry mig om det. Men nyheter ska vara nyheter och inte reklam.

Placeringen av artikeln var av stor vikt. Sidan sex och sju handlade om mannen som gick bärsärkagång med ett järnrör och sidan åtta handlade om att några franska journalister hotas att dödas om inte Frankrike drar tillbaka lagen om slöjförbud i franska skolor. På sidan nio kommer då denna artikel, mitt bland nyhetssidorna för övrigt. Sidan tio till tretton handlade om att legionellabakterier antagligen har smittat tre personer via grönsaksfuktmaskinen på ett varuhus i Umeå. En person har avlidit, dock är det oklart om det var hans cancer eller legionärssjukan som tog hans liv.

Inom tryckeribranschen finns två uttryck, horungar och änkor (en del säger enkel och dubbel horunge). En horunge är när sista raden i ett stycke står överst på nästa sidaoch en änka är omvänt när den första raden i ett stycke står ensam längst ner.

Det finns tydligen även ett uttryck som heter horannons inom branschen såg jag nyligen på en mailinglista. Det innebär att en tidning skriver en artikel om ett företag, helt gratis och den ingår i tidningens redaktionella text. Företaget i artikeln förväntas som motprestation boka en dyr annons, som av en händelse händelsevis brukar publiceras i samma nummer.

Nu kunde jag inte hitta en horannons i tidningen. Då uppfinner jag ett nytt uttryck på stående fot, hortext – redaktionell text där det kan misstänkas att tidningen fått betalt för att skriva artikeln. Bara tanken svindlar. Jag hoppas jag har fel.

Svenska Akademiens ordlista
hor|unge s. <särsk. boktr.> utgångsrad överst el. begynnelserad underst på en sida el. spalt.

Norstedts stora svenska ordbok
nyhet subst. ~en ~er
ngt som inte tidigare varit känt men som nu kan förväntas väcka intresse.

Norstedts stora svenska ordbok
rekla'm subst. ~en ~er
• sällan plur. form av massinformation avsedd att påverka människor att köpa en vara e.d., vanl. med nämnande av firmanamn och uppräkning av positiva egenskaper; vanl. i tidningar, broschyrer och filmer el. på skyltar och anslag på offentliga platser.

// Annica Tiger

Grattis fredagsyran

Fredagsfyran fyller ett år.
Grattis! Grattis!
Vi fick vraka och välja
bland gamla fredagsfyror.
Jag plockade lite som jag ville
ur olika fredagsfyror.

1. Är det någon speciell tidning/ magasin du köper regelbundet?

Aftonbladet och Expressen.

2. Prenumererar du på någon dagstidning?

Computer Sweden, InternetWorld och PC för Alla.

3. Var skulle du helst vilja resa just nu?

Ditåt näsan pekar, bara jag hamnade någonstans där det finns sol och värme.

4. Var skulle du vilja bo?

Långt in i skogen någonstans si så där 10 mil från Stockholm. Inga grannar. Bredband. Distansjobb. Hundar. Grisar. Höns. Nå...drömma får man. Det är i alla fall gratis och drömmarna kan ingen ta ifrån en.

// Annica

Sissas funderingar

Dalmatinerfröken Sissas funderingar.

Mitt namn är Kristallfjärdens Asparagus Aristotlerin Agata Asbestos men jag kallas för Sissa. Jag är en vacker dalmatinertik i mina bästa år. Min flock är för tillfället matte, husse och deras 5 valpar, Arne, Berit, Calle, Carina och Cecilia. Jag kom till denna flock för 5 år sedan som liten valp, då fanns bara matte och husse i flocken. Men de har skaffat några egna valpar sedan dess. Själv har jag fått tre kullar valpar, men ingen av dem har fått stanna i vår flock utan det har kommit främmande människor och hämtat dem, en efter en. Matte och husse har verkat vara nöjd med det, men ingen har frågat mig hur jag vill ha det.

Min fästman heter Nockebykennels Bertomulus Braiga Bertiollio men kallas Baloo. Vi lär aldrig få bilda en egen flock, fast det är det vi vill allra mest. Nej, vi ses bara en gång varje år alternativt vartannat år. Då har vi knappt tid till att umgås, leka och kelas utan det är mer pang på rödbetan. Vad tror människorna? Vi dalmatiner har också känslor och behov, men det tycks vara mer människornas behov som styr. En gång ville jag inte para mig, men då tog matte tag i min bak och höll fast mig så att Baloo ändå kunde bestiga mig, mot min vilja. Men matte säger att min vilja växer i skogen, vilket verkar vara sant.

Matte och husse har precis fått valpar, tre stycken blev det denna gång minsann. Jag fick inte vara med vid valpningen och jag fick inte ens vara med vid parningen. När matte har hjälpt mig när jag valpat har många valpar bara försvunnit för mig. Matte har inspekterat dem och burit bort dem, efter det har jag aldrig sett dem mer. Matte har muttrat någon om att inga fler valpar än tuttar och om det stämmer borde en av mattes valpar tas bort omedelbart. Ibland försvinner valpar i samband med valpningen bara för att de har fel sorts mönster och prickar. Jag har aldrig förstått varför, för mig är alla valpar lika fina.

En av mattes tre senaste valpar skulle i så fall också tas bort ur flocken. Calle har mörkare ögon och är mycket mörkare i skinnet än de andra valparna. Det måste vara en tjuvparning med vår trevliga färgade brevbärare, som ofta kommer på besök när inte husse är hemma. Då förpassas jag in i kennelrummet, men jag har öron och jag har förstått att de gör annat än bara dricker kaffe.

// Annica Tiger

augusti 28, 2004

Toaspöke

– Snuska inte ner på golvet, din cowboy! Du vet aldrig vem som kommer efter. Så sitt ner och stoppa vattenpistolen i skålen där den hör hemma.

Om denna manick kommer till Sverige och toaspöket kommer att prata svenska då tänker jag införskaffa ett toaspöke, helt klart. Priset i Tyskland är knappt 90 svenska kronor och det är ju en skitsumma för att slippa kissfläckar framför toastolen.

Jag har aldrig förstått att inte män sitter och kissar, än mindre vanan att bara skaka av eventuella urindroppar istället för att använda toapapper att torka bort dropparna med. Är det omanligt att sitta och kissa? Vill de se lilla hjärnan medans de kissar, hålla om den lite ömt och sedan skaka den lite för syns skull?

Jag har varit ihop med en kille som alltid satt och kissade. Det uppskattades av mig och för honom föll det sig helt naturligt att göra så. Han var inte mindre man för det i mina ögon.

// Annica Tiger

The American Dream

USA har ungefär 294 miljoner invånare. Av dem lever 36 miljoner (av dem är 12 miljoner barn) under fattiga förhållanden med en hushållsinkomst under 70.000 kronor (uppgav A-ekonomi i går) och en arbetslöshet som ligger på runt 5,5 procent. The American Dream är och förblir ofta bara en dröm för flertalet.

USA har inte samma sociala skyddsnät som vi har i Sverige så fattigdom i USA innebär inte bara att man är konstant hungrig. Det är värre än så eftersom den som inte kan teckna diverse försäkringar och betala för sig bor i sämre bostäder (ghetton som får vissa förorter hos oss att likna en Sörgårdsidyll i jämförelse) och får sämre sjukvård, tandvård och skolgång med mera.

I sin bok Discovering America (Upptäck USA) hävdar Valdas Aneluskas att "var 53:e minut dör ett barn i USA till följd av fattigdom och misär". Detta är något att tänka på för dem som vill montera ned det svenska folkhemmet med dess globalt sett goda välfärd och istället bygga ett samhälle på individualism (med USA som förebild), vilket bara gynnar de starka, läs välbeställda.

I onsdags sattes en klocka upp på Times Square som tickar upp kostnaden för kriget i Irak. Vid starten låg siffran på 134,5 miljarder dollar (1019 miljarder kronor) och klockan beräknas ticka upp ett dagligt belopp runt 177 miljoner dollar per dag.

För att finansiera USA:s enorma militära rustningsprogam och samtidiga införa skattesänkningar för de rika vill Bush genomföra stora nedskärningar för de grupper som egentligen skulle behöva ökat stöd. Stödet till de sämst ställda planeras att skäras ned med 165 miljarder dollar över en tioårsperiod, enligt www.socialisterna.org.

// Annica Tiger

Swift Boat Veterans for Truth

The Real Story on John Kerry´s Military Service. En grupp republikanska vietnamveteraner (Swift Boat Veterans for Truth) som stödjer Bush har satsat stort på en reklamkampanj för att smutskasta John Kerry. Den sanna historien? Lögner blir inte sanningar bara för att de upprepas. Det som är sanning för vissa är oftast osanning för de flesta, i alla fall när det gäller politik.

Det har ryktats om att denna kampanj mot John Kerry har stötts av kampanjdeltagare på Bush sida. Ryktena om detta var inte tagna ur luften har det visat sig. Benjamin Ginsberg var rådgivare i Bush återvalskampanj samtidigt som han gav juridiska råd åt dessa republikanska vietnamveteraner. Benjamin Ginsberg var inte den första som fick lämna Bush-lägret på grund av detta politiska lågvattensmärke. I lördags tvingades den pensionerade översten Ken Cordier avsluta sitt uppdrag eftersom han själv personligen hade medverkat i ett reklamavsnitt producerat av denna republikanska grupp av vietnamveteraner.

Gruppen verkar ha mycket pengar att röra sig med. Deras veteranpensioner lär inte täcka kostnaderna för deras aktiviteter :). Vart kommer alla bidrag ifrån? Det är 10.000-kronorsfrågan för i dag.

// Annica Tiger

augusti 27, 2004

Biologisk krigsföring

Det finns sedan länge en oro för biologisk krigsföring i form av att någon illasinnad skulle förgifta en hel stads vattentäkt med botulismbakterier eller att det som hände i Japans tunnelbana när nervgasen sarin spreds ska upprepas och orsaka mångas död. Ett tag efter 9/11 var skräcken stor för att mjältbrandsbakterier skulle spridas via brev eller på annat sätt. Visst finns den risken. Visst kanske det en dag kommer att hända att terrorister genomför något liknande. Efter 9/11 är inget omöjligt kan tyckas. Det som ingen hade kunnat föreställa sig hände och efter 9/11 kan alla föreställa sig allt.

Men det finns en annan biologisk krigsföring som inte så många tänker på kanske dagligdags och som har pågått i många år. Fast termen krigsföring kanske i detta fall ska bytas ut mot förgiftning, då det inte oftast sker medvetet och i syfte att skada någon eller något, men i mina ögon är detta fenomen lika allvarligt.

Vi människor håller på att förstöra vår egen planet. Tills dags dato har I-länderna varit de största miljöbovarna, men i takt med att resten av världen industrialiseras och jordbruken effektiviseras i en allt snabbare takt så ökar pressen mot vår Moder Jord.

Vi är orsaken till växthuseffekten, det är framtida generationer som kommer att få hantera våra kärnavfall och skador som kanske inte ännu uppfattas som farliga eller problematiska, men som i framtiden kommer att visa sig vara just det; jag tänker då bland annat på mobilnäten, vars påverkan på oss människor inte är riktigt kartlagda. Vi slösar med våra tillgångar. Vi missbrukar våra tillgångar. Jag skriver våra, för ingen äger vår planet. Den är en gåva till människan, men vi förvaltar den djävligt dåligt, milt uttryckt.

Jag är så pass gammal att jag minns ett år då alla fåglar började vingla berusat omkring på marken och de dog som flugor. Det visade sig till sist att det var kvicksilverförgiftning fåglarna drabbats av. Det var någon gång på 60-talet om jag inte minns fel. Det finns en bok som heter "Tyst vår" och som kom ut 1962, som kanske än i dag är läsbar.

Då var det kvicksilver, efter det kom PCB och DDT, det har hela tiden kommit larm i en strid ström om farliga ämnen som sprids i vår fagra natur. Det är inte bara gifter som sprids utan naturen drabbas av övergödning från bland annat jordbruken och kalhyggen orsakar erosion. Våra tvättmedel är effektiva och som det heter i reklamen "skonsam mot tvätten", men kanske inte lika skonsam mot naturen. Ja, det finns mycket att skriva om detta. Fler exempel. Fler faror. Fler gifter. Djur- och växtarter har dött ut. En del arter är nära att dö ut i skrivande stund.

Men det som nu är på tapeten är våra läkemedel. Jag såg ett inslag på nyheterna om att läkemedelsrester kommer ut i naturen via avloppsvattnet. Vi kissar ut större delen av de mediciner vi äter. Det kanske är dags för läkemedelsindustrin att ta fram läkemedel som bryts ned helt i kroppen och inte förorsakar naturen skada.

Krav på miljömärkta läkemedel är något som börjat diskuteras nu, inte en dag för tidigt. Det skulle sätta press på läkemedelsbolagen. Det finns säkerligen redan den kunskap som krävs för att ta fram mediciner som helt bryts ned i kroppen och om rester ändå läcker ut ska det finnas dokumentation på vilken påverkan de kan ha i naturen. Men så länge inga krav ställs på läkemedelsindustrin att sådana mediciner ska tillverkas lär inte något krut läggas på att ta fram dem. En miljömärkning av läkemedel skulle i alla fall få mig att ställa krav på min husläkare att bara skriva ut sådana, om möjligt.

Hormonpreparat som exempelvis p-piller utsöndras ur kroppen och hamnar därmed i avloppsvattnet och resterna finns kvar även efter reningsprocessen i reningsverkan och det orsakar problem för vattenlevande arter. Mörtar har blivit tvåkönade, hanarna bildar ägguleprotein och har ägganlag i testiklarna. Hur detta kommer att påverka mörtarnas fortplantning lär vi väl få facit på i framtiden. Inte nog med att vi människor överdoserar och använder alldeles för mycket läkemedel som i sig i förlängningen inte är bra för oss utan naturen får sin beskärda del av det missbruket. Mörtar påverkas. Kunskap saknas om hur effekten av dessa läkemedelsrester är på vattenlevande växter och organismer.

Blodfettssänkande läkemedel, antibiotika, hjärtmediciner, inflammationshämmande och smärtlindrande preparat, medel mot reumatism och epilepsi. Det är några exempel på läkemedel som finns i renat avloppsvatten och som alltså följer med ut i den svenska naturen. I dricksvatten har det påträffats rester av antibiotika och det är inte bra – inte för oss och inte för djuren. Dricksvatten tas ofta från vattentäkter där renat vatten från reningsverk hamnar.

Att bakterier blir multiresistenta är inte önskvärt, de sjukdomsalstrande bakterier som har blivit multiresistenta är inte trevliga att drabbas av. Lägg härtill den problematik som finns via djuruppfödarnas användning av antibiotika, även om det nu finns regler om karensdagar innan slakt känns det inte tryggt för mig som konsument. Fuskare finns i alla läger. Det lär alltid finnas djuruppfödare som tänjer på reglerna i rent ekonomiskt syfte, utan en tanke på att det i sin tur drabbar konsumenten.

// Annica Tiger

Elektronisk jihad

Det ryska säkerhetsföretaget Kaspersky hade hittat uppgifter på arabiska webbplatser som tydde på att en elektronisk jihad skulle inledas i går, men de drog sedan tillbaka sin varning för terrorattack på nätet.

Men jag tror att det kommer att komma en vacker dag. Det måste vara betydligt enklare än att kapa ett flygplan och styra in det i någon byggnad eller att spränga en tågstation. Det kanske inte kommer att ses som lika spektakulärt i deras ögon, men förmodligen skulle det bli mer effektivt och det skulle i alla fall bli mer oblodigt, helt klart.

Grottmänniskan Usama bin Laden, om han nu fortfarande lever, har kanske inte de tekniska kunskaperna och utrustningen för att utföra en sådan attack. Det finns knappast några trådlösa WLAN eller indragna fiberkablar för bredband i de grottor han tycks ha sådan förkärlek att kampera i.

Men vi ska nog inte underskatta den islamistiska militanta rörelsen i stort. De bedriver ett krig (jihad) och steget till en elektronisk krigföring är inte helt orimligt. Att de har för avsikt att försöka störa eller slå ut amerikanska, israeliska och västeuropeiska politiska och finansiella organisationers verksamhet på Internet ser inte jag som en orealistisk strategi. Sådana aktiviteter skulle kunna få förödande konsekvenser för hela världen.

Många svenska företag lägger ut delar av eller hela sina verksamheter till bland annat Indien för att det där finns så många kompetenta programmerare och andra tekniskt kunniga personer att anställa för en billig penning. Det visar på att den tekniska kompetensen finns och det är i Indien och i länderna runtomkring som många unga män rekryteras till terroristnätverken, exempelvis från Pakistan.

Det välrenommerade säkerhetsföretaget
Idefence är också oroade enligt IDG:
– Vi har definitivt sett en tilltagande aktivism bland hackarna, samt religiösa och politiska motiv till angrepp. Med verktygen och kunskaperna som cirkulerar i hackerkretsarna är det troligt att vi kommer få se alltfler förödande och koordinerade angrepp under 2004 och 2005. Det finns mycket där ute som är oroande, säger Ken Dunham på Idefence.

Jag har flaggat för detta scenario ganska länge, men ju längre det dröjer innan det blir verklighet, desto gladare blir jag.

// Annica Tiger

augusti 26, 2004

Hemsidor peppar till självmord

Många människor bär tunga ok på axlarna och är deprimerade. Försäljningen av lyckopiller bara ökar och ökar. Tyvärr är det ofta den enda hjälp som kan fås för flertalet. Väldigt få människor har råd att gå i terapi som de själva bekostar. Att få hjälp i form av terapi som betalas via självkostnadsskyddet är mycket svårt att få, om inte helt omöjligt i vissa landsting. En del deprimerade ser självmordet som enda utväg. Även unga människor har dessa tankar, vilket inte alla föräldrar förstår och därför ser de inte signalerna, som oftast är väldigt subtila.

Det oroar mig att det ploppar upp allt fler hemsidor på nätet som direkt riktar sig till dem som går i självmordstankar. Där får läsarna exakta råd om hur de kan gå till väga. Det går ungefär tio självmordsförsök på varje fullbordat självmord. Finns risken att fullbordade självmord ökar med hjälp via dessa sidor?

Ja, jag tror det. Att ha självmordstankar ensam på sin kammare behöver inte med automatik innebära att planerna genomföres. Tankarna stannar ofta vid tankar, likt en säkerhetsventil - en ångestventil. Men det kan även bli en livsstil, samma mekanism som gör att missbrukare dras till varandra och därmed kan deras egna missbruk förstärkas.

Jag tror att dessa hemsidor kan fungera på samma sätt. De uppmuntrar varandra. De glorifierar självmordet. De blir fixerade vid självmord. De sitter och chattar om självmord. Destruktivt och inte ett dugg konstruktivt skulle jag vilja påstå. Jag tvivlar starkt på att hemsidornas syfte är hjälp till självhjälp för att sluta fundera på självmord, såvida man nu inte avser självhjälp till att begå självmord.

// Annica Tiger

Vem/vilka släppte taget?

Jag läste en rolig historia på en mailinglista och mailade killen som postat skämtet och frågade om jag fick sprida den vidare och det var okey. Det kanske kan kännas som en kontrasternas kontrast med tanke på hur allvarligt mitt inlägg var i morse. Men det finns en poäng, alla kanske inte ser den men även om de inte gör det så funkar den som en vanlig rolig historia ;-).

Elva människor hängde i ett rep under en helikopter, tio män och en kvinna. Repet var inte starkt nog för att hålla för dem allihop så de bestämde att en var tvungen att släppa taget för att annars skulle de alla falla. De kunde inte bestämma vem som skulle bli tvungen att släppa taget förrän kvinnan höll ett gripande tal. Hon sa att hon frivilligt skulle släppa repet för att hon var kvinna och van vid att offra sig för make och barn och för män i allmänhet utan att få något tillbaka. När hon avslutat sitt tal borjade alla tio männen applådera.....

Till historien som hade sänts via mail fanns denna text bifogad längst ned i mailet och den texten är nästan lika rolig som själva historien :).

SKICKA DETTA MAIL TILL EN INTELLIGENT KVINNA SÅ ATT HON FÅR NÅGOT ATT LE ÅT IDAG, OCH TILL DE MÄN SOM DU TROR KAN HANTERA VERKLIGHETEN.

// Annica Tiger

Offentlig avrättning

I Allahs, den Nåderikes, den Barmhärtiges Namn avrättades en sextonårig psykiskt sjuk flicka offentligt i Iran den 15:e augusti i år. Fyra kardinalfel på en gång i mina ögon. En psykiskt sjuk människa avrättades. En person under 18 år avrättades. En summarisk och icke rättvis rättegång skedde. De två åtalade fick inte samma straff för samma brott, kvinnans brott renderade i ett dödsstraff och mannens brott till ett piskstraff.

I december 2003 lades ett lagförslag fram i det iranska parlamentet som gällde att minimiåldern skulle höjas till 18 år för när en person kan avrättas i Iran. Denna lag har ännu inte godkänts av Väktarrådet, den högsta juridiska instansen i Iran och med tanke på utvecklingen i Iran så lär den aldrig godtas. Tyvärr håller Iran på att avmoderniseras á la talibanstuk och kvinnan får det allt sämre och sämre i Iran.

Enligt FN:s barnkonvention och FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter, som faktiskt Iran undertecknade 1991 och ratificerade 1994, får ingen person under 18 år dömas till döden eller avrättas. Trots detta faktum finns det minst tio bekräftade fall av barn under 18 år som har avrättats sedan dess rapporterar Amnesty.

Den 15 augusti hängdes Ateqeh Rajabi på gatan mitt i centrala Neka, en stad i provinsen Mazandaran i de norra delarna av Iran. Tre månader tidigare hade hon dömts för att begått, enligt islam och koranen, handlingar som där anses vara oförenliga med en kvinnas kyskhet (amal-e manafe-ye òfat). Vad brottet egentligen bestod i framgår inte i någon av artiklarna. En gissning från mig är att det kan ha varit en förstulen kyss? En kram? Lite småhångel?

Under rättegången fick hon inte tillgång till en försvarsadvokat. Enligt en engelsk artikel från Amnesty så blev hon illa behandlad under rättegången och domaren klagade på hennes klädsel och man kan nog lugnt säga att hon var dömd på förhand. Avrättningen skedde offentligt enbart för att förnedra den dömda kvinnan och det var domaren som lade snaran runt hennes hals.

Hon var inte ensam om det så kallade brottet. Men mannen, som också var medåtalad, dömdes till 100 piskrapp och frigavs efter att straffet hade verkställts. Två människor, samma så kallade "brott" men så fruktansvärt olika straff. Finns det någon rim och reson i det hela? Nej, inte för mig. Men jag misstänker att en troende islam tycker att det är helt korrekt.

Jag kan inte tolka det som annat eftersom varken www.muslimer.se eller www.muslimer.org nämner detta bestialiska illdåd på sina hemsidor. Däremot så ger www.muslimer.org mycket uppmärksamhet över att boken "Förlorad heder" av Norma Khouri har visat sig att den kanske inte bygger på en självupplevd historia.

Men boken blir inte sämre för det eller mindre trovärdig i sin beskrivning av kvinnornas villkor i Jordanien. Det kan jag lugnt säga eftersom jag läst de tre andra böckerna om hur Allahs döttrar, det vill säga hur kvinnorna, har det i de olika islamitiska länderna. Jag rekommenderar alla att läsa boken "Allahs döttrar" av Geraldine Brooks.

// Annica Tiger

augusti 25, 2004

Extension till Mozilla

Jag fick ett tips av Bengt om en Web Developer Extension till FireFox och Mozilla. Jag har nu suttit och lekt en stund och den verkar vara väldigt användbar. Jag brukar sällan installera diverse browserstillägg, men här gjorde jag ett undantag.

// Annica Tiger

EU:s flygförslag horribelt

Arbetstiden för piloter och övrig kabinpersonal kan komma att öka från 45 till 60 timmar per vecka, enligt ett förslag från EU. Det kan innebära fem 12-timmarspass per vecka. Jag som själv har erfarenhet av att jobba med ett sådant schema kan säga med övertygelse att det kommer att innebära att flygsäkerheten kommer att äventyras och inte sist och minst, personalens hälsa. Sömnbrist och sömnstörningar kommer att komma som ett brev på posten, förr eller senare. Trust me.

SvD verkar ha samma flashbanner med den irriterande bakgrundsmusiken "Ju mer vi är tillsammans" som irriterar mig till vansinne. Jaja, jag fick stå ut med den också :) för jag ville faktiskt läsa artikeln om EU:s flygförslag.

Jag hoppas att Svensk Pilotförening lyckas i sin uppvaktning av transportminister Ulrica Messing med krav på att Sverige inte går med på att försämra piloternas arbetsvillkor. Jag tycker det är underligt att hon är positiv till detta EU-förslag. Jag förstår inte hennes motivering "Med förslaget skulle samma regler gälla för alla, även för de nya EU-länderna som har lägre krav." Det är väl bättre att höja deras krav än att försämra våra? Det var det mest idiotiska jag hört på ett bra tag, även från en politiker.

Arbetet med att harmonisera flygsäkerhetsregler och arbetstidsbegränsningar för flygpersonal i Europa har pågått i över tio år. Otroligt! Efter så lång tid kommer ett förslag som är helt orimligt och verkar mest framlagt av rent politiska skäl. Oj, har vi en chans att klubba ett beslut? Jösses, snabbt fram med klubban och klubba beslutet, strunt samma vad det egentligen innehåller och vad det kommer att få för konsekvenser.

Med tanke på de två plan som störtat i Ryssland, som i och för sig knappast hade förhindrats av en pigg besättning, så finns det inte marginaler att knapra på när det gäller flygsäkerhet. Terrorismen kommer att fortsätta att använda flygplan som medel för sina illdåd. Att oskyldiga människor dör verkar inte spela någon som helst roll.

Ett grundläggande krav är att flygbesättningen är pigg och alert. Detsamma gäller den personal som arbetar med flygsäkerheten på marken vid flygplatserna. Hur pigga och alerta är de på sitt femte pass och på dess elfte timme efter fyra tidigare avklarade 12-timmarspass samma vecka? På Arlanda misstänker jag att de har så kallade "väktarpass" eftersom det är ett väktarbolag som sköter det hela. Den aspekten borde kanske också dras fram när vi talar om flygsäkerhet?

// Annica Tiger

Bryderier om XP Service Pack 2

XP Service Pack 2 ska enligt Microsoft göra din dator säkrare. Det ska bli slut på allt patchande. Men det verkar som om Microsoft redan borde börja med arbetet med XP Service Pack 3. Flera säkerhetsluckor har redan hittats. Trots ett fullt patchat Windows XP SP1/SP2 och Internet Explorer 6.0 finns en allvarlig bug i Internet Explorer.

Jag använder (och har även nyss förnyat prenumerationen på uppdateringar) Norton Antivirus 2003 och det lär inte fungera så bra med XP Service Pack 2. Det finns flera andra program jag använder som står på denna lista över icke fullt ut fungerande program efter uppdatering av XP.

Många av de problem som Windows XP Service Pack 2 ställer till med beror på brandväggen. Om man har, som i mitt fall en fullt ut fungerande brandvägg, varför tvingas använda Windows dito? Knowledge Base article 842242 beskriver e hur man manuellt kan ställa in brandväggen att acceptera vissa program och hur man öppnar portar manuellt. Där finns information om hur man tar reda på vilka portar ett program använder för att få reda på vilka portar man ska öppna. Det låter i mina ögon väldigt krångligt. Fildelningsprogram som Kaszaa och Direct Connect lär fungera dåligt efter uppgradering, men det finns det säkert redan bot på :). Men jag använder inte dessa program så för min del är detta inget problem.

Vi som inte väljer att uppgradera inom närmsta tiden kommer vi att helt ställas på gatan när det gäller nya säkerhetsluckor och annat som visar sig måste patchas? Jag tvivlar på att Microsoft har några planer på att göra speciella patchar för dem som bara har Service Pack 1 installerat. Microsoft slutar ofta med support till sina äldre versioner, även om de som använder dem är helt nöjda och inte vill byta. Det är ungefär som att tvinga mig att köpa en ny bil vart femte år eftersom alla verkstäder slutar serva bilen då inga reservdelar längre säljes, dålig parallell kanske men kanske fungerande?

// Annica Tiger

augusti 24, 2004

Ljudlig animerad banner

När jag kom in på IDG:s sajt trodde jag att jag började höra i syne ;-) . Det sprakade i högtalarna och låten "Ju mer vi är tillsammans" spelades upp, inte bara en utan flera gånger. Jag som hatar bakgrundsmusik, alla varianter. Det är något som hör 1996 till. Inte år 2004. Inte på en kommersiell sajt. Basta. Tänk om man surfar tidigt (som jag som ibland vaknar vid fyrasnåret) eller sent och man hamnar på en sida med bakgrundsmusik - det är lätt att hålla sig för skratt medans man febrilt försöker stänga av ljudet. Nu var det mitt på dagen, men min irritation blev nästan lika stor.

Det är en reklambanner i Flash för Microsoft Office som antagligen är ursprunget till olåten. Den är animerad och det står "Ju mer vi gör tillsammans...ju lättare det blir. Att IDG säljer ned sig på detta sätt? Vad kommer härnäst? En fullskärmspopup i nyllet? Finns det något annat jag får kalla kårar av så är det fullskärmspopupper ;-).

Det ironiska är att första rubriken på sidan är:

Det svänger inte.
Kunderna ignorerar svensk musikförsäljning på nätet.

// Annica Tiger

Dokumentärprogram

TV4 har fått kritik för att deras dokumentärprogram ofta saknat samhällsjournalistiska ambitioner. Om det är sant eller inte kan inte jag svara på, mer än att jag tycker att vissa program de kallat dokumentärer enbart har haft lite av en doft av freakshow över det hela, särskilt de inköpta så kallade dokumentärerna. Program gjorda till synes bara för att tittarna ska gotta sig i andras elände.

Nu flaggas det för ändringar i inriktningen. Dokumentärsatsningar som exempelvis en serie program inför det amerikanska presidentvalet och om kvinnomisshandel, med Liza Marklund som programledare, lär i alla fall få mig att bänka mig framför TV:n.

// Annica Tiger

Dålig affärsmoral?

Konsultbolag i Stockholm tog fram modemkaparprogram. Hur rymligt samvete får man ha? Jag tycker att denna man som artikeln i Computer Sweden handlar om verkar ha ett ovanligt rymligt samvete, om han har något alls.

Jag har väldigt svårt att tro på att han inte visste vad han gjorde. Jag har svårt att tro att en programmera kan bygga ett program i blindo utan att i början veta vad målet med programmeringen är. Uppdragsgivaren var en av de större porrkoncernerna, bara det är en varningsklocka för de flesta seriösa programmerare antar jag. Första versionen av programmet var en riktig applikation med dialogfönster, installation med Windows vanliga installer och ett grafiskt användargränssnitt (GUI).

När sedan uppdragsgivaren krävde ett osynligt GUI där användaren inte skulle märka någonting borde varningsklockorna börjar ringa hejvilt och programmeraren bör ha förstått varthän det barkade. Att då fortsätta med jobbet och sedan i efterhand påstå att han blivit lurad är ganska magstarkt, speciellt med tanke på att Sverker Olofsson tog upp problematiken med modemkaparprogram i Plus och att då uppdragsgivaren krävde att en omprogrammering av applikationen. I den nya versionen raderades inte längre den vanliga modemanslutningen utan den nya skapades i stället vid sidan om och aktiverades när användaren gått in på en av kundens hemsidor.

Antingen är killen pantad eller så ljuger han som en häst travar – eller så är han sur att han alternativt (om det nu finns en sådan) firmaägaren inte krävde tillräckligt med betalt. Att programmera en applikation som raderar den vanliga modemanslutningen och inte förstå syftet med detta är en ekvation som inte går ihop. Conny eller vad han nu heter skryter dessutom ganska ohämmat i artikeln och påstår sig vara smartare än smartast. Kompetensen för att skapa en uppringare finns på de flesta IT-företag, det är bara det att de flesta IT-företag inte skulle ha tillåtit sig att göra applikationen åt en sådan tvivelaktig kund misstänker jag.

Olagligt eller inte? Det kan inte jag avgöra som lekman. Men jag tycker nog att det tangerar gränsen och den här Conny kanske skulle kontakta polisen istället för att "skryta" i pressen med sin medverkan i att ta fram ett modemkaparprogram, som orsakat så mycket lidande och tyvärr kostnader för ovana surfare. Det är inte bara porrsurfare som lurats, om nu någon skulle tycka att de får skylla sig själva.

// Annica Tiger

augusti 23, 2004

Efterlängtat guld

Stefan Holm har en hemsida. Gästboken är fylld med gratulationer till guldet. Det var förövrigt en ovanligt intressant hemsida. Vem har sagt att idrottare är enkelspåriga? På tal om spår, Stefan Holm gjorde bra ifrån sig i TV-programmet "På spåret", så det är en kille med huvudet på skaft, förutom att han är en bra höjdhoppare. Jag blev glad över att Stefan Holm fick sitt efterlängtade guld. Han berättade att en än större händelse ska ske om två månader när han intervjuades efter segern. Han ska bli pappa.

Grattis för övrigt till de andra medaljörerna, fler kanske det blir. Men jag följer inte OS så noga. Jag blev besviken på Greklands sätt att hantera arrangemanget innan det startade, därav min avoghet och mitt ointresse, annars skulle jag ha tittat mer än vad jag har gjort hitintills. Men min make håller mig uppdaterad. Jag brukar titta på repriserna, som när Stefan Holm vann, Caroline och Christian. Att J-O Waldner inte fick medalj var tråkigt. Men han är en stor idrottsman och han har gjort bra ifrån sig.

// Annica Tiger

Miss Ärta

Miss ärthjärna...nej sorry! :)
Miss Ärta!

Länge såg det ut att inte bli någon Miss Ärta-tävling vid årets festival i Bjuv eftersom sponsorn av detta engagemang inte hörde av sig. Med syftning på orten Bjuv och grönsaken ärta kanske det inte är så svårt att förstå att det är Findus som sponsrar denna Miss Ärta-tävling. Jag är alltid lika fascinerad av att tjejer ställer upp på sådant här. Varför inte ha en Mister Ärta-tävling på samma gång?

// Annica Tiger

Kyrkan räknar med mammon

Svenska kyrkan sätter sin tro till börsen och räknar med stigande aktiekurser de närmaste tre åren skriver Dagens Industri.

Vi har skrivit upp vår prognos för kapitalförvaltningen. Bakgrunden är förväntningar på en konjunkturuppgång", kommenterar ärkebiskop K G Hammar vars organisation i dagsläget kontrollerar en värdepappersportfölj värd över tre miljarder kronor.

Vet han något vi andra inte vet? Har Gud gett ett tecken? Själv tvivlar jag starkt på en börsuppgång. Inte som det ser ut nu med stigande oljepriser och all oro ute i världen.

// Annica Tiger

Barbie for president!

Go vote. Go run. Go lead. Go girl.

Av 180 länder leds bara 12 av kvinnor. Ingen färgad kvinna har varit guvenör i USA. 15 miljoner kvinnor mellan 18 och 34 röstade inte i det senaste presidentvalet i USA. USA har varit demokrati i 228 år, men bara de senaste 84 åren har kvinnorna haft rösträtt. Av 12.000 medlemmar i kongressen har bara 215 varit kvinnor.

WHP (The White House Project) har dragit igång en kampanj för att få tjejerna att engagera sig politiskt. Det verkar rimligt med tanke på de fakta som kampanjen tagit fram ovan. Men sedan tar det tvärstopp, i alla fall i mina ögon.

Barbie has had over 90 careers. From business, to medicine, to education, to sports, Barbie now returns to the field of politics in 2004 to announce her candidacy for President of the United States.

Saxat ur ETC:
Barbies tillverkare, leksaksjätten Mattel, gnuggar så klart händerna över att få positiv pr alldeles gratis. Förra veckan lät de dockan offentliggöra att hon ställer upp som kandidat – för Party of Girls – och att hennes unga fans hjälpt henne att utforma en plattform. Vad vill Barbie åstadkomma? Världsfred, utrota fattigdom, alla ska vara snälla mot djur.

Barbie for president! Är det första april? En valplattform som låter tagen ur skönhetstävlingen Miss World? Har de ingen levande kvinna som de kan ta fram som förebild? Barbie är en docka, oavsett hur populär hon nu har varit i USA sedan 1959. Politik är ingen lek. Men deras slogan gillar jag. Go vote. Go run. Go lead. Go girl.

// Annica Tiger

augusti 22, 2004

Fredagsfyran v.34

Fredagsfyran.

1. Vilken typ av frågor ska det vara på fredagsfyran: personliga, "debattaktiga" eller en hälsosam blandning av båda?

Jag tror inte att alla vill svara på personliga frågor. Jag tycker dock att det vore trevligt. Ett ypperligt tillfälle att få veta mer om och känna olika bloggare på pulsen. Debattfrågor är alltid aktuella och där kan man göra som jag, svara om man tycker att man har något att bidra eller avstå om frågorna inte känns relevant just den veckan.

2. Varför svarar du egentligen på frågor av den här typen?

Jag svarar bara på de fredagsfyror som jag tycker att jag har något att bidra med eller känner att jag i alla fall kan lämna några vettiga svar på. I vanliga fall är jag inte mycket för "fylleri" i form av att fylla i enkäter, frågesporter, tester och annat på webben.

3. Finns det något med fredagsfyran du tycker ska förändras?

Det är svårt att komma med förslag tycker jag, men en rolig sak vore om det blev en "stafettpinne", frivillig sådan dock. Risken finns kanske att fredagsfyran urvattnas och förlorar på det?

4. Hitta på en helt valfri fredagsfyrefråga och besvara den.

Okidok!

5. Ska djurförsök förbjudas?

Jag tycker att alla djurförsök ska förbjudas. Jag kan inte se någon som helst anledning till att använda försöksdjur, ofta i plågsamma djurförsök. Med den moderna teknik vi har till förfogande nuförtiden borde det gå att få fram adekvata forskningsresultat utan att använda djur. Det vi ser och hör talas om i media är bara toppen på ett isberg.

// Annica Tiger

Modemstrul

Mitt US Robotics 56 K Faxmodem USB har uppfört sig lite underligt sista tiden. Det var ett helsike att få det att funka, men till slut fick jag en drivrutin från företaget. Först då gick det att installera modemet och få det att fungera med Windows XP. Men de senaste veckorna har det strulat från och till. Det var varit svårt att koppla upp, det lyckades ibland först vid tredje försöket. Jag har ljudet på så jag hör direkt när handskakningen inte fungerar som det ska. När jag väl äntligen blev uppkopplad var det till hastigheter som påminde om fornstora dar, 28 kbit/s.

Det är tur att jag spar dataprylar jag för tillfället inte använder och inte slänger dem, vilket jag annars brukar göra när det gäller allt annat. Jag dammade bara av mitt förra modem US Robotics Sportster Flash V.90 Voice PnP (COM1) som låg under skrivbordet och kopplade in. Det var bara att tuta och köra och nu fungerar det klockrent, första uppkopplingen gav en hastighet på 49,2 kbit/s. Tro mig, det är väsentlig skillnad mellan 28 kbit/s och 49,2 kbit/s.

// Annica Tiger

Klick!

I fredags köpte jag för första gången Aftonbladets nya bilaga "Klick!" och satt och bläddrade i den på pendeltåget. Jag har läst mycket kritik angående den nya bilagan på en mailinglista, så jag köpte den för att bilda mig en egen uppfattning om den. Nu förstår jag kritiken. Jag kan instämma i den också. Skvallerpress. Lågvattensmärke.

"Jorden runt" med bilder från kändisar från hela världen. Rätt klädd i rosa. Par i hjärter. Senaste nytt från Hollywood. Stjärnkikaren. Djungeltrumman. Madde - här har du din man. Whitney Houston - klarar hon ett barn? BB-Carolinas nya sexpack. Bildextra! Stjärnornas sommarkroppar. Stjärnornas strandkroppar. Se kändisarna kasta kläderna. Vimmel! Skönhet, fixa stilen. Hela helgens nöjen, 23 sidor med musik, bio, dvd, spel och TV – för att inte glömma alla annonser.

Klick! Finns det inte ett glidmedel som heter det? Annars kan man säkert hitta förklaringen till namnet nedan.

Svenska Akademiens ordlista
1 klick s. -en -ar
1 klickning i fråga om ljud el. skott; klimp; skamfläck
2 sluten krets, kotteri, gäng

Norstedts stora svenska ordbok
1 klick subst. ~en ~ar
* liten klump av ngt smetigt; ofta som ett slags mått: färgklick; klisterklick; smörklick; en ~ margarin; en ~ senap
* liten grupp personer med stark inre sammanhållning <nedsätt.> klickanda; klickvälde; en konspirativ ~; den ~ som styr partiet

Norstedts stora svenska ordbok
2 klick subst. ~et =
* klickande ljud: klickljud; dörren gick igen med ett ~ från patentlåset; han hörde ~et i telefonluren
* äv. som ljudhärmande beskrivning
* äv. överfört det sa ~ och så var de kära

Norstedts svenska synonymordbok
1 klick mindre grupp el. parti, (intrigerande politisk el. hov) kamarilla; vänkrets (fylld av inbördes beundran), sluten krets, kotteri, gäng

Norstedts svenska synonymordbok
2 klick klimp, klatt, (vard.) slick; klump, fläck, plump, plätt, prick, ’smocka’, (vard.) pladaska, pladuska; skamfläck; [en klick] en smula,

// Annica Tiger

augusti 21, 2004

Spindelskräck

Spindlar i hjälmen. Nej.
Spindel i form av en sökmotor. Nej.
Axlar, chuckar och spindlar. Nej.

Nej, jag vill se riktiga spindlar.

Lottas spindlar, fina bilder.

Dannes djur, spindlar och insekter.

Intressant om ormar och spindlar om du ska ut och resa.

Om du blir biten av en spindel eller skorpion.

Jag blev så inspirerad av Stationsvakts inlägg om att han är rädd för spindlar. Det är jag också. Men bästa sättet att hantera rädslan är att möta den. Framför en skärm är det relativt säkert. Men jag är faktiskt riktigt stolt över att jag vågade klappa en spindel på Skansen. Förut blev jag skräckslagen så fort jag såg en spindel och min första reaktion var döda, döda, döda. Bort. Men jag har intalat mig själv att det är fel. Kommer det in en spindel här i huset via alla öppna dörrar sommartid och den börjar spinna sin väv inomhus får den vara kvar, såvida det nu inte är på ett vansinnigt olägligt ställe, typ bredvid sängen eller vid datorn. De betalar hyra i form av att ta en och annan fluga.

Men jag har inte kommit så långt i min bearbetning av min spindelskräck att jag frivilligt låter en spindel krypa på mig. Bara tanken ger mig obehagskänslor. Men jag har funderat på att börja med en liten pyttespindel, de finns ju överallt i trädgården, och låta den i alla fall knalla runt lite på armen och bara känna hur det känns.

Höjder är en annan sak. Jag har börjat lite smått med att stå några minuter i taget på en balkong på sjunde våningen och titta nedåt – rakt fram är ingen fara utan det är att titta nedåt. Jag känner att jag dras ned mot marken. Det känns som om jag skulle vilja hoppa, men det vill jag ju givetvis inte – men min kropp vill följa dragningskraften. Den känslan vill jag öva bort.

// Annica Tiger - fobitränar sig själv

Det ska böjas i tid,

Det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli....

I senaste numret av Råd och Rön så finns en intressant artikel. Tyvärr finns den inte ute på nätet än, men Aftonbladet skrev om detta och därför sökte jag mig till källan. Det enda som står just nu på råd och Röns hemsida är en blänkare:

Storpojken och miniflickan. Pojkar och flickor har nästan precis samma kroppsstorlek. De vill också kunna leka och röra sig på samma sätt. Men det verkar klädbranschen ha missat. Flickornas kläder är nästan alltid mindre, tajtare och skurna för att exponera mer hud. Till och med i babystorlekar. Men det verkar klädbranschen ha missat. Flickornas kläder är nästan alltid mindre, tajtare och skurna för att exponera mer hud. Till och med i babystorlekar.

Pojkar och flickar har normalt lika stora kroppar när de är små. Ändå skiljer sig storlekarna åt, t-tröjor i storlek 110 för pojkar är större än samma storlek för flickor. Jag tycker det är lite underligt. Barn ska inte ha kläder som sitter åt, stramar och hindrar dem i deras aktiviteter. Klädjätten Lindex menar på att "Så ser modet ut i dag". Jaha? Vem bestämmer modet? Vem bestämmer att flickor ska bära tajtare kläder än pojkarna?

Till och med på Polarn och Pyret skiljer sig samma storlek åt beroende på om de är avsedda för en flicka eller pojke. De brukar annars försöka att inte göra så stor skillnad på flick- och pojkkläder.
– Jag kan inte förstå vad det är för fel med att flickorna ser lite mer flickiga ut om det tar sig uttryck i en nättare modell av tröja och inte visar en massa hud eller skaver, säger vd för Polaren och Pyret.

Varför ska flickor se flickiga ut? Lustigt ord. Jag skulle nog ha sagt flickaktiga. Även om det inte flickiga finns i svenska språket tycker jag det ger en bra beskrivning om vad som avses. Men varför ska flickor ha nättare kläder? Vuxenmodet med tajta kläder är väl inget som ska överföras på barn? Tids nog lär flickorna få fajtas med tajta kläder, stringtrosor och bh:ar typ push-up. Låt barnen vara barn.

BTW - när jag surfade på Råd och Röns hemsida hittade jag en annan sak, som inte har ett dugg med ovanstående att göra. Procter & Gamble har lanserat ett särskilt toapapper för små barn i form av godisluktande våtservetter i en färgglad plastförpackning. Detta påstår företaget ska underlätta potträningen för små barn. Yisses! I generation efter generation har vanligt toapapper fungerat galant :). Det är dessutom betydligt billigare.

– Det är en spolbar och säker produkt ur hälso- och miljösynpunkt, säger en representant för Procter & Gamble.

Fast det är en sanning med modifikation, eller rättare sagt en ren lögn. Stockholm Vatten avrådde dem från att börja sälja produkten. Våtservetter löser inte upp sig i vatten som vanligt toapapper gör. Därmed riskeras stopp i ledningar och att de fastnar i pumpar på reningsverken och kan orsaka att orenat vatten far ut direkt i sjön.

I hus med dåliga stammar skulle dessa våtservetter säkerligen kunna orsaka stopp i rören. Kul för grannen några trappor under att få översvämning på toan om det fastnar lite längre ned, eller så kan ju den som slänger olämpligt material i toan ha sådan otur att stoppet orsakar att de själva drabbas.

Jag har faktiskt sett hur det kan se ut. Grannen bredvid oss fick hela höghusets tio ovanstående våningars nedspolade toainnehåll in i sin toa, som givetvis svämmade över bredden, och det nedspolade toainnehållet spred sig i hela lägenheten. Det såg inte kul ut. Bajskorvar som flöt. Bindor. Toapapper. Mängder med gulfärgad vätska. Hon stod bara och grät, mitt i sörjan. Jag förstod henne.

// Annica Tiger

augusti 20, 2004

Tivoli inte kul för alla

När ett tivoli kommer till stan är det ofta en stor händelse i barnaögon. Vilket barn älskar inte att åka karuseller? Vi vuxna gläds åt barnens glädje, strosar runt kanske köper en lott eller spelar på en tombola. De flesta funderar nog inte över säkerheten på de uppmonterade karusellerna eller personalens arbetsvillkor.

Vad döljer sig bakom fasaden? Importerad arbetskraft som får jobba upp till 30 timmar i sträck utan sömn. Hur kan säkerheten garanteras? En trött människa tenderar att göra fler misstag än en utvilad. Tänk om en bult inte skruvas åt tillräckligt eller en sprintsäkring missas att monteras av en utmattad tivoliarbetare? För att inte tala om säkerheten på våra vägar när dessa ambulerande tivolin körs vidare till nästa plats på långtradare, vars chaufförer inte sovit på 30 timmar.

Jag såg uppföljningen i Uppdrag Granskning i går angående Bengts nöjespark. Innan utvidgningen av EU var ägaren till tivolit tvungen att skicka in underlag till Migrationsverket och arbetsförmedlingen för att få anställa dessa polacker som utnyttjades å det grövsta. I dessa underlag såg allt så tjusigt och tillrättalagt ut, intyg om att kollektivavtal gäller för de anställda, 40 timmar arbetstid i veckan, ordnat boende i husvagn och 13 000 i månadslön. Med dessa uppgifter i handen gav givetvis alla myndigheter klartecken till anställningarna.

Hur det såg ut i verkligheten vittnade många polacker om i programmet i går. Arbetsveckor på 80-120 timmar, arbetspass på 30 timmar i sträck utan sömn, en lön som låg på runt 1200 i veckan, dålig mat (2500 kronor i veckan skulle räcka till 25 personer), de fick sova i karusellerna (när de nu fick möjlighet att sova), hot om våld om de inte gjorde som ägaren ville, ibland uteblev betalningen helt, de som var "bråkiga" enligt ägaren kunde dumpas mitt ute i ödemarken och den lön som de hade rätt till att få kunde de se sig efter i himlen om.

Polisanmälningar som gjordes angående missförhållandena tog inte polis eller åklagare tag i och de lades ned utan att ens förundersökningar inleddes. Frågan kommer med automatik, hade så skett om det gällt en svensk som gjort en liknande polisanmälan? Många panka polacker har via det polska konsulatet hjälpts att få en biljett så de kunnat resa hem till Polen. Polska konsulatet har gått ut med varningar till polackerna i deras hemland att inte ta dessa jobb. Men är man tillräckligt desperat så lyssnar man nog inte på sådana varningar? Arbetslösheten är stor i Polen.

Detta pågick i flera år utan att någon reagerade, varken facket eller länsarbetsförmedligen, tills häromåret. Men deras försök då att stoppa denna import av billig arbetskraft till tivolin är utan verkan numera. Efter östländernas EU-inträde så finns det väldigt lite som kan stoppa utnyttjandet av importerad arbetskraft. Liberalt och bra, i somligas ögon. Social dumping säger jag. Alla som jobbar i Sverige ska ha avtalsenlig lön och omfattas av kollektivavtal. Ingen ska utnyttjas. Men jag är inte dummare än tåget att jag förstår att detta är den nya given för giriga företagare som ser ett sätt att maximera sin vinst genom att få billig arbetskraft. Nu handlade det om tivolin. Jag är övertygad om att det finns fler branscher, exempelvis byggföretag, städfirmor, hembiträden, barnflickor, restaurangarbetare och många fler branscher som redan utnyttjar detta eller kommer att så göra framledes.

Jag är orolig för utvecklingen.

// Annica Tiger

Pengar fixar ett OS?

Allt kan köpas för pengar. Att ett land får arrangera ett OS är prestigefyllt samt även oftast ekonomiskt lönsamt. Att köpa sig ett OS verkar fortfarande vara fullt möjligt, bara man är stadd vid kassa.

IOK-presidenten Juan Antonio Samaranch lovade att efter skandalen kring vinter-OS i Salt Lake City att det numera inte ska vara möjligt att muta sig till ett OS. Den skandalen medförde att ett få antal mutkolvar rensades ut. Men det var nog bara ett spel för galleriet.

Men många mutkolvar tycks finnas kvar bland delegaterna i den internationella olympiska kommittén. London har ansökt för att få arrangera OS år 2012. Det verkar finnas en prislapp för att att kunna få det om man vill muta sig fram för att garantera de röster som behövs, 10 miljoner euro.

BBC:s Panorama visar att det fortfarande går att köpa ett olympiskt spel. Jag såg inte Dokument utifrån i går men det går i repris i SVT2 på lördag 21 aug 2004 kl 13.00.

// Annica Tiger

augusti 19, 2004

Surströmmingspremiär

Den tredje torsdagen i augusti månad, alltså i dag, är det surströmmingspremiär. En omtvistad "delikatess". En öppnad surströmmingsburk sprider en otäck odör, det håller nog de flesta med om – även den mest inbitna surströmmingsentusiast måste ju tycka det, annars skulle inte så många välja att äta den utomhus. I fjol såldes det fler surströmmingsburkar söder om Dalälven än vad som såldes norrut. Inflyttade norrlänningar ser jag som den enda förklaring till detta fenomen. Men jag kan ha fel. På http://www.surstromming.se/ hittar du mycket information om syrad strömming, som surströmmingen egentligen heter.

Jag har genomlidit många surströmmingspremiärer i min ungdom, både min mor och far kommer från Norrland och jag själv är född i Boden. Jag rymde ofta hemifrån när surströmmingsburkarna skulle till att öppnas. Jag tycker surströmming luktar fasansfullt illa. Jag har aldrig själv ätit surströmming. Rutten och stinkande fisk. Oätbart! Till mitt försvar ska jag väl tillstå att jag inte heller äter ostar som stinker. Dagen efter en surströmmingsskiva hade också sina nackdelar minns jag, med tanke på hur det luktade i ett visst rum efter att festdeltagarna besökt det på morgonen.

Mina principer när det gäller vad som är ätbart är:

1. Mat ska inte lukta illa. Mat ska lukta fräscht.
2. Mat ska se ätbar ut. Helstekt bläckfisk, no-way.
3. Mat ska inte vara levande när det intas, ex. ostron.
4. Husdjur är inte mat. Äta hund? Otänkbart.
5. Andra exotiska djur som ormar, skorpioner, grodor, apor eller vad folk kan tänkas tyckas vara ätbart är inte mat i mina ögon.

// Annica Tiger

Jobb som astrolog

Jobb som astrolog? En fördel om man har en dokumenterad utbildning inom astrologi, dock inget krav. Inget krav? Jag tror inte på horoskop och min uppfattning lär snarast förstärkas efter att ha läst denna platsannons.

// Annica Tiger

Könskrig? Nej tack!

Könskrig? Gerillakrig? Uppror? Ta makten? Feministparti? Jag tycker inte om dessa termer. Jag får dåliga vibrationer och tycker att det bara ger signaler om motsättningar eller att de kommer att skapa motsättningar. Motsättningar som kanske inte ens finns, om vi tänker efter.

Ett könskrig är det minsta vi behöver. Krig har aldrig lett till något positivt, vad det än månde ha gällt. Ordet krig förknippar jag med väpnad kamp mellan nationer eller olika folkgrupper, detsamma gäller ordet gerillakrig som syftar på att kampen sker via icke-reguljära militära trupper.

Ta makten är också en dålig paroll. Dela på makten är väl det som eftersträvas i ett jämlikt samhälle? Jag tror inte på ett feministparti och jag skulle aldrig rösta på ett sådant. Jag anser att jämlikhet mellan könen ska stå på alla partiers agenda och det gör det väl mer eller mindre, utom kanske hos KD. Verkligheten är nog dock, att även om det står på agendan, så är feminism och jämställdhetsarbetet inte så högprioriterat. Det måste gå att ändra på tycker jag. Det gäller bara att få in ett feministiskt synsätt i alla frågor, feminism är ingen enskild fråga.

Orden feminism och feminist har mer eller mindre blivit skällsord och negativt laddade. Det är synd. Jag tror att de allra flesta tycker att feminism är en viktig fråga, både män och kvinnor. De flesta människor är feminister, utan att veta om det brukar jag säga. Vem kan säga att lika lön för lika arbete är något som är fel? Att dela på föräldraledigheten måste väl anses vara något positivt i männens ögon, det gynnar både männen, barnen och kvinnorna. De flesta män tycker nog att det är fel att kvinnor, men inte män, vid anställningsintervjun får frågan om hon är gravid eller tänker skaffa barn, svaret "Ja" kan innebära att kvinnan inte får jobbet. Jag kan radda upp en hel massa exempel, men jag tror att den som läser detta förstår vad jag menar. Jag har skrivit ofta om detta och det känns bara tjatigt att dra det igen. Jag skrev en lång drapa om detta den första april i år och det var _inte_ ett aprilskämt :).

Jag tror dock att de flesta har svårt att identifiera sig med orden könskrig, gerillakrig, ta makten och att det skulle finnas behov av ett feministparti. Att använda dessa termer gör bara att ordet feminism blir än mer negativt laddat och det kan bli en motsatt effekt än vad som avses. Jag är väl medveten om att det finns schatteringar inom feminismen och en del yttrar sig i exrema varianter och det finns även extrema dito mansgrupperingar, men jag anser att de hör hemma långt ute i periferin. Jag tycker inte att vardagsfeminism har ett dugg med dessa grupperingar att göra.

En feminist är ofta en humanist. Jämlikhet och jämställdhet är något som alla vinner på. Ingen ska diskrimineras på grund av sitt kön. Ingen ska ha fördel på grund av sitt kön. Ingen ska särbehandlas på grund av sitt kön. Ingen ska missgynnas på grund av sitt kön. Det går att dra paralleller med kön, då tänker jag på hudfärg, härkomst, samhällsklass och folkslag.

Jag håller med om att det verkar ta oändligt lång tid att uppnå detta. Jag förstår om en del blir otåliga, det kan jag själv bli då och då. Jag minns Grupp 8:a och deras sång "Vi måste höja våra röster för att höras". Men det gäller inte bara att höras, rätt budskap måste framföras och någon måste vilja lyssna också. "Kvinnor kan" var ett tag, eller är kanske fortfarande, en slogan som i alla fall retat mig till vansinne :). Det är det väl ingen som någonsin tvivlat på att kvinnor kan? Det är väl mer en fråga om att vi kvinnor kanske inte visar det bara?

Jag tror på att en dag kommer vi dit hän i Sverige, även om det kanske tar tid (i vissa delar av världen lär det ta betydligt längre tid). Men vi når bara dit genom samarbete mellan män och kvinnor. Fler människor borde bli politiskt engagerade, ut med de gamla cementstofilerna och in med lite nya fräscha tankegångar. Förändringar i synsätt kan bara ske genom samtal, samsyn, strävan efter enighet, debatt mellan oliktänkande och det ska ske i positiv anda. Media har en stor roll här, om de nu har ambitioner att skriva om annat än Paris tuttar och föredettingar från Robinsson som visar tuttarna på Spybar. Samhällsdebatten ska peka på missförhållande, men inte minst ge information om fördelar med förändringar. Ingen ska känna sig överkörd, det skapar bara grogrund för konflikter. Det krävs engagemang från både män och kvinnor för att nå målet. Vi måste uppfostra våra barn så att de ser feminism som något naturligt. Allt detta måste ske i näringslivet, på arbetet, i politiken, på dagis, i skolan och i hemmet - ja, i hela samhället.

Norstedts stora svenska ordbok
humanist subst. ~en ~er
person som betonar vikten av respekt
för människans värdighet och rättigheter

Svenska Akademiens ordlista
femin|ism [-is'm] s. -en rörelse
för kvinnors jämställdhet med män

Norstedts svenska synonymordbok
jämlik - jämbördig, likaberättigad; likställd

Norstedts stora svenska ordbok
jämställ|d adj. -t
samma rättigheter och skyldigheter som annan person

// Annica Tiger

augusti 18, 2004

Flygrädda ska fly Rynair

Jag är flygrädd. Jag väljer noggrant vilket flygbolag jag ska flyga med om jag måste upp i luften. Men i framtiden kanske det inte spelar någon roll? Om Ryanairs personalpolitik kommer att bli ett rättesnöre för andra flygbolag är jag övertygad om att flygsäkerheten kommer att komma i kläm. Jag hoppas att inte facit kommer i form av en flygplansolycka, eller flera.

När jag jobbade som väktare hade vi långa arbetspass, tolv timmar per pass och varannan vecka jobbade jag fem pass, vilket gav en sextio timmars arbetsvecka. Den veckan kändes i både huvudet och i kroppen och på sista passet den veckan var jag mer vrak än människa. Varannan vecka jobbade jag bara två pass och det var den veckan jag orkade göra något annat än jobba, äta och sova – nämligen leva.

Ryanairs kabinpersonal jobbar 72 timmar på åtta dagar och de har inte raster som borde vara ett krav för att man ska kunna hämta krafter för nya tag, hinna äta och gå på toa. Det är i saftigaste laget, rent av omänskligt. Att jobba på ett trångt flygplan med ibland stökiga och griniga passagerare är nog inte speciellt kul. De ska alltid vara glada och trevliga, i alla lägen. Det är en bullrig arbetsplats. Det är ett stressigt jobb. Det är ett arbete med ett stort ansvar om det händer något, det är på kabinpersonalens lott att sköta utrymningen av flygplanet vid en eventuell nödsituation. Om planet störtar kan de inte göra så mycket mer än alla andra, sitta fastspända och be en stilla bön; till den eller det man nu tror på kan få en att överleva.

Jag läste om Ryanairs anställningsvillkor för kabinpersonalen. Jag hoppas verkligen inte att detta är något som kommer att bli en norm. Sjuk blir alla någon gång per år men på Rynair får de böta 340 kronor per dag i stället för att få sjukersättning. Det innebär att flyga med Rynair är en potentiell smittorisk. Om personalen jobbar fast de är sjuka så lär de smitta ned hela planet med tanke på hur luften cirkulerar i ett flygplan, för att inte tala om hur farligt det kan vara för personalen att arbeta fast de är sjuka.

Ryanairs mål är att flygplanen ska vara i luften maximal tid, för att ge maximal vinst. Rynair har bland de kortaste landningsuppehållen av alla flygbolag och den ligger på runt 20-25 minuter och på den tiden ska personalen hinna släppa av passagerare, städa, tanka, göra säkerhetskontroll och ta ombord nya passagerare. Det säger sig självt att allt detta inte kan hinnas att göras ordentligt på den korta tiden. Jag tänker aldrig flyga med det irländska flygbolaget Rynair efter att ha läst denna artikel. Läs den och begrunda fakta. Är det så här vi vill ha det på svensk arbetsmarknad? Böter när vi är sjuka? Inte erhålla sjukersättning enligt avtal? Betala företagets utbildning, utan att ens ha garanti att få jobbet? Betala stora pengar i böter vid uppsägning inom ett år? Jobba halvt ihjäl sig?

Lågprisflygbolagen har mycket gemensamt med andra lågprisföretag som exempelvis livsmedelskedjan Lidl. Hur Lidl behandlar sin personal har jag skrivit om tidigare i bloggen. En sak kan jag säga att handla på Lidl är inget jag tänker göra. De öppnar snart ett Lidl i Kungsängen. Jag kommer inte att sätta min fot där. Jag är löjligt principfast när det gäller vissa saker.

// Annica Tiger

Kenteris och Thanou

Kenteris och Thanou hoppar av OS. Allt annat hade ju varit skandal. Jag ser avhoppet som ett erkännande att de har haft något fuffens för sig. Jag kan inte tolka det på annat sätt. Tyvärr! Men jag är glad över att denna dokusåpa inom OS äntligen fått ett slut, om än inte ett lyckligt dito för Kenteris och Thanou.

// Annica Tiger

Dålig journalistik

På tal om journalistik och ansvar.
Dålig faktakoll kan ställa till det.

Medierna röjde skyddat boende. Detta skedde när media rapporterade om kvinnan som utförde ett utvidgat självmord i desperation efter upprepade hot från släkten. Han gav upp. Hon förstod att hennes helvete aldrig skulle ta slut, tyvärr tog hon barnen med sig in i döden av skäl som säkerligen var kristallklara för henne i hennes situation, men svårt för en betraktare att förstå.

I SVT:s regionala nyhetsprogram ABC 17.55 visade man en karta över området där självmordet och morden på barnen skett och namnet på platsen anges i klartext. Namnet på platsen avslöjas av DN och SvD dagen efter, dessutom har SvD en kartbild över platsen. Senare under dagen kommer kvällspressen som skrev att morden skett på ett skyddat boende för förföljda kvinnor, men utan att namnge platsen. För en gångs skull var de mer restriktiva, men å andra sidan kunde de av naturliga skäl inte vara först ut med nyheten och hade tid att kolla upp fakta.

Den som följt mediabevakningen hade bara att lägga ihop ett och ett och få det till två. Kvinnan bodde på ett av de säkraste skyddsboendet för kvinnor i Sverige. Men nu är det inte längre varken säkert eller skyddat. Nu är hela verksamheten tvingad att läggas ned. En äldre man har vigt nio år till att framgångsrikt arbeta med att gömma landets mest jagade kvinnor och barn. Han har lagt ned mycket arbete och resurser på detta. I hela trettio år har han på sitt lantbruk skyddat bland annat barn, som av olika skäl blivit övergivna, kvinnor i kris och sedan 1995 kvinnor som är hotade och förföljda så till den milda grad att de riskerar att bli dödade om de inte kan finna en fristad där mannen kommer åt dem. Sådana säkra och trygga fristäder växer inte på träd.

Vem eller vilka som gjorde fel kan inte jag bedöma. Polisen? SVT? DN? SvD? Jag kan bara se resultatet. Jag kan bara fundera över om inte jakten på att vara först ut med en nyhet börjar bli absurd. Jag kan bara fundera på varför inte yrkesverksamma journalister försöker att göra lite djupare faktakontroller. Jag behöver inte fundera på, utan vet, att detta är en katastrof för många kvinnor som tyvärr hade behövt att få bo kvar i detta säkra och skyddade boende på mannens lantgård. Det händer alltför ofta att skyddade boenden inte är så säkra och trygga när det kommer till kritan. De som jagar är ofta framgångsrika. De som flyr är försvarslösa. Läs Liza Marklunds bok "Gömda" så förstår ni vad jag menar.

// Annica Tiger

augusti 17, 2004

Systematisk spamning

Blacklist är bra.
Det stoppar en hel del.
När jag kikar i loggarna så
börjar jag se ett mönster.

Någon har försökt att spamma bloggen med reklam för någon sida som heter greatnow.com, orkar inte ens kolla vad sidan handlar om. Men något som är intressant är tillvägagångssättet. Några försök per gång och från olika ip-nummer. Det tyder på någon form av systematisk hantering av spammandet. Det är ip-nummer från Peru, Turkiet, USA, Mexico och Norge. Jag tog bara några ip-nummer på måfå och kollade. Jag tror inte att exempelvis det norska företaget på något sätt är inblandad i denna hantering, förutom att någon simulerar deras ip-nummer eller tjuvkör via deras server. Jag är inte så tekniskt bevandrad att jag kan avgöra vilkendera det handlar om.

MT-Blacklist comment denial: greatnow.com.
2004.08.07 21:21:14 212.70.169.62
2004.08.07 22:58:11 202.196.101.241
2004.08.08 00:01:47 200.62.136.145
2004.08.08 00:08:11 216.157.225.36
2004.08.08 00:17:58 219.238.6.194
2004.08.08 00:38:24 200.34.1.91
2004.08.08 01:49:43 200.48.218.179
2004.08.08 03:38:51 64.110.74.244
2004.08.08 03:46:50 64.110.74.244
2004.08.08 05:06:35 200.62.146.126
2004.08.08 06:21:56 211.190.16.2
2004.08.08 06:30:04 153.110.132.10
2004.08.08 08:16:32 210.3.7.150
2004.08.08 09:42:25 212.31.54.169
2004.08.09 19:07:30 202.125.129.138
2004.08.09 19:38:34 168.37.253.30
2004.08.09 20:20:54 148.244.150.53
2004.08.09 20:36:41 61.57.30.20
2004.08.09 23:09:19 217.17.18.17
2004.08.10 01:34:30 200.62.146.126
2004.08.10 01:52:51 217.17.18.17
2004.08.10 02:42:24 212.15.27.6
2004.08.10 02:51:23 203.129.224.118
2004.08.10 03:47:23 212.31.54.169
2004.08.10 04:20:19 212.15.27.6
2004.08.10 05:13:29 200.14.206.166
2004.08.10 05:40:44 200.14.206.166
2004.08.10 05:42:35 61.57.30.20
2004.08.10 05:43:48 200.75.44.204
2004.08.10 17:48:18 212.15.27.6
2004.08.10 18:21:35 211.239.74.36
2004.08.10 19:19:43 153.110.132.10
2004.08.10 20:27:46 200.68.61.170
2004.08.10 20:47:17 205.173.135.114
2004.08.10 22:32:12 211.239.74.36
2004.08.10 22:35:31 200.48.218.179
2004.08.10 23:41:39 153.110.132.10
2004.08.11 04:06:57 200.68.61.170
2004.08.11 05:49:46 200.57.151.145
2004.08.11 05:56:51 211.239.74.36
2004.08.11 06:31:12 217.17.18.17
2004.08.11 06:55:48 200.48.218.178
2004.08.11 07:24:23 200.48.218.178

MT-Blacklist comment denial: owns1.com. Detta måste vara samma person/företag som ligger bakom detta, som ovan. Det är samma mönster, olika ip-nummer (men samma ip-nummer som i fallet ovan) som försöker lägga in reklam för owns1.com.

2004.08.10 18:43:28 141.158.65.245
2004.08.10 20:11:05 153.110.132.10
2004.08.10 21:03:53 212.15.27.6
2004.08.10 23:44:57 200.48.218.179
2004.08.11 00:44:49 211.239.74.36
2004.08.11 00:55:34 217.17.18.17
2004.08.11 01:43:31 200.48.218.179
2004.08.11 07:26:51 200.57.151.145
2004.08.11 08:37:21 212.31.54.169
2004.08.11 12:17:17 200.57.151.145
2004.08.11 13:21:30 217.17.18.17

Här har någon försökt spamma bloggen ett par gånger per sekund. Någon form av programvara eller script måste ha använts. Väldigt snarlik IP-range som nedan.

2004.08.11 04:14:06 213.91.207.89
MT-Blacklist comment denial: soma.com
2004.08.11 04:14:06 213.91.207.89
MT-Blacklist comment denial: soma.com
2004.08.11 04:14:07 213.91.207.89
MT-Blacklist comment denial: soma.com
2004.08.11 04:14:07 213.91.207.89
MT-Blacklist comment denial: online-flexeril.com
2004.08.11 04:14:08 213.91.207.89
MT-Blacklist comment denial: top-skelaxin.com
2004.08.11 04:14:08 213.91.207.89
MT-Blacklist comment denial: i-wellbutrin.com
2004.08.11 04:14:11 213.91.207.89
MT-Blacklist comment denial: soma.com
2004.08.11 04:14:11 213.91.207.89
MT-Blacklist comment denial: one-propecia.com
2004.08.11 04:14:13 213.91.207.89
MT-Blacklist comment denial: e-fioricet.com
2004.08.12 19:28:59 213.91.207.89
MT-Blacklist comment denial: tredgf.com
2004.08.12 19:31:02 213.91.207.89
MT-Blacklist comment denial: tredgf.com

Här har någon med bara några sekunders mellanrum försökt att spamma bloggen från samma ip-nummer. Det måste finnas någon form av programvara framtaget för detta förfarande. För inte hinner ens den flinkaste tangentbordsartist hinna knappa in olika urlar inom loppet av någon sekund. Att det handlar om spam om pokersajter går inte att ta miste om.

2004.08.02 11:44:06 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: free-texas-hold-em.biz
2004.08.02 11:44:08 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: seven-card-stud.us
2004.08.02 11:44:08 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: i-play-poker-online.us
2004.08.02 11:44:10 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: free-texasholdem.us
2004.08.02 11:44:11 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: free-texashold-em.us
2004.08.02 11:44:12 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: play-texas-hold-em.us
2004.08.02 11:44:13 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: play-texas-holdem.us
2004.08.02 11:44:14 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: online-texasholdem.us
2004.08.02 11:44:15 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: texasholdem-online.us
2004.08.02 11:44:16 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: play-7-card-stud-poker.us
2004.08.02 11:44:17 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: free-texas-holdem-poker.us
2004.08.02 11:44:18 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: free-texas-hold-em.biz
2004.08.02 11:44:19 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: i-play-poker-online.biz
2004.08.02 11:44:20 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: seven-card-stud.biz
2004.08.02 11:44:21 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: play-7-card-stud-poker.com
2004.08.02 11:44:22 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: i-play-poker-online.com
2004.08.02 11:44:23 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: i-texas-hold-em.info
2004.08.02 11:44:24 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: i-texas-holdem.info
2004.08.02 11:44:25 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: poker-texas-hold-em.info
2004.08.02 11:44:26 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: poker-texas-hold-em.us
2004.08.02 11:44:27 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: poker-texas-holdem.us
2004.08.02 11:44:28 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: i-texas-holdem.us
2004.08.02 11:44:29 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: i-texas-hold-em.us
2004.08.02 11:44:31 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: i-texas-holdem.biz
2004.08.02 11:44:32 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: i-texas-hold-em.biz
2004.08.02 11:44:34 213.91.217.78
MT-Blacklist comment denial: poker-texas-hold-em.biz

Alla ip-nummer ovan inom 213.91.128.0 - 213.91.255.255 kommer från Bulgarien.

Det finns många fler försök att spamma i loggen, men de som stoppats där visar jag inte för de listas med reguljära uttryck. Fast dessa kan spammarna å andra sidan kolla in själva på masterblacklistan. :) Hur som haver, dessa reguljära uttryck fångar in mycket skit på en gång. Hur ska man hantera detta fenomen? Spam via e-mail är i många länder förbjudet. Hur kategoriseras sådant här spam? Är det lagligt? Vem orkar sitta och göra formella abuseanmälningar?

Min teori om att det är samma inlägg som spammas stämmer. Alltså finns det en viss systematik i det hela. Det går att stänga av kommentarsfunktionen i just dessa inlägg, i alla fall i MT.

// Annica Tiger

Biljetterna far upp i det blå

SAS har som mål att hälften av biljettbokningarna ska ske via nätet inom en snar framtid. I dag är det bara två av tio resenärer som bokar biljett via nätet. Tidningen Internetworld utsåg nyligen SAS hemsida till en av Sveriges sämsta med motiveringen; "Vi klickar och klickar, men kommer aldrig fram till resan".

De som lyckas trassla sig fram och genomföra en bokning kan få en riktig kalldusch på flygplatsen, enligt DN. Folk bokar sin biljett på SAS hemsida, betalar med sitt kreditkort och får en bekräftelse på hemsidan att biljetten är reserverad. Allt till synes frid och fröjd, så som det är tänkt att det ska fungera att boka och köpa något via nätet.

När de kommer till flygplatsen för att checka in finns inte deras bokning i SAS system. Vignette V6 används som content management-applikation, de använder biljettbokningssystemet Amadeus och sitt eget gamla bokningssystem ResAid Ju fler kockar, desto sämre soppa verkar applicerbart även här. Det är kommunikationen med bankerna som inte fungerar. SAS får ingen kvittens på att resan är betald och då plockas den bort med automatik i deras system.

SAS menar på att problemen berott på att kunderna missförstått informationen på hemsidan och avbrutit bokningen innan den varit slutgiltigt genomförd. Det finns ingen sådan ursäkt. Kunden har alltid rätt. Rätt till en begriplig och funktionell hemsida. Rätt att slippa besvär på grund av att säljaren inte har ordning och reda. En hemsida ska designas så att ingen ska kunna missförstå informationen och i SAS fall därmed inte kunna slutföra en bokning. Det är nog bara en del av sanningen.

Det som får SAS att tappa i anseende är när bokade och betalade biljetter bara försvinner upp i det blå. Det är resenärerna som ni ska ta upp i det blå!

// Annica Tiger

Journalistik och bloggning

Mikael Pawlo har skrivit ytterligare en krönika om fenomenet bloggning, "Blogging för the lucky few". I sin förra krönika kritiserade han bloggosfären för att den inte uppmärksammat problematiken i Sudan tillräckligt. I den kritiken kunde jag instämma, för det har jag undrat själv i min egen blogg – men i än vidare mening. Jag har frågat varför media i stort inte har uppmärksammat det som pågår i Sudan.

I sin nya krönika skriver han att bloggarna saknar det journalistiska kallet och att de inte har ett gemensamt driv. Han menar på att gräsrotsjournalitisken fungerar helt enkelt inte i Sverige, trots att det är enkelt att snabbt publicera alternativa perspektiv och åsikter, utan särskilt djupa tekniska kunskaper. Var och en kan bli journalist.

Då ställer jag en motfråga, eller rättare sagt flera. Är allt som publiceras på Internet med automatik journalistiskt material? Måste en blog ha ett journalistiskt syfte? Måste svenska bloggar ha ett gemensamt driv? Måste en blog ha ett ansvar och rapporteringsplikt?

Jag svarar nej på alla fyra frågorna. En blog måste inte ha ett journalistiskt syfte. Bloggarens syfte med sitt skriveri kan vara att föra dagboksnoteringar för sitt eget nöjes skull, samt för vänner och familj. Det har inte ett dugg med journalistik att göra. Många bloggare skriver och kommenterar det som händer för dagen, ofta genom att hämta inspiration från media eller genom olika länkar på Internet och det innebär inte med automatik att de skriver i journalistiskt syfte. En del bloggar är väldigt nischade, men de som är intresserade av just det området har säkerligen stort utbyte av just den bloggen. Det kan kanske sorteras under epitetet journalistik, men endast om det är bloggarens syfte. Andra bloggar, som min egen, spretar åt alla håll och kanter – men har ofta några speciella ämnen som bloggaren är intresserad av och av den anledningen ofta återkommer till. Vad som kan betecknas som journalistik eller inte är här svårt att avgöra tycker jag.

En bloggare har ett ansvar, i den måtto att det han eller hon skriver har täckning – så gott det nu går att kontrollera detta. Men en bloggare kan inte ha ett större krav på sig än vad media har för övrigt. Hur många artiklar i kvällspressen skrives inte utan att ha full täckning, för att inte tala om skvallerpressen i övrigt? Där handlar det dock om utbildade journalister och de om några ska väl avkrävas att ha ett ansvar för vad de publicerar? Det går inte att ställa högre krav på en bloggare.

Att en bloggare ska anses ha en rapporteringsplikt är ett stort krav. De flesta som bloggar är vanliga människor, som skriver blog vid sidan om sitt ordinarie arbete eller studier. De har varken tid eller resurser att gräva fram egna nyheter och har ofta inte det kontaktnät som ger dem möjlighet att få impulser att skriva om nyheter som media inte ännu har bevakat. Däremot så kan en bloggare, i mån av intresse givetvis, kommentera och kritisera vad media har skrivit om eller inte skriver om. Här ligger den stora kraften i bloggning anser jag. Att vara kritisk. Att ställa frågor. Att kommentera och bidra med egna åsikter och erfarenheter.

Alla är vi olika individer och alla stretar inte åt samma håll. Något organiserat bloggande finns inte och bör inte heller finnas, såvida inte flera går ihop och bestämmer sig för att ha ett samarbete och att gemensamt driva en viss eller flera frågor. Men de flesta bloggare vill och ska skriva om det som intresserar dem och de ämnen de känner är viktiga för dem (om de nu har en sådan ambition). Alla ska inte följa mainstream, då tappar vi bort individualismen som är den som gör skillnaden från media i stort.

// Annica Tiger

augusti 16, 2004

Lirar ej med Service Pack 2

Nu börjar rapporterna ramla in vilka program som kommer i konflikt med Service Pack 2. Jag antar att listan kommer att utökas i takt med att problem rapporteras in. Många antivirusprogram finns med på listan (en konspiratoriskt lagd person kan kanske misstänka att det finns en tanke bakom) och flera av Microsofts egna produkter, det sistnämnda är lite komiskt. Windows Firewall, som Service Pack 2 även ska uppdatera, anser jag inte vara tillräcklig. Den lär bara blockera inkommande trafik som kan anses vara skadlig, ej utgående dito - vilket är lika viktigt anser i alla fall jag. Nej, jag fortsätter nog med mitt fungerande antivirusprogram och skippar Service Pack 2 tills vidare.

// Annica Tiger

Hund släpades efter bil

Så har det hänt igen. I tre kilometer, i en hastighet av 70 km i timmen, släpades en hund efter bilen. Förskräckta medtrafikanter försökte få föraren att stanna. Men när de äntligen lyckades var jycken sargad och livlös, med all sannolikhet död. Det var en strävhårig jakthund. Hela bakpartiet var bortslitet. Vilket sätt att dö på?

Att folk aldrig lär sig? Bind ALDRIG hunden i bilens dragkrok. Jag kan inte förstå hur man, även om man tillfälligt sätter fast hunden där, kan köra iväg utan att ha koll på vart hunden är. Jag har själv varit hundägare (upp till fyra hundar samtidigt) och jag har aldrig glömt någon av hundarna utan jag har alltid haft full koll. En ansvarsfull hundägare har full koll. Om inte, så ska man inte ha hund. Är jakthundsägare ovanligt ansvarslösa? För det verkar ofta vara jakthundar som går denna grymma död till mötes.

Tänk om någon skulle sätta fast en liten unge med en bärsele i dragkroken och sedan glömma bort det och bara åka iväg.

// Annica Tiger

Boktips om rasbiologi

För dig som vill läsa mer om vår mörka historia. Tack för boktipsen Fredrike och Steffanie. De två första böckerna finns som pocket runt femtio-lappen, den tredje boken kostar 160 kronor - men det är ändå ett överkomligt pris tycker jag.

Utrota varenda jävel skriven av Sven Lindqvist.

Heder och samvete skriven av Maria-Pia Boëthius.

Skeletten i garderoben skriven av Bernt Skovdahl.

// Annica Tiger

Skyddad identitet

Trygga lilla Sverige. Motsatsernas land. Behovet av att få skyddad identitet har fördubblats på tio år.

Skyddade personuppgifter kan de som har en konkret hotbild gentemot sig erhålla. Det är hotade vittnen, poliser, journalister, kriminella och deras anhöriga. Den största gruppen är kvinnor som måste gömma sig från sina före detta män, då männen hotar dem och barnen.

Att få skyddad identitet verkar vara lättare för en del att få än dem som verkligen behöver det.

// Annica Tiger

augusti 15, 2004

Sen fredagsfyra

Fredagsfyran

1. Kommer du följa de olympiska spelen?
Nej. Inte i år, av principiella skäl. Men min make gör det så jag lär inte undgå att höra vad som händer.

2. Hur tror du det kommer gå för Sverige?
Carolina och Christian tar guld. Stefan Holm tar silver. Mer blir det nog inte.

3. Vilker är din favoritgren/ -sport?
Allt och inget, beror på humör. Trav och motorsport brukar jag ofta se på fyran.

4. I vad skulle du ta medalj?
Guld i senildemens kanske?

// Annica Tiger

Ingår det i undervisningen?

Jag kan inte släppa detta med vår svenska mörka historia, det jag skrev i går om svensk rasbiologi. Ni som har barn som går i skolan, högstadiet eller gymnasiet – skulle ni kunna kolla med dem om detta står i de historieböcker som skolan tillhandahåller som undervisningsmaterial eller om det på annat sätt ingår i undervisningen? Känner dagens elever till detta? Någon som arbetar som lärare eller bibliotekarie som läser detta och kanske vet om huruvida detta sker eller inte? Fick du lära dig om detta när du gick i skolan? Det vore intressant att få veta.

// Annica Tiger

augusti 14, 2004

OS har en otäck odör

OS har börjat.
Det luktar redan illa.
Det stinker.

Dopningsskandaler innan, bland annat många idrottare från USA har det rapporterats om i media. En misstänkt grekisk dubbeldopningsaffär. Brottslingar som deltar i spelen. Doften av förmultnande förgiftade hundar som inte lär kunna döljas. Övervakning som vida överstiger vad som kan vara rimligt med tanke på den personliga integriteten, det skrev jag om häromdagen.

Skandalerna duggar tätt, det började redan innan spektaklet ens började. Skandalerna lär dugga tätt under spelen, tillika efteråt – om jag får förutspå utvecklingen. Är det inte dags att skrota OS i den form den har i dag? Det är inget sportevanemang längre. Det är en enda stor ambulerande kommersiell cirkus. Kostnaderna skjuter i höjden för varje OS. Det ska byggas arenor, hallar, hotell, OS-byar för deltagarna och allt annat som ska byggas och arrangeras, infrastruktur och säkerhetsarrangemang med mera.

Alla arrangörer ska överträffa tidigare invigningsceremoni, hur dyrt det än månde bli. Skänk pengarna till välgörande ändamål istället. Skippa cirkusen och låt OS alltid spelas på samma plats och arenor varje gång.

De misstänkta grekiska idrottarna som till synes smet ifrån dopingprov och hur lägligt som helst råkade ut för en motorcykelolycka. De skadades inte nämnvärt (om ens något alls), men kvarhölls ändå på sjukhuset och läkarna där tillät tydligen inte att dopingprov togs på sjukhuset.

Jag tror inte man behöver vara speciellt konspiratoriskt lagd för att misstänka att det rör sig om att undvika att dopingtestas. Jag vet att man ska anses vara oskyldig till motsatsen bevisats. Men här har jag själv svårt att leva upp till den devisen. Inte när det tidigare har flaggats dopningsmisstankar gällande Konstadinos Kenteris ett flertal gånger.

Jag skrev häromdagen att de lösspringande hundarna var i farozonen. Nu har bildbevis kommit att grekerna har satt sina planer i verket. Hundarna har förgiftats till döds, många har säkert gått en plågsam död till mötes – säkert tillsammans med x antal katter och andra djur. Det nämns siffror runt hundratusen döda hundar. Allt för Aten ska bli en ren stad, i alla fall på ytan.

Hemlösa och andra udda individer har säkerligen förts bort långt bort från Aten, de har förhoppningsvis inte gått samma öde till mötes som hundarna. Fast jag misstänker att en eller annan grek kanske så skulle tycka var bästa lösningen. Liv som liv. Har man ingen respekt för liv å ena sidan, varför skulle man ha det å andra sidan?

Turister, journalister och OS-deltagare och funktionärer ska slippa se "skiten", hur det normalt ser ut i Aten. Men odören av de förmultnande kropparna lär även den med nästäppa kunna känna. Det lär ta tid att samla in alla kadaver, om de ens kan finna dem alla. Hundar brukar dra sig undan när de känner att de ska dö. Må många hundar ha krupit in i gömda vrår och skrymslen, så skammens odör ligger kvar över hela Aten spelen igenom. Blomkålsaktigtsöt, kväljande och äcklig lukt.

Aten och andra storstäder har haft problem med växande antal lösspringande hundar i tiotals år, men inget gjorts för att lösa problemet. En del storstäder har gjort åtgärder för att lösa denna problematik, utan att avliva alla hundar rakt av. Andra storstäder har inte ens denna problematik.

Det är inte hundarnas fel att det blivit så här. Det är människans fel. Lösningen är enkel. Fånga in de lösspringande hundarna och sterilisera dem på löpande band. Tvinga hundägarna att registrera sina djur och förse dem med ett elektroniskt mikrochip. Den som överger sitt husdjur och slänger ut den på gatan ska bötfällas, så det svider ordentligt i plånboken. Inför koppeltvång inom stadsgränserna. Förbjud folk att släppa ut hundarna på gatorna när de åker till jobbet. Gatan ska inte vara något hunddagis.

Chadie skrev i sin blogg för några dagar sedan om att dödstalet bland byggnadsarbetarna var orimligt stort, minst 14 döda. Illegala invandrare har använts och man kan ju misstänka att de inte fått lika mycket betalt som grekerna, nej - 180 spänn om dagen är vad de fått och dessutom har de inte ens varit försäkrade.

Det är antagligen samma system som används i Sverige och övriga EU numera. Billig importerad arbetskraft i syfte att maximera vinsten eller minimera kostnaderna, här antagligen det sistnämnda. Importerad arbetskraft får jobba längre pass än lokalt anställa som tillhör facket, reglerad arbetstid är inget som gäller för dem. Trötthet gör att det är lättare att göra misstag, som i en farlig miljö som en byggarbetsplats är lika med döden. Hur många som blivit skadade är dolt i mörker. Men de lär vara en hel del. Den siffran vore intressant att få ta del av, samt urskiljt hur många av dem som skadats är importerad arbetskraft. Den importerade arbetskraften lär inte täckas av några fackligt framförhandlade försäkringar.

Jag är lite kluven till vissas deltagande i OS. Okey, har man blivit dömd och suttit x antal i fängelse ska man i samhällets ögon ha sonat sitt brott. Men alla brott går inte att sona, om man så sitter resten av sitt liv inom lås och bom. Soulan Pownceby tävlar för Nya Zeeland i boxning. 1995 misshandlar han sin dotter grovt så att hon dör med spräckt skalle och får fyra års fängelse för detta. Dessutom har han sedan han kommit ut från fängelset tre gånger dömts för misshandel mot kvinnor. Vilken förebild är detta? Inte ens hans sportsliga eventuella segrar och medaljer kan tona ned detta faktum. Aftonbladet listar fler dömda som deltar i de olympiska spelen i Aten. Jag är kluven som sagt. Men vissa brott går inte att sona i mina ögon. Jag har kanske fel. Men då må jag ha det. Det kan jag leva med.

// Annica Tiger

Svensk rasbiologi

Sverige har en mörk rasistisk historia. Jag såg ett program på TV från Dokument Inifrån, "De icke önskvärda". Där blottlades hela vår svenska mörka historia. Jag blev mörkrädd. Detta har alltså hänt här i Sverige. Det är inte så många år sedan.

Sverige som alltid, i alla fall öppet, kritiserat nazismen och dess rasbiologiska utrensningar, främst av judar men även av romer, efterblivna och andra icke önskade element som inte, enligt dem, tillförde den germanska rasen något. Hur många levande svenskar finns kvar som tillbad och fortfarande tillber denna rasbiologi?

När jag gick i skolan fick vi inte lära oss något om detta. Det skulle jag ha kommit ihåg. Får dagens ungdom lära sig om vår mörka rasistiska historia? Står det i historieböckerna? När jag gick i skolan läste vi mycket om förintelsen och om nazismen. Men intet ett ord om att nazisterna i sin tur påverkats av den svenska rasbiologiska forskning som pågick från mitten på 1800-talet till långt in på mitten av 1900-talet. Många tyska forskare var här på studiebesök och tog med sig intrycken hem, varvid Hitler inte sedan var sen att anamma dem för sina egna syften.

År 1840 introducerade Anders Retzius skallindexet i Sverige. Huvudformen mättes och delades upp i två grupper, dolikocefala (långskallig) och brakycefal (kortskallig). Vår kära Linné som i alla fall jag förknippar med en vänlig person som gillade att dofta på blommor och katalogisera växter, han var den första som även började att katalogisera människor och dela upp dem i raser, samt tillskriva de olika raserna olika egenskaper.

Världens första rasbiologiska institut byggdes upp i Sverige år 1921 i Uppsala. Det förmenta syftet var att förbättra människan genom biologisk förädling (rashygien). Verksamheten hade inledningsvis brett politiskt stöd men internationellt sett var den på nedgång, förutom i Tyskland under nazismen. Rasbiologiska tankar var dock vanliga i samhällsdebatten, även på demokratiskt håll. Några exempel är bondeförbundets program (1933), Alva och Gunnar Myrdals bok Kris i befolkningsfrågan (1934) och 1941 års stränga steriliseringslag. Texten i kursiv stil är hämtad från Bonniers Stora lexikon.

Det svenska folkhemmet har verkligen sina solkiga fläckar. Jag hoppas att de alla har tvättats bort. Inte bara politiker utan kultureliten ställde sig bakom Herman Lundborg, chefen för Rasbiologiska institutet som hade starka nazistiska sympatier, bland annat då Anders Zorn, Carl Larsson, Selma Lagerlöf och Ellen Key.

Ett sätt att förädla det svenska folket och bibehålla en god rashygien var att hindra individer från olika "raser" att skaffa barn med varandra (ett barn genom blandäktenskap av en same och en "svensk" vore otänkbart på den tiden). De som hade epilepsi bedömdes inte vara lämliga att få föröka sig. Det kunde räcka med att en kvinna ansågs lösaktig för att sterilisera henne. Människor med lägre intelligensnivå skulle inte heller få skaffa barn. För att inte tala om judar, romer och andra raser – som inte ansågs vara ett rasbiologiskt föredöme här i Sverige.

I programmet visades hur forskarna åkte Sverige runt och mätte skallar och fotograferade samer (barn och vuxna tvingades klä av sig inför fotograferingen) och katalogiserade dem noggrant. Judar och romer fotograferades och lades in i register. Alla dessa register har bevarats och finns vid Uppsala universitet. Det finns fortfarande stora mängder kranium sparade från denna forskning, bland annat avhuggna huvuden som stulits via gravplundringar av samiska gravar i norr.

Över 60.000 svenskar steriliserades medelst tvång eller andra medel från 1941 ända fram till 1975. Detta skedde även i andra länder, men inte alls i samma omfattning som i Sverige. Detta var på tapeten i media 1997 minns jag och hela världen förfasades sig över detta.

De som utsattes för denna tvångssterilisering utlovades skadestånd på 175.000 kronor (skitsumma egentligen för ett livslångt lidande), men många har inte ens velat ansöka om dessa pengar då de fortfarande mår dåligt av detta faktum att de förövades möjligheten att bli mor och fortfarande känner en skammens rodnad inför att de steriliserats, berättades det i programmet.

Det var mest kvinnor som steriliserades. Även om det var mannen i familjen som ansågs avvika från dåtida norm och då med automatik borde vara den som skulle ha steriliserats så blev det hans fru som fick genomgå steriliseringen. Ändå är det enklare och billigare att sterilisera män. Men detta var väl ett bevis på dåtidens synnerliga idiotiska syn på att kvinnan var underlägsen mannen. Tyvärr finns denna uppfattning kvar hos somt och somliga. Men det är en helt annan historia.

// Annica Tiger

augusti 13, 2004

Få tittare ville se Faria

Det finns hopp om mänskligheten eller i alla fall svenskarna :). TV4:s intervju med Faria Alam som sändes i går, "Sven och jag", blev ingen stor tittarsuccé, som antagligen TV4 hade väntat sig. Intervjun med Faria Alam om hennes förbindelser med Mark Palios och Sven-Göran Eriksson visades i TV4 klockan 20, bästa sändningstid med andra ord. Enligt mätningar var publiksiffran bara runt 550.000. När intervjun sändes i brittisk TV hade den 3,1 miljoner tittare.

Nej, jag såg inte programmet. Jag kikade på Uppdrag granskning istället vilket tydligen 905.000 andra också valde att göra. Bevakningen av Svennis affärer har nästan varit skrattretande i svensk media. Hur den har varit i brittisk media kan jag bara ana, tiofalt eller kanske till och med tjugofalt värre. Vem karln doppar snorren i på sin fritid är hans sak, så länge han sköter sitt arbete, och inget som någon annan har att göra med, förutom då kanske Nancy; när de bodde ihop.

Men alla parter har säkert tjänat massa pengar eller kommer så att göra på denna offentliga vädring av privata angelägenheter, Faria, Nancy, Svennis och media. Alla utom då kanske Mark Palios. Eller han kanske kontrar och kommer ut med sina memoarer snart, "Faria och jag"?

// Annica Tiger

Parodi på Aftonbladet

Hur länge får den här ligga uppe? Mongobladet. Dålig humor? Bra parodi? Betraktaren avgör.

// Annica Tiger

Uthängda på nätet

Pressbyrån klantade till det ordentligt. De som sökt jobb via deras hemsidesformulär och skrivit in sina personliga uppgifter och lämnat sina meritförteckningar hade nog inte tänkt att de skulle bli publicerade på nätet, helt öppet och tillgängliga för allmänheten. Denna fadäs upptäcktes häromdagen, men det har pågått så pass länge som ett halvår tillbaka i tiden.

Tyvärr är det sådana här nyheter som gör att många fortfarande hyser en viss skepsis mot att använda Internet till mer än att maila och surfa. Jag förstår dem.

// Annica Tiger

augusti 12, 2004

Nakennyheter

Ursäkta rubriken, men det är vad det handlar om.
Nakna nyheter. Naked news.

Jag börjar tro att hela världen börjar bli naken- och bröstfixerad. Nakna bröst har blivit ett sätt att göra reklam. Hoppsan! Ena tutten råkade ramla ur dressen. Det var inte meningen. Men en bonus var ju att senaste skivan sålde som smör i solsken. Det är flera som anammat detta lite udda sätt att marknadsföra sig själv.

I Ryssland är nakennyheter en succé, Kanada funderar på att ta efter. Nu har Storbrittanien fått nakennyheter. En liten notis i Expressen på sidan 31 längst ned handlade om detta, med bild på damerna i fråga. Ett nyhetsprogram lanserades i går i London där två tjejer är nyhetsankare. De ska presentera nyheter samtidigt som de klär av sig.

Hur seriöst kan det vara? Se till att ta de viktigaste nyheterna först och mot slutet, när halva tittarskalan sitter upptagen med att onanera, kan de mindre viktiga nyheterna läsas upp. Vädret i Storbrittanien är alltid regn och rusk, de kan de ta sist som lite avkylande efterspel. Vilken pellejöns kläckte denna programidé. Knappast en kvinna. Skulle Rapportgubbarna börja näcka i sändning skulle jag garanterat byta kanal. Det är inte nyhetsankaret som ska stå i fokus. Det är nyheterna. Jag vet inte vad jag ska tro. Det är inte första april?

Här i Sverige rasar en bröstdebatt. Kvinnor med platta tuttar är duktigare på matematik än storbystade kvinnor klämde professor Dahlström ur sig i en debattartikel och menar på att de plattbröstade inte är så tydliga i sina erotiska signaler. Men hallå? Inte ger man erotiska signaler enbart med brösten? Inte räknar man med tuttarna? Då kommer man ju bara till ett plus ett är lika med två. Ranelid och Skugge, som förut var i luven på varandra, enas i denna debatt. Deras omdöme är att det handlar om kvalificerat skitsnack. Jag är böjd att hålla med.

I samma debattartikel talades det om att en del kvinnor är mer androgyna och de skulle då vara feministerna. Redo att ta plats, våga ta strid, ha en vilja att leda och söker sig till mansdominerande miljöer. Hur det där sistnämda går ihop med mångas konstiga ideér om att feminister hatar män hänger jag inte riktigt med på. Men å andra sidan, denna bröstdebatt och underliga vanföreställningar hur en feminist ser ut och upptäder ids jag inte lägga ned så mycket energi på att ens försöka penetrera. Den ligger på en sådan låg nivå, inte ens i brösthöjd. Feminister är nog de allra flesta människor utan att ens veta om det. Vem vill inte ha ett jämlikt samhälle?

// Annica Tiger

Atens gator avlyssnas

Digital storebror avlyssnar Atens gator. Samtal på stan tolkas av en programvara. Detta kan läsas i senaste numret av Big Brother Bulletin. Nr 10, 2004. Utgiven 12 aug 2004. Sveriges enda publikation om risken för ett
storebror-ser-dig-samhälle.

Jag tyckte texten var så intressant och aktuell att jag mailade Pär Ström och bad att få lägga ut den här i sin helhet och det var okey. Läs och begrunda. Jag rekommenderar varmt en prenumeration på detta nyhetsbrev. Abonnera på BBB (gratis): Skicka ett tomt email till bbb@atomerochbitar.se

Texten nedan är alltså skriven av Pär Ström
(par@atomerochbitar.se) som även skrivit en bra bok,
"Övervakad".

DIGITAL STOREBROR AVLYSSNAR ATENS GATOR

Aten skyddas nu och fram till de olympiska spelens slut av ett nytt högteknologiskt övervakningssystem vars like tidigare aldrig har skådats. Bland annat har övervakningskameror på gator och torg försetts med mikrofoner som avlyssnar förbipasserande människors konversation. Dessa samtal tolkas automatiskt av en programvara med förmåga att "förstå" det som sägs och göra en sammanfattning. På motsvarande sätt analyseras kamerabilderna av en programvara på jakt efter något avvikande. Allt detta samkörs med resultaten från automatläst epost, automatisk analys av människors ringande och en hel del annat.

I nummer 7/2004 av Big Brother Bulletin berättade jag att epost till och från Grekland under OS kommer att kontrolläsas av programvaror på jakt efter något suspekt. Nu visar det sig att detta bara är en liten del i ett betydligt större digitalt övervakningssystem.

Bland annat samlas ljud och bild in och analyseras på ett oerhört avancerat sätt. Insamling sker från många källor, bland annat dessa:

- Mer än 1000 högupplösta övervakningskameror på gator och torg med (infraröd kapacitet för att fungera i mörker)
- 12 patrullbåtar
- 4.000 fordon
- 9 helikoptrar
- Ett luftskepp

Uppsnappade konversationer människor emellan omvandlas av en programvara till text. En annan programvara griper sig an denna text, tolkar den, väger samman dess innebörd med annan insamlad information och söker efter totala
mönster som är suspekta.

Exempel på annan information som ingår i den övergripande mönsterigenkänningen är:

- Automatläst epost (all epost i Grekland automatläses under OS, och bilder skickade som bilagor med epost analyseras)
- Data om vilka webbplatser människor besöker
- Information om vart människor ringer och SMS-ar
- Bilder från övervakningskameror.

Även bilderna tolkas av en programvara som delvis "förstår" vad som händer på stan. Vad gäller uppsnappat ljud är det inte bara konversationer som analyseras, utan även andra ljud. Exempelvis uppges de tolkande programvarorna kunna höra skillnad på ett exploderande bildäck och ett pistolskott, och dra slutsatser därefter.

Systemet täcker hela stor-Aten, flygplatser, nio hamnar och alla andra olympiska städer. Det har utvecklats till en kostnad av 312 miljoner dollar av ett konsortium av internationella storföretag ledda av det San Diego-baserade företaget SAIC (Science Applications International Corp).

- Det är ett stort nätverk och systemet har aldrig testats i den här skalan tidigare, säger Lefteris Ikonomou, talesman för den grekiska polisen, enligt nyhetsbyrån AP.

En viktig del i övervakningen är själva tolkningen av de stora mängder rådata som samlas in, och den utförs till största delen av programvaran Autonomy från det brittiska företaget med samma namn. Autonomy är leverantör till underrättelsetjänster i olika länder, inklusive USA. Programvaran klarar många språk, såsom alla europeiska språk (inklusive grekiska) och arabiska.

- Vår programvara lyssnar, läser och vaktar, säger Autonomys marknadschef Dominic Johnson.

Vissa grekiska medborgarrättsorganisationer protesterar mot övervakningssystemet, och sabotage mot kameror har förekommit. Dessa organisationer ser i systemet ett hot mot personlig integritet och medborgerliga rättigheter.

Personlig kommentar:

IDAG sätts detta övervakningssystem in under de olympiska spelen, där hoten mot säkerheten onekligen är extrema. Men hur ser det ut IMORGON? Kommer ändamålsglidning att ske, så att denna typ av övervakningssystem blir vanligt förekommande i alla våra städer till vardags? Det skulle kunna motiveras med att "tekniken finns ju ändå", "det blir i längden billigare än patrullerande poliser" och "den som har rent mjöl i påsen har inget att dölja".

Det är en sådan utveckling vi måste förebygga, eftersom övervakningssystemet lätt skulle kunna missbrukas - det är åtminstone min personliga mening. Men då är vi inne på politik. Och kanske till och med filosofi...

Text: Pär Ström

Bo granne med mördaren

Socialstyrelsen föreslår i en lagändring till år 2005 att det i lagen om rättspsykiatrisk vård, ska skrivas in att "målsägandes och andra personers fysiska och psykiska hälsa" ska tillgodoses, skriver DN i dag. Det trodde jag i min enfald redan var reglerat i lag. Det är en sådan självklarhet för mig att allt annat vore rena rama idiotin. Men som i mångt och mycket är det självklara inte alls självklart. I dag är det inte så att brottsoffer har någon specifik stärkt ställning, vare sig som brottsoffer eller dess närstående.

Ett exempel nämdes i artikeln. För två år sedan mördades fembarnspappan Thomas Fahlgren med arton yxhugg. Förövaren dömdes till rättspsykiatrisk vård, men placerades i samma stad som Thomas familj. Hans syster bor fyra minuter från sjukhuset. Jag har full förståelse för att hon eller resten av familjen inte vill riskera att möta mannen när han är ute på permissioner, även om det ännu sker i bevakad form - än mindre den dagen han får permission för att spankulera omkring fritt utan övervakning. Jag förstår rädslan och obehaget. Oavsett om förövaren anses farlig eller inte. Oavsett vilket brott förövaren har begått.

Men undantag finns. Säg den regel som inte har undantag? I fallet Mijailo Mijailovic har det talats om att han inte bör placeras vid Karsudden, för att det är för nära Anna Lindhs familj. Det är bra att de sådana funderingar just kring detta fall. Men det ska inte bara gälla brott som fått stor medial uppmärksamhet. Även den lilla människan ska ha samma rätt till trygghet och kunna påverka. Jag hoppas att lagändringen kommer att träda i kraft.

// Annica Tiger

augusti 11, 2004

Silvia ute på hal is?

I veckan gifter sig greve Noppe Lewenhaupt, 57, med sin 13 år yngre fästmö. Det är väl ingen åldersskillnad att tala om? Drottning Silvia säges vara rasande och menar på att de unga kvinnorna bara är ute efter fina titlar. Varför anta detta? Det kan vara och är antagligen kärlek det handlar om och inget annat.

Precis som om det skulle spela någon roll om man fick kalla sig grevinna? Ja, i deras kretsar kanske det gör. Osökt går tankarna tillbaka i tiden. Var det inte en väldigt fin titel Silvia själv gifte till sig? Det sa bara klick minns jag att kungen och Silvia berättade om sitt första möte. Men klickandet kanske förstärktes av vetskapen om att det var en kunglighet hon mötte? Nej, nu är jag elak, men inte mer än vad Silvia själv verkar vara om jag ska tolka artikeln korrekt i Aftonbladet.

Kungen tycker själv att det är kul att umgås med yngre kvinnor står det i artikeln. Ja, det är så sant som det är sagt :-) och det är väl det som egentligen retar upp Silvia. Jag tror att vår kära drottning har fått lite åldersnoja. Det kanske är dags för en sväng till Brasilen och göra något "upplyftande" som piggar upp?

// Annica Tiger

Befolkningsklockan

Jag håller på och rinner bort i mitt anletes svett. Att hålla på och packa böcker och montera ned bokhyllor, vilket jag fortfarande sysslar med, är inget man borde vara tvungen att göra i denna värme. Det är som en bastu här inne. Jag tar en välförtjänt paus just nu och följde en länk, se nedan.

Men ni som inte har lika roligt som jag (NOT) kan kika på befolkningsklockan, det är inte långt kvar till nio miljoner. Eller varför inte kanske bidra till att den ökar om nio månader ;).

// Annica Tiger

Getingsommar

Jag spådde en getingsommar tidigare. Första getingsticket fick jag tidigt på sommaren. En geting försökte dela kudde med mig. Han vann första ronden då han stack mig. Men jag vann andra ronden då jag blev ilsken som ett bi och drämde till instinktivt, så att han blev ett minne blott.

Det tog ett tag innan getinginvasionen kom igång, på grund av kylan, men nu är getingarna här, med råge. DN listar lite goda tips, väl värda att läsa. En del vet inte om de är allergiska eller inte då de aldrig blivit stungna. Dumt att chansa och testa.

Drick inte ur läskedrycksburkar som stått framme obevakade. Ett stick i munnen kan vara farligt, rent av livsfarligt, även om du inte är allergisk. Fäkta inte, trots sin litenhet brukar alltid getingen segra :). Låt dem vara. De sticker inte oprovocerat. Jag låter dem surra runt omkring mig, de försvinner efter ett tag.

Försök inte ta ned getingbon om du inte vet vad du sysslar med. Låt Anticimex eller andra proffs ta hand om detta. Våra getingbon får vara till vintern. Då brukar vi plocka bort de största. På vinden kan de ibland bli gigantiska. Jag har inte ens vågat kika efter än i år.

Förutom stora mängder av getingar finns bin i stora mängder. Vårt körsbärsträd som bar frukt så trädet bågnade har varit getingarnas och binas paradis nu i några veckor. Vi själva fick bara några kilo körsbär. Nu får de ha trädet i fred. Bara vi passerar blir vi anfallna. Men de små liven ska väl också få njuta av livets goda. Körsbären var osedvanligt söta och goda i år.

// Annica Tiger

Tack

Det lilla ordet tack. Fyra bokstäver. Men ack så viktiga. I vanliga livet (IRL) och på Internet borde vi kanske använda det ordet lite oftare?

En diskussion på anslagstavlan på min HTML-guide handlar just om detta lilla ord tack och därav denna text med lite personliga funderingar. Det finns tre goa killar, som är oerhört duktiga, och som lägger ned mycket krut för att svara på frågor på anslagstavlan. Jag är dem evigt tacksamma och försöker att visa det då och då, men jag kanske ska göra det lite oftare.

Det finns många människor på Internet som lägger ned mycket tid och energi på att vara andra till hjälp. Det verkar som om många tar det för givet. För att de ska orka behövs bränsle. Det lilla ordet tack fungerar alldeles utmärkt som bränsle eller cred på annat sätt. IRL kan det räcka med ett leende, en nick och ögonkontakt. Men även där, som det ges exempel på i tråden på anslagstavlan, skulle ordet tack kunna användas lite oftare. När det gäller Internet som är textbaserat syns inte vårt kroppsspråk. Då är ordet tack än mer viktigt. Inte för att man ska skriva tack i var och varannan mening :) eller varje mail. Men kanske någon gång?

Under årens lopp har jag besvarat frågor om html och abuse via mail, men i kanske ett fall av tjugofem har en återkoppling gjorts i form av ett mail där de tackat för hjälpen. I de andra tjugofyra fallen kanske den som fått svar inte tycker att jag har varit till någon hjälp :). Vad vet jag?

Jag har i alla fall börjat bli alltmer kortare och kortare i vissa av mina svar och lägger inte ned så mycket krut på mail från helt främmande människor som inte ens orkar presentera sig och använder fantasifulla hotmail-adresser, inte verkar ens fundera över om den de skriver till är en levande männniska man kanske i alla fall ska kosta på ett "Hej" till, samt kräver i mailet "Svara snabbt" eller "Svara genast".

// Annica Tiger

augusti 10, 2004

Manga

Jag såg på Rapport att japanska serietidningar och tecknade filmer börjar bli populärt i Sverige. I Japan är detta en megastor industri och här körs det även som TV-serier. Så stor att det är svårt att ens tänka sig omfattningen.

Det finns olika genrer som romantik, sex, action, fantasy, science fiction och serier för barn. Men Manga, som de kallas, riktar sig främst mot ungdomar och vuxna. Jag hittade en intressant sida på nätet som var läsvärd, http://www.mangakai.se/.

Rapport visade lite bilder på tidningar och klipp ur filmer. Groteska ansikten, stora ögon och små munnar hade de flesta figurer. Färgglatt och snyggt. Väl ritat. Skickligt animerat.

Jag har inte läst en serietidning på år och dag. Jag läste inte speciellt många när jag var liten heller. Jag har alltid föredragit böcker. Manga är nog inget för mig, men man ska aldrig säga aldrig. Allt är till för att testas, en tidning och en film måste jag kolla in i alla fall.

// Annica Tiger

Tidernas största trafikolycka

Tidernas största trafikolycka om man ska räkna antalet dödsfall av inblandade i olyckan. Kycklingmassaker på E6:an. Smaskig rubrik. En lastbilen lastad med 8000 kycklingar välte på E6:an strax utanför Varberg. De flesta kycklingarna krossades när lastbilen välte, många blev påkörda av andra bilister och det var fullt kaos på platsen. I artikeln står det att vissa lurade döden, det vill säga att de överlevde själva olyckan. Men efter att ha samladets ihop blev slutmålet ett slakteri utanför Falkenberg, så livet blev kort ändå.

En annan kittlande rubrik var: "Flyg nödlandade efter kattattack". Var det en katt utbildad av terrorister? Bar den en bomb under pälsen? En av piloterna blev riven på armen av katten, som av någon underlig anledning tagit sig ur sin bur och in i cockpit. Planet vände åter och gjorde en nödlandning i Bryssel.

Elefanten Motala fick en protes efter att ha trampat på en mina i djungeln. Det kanske var tur i oturen? Elefanten utnyttjades i slavarbete och drogades med stora mängder av amfetamin för att kunna orka slita och släpa de tunga stockarna. Efter olyckan fick hon ett bättre liv och nu en protes. Slutet gott, allting gott.

Tuppen Kalle har vunnit VM i galning. Men så få galningar? 15? Mina tuppar skulle slå Kalle med hästlängder. De gal som galningar ibland till grannarnas förtvivlan :). Även jag blir irriterad ibland.

Husbocken gick hem med segern. Under tiden ägaren och försäkringsbolaget tvistade om hur husbocksangreppet skulle stoppas rasade huset samman. 1-0.

Mycket djur i nyheterna idag.

// Annica Tiger

Sharafs hjältar

Sharafs hjältar är ett nätverk för unga killar som vill bryta sig ur tvånget att leva upp till sin kulturs hedersbegrepp. Ett mycket bra initiativ och välbehövligt.

Det sägs att det är svårt att lära gamla hundar att sitta och det ordspråket har säkert sin bäring. Men unga valpar, läs killar, är lättare att nå fram till. Vilken bror vill döda sin syster? Vilken bror törs säga fadern emot i detta fall? En konfliktfull situation för en ung kille. Så även de unga killarna behöver stöd och råd. De ska inte glömmas bort, även om flickorna av naturliga skäl är de som drabbas värst av hedersmord, könsstympning och tvång att bära slöja.

Hemsidan Elektra finns tillgänglig på olika språk vilket är bra. Här finns information om hederskulturen, information om vilka rättigheter ungdomar har i Sverige, råd vart de som behöver hjälp kan vända sig och mycket annat.

Många kvinnliga nätverk och organisationer samarbeter med Elektra. Till min glädje såg jag att ett manligt nätverk är med och stödjer projektet, Mansjouren. Fler behövs!

// Annica Tiger

Manhunt

Det finns ett dataspel som heter Manhunt. Det har en åldersgräns på 18 år beroende på att det är ett mycket våldsamt spel. Jag personligen har aldrig förstått nyttan av dessa spel. Men de är populära. En del forskare menar på att barn och ungdomar inte påverkas negativt av våldet i dessa spel.

Våldsamma spel avtrubbar användaren. Våldsamma spel är inte nyttiga för barn- och ungdomar, om ens för vuxna. Våldsamma spel kan framkalla farliga impulser hos användaren.

Saxat ur Aftonbladet:
Flera brittiska återförsäljare har stoppat dataspelet Manhunt efter ett brutalt mord på en 14-årig pojke. Mördaren är bara 17 år. Enligt offrets föräldrar var 17-åringen besatt av spelet, som har 18-årsgräns även i Sverige.

Det vi gör, det vi ser och det vi hör påverkar oss – oavsett om vi vill eller inte. Hela livet ut, men barn- och ungdomar är mer mottagliga.

// Annica Tiger

augusti 09, 2004

Syndabockar har utsetts

Ja, nu är alla semesterfirande rymlingar tillbaka från semestern. Inte för att jag tror att de hann njuta speciellt mycket av "ledigheten".

Nu ska det hållas hålla räfst- och rättarting. En syndabock ska hittas, gärna flera. Oppositionen krävde justitieministerns Thomas Bodström avgång. Varför situationen skulle bli bättre av det förstår jag inte. Men det drevet har tydligen tystnad.

I dag var kriminalvårdenschefen Lena Häll Eriksson hos justitieministern och lade fram en handlingsplan hur framtida rymningar ska kunna förhindras, bland annat då genom att säkerheten inom kriminalvården ska öka. Varför har inte denna handlingsplan framkommit tidigare? Det verkar lite panik över det hela. Men hon kan vara lugn, hon får stanna kvar som chef för kriminalvården.

Tre områden bedöms som viktiga. Det första är att fängelserna ska få ett bättre skalskydd. Det ska bli svårare att ta sig in och ut ur våra anstalter, högre murar och stängsel, samt förbättrad nyckelhantering och rutiner. Men skulle detta inte ha skett för länge, länge sedan?

Det andra gäller fångarna. Bättre riskbedömningar ska göras av fångarna. Borde inte denna kontroll ha skett och ske fortlöpande? Det kan väl inte vara en nyhet för kriminalvårdenschefen och anstaltsledningarna att en del fångar är mer rymningsbenägna än andra? De kan väl inte vara helt ovetande om vilka som bör anses som farliga och vilka som inte ska få "prata ihop sig", det vill säga ska umgås inom anstalten+

Saxat ur artikeln i DN:
– Det har visat sig vara ett problem i kriminalvården att personal är korrumperad. Korruptionen är det som jag blivit mest chockad över och jag har en känsla av att den är större än vad jag tidigare trodde, säger Lena Häll Eriksson.

Ny kommer vi till syndabockarna som jag ser det. Sparka nedåt och slicka uppåt. Det tredje är uppenbarligen att stävja korruptionen hos de anställda. Varför stigmatisera en hel yrkeskår? Några rötägg ska väl inte göra att hela kåren stämplas? Ansvaret ligger hos dem som anställer personalen. Bättre kontroll av de anställda, det är väl ett krav som jag hoppas inte är nytt. En väktare kollas grundligt innan anställning, en kriminalvårdare ska väl kollas minst lika grundligt anser jag.

Bättre utbildning (nu verkar folk plockas från gatan för att jobba som semestervikarier). Utbildningen har alltså med andra ord inte varit bra tidigare. Kompetensutveckling av personalen är en självklarhet och frågan kommer med automatik; har de inte haft det förut?

Bättre betalt är en självklarhet och borde väl redan vara framförhandlat, klappat och klart. Bättre arbetsvillkor för de anställda. Varför har de inte förbättrats tidigare? A och O är personal som trivs med sina kollegor och sina arbetsuppgifter, då blir de motiverade och gör ett bättre jobb.

Bättre chefer är nog inget som skulle skada. Jag har hört vissa i chefspositioner från både Hall och Norrtäljeanstalten som uttalat sig i media och jag har nästan blivit mörkrädd, dels över deras nonchalans och okunskap om sin egen anstalt. Vadå? Dörren går inåt. Inget hinder framför dörren. Bara att backa in i dörren med en bil och så var det fritt fram. Nej, vi har inte tänkt den tanken att detta skulle kunna ske.

Nej, jag känner ingen som jobbar inom kriminalvården. Jag har inga planer på att själv börja jobba där. Men jag ogillar när en hel arbetskår blir schavotterade på detta sätt.

// Annica Tiger

Yahoo Toolbar

Diskriminering.
Your current browser does not support Yahoo Toolbar!
Jaja, jag skulle inte ens installera den utan bara följde länken från IDG. Givetvis funkar den bara på Internet Explorer. Hade man kunnat vänta sig något annat? Men lite info hade de väl kunnat bjussa på även för oss andra om hur Yahoo Toolbar funkar?

Saxat ur artikeln på IDG om nya Yahoo Toolbar.
Den nya versionen av Yahoos verktygslist kan hitta och ta bort annonsprogram, spionprogram och cookies som används för att spåra användarens aktiviteter på webben. Tekniken kommer från ett samarbete med Pest Patrol, som gör ett fristående program för att rensa bort sådana oönskade program från datorn.

Fast tekniken lät intressant och man får väl hoppas att Google tar fram något liknande som även funkar på andra webläsare.

// Annica Tiger

Fiskar får i sig Prozac

Att läkemedelsrester via bajs och urinen, samt genom nedspolad överbliven medicin kommer ut i miljön har det flaggats om tidigare i media. Men jag tror att ingen riktigt vet hur stor omfattningen är och vad det innebär för oss människor, djur och miljö.

Britterna är man storkonsumenter av det antidepressiva läkemedlet Prozac. Rester av läkemedlet kan numera spåras i det brittiska dricksvattnet. Enligt myndigheterna ska det inte vara en hälsorisk. Jaha? Fiskarna mår nog inte bra av att ständigt få i sig Prozac, även om det är i små doser. Jag tror inte fiskar är depressivt lagda och behöver lyckopiller.

Tvärtom tror jag att läkemedelsresterna har en negativ effekt på oss, djur och miljön. Det har, enligt morgonens Rapport, hittats fiskar som blivit tvåkönade och det anses vara en effekt av läkemedelsresternas påverkan på miljön.

// Annica Tiger

augusti 08, 2004

Nakenbloggning

Nakenbloggning kan kännas ganska naturligt i denna värme. Monika och Stationsvakt har gjort det i dag. Bloggat om nakenhet, huruvida skrivande skedde via nakenbloggning får vara osagt. Men jag nakenbloggar. Efter en lång dag i solen har kroppen fått sitt i form av mycket HTH och nu väntar jag på att krämen ska torka in.

Men nakenbad har jag aldrig bevistat. Jag har badat naken och det känns inte onaturligt, en enslig vik och trevligt sällskap är en bra förutsättning för detta. Eller ett oplanerat dopp en sen ljum sommarkväll i trevligt sällskap. Segla i skärgården har jag gjort och vi fann många öar där vi kunde sola och bada nakna. Gick vi omkring på ön hade vi dock gummistövlarna på för det fanns gott om ormar. Jag har gamla bilder från den semestern och vi ser inte riktigt kloka ut :).

Men jag har aldrig bevistat ett nakenbad. Planer finns. Jag tänker hänga med en kompis om hon nu ska åka och bada á la naturell på ett nakenbad hon brukar åka till. Vi ser alla likadana ut, med lite variationer så att visa sig naken är inga problem. Att min kropps skinn är några nummer för stor efter att ha gått ned 36 kilo är det nog bara jag som lider av. Att andra kroppsdelar följer tyngdlagen likaså :).

Men som Monika skriver, det är få kvinnor som åker ensam och lägger sig på ett nakenbad. Jag vill nog gärna ha en kompis med första gången för att sondera terrängen.

Hemma solar jag naken på en undangömd plats på tomten. Vi bor lite ensligt så jag har full koll på om det kommer en bil eller om det kommer någon gående. Men vad är en fjuttig trädgårdsdusch mot ett dopp i en sjö? Vad är en stekhet tomt mot en strand med lite sjöbris?

// Annica Tiger

Källkritik är A och O

"Abu Musab al-Zarqawi avrättar en amerikan" var namnet på en 55 sekunder kort filmsnutt som spreds med vindens hastighet över hela världen. Jag såg på TV att en regeringsmedlem i Irak uttalade sig om filmen och förfasade sig över illdådet.

Den dök upp på en islamitisk hemsida och fick därav den stora spridningen. Nyhetsbyråerna kablade ut nyheten. Tidningarna skrev om den och pressarna gick varma. Men någon nyhet var det inte. Det var en fejk. Denna film har en ung amerikan gjort för flera månader sedan och haft uppe på sin hemsida. Syftet var bland annat att visa hur lätt det är att fejka nyheter och manipulera media.

En kille syns sittandes bakbunden på en stol i mörkt rum och bilder in av lemlästade irakiskier visas, medan inspelningsljud från koranen hörs i bakgrunden. En skenbar avrättning simuleras. Låter trovärdigt, men hur är det med källkritiken hos media? Bara för att en islamitisk hemsida lade ut filmen så ansågs det med automatik vara korrekt information?

Källkritik är A och O på Internet. Vem som helst kan lägga ut vad som helst och hävda att det är sanning. Men lögner blir inte sanningar hur många gånger de än upprepas.

// Annica Tiger

Windows XP Service Pack 2

Längst ned i artikeln på IDG står det:
Microsoft har varnat för att Service Pack 2 kan påverka redan befintliga tillämpningar.

Det är en mening som oroar mig som användare. Service Pack 2 för engelska har redan släppts och här hittar jag ingen information om detta. Är det en information som normalanvändaren inte anses behöva? Shit happens, as usual dealing with Microsofts products? Är det den mentaliteten Microsoft tycker att vi ska ha?

För min del egen del är det viktigt att få redan på om mina redan installerade program kommer att fungera lika klockrent som förut, eller om installationen av Service Pack 2 kan orsaka problem med vissa program. Fast det kanske bara är jag som har för stora krav?

De flesta nya finesser och uppgraderingar verkar röra program eller funktioner jag inte använder som Outlook Express, Windows brandvägg och Internet Explorer. Windows Messenger har jag redan stängt av och avinstallerat på min dator.

Min dator är ingen märkesdator utan ett specialbygge. Men jag gick till HP (hittade ingen info hos Dell) och kollade vad de skrev om Service Pack 2. "Innan du uppgraderar till SP2 kan du behöva hämta ytterligare SP2-kompatibla programvaruppdateringar eller vidta andra åtgärder för att förbereda datorn."

Det verkar vara som om en del HP-relaterade programvara kommer att orsaka problem eller kräva uppdatering. HP flaggar även för att andra program kommer att beröras.

To ensure that your system is optimized for Windows© XP Service Pack 2, we have provided a list of critical and recommended items to check (more details on each coming soon). Software Updates to Watch:
* Symantec Norton Antivirus
* Symantec Norton Internet Security
* Intel Graphics Drivers

Jag avvaktar tills mer information kommer.
Antagligen kommer en del kanske att dela
med sig av information om det har
fungerat eller inte fungerat i sina bloggar?
Dessutom har inte den svenska versionen lanserats.

// Annica Tiger

augusti 07, 2004

Yasser Arafat bör avgå

Två palestinska ministrar lämnat in sin avskedsansökan i dag. Är det inte dags att Yasser Arafat tar sitt ansvar och avgår? Han är en sliten gammal man. Jag tycker tecken börjar synas att han även börjar bli en gaggig gammal man. Jag tror att det behövs nya krafter som tar över regeringsmakten i Palestina. Män och kvinnor med lite mer moderna visioner och ambitioner.

De senaste veckorna har det varit mycket oroligt i de palestinska områdena. Många unga vill att det ska hända något radikalt. Bara det inte blir något för radikalt som att Hamas eller islamiska Jihad tar makten och kontrollen, bägge grupperingarna vill utplåna staten Israel och det är nog inte heller lösningen på problematiken där nere. Minst sagt.

Palestina och Israel måste få igång allvarligt menade fredssamtal och komma in på banan igen. Annars kommer det bara att bli värre och värre i en nedåtgående spiral, som snurras hårdare och hårdare tills den brister. Må den dagen aldrig komma. Kunde konflikten dem emellan lösas på ett konstruktivt sätt skulle hela världen bli en bättre plats att leva på för alla människor. Grundbulten är att det blir fred mellan Israel och Palestina. Israel måste försöka förstå detta.

Går Yasser Arafat nu kanske de som finns i regeringen sitter kvar och försöker reda ut oroligheterna och få lite stabilitet. Reformer behövs inom Fatah-rörelsen. Yasser Arafats nycker är inte bra för Palestina. Jag tänker på hans svågerpolitik och frågor som börjat uppstå vart en del biståndspengar har tagit vägen. Han har gjort ett bra jobb (allt är relativt och jag vet att många tycker motsatsen), må han avsluta det med fanan på topp.

// Annica Tiger

Plågsamma djurförsök

Smärta är ingen känsla som är unik för bara människor. Djur kan givetvis också känna smärta. Huruvida en fästing kan känna smärta låter jag vara osagt, men djur med en hjärna – likt oss – (fast en del människor tycks sakna dito) kan känna smärta. En apa, som är vår närmaste släkting, kan definitivt känna smärta.

Det bevisar dessa bilder klart och tydligt. Ett laboratorium i Munchen knutet till det stora amerikanska läkemedelsföretaget Covance opererar apor utan bedövning. En journalist sökte anställning enbart i syfte för att wallraffa på labbet och han smygfilmade hur de misshandlar och missköter djuren. Programmet "Frontal 21" sändes i tysk TV.

Läkemedelsföretaget Covance försökte stoppa visningen av den grymma behandligen av deras försöksdjur genom att försöka stämma skjortan av journalisten á la USA-vis. Men det gick inte.

Ytterligare ett incitament att problematiken med att djurförsök ska tas på allvar. Det kan inte vara meningen att djuren ska lida på detta sätt. Vad försigår bakom andra stängda dörrar?

// Annica Tiger

Trasdockan / Barnens hopp

Två barnrelaterade länkar.
Barn som far illa genom fattigdom
och barn som far illa genom övergrepp.

Barnens hopp har en hemsida som inte ser mycket ut för världen än – men kan kanske göra mycket gott i världen, speciellt för barnen i Ukraina. Barnens hopp har ett 90-konto vilket torde innebära att det är seriöst och att pengarna kommer fram dit de ska.

En Trasdocka har rest runt Sverige, nu ska den resan avslutas i Stockholm. Den ska symbolisera barn som utsätts för övergrepp. Dockan kommer till Stockholm den 11:e augusti och förs via en MC kortege genom Stockholm. Häftigt! Det är skönt med engagerade människor, som vill hjälpa till att göra det lilla för det stora.

// Annica Tiger

Norgehistoria

Samma sol – krav på pengarna tillbaka. En otrolig historia kan läsas i Stavanger Avisen. Det kan nog inte kategoriseras som en solskenshistoria, fast det handlar om solen – utan mer som en Norgehistoria, som dock inte handlar om norrmän.

Att amerikanskt par hade beställt en resa till Norge för att se midnattssolen. De trodde att det var en speciell sol och blev besvikna när de insåg att det var samma gamla sol som lyser över alla på jorden, inklusive dem i USA. De blev så ilskna över denna upptäckt att de krävde pengarna tillbaka. Historien förtäljer inte om de fick det, men troligtvis inte.

// Annica

augusti 06, 2004

Citaträtt

Sydsvenskan kräver Sverigedemokraterna på 38 000 kronor för att de har publicerat stora delar av en rad av Sydsvenskans artiklar, samt förvanskat vissa delar av dem. Sydsvenskan kräver dessutom att allt deras material tas bort.

Citaträtten finns. Men hur långt sträcker den sig? Inte får man som ovan i alla fall kopiera hela artiklar och definitivt inte förvanska texten så att den inte stämmer med originaltexten. Här finns lite nyttig information om citaträtten. Jag brukar ofta citera ett stycke eller två ur en artikel för att dels locka besökare att klicka på länken till själva artikeln, samt givetvis för att förstärka eller bygga upp mina egna tankar och funderingar. Det är helt okey. Det är viktigt att källan anges och det är god sed att man länkar till texten, om den finns på nätet. Fotografier tagna av yrkesfotografer kan man inte citera :). Det kan bli dyrt i längden. Ett tips med andra ord att inte ta bilder rakt av från nättidningarnas sidor och lägga dem på sin egen hemsida.

Jag har under årens lopp kommit på många som kopierat min html-guide rakt och och lagt den på sina hemsidor under eget namn. Jag minns särskilt en kille som skrivit © XXXX, det vill säga sitt namn på mina texter. Det var nästan småroligt. Men givetvis tog han bort allt när jag påtalade att jag inte var så förtjust i tilltaget. En annan gång såldes min html-guide som ett kurspaket av en firma. Där kunde jag dock hålla mig för skratt. Men det löste sig det också på ett för mig tillfredställande sätt.

Det krävs även någon form av verkshöjd. Att kopiera av en mängd nonsensord är inget brott.

// Annica Tiger

Skuldsanering

Skuldsaneringslagen är misslyckad anser många.
Skuldsaneringslagen har tre viktiga syften:

Den ska ge svårt skuldsatta personer hjälp med att att lösa sina ekonomiska problem. Allt i syfte att de ska få en ny chans till ett drägligare och mer samhällsnyttigt liv.

Lagen ska verka förebyggande genom att kreditprövningarna blir noggrannare.

Borgenärerna ska få så stor del som möjligt av sina fordringar betalda.

Skuldsanering verkar inte vara lösningen för somliga. Enligt DN så är det 35-40 procent av alla de som genomgår skuldsanering som drar på sig nya skulder som går till inkasso innan skuldsaneringen avslutas. Skulderna gäller ofta barnomsorg, tv-licens, skolfoton och trafikförsäkringar. Det finns tydligen ingen statistik på hur många som efter skuldsaneringen återfaller i samma beteende igen. Men i artikeln framförs farhågor att det är många fler än de som drar på sig skulder under skuldsaneringen.

Den som slutgjort sin skuldsanering numera får sina betalningsanmärkningar strukna. Det kanske är fel att stryka dem? På något sätt känns det även fel gentemot de som får betalningsanmärkningar utan att det för den skull leder till en skuldsanering.

Jag är personligen lite kluven till att man kan få en skuldsanering utan att det ställs krav på att man måste motprestera något. Krav på att gå kurser i hur man sköter sin ekonomi tycker jag borde vara rimligt. Skriva under ett avtal att man absolut inte får skuldsätta sig, låna pengar eller att leva över sina tillgångar under skuldsaneringstiden vore ett annat alternativ. Det kravet verkar inte ställas eftersom så många skaffar sig skulder under den pågående skuldsaneringen. Om detta avtal brytes så avbryts saneringen och omprövas. Det vore väl ett rimligt krav att ställa?

En annan aspekt är, vilket jag skrivit om förut, att det är alldeles för lätt att låna pengar och köpa på avbetalning. Det kommer erbjudande hem i brevlådan om lån. Det måste givetvis kännas frestande får många som har det kärvt att nappa på dessa erbjudanden, utan att tänka på hur det kommer att belasta ekonomin i flera år framåt. Många handlare uppmuntrar till avbetalning, via räntefria lån och köp nu och betala senare.

// Annica Tiger

Spam i bloggar

Jag vet inte om fler har tänkt på detta, som får automatgenererade spam i bloggen. Det är ofta samma inlägg hela tiden som matas på med spam har jag precis upptäckt. Jag har två inlägg som drabbas speciellt. Jag ska checka om min teori stämmer och lösningen blir då att stänga av kommentarsmöjligheterna på just de mest frekventa inläggen som används av spammare.

Tanken far genom huvudet att det säkert finns en lista till salu någonstans i spamkretsar. Tanken är inte orimlig. De säljer maildresser för spamändamål. Det finns säkert en möjlighet att tjäna en hacka på att sälja urlar till inlägg att spamma på. Det måste tydligen vara värt mödan att spamma bloggar, om inte skulle fenomenet självdö.

Blacklist stoppar som tur är det mesta. Men hela tiden dyker nya urlar upp. Jag kan hantera fyra, fem spaminlägg om dagen utan att förta mig. Men en dagen jag drabbas av samma sak som Chadie, hundratals spaminlägg på en gång tänker jag nog annorlunda. Den första juli hade jag 1625 entries i min Blacklist, idag är det 2036 (efter att ha uppdaterat min blacklist-list nu 2074 stycken). På drygt en månad har fyrahundra nya spamurlar blockerats. Det är enorma siffror.

Det händer mycket intressant inom bloggvärlden just nu. Fler och fler resurser byggs upp och tillkommer. Nedan listar jag några jag dagligen använder och några som jag använder mer till och från.

Intressant
Mymarkup
Sweblogs
Blogkarta
Alfakrull
Dagbok på nätet
Kinja
Weblogs
Living in Sweden
Feeds
Goliat

// Annica Tiger

augusti 05, 2004

Bugg-fix

Underhållsarbete var föraviserat av webhotellet. Men det glömde jag givetvis bort. Vad som distraherat mig? Soooooooooooolen så klart. :)

Nu har info kommit på Mozillas sajt om buggen jag skrev om häromdagen. Snabbt jobbat.

// Annica Tiger

Avreglerad elmarknad

Vattenfall redovisar en vinst på sju miljarder, en ökning med tjugo procent sedan förra året (Patrik kommenterade i går att en stor del kommer från Tyskland). Vattenfall påstår att det måste regna mer i sommar om elen ska bli billigare. Underlig kommentar efter århundradets sämsta sommar. Räkna med höga priser i vinter då med andra ord. Förra vintern fick vi rena rama chockräkningar i brevlådan, varje gång elräkningen kom var det en pina att öppna kuvertet. Elräkningen har aldrig någonsin varit så höga. Allt går inte att skylla på ökad skatt, nätavgifter eller avgifter för elcertifikat.

Elbörsen sätter priset säger Vattenfall. Därför kan de inte sälja el till lägre pris. Men om Vattenfall nu i mångt och mycket producerar elen själv och till ett bra mycket billigare pris än vad Elbörsen säljer det för, varför inte låta deras kunder få elen direkt utan att gå via Gå (Elbörsen)? Då skulle det verkligen bli en marknadskonkurrens till kundernas fördel, i alla fall i mina ögon. Men vem styr prissättningen av elen på Elbörsen? Tillgång och efterfrågan? Marknadskrafterna som det så fint heter? De som äger Elbörsen? Vattenfall är en av delägarna. Hur kan marknaden vara fri och oreglerad om alla handlar och säljer via ett enda företag och en del aktörer dessutom är delägare i Elbörsen? I mina ögon, som lekman och konsument, är det inte helt klockrent hur detta funkar och om det verkligen gynnar mig som konsument.

Jag läste på www.analyskritik.press.se att flera stora elproducenter (bland annat då Vattenfall) misstänktes år 2002 för att ha manipulerat kurserna på elbörsen för att på så sätt driva upp priset för de vanliga slutkunderna - villaägare och företag i Sverige. Följ gärna länken för på denna sida fanns det mycket intressant fakta och information om hur det var innan avregleringen och hur det fungerar (eller inte fungerar kanske jag ska skriva) nu. Även om kanske många inte är intresserad av detta ämne, misstänker jag att en del kanske blir det efter att ha läst vad som står på deras hemsida.

Saxat ur artikeln jag länkar till ovan:
Enligt Finansinspektionen och dess norska motsvarighet Kredittilsynet har de stora skandinaviska elproducenterna manipulerat priserna på den nordiska elbörsen Nordpool. Tillvägagångssättet har varit att att elproducenterna undanhållit el på spotmarknaden innan priset sätts vid 13.00–14.00-tiden och på sätt har priset blivit högre.

Vad motsäger att så inte sker även i dag?

// Annica Tiger

augusti 04, 2004

Trojan farlig för nyfikna

Bluffmejl innehåller virus. Ingen nyhet kanske. Det gör de ofta. Men metoderna blir mer och mer sofistikerade. De bygger på den mänskliga faktorn nyfikenhet. Vem är inte nyfiken? Jag är det ofta. Men det kan löna sig att tänka sig för lite.

Saxat ur Aftonbladets artikel:
Irakiska motståndsmän halshögg amerikanen Nick Berg. Men på internet sprids nu den falska nyheten att han lever. Den bifogade filen innehåller ett virus som kapar din dator.

Spridningen sker via Usenet, men även via e-mail. Läs mer om detta på engelska på Sophos sajt.

// Annica Tiger

Blogga mer om Sudan

En bra krönika jag tycker kan vara intressant för oss bloggare. Den ställer en viktig fråga, eller rättare sagt ett påstående; "Folkmordet bloggarna glömde".

Saxat ur krönikan ovan:
Minns ni folkmordet i Rwanda? Det som aldrig skulle hända igen? Nu är det dags igen. Den här gången sker slakten i Sudan. När en miljon människor hotas till livet och svenska medier och politiker är tysta kunde man tänka sig att bloggarna skulle skrika sitt missnöje, kräva ministrars avgång och analysera situationen i minsta detalj. Men gräsrotsjournalistiken fungerar inte.

// Annica Tiger

Elcertifikat

Flera av de stora elbolagen bryter mot lagen om elcertifikat. Det är billigare att betala straffavgiften skriver DN i dag.

Den 1 maj 2003 infördes ett nytt system för att främja utbyggnaden av förnybar energi. Jag måste erkänna att jag missat detta helt. Denna nya avgift belastas konsumentens elräkning i form av en så kallad, elcertifikatsavgift, vars storlek bestäms av leverantörerna.

Elleverantören ska i sin tur använda pengarna till att köpa upp elcertifikat enligt en tilldelad kvot. Ja, tanken är god och jag har inget emot att som elkonsument bidra till utvecklingen av förnybar energi via min elräkning. Men jag vill inte bidra till att betala företagens straffavgifter när de inte bryr sig om att använda mina inbetalade pengar till det syfte som avses med avgiften.

Syftet är att de statliga stöd och bidrag som funnits för att främja utbyggnaden av förnybar energi ska ersättas med detta marknadsbaserade system och att stimulera ökad användning av el från förnyelsebara energikällor. Men vad är vitsen med detta när systemet uppenbarligen inte fungerar?

// Annica Tiger

augusti 03, 2004

Säkerhetslucka i Mozilla

There's a funny little trend going on here, one that most of you are probably trying to ignore: as users move away from Internet Explorer and towards a different browser, that browser suddenly starts to accumulate exploits at an increased rate.

Detta ovan skriver Eric på Geek.com. Jag är benägen att hålla med honom. Alla de år jag tuffat på med Netscape, från första versionen till 7.* har jag aldrig behövt patcha den browsern. Jag har lugnt kunnat koppla av och småle lite åt alla panikpatchar användarna av Internet Explorer fått tanka ned och installera genom åren. Det kan jag inte längre tydligen eftersom jag gått över till Mozilla. Jag mår illa tänkte jag nästan skriva :)). Det rimmade så bra. Fullt så farligt är det inte. Men utvecklingen oroar mig.

I takt med att användningen av Mozilla och Firefox ökar verkar benägenheten att hitta säkerhetshål i dessa brynare vara mer intressant än tidigare. Jag har svårt att avgöra om det beror på att de är sämre än Netscape rent säkerhetsmässigt eller att koden börjar bli så komplicerad och avancerad att det öppnar upp för detta?

En nyupptäckt säkerhetslucka i Mozilla och Firefox gör det möjligt för en angripare att förfalska brynarens gränssnitt.

Saxat ur artikeln ovan:
Sårbarheten har att göra med möjligheten att använda olika utseenden, eller "skins" på webbläsargränssnitten. Gränssnitten kan skräddarsys efter användarens önskemål genom att XUL-filer (XML User interface Language) används. Problemet är att varken Mozilla eller Firefox hindrar webbsidor från att implementera egna XUL-filer. En hackare kan därför konstruera en webbsida med en XUL-fil som i den angripna webbläsaren visar falska dialogrutor för exempelvis säkerhetscertifikat, med möjlighet att skicka inmatade information vidare.

Jag anser att denna möjlighet att välja utseende bara är fråga om kosmetika och om det nu kan utnyttjas av hackare så borde Mozilla-gänget snarast se till att man kan avaktivera möjligheten att använda olika utseenden och därmed hindra obehöriga att kasta in egna XUL-filer i brynaren; eller fixa problemet så snart som det bara är möjligt. Jag skulle klara mig utan denna funktion och använder Classic per default. Just i skrivande stund verkar ingen patch finnas. Jag hittar inte ens info på Mozillas sajt om detta nya problem som säkerhetsföretaget Secunia har hittat.

Mozilla Foundation har dragit igång en kampanj där användare uppmanas att hitta kritiska säkerhetsluckor i företagets applikationer. De som hittar några får ekonomisk ersättning. Kanske något för Microsoft att ta efter?

Så länge inte detta är fixat. Följ inga underliga skumma länkar. Håll dig på de upplysta gatorna på Internet. Det är för övrigt ett gott råd i vanliga fall också :).

// Annica Tiger

Allahs döttrar

"Allahs döttrar" är en bok skriven av Geraldine Brooks och handlar om de muslimska kvinnornas dolda värld. Den plus två andra till fick jag hem via brevlådan i dag. De två andra böckerna är "Det tystade skriket" skriven av Ana Tortajada och "Mitt förbjudna ansikte" skriven av Latifa. De två sistnämda böckerna handlar om hur det var att vara kvinna i Afghanistan under talibanstyret. Det har för övrigt inte ändrat sig så mycket på den fronten nu efter kriget vad jag har förstått.

Jag tror och hoppas att jag kan få en samlad bild av hur de muslimska kvinnorna har det under sin slöjor och sina heltäckande burkas. Kanske jag även kan få en förklaring på varför islam får alltmer ökande inflytande i många muslimska länder, framförallt när det gäller kvinnorna. Iran verkar gå bakåt i tiden, istället för att utvecklas till ett modernt samhälle.

Den bok jag läste för ett tag sedan, som handlade om hedersmord i Jordanien, har anklagats för att den kanske inte handlar om en självupplevd händelse. Nå, det skulle inte vara det första fallet i historien att en författare har angett att det skrivna litterära verket är en sann historia och självupplevt, fast det senare visat sig att verket är en fiktiv historia. Romen som helhet behöver inte dömas ut för det. Jag tänker nu läsa de tre andra romanerna och får sedan se om mitt första intryck av boken, som nu dras in i många länder, ändå står sig.

// Annica Tiger

Ökad beredskap i USA

Lagom tajmat när demokraternas kongress var över kom nya terrorlarm och ökad beredskap. Jag kanske är obotligt cynisk som ens kan tänkas misstänka att det hela ingår i Bush valkampanj. President George W Bush har beskyllts i amerikansk media för att använda varningarna politiskt för att skrämma väljarna till uppslutning. En datorkunnig person med anknytning till al-Qaida som arresterats i Pakistan lär ha avslöjat hotbilder mot vissa byggnader i USA. Men en al-Qaida-medlem, gav tidigare vilseledande uppgifter om en koppling mellan al-Qaida och Irak, som var en av orsakerna till att Bush stormade in i Irak.

Jag kikade på nyheterna i går när de tog upp detta med de nya hoten och en man på gatan som intervjuades sa att han trodde att detta enbart var en valstrategi av Bush och hans administration. Jag såg bilder på tungt beväpnade poliser som patrullerade gatorna och tunnelbanan i New York och visst ser det imponerande ut. Ger en bild av en slagkraftig regering som tar i med hårdhandskarna. Men är det ett spel för galleriet eller är det på riktigt?

// Annica Tiger

I skuggan inför OS

Snart är det OS i Aten. Det fejas, putsas och görs i ordning inför spelen, i alla fall på ytan. Jag antar att eventuella hemlösa och tiggare har förpassats ut i periferin. I Aten finns många lösspringande hundar. De ska nu saneras bort, i sista sekund – enligt organisationen KAZ Shelter som specialiserat sig på att måna om Atens gathundar.

Det ultimata vore väl att fånga in dem en och en och ge dem en spruta så de får somna in utan plågor. Men det rör sig om cirka 15.000 hundar och det är lite ogörligt med den dåliga planering som tycks föreligga, så här nära inpå OS. Att skjuta dem i bebyggda trakter är inte heller en option. Inte heller lär de kunna genomföra planen att samla in alla och låta dem bo på olika samlingsställen under OS. Tanken är tydligen att de ska förgiftas via utlagd mat. Att en och annan katt, samt kanske vilt djur stryker med är väl en bonus i myndigheternas ögon. Att djuren som äter av den förgiftade maten går en lång och utdragen smärtsam död till mötes är väl bara en petitess. Hunden är människans bästa vän, men människan är sannerligen inte hundens bäste vän.

Jag hoppas verkligen inte detta stämmer. Vad gör det om hundarna får springa omkring som vanligt? Jag tror inte delegaterna i OS vägrar delta i spelen bara för att det finns lösspringande hundar i Aten. Genomför grekerna planerna på att förgifta 15.000 hundar i Aten inför OS lär det ge dålig publicitet och kasta en skugga på de olympiska spelen.

// Annica Tiger

augusti 02, 2004

Wolfgang lovar sol, igen

Wolfgang Röder törs jag inte lita på längre. Han spådde att sommaren 2004 skulle slå till med full kraft i juli (efter en regnig juni) och därefter bli lika härlig som 2002 och 2003.

Vad det blev av den prognosen? Ett par soldagar, inte mer – i alla fall inte i Stockholmstrakten. Nu spår han att i Aftonbladet att från den femte augusti ska värmen komma och lovar 20 hela soldagar denna månad. Jajaja :). Den som lever får se. Jag hoppas att han har rätt denna gång.

// Annica Tiger

Spray blir koreanskt

Spray blir koreanskt. Det är så man blir riktigt sentimental. Spray var stort när det lanserades. Dagarna då alla grävde guld inom IT är definitivt över. Portalen Spray får koreanska ägare när Sprays moderbolag, Lycos, säljs till portalen Daum Communications.

När Lycos köpte Spray år 2000 och var köpesumman hela 5,7 miljarder kronor. Betalningen skedde i Lycosaktier som har fallit ordentligt i värde. Köpesumman nu är 725 miljoner kronor. Då ingår även Lycos amerikanska sajt som är den sjunde mest besökta sajten i USA. Svenska varianten av Lycos är lite mer slimmad :). I köpet ingår även en bloggtjänst som koreanerna värderar högt. Jag förmodar att det är Blog Builder.

// Annica Tiger

Oskattade reklamintäkter

Fotbollsklubben Enskede IK, där Bosse Ringholm är ordförande sedan femton år, har inte riktigt skött sina åtagande när det gäller skatter. Kassören må ha felat, men borde inte en ordförande ha lite pejl på läget? Efter så många år bakom ordförandeklubban?

Enskede IK har inte betalt reklamskatt på flera år trots att man kasserat in över fribeloppet på 20.000 kronor per år. Enskede IK har inte ens registrerat sig hos Skatteverket. Nå, nu ska tydligen misstaget rättas till. Men hur hade det varit om det varit en annan liten klubb, utan känd ordförande, som felat. Hade det räckt med en skrivelse att det var ett misstag och att det hela ska rättas till?

// Annica Tiger

Utmärkelser ingen vill ha

Utmärkelser som inte kommer att hämtas ut?
Knappast heller mottagas med stolthet?

The World Stupidity Awards delades ut på Just For Laughs Festival i Montreal i fredags. Bush fick ett flertal priser. Han fick bland annat priset "Stupidest Man of the Year" och återigen vann han, likt förra året, priset "Stupidity Award for Reckless Endangerment of the Planet", tillsammans med brittiska premiärministern Tony Blair. Bush och USA belönades också med priset "Stupidest Government of the Year".

Andra utdelade priser var:

Stupidest Statement of the Year 2004 Winner:
"Major combat operations have ended in Iraq."
President George W. Bush

Lifetime Achievement Award for Stupidity 2004 Winner:
Saddam Hussein

Stupidest Woman of the Year 2004 Winner:
Private Lynndie England

// Annica Tiger

Omvänd antisemitism

Detta nedan är saxat ur en artikel, If the Situation Were Reversed skriven av Gideon Levy och publicerad i The Jewish Journal of Greater Los Angeles. Länken till artikeln fick jag via en mailinglista.

Att använda den metoden som görs i artikeln gör att budskapet kommer fram mer tydligt. Vända på kuttingen kallar jag det och den metoden brukar jag ofta använda, kanske inte lika framgångsrikt som i denna artikel dock. Jag läste den nu på morgonkröken och jag tyckte artikeln var bra. De paralleller han gör är klockrena.

If a European cabinet minister were to declare, "I don’t want these long-nosed Jews to serve me in restaurants," all of Europe would be up in arms and this would be the minister’s last comment as a minister. Three years ago, our former labor and social affairs minister, Shlomo Benizri, from Shas, stated: "I can’t understand why slanty-eyed types should be the ones to serve me in restaurants." Nothing happened. We are allowed to be racists. And if a European government were to announce that Jews are not permitted to attend Christian schools? The Jewish world would rise up in protest. But when our Education Ministry announces that it will not permit Arabs to attend Jewish schools in Haifa, it’s not considered racism. Only in Israel could this not be labeled racist. The heritage of Golda Meir — it was she who said that after what the Nazis did to us, we can do whatever we want — is now having a late and unfortunate revival.

// Annica Tiger

augusti 01, 2004

Habbo kan bli kostsamt

Kolla vilka barnsajter ditt eller dina barn besöker och registrerar sig som användare hos, annars kan det bli en obehaglig överraskning i form av dyra mobilräkningar. Att lura av barn pengar är ett oskick. Barn förstår ofta inte konsekvenserna av sina handlingar. Jag har alltid trott att det som gäller är att företag inte får ingå avtal med minderåriga, men det verkar åsidosättas med råge.

Barnsajten Habbo, som drivs av företaget Sulake, är ett bra exempel på hur barn kan luras att konsumera mer än tänkt. Sajten bygger på att barnen ska köpa Habbo-mynt, vilket de gör via ett sms på mobilen och varje sms kostar 15 kronor. För dessa virtuella pengar kan de sedan köpa virtuella möbler och husdjur. De måste betala även för att hoppa i hotellets bad. Hoppa i hotellets bad? Men hallå! Habbo har en maxgräns för köp på 420 kronor i månaden per mobil. Bara det tycker jag är en hög summa när det gäller målgruppen barn. Det är lätt att komma över denna maxgräns om barnet börjar låna andras mobiler för inköp av mynt.

Konsumentverket får en hel del anmälningar från föräldrar, vars barn har lurats att spendera orimligt mycket pengar. De sajter som har flest anmälningar är Playahead, Snuttis, Stallet och Habbo.

Playahead har jag skrivit om förut. Då handlade det om att ungdomar lånade butikers telefoner under falska förevändningar för ringa till Playahead. I höstas bröt sig några barn in i Täbys badhus för att ringa från nödtelefonen till sajten Playahead och slutnotan där blev 120 000 kronor. Då har något gått snett tycker jag. Det ligger pengar i detta med andra ord. Mycket pengar. Det kommer att komma fler och fler liknande sajter på nätet. Där det finns chans att tjäna pengar dyker oseriösa företag upp som gubben i lådan. Det är en formidabel guldgruva för oseriösa företag, vilket svärtar ned de seriösa aktörer som finns.

// Annica Tiger

Rea på XP, men ej i Sverige

Microsoft planerar att försöka få slut på piratkopieringen genom att sänka priset på Windows XP Starter Edition. De tänker sänka priset rejält i vissa läner. Det handlar inte om en nedbantad version av operativsystemet. Målgruppen är de länder där det finns och säljs många piratkopior av detta operativsystem, samt konkurrens i form av många Linux-användare.

Då kommer frågan med automatik. Varför inte sänka priset för alla? Det tyder på att marginaler finns för detta. Precis som om det fanns mindre piratkopior i västvärlden? Dessutom tror jag inte att en Linuxanvändare byter till Windows XP Starter Edition hur billigt det än kommer att säljas.

// Annica Tiger

Påven är en feminist

Påven (84-årige Johannes Paulus II) skriver i en ny skrift från Vatikanen att feminismen är farlig för familjen.

Saxat ur artikeln:
Den moderna feminismens ansträngningar för att skapa jämlikhet underminerar den traditionella familjen och skapar ett farligt klimat där homosexuella äktenskap blir acceptabla.

Påven tycker att skillnaderna mellan könen bör erkännas. Ja, det tycker jag också. Det handlar inte om att utplåna skillnaderna mellan könen. En kvinna är en kvinna. Kvinnan har en vagina. En man är en man. En man har en penis. Feminismen syftar inte till att utplåna den biologiska skillnaden. Feminism handlar om att utplåna ojämlikheter mellan könen genom att alla ska ges samma rättigheter och skyldigheter – oavsett kön. Könet ska inte begränsa någon. Könet ska inte innebära att man diskrimineras. Könet ska inte ge några fördelar. Könet ska inte heller ge några nackdelar. Detta måste väl även påven tycka är rimligt, för inte kan han väl anse att det kvinnliga könet är männen underlägsna och ska därmed diskrimineras. Alltså är även påven en feminist, även om han kanske inte skulle skriva under på det.

Det innebär att människor av samma kön ska ha lika stor rätt att gifta sig, såsom ett par av olika kön. Familj som familj. Detta kanske inte påven nickar jakande till. Men utvecklingen har sprungit ifrån honom för länge, länge sedan.

Påven anser att feminismen bygger på en falsk motsättning mellan könen. Det är påven och och alla andra som förordar en konservativ familjepolitik som skapar den motsättningen. Ingen annan.

// Annica Tiger