Detta är ett arkiv, besök gärna min aktiva blogg.

Annica Tiger

Annica Tigers Blog Arkiv december 2004

- tankar som förför, berör och upprör.

december 31, 2004

Malplacerad fras

Det är nyårsafton.
I morgon är det ett nytt år.
Frasen Gott Nytt År känns lite malplacerad.

Ha en trevlig helg!

// Annica Tiger

december 30, 2004

De saknade i katastrofen riskerar inbrott i sina hem efter namnpublicering i media

Efter Estonia-katastrofen och listningen av offrens namn i media skedde det inbrott i många av de dödas hem sades det på nyheterna nyss. Att folk har mage att sitta och pricka av namn i media och sedan åka dit och göra inbrott är så lågt, så lågt. Nu varnades det på nyheterna att detta kan ske eftersom media publicerar namn och vart de bor på saknade svenskar i Thailand. Lite grannsamverkan kan behövas i denna stund. För det skulle inte förvåna mig att det som hände efter Estonia-katastrofen upprepas nu. Kunde de då, finns det säkert inget som hindrar dem nu.

"Från Bangkok startade i dag två Boeing 737 med plats för vardera ca 150 passagerare. Med ombord fanns dock bara 70 respektive 26 passagerare. Orsaken uppges vara bristande information. Piloterna är jätteledsna att inte kunna ta hem fler, men det verkar som om ingen känt till att planen fanns där, enligtl SVT-text." På Phuket flygplats verkar det vara tvärtom. Där räcker inte planen till.

Den senaste sammanställningen visar att över 120.000 människor omkom i flodvågorna. Jag misstänker att siffran kommer att stiga. Rejält.

// Annica Tiger

Kontrasternas Patong just nu

Patong beach ligger folk och solar under tiden som grävskopor försöker rensa upp i bråten. Det finns risk för att lik fortfarande kan flyta in. Hur kul vore det att ta sig ett dopp i det läget? Det blir allt glesare mellan turisterna ute på gatorna, av förståeliga skäl. Huvudgatan är upprensad, kvarteren nedåt beachen är de som är värst drabbade.

Jag skulle ha åkt ned i morgon. På nyårsafton skulle jag ha befunnit mig i luften vid tolvslaget. Av det blir det intet. Jag tänker åka ned istället i mitten på mars. Jag har bokat en resa. Det är två och en halv månad dit. Detta som hände var en naturkatastrof, inget terrordåd. Livet går vidare. De som bor och arbetar i Phuket har en stor del av sin inkomst från turistnäringen. Jag vet inte om jag resonerar rätt. Men så blir det. En del kanske tycker att det är fel.

// Annica Tiger

Asienmail

Nigeriamail vet väl alla vad
det är numera. Bluff och båg.

Men tro det eller ej, nu försöker människor sko sig på flodvågskatastrofen. På en mailinglista har ett par exempel visats upp. Jag hoppas att dylika mail hamnar i mailklientens papperskorg. Paypal till en privatperson? Kan knappast ligga ett hederligt alternativ bakom det.

Vill du bidra med pengar gör det via de kanaler där det inte finns något vinstintresse, se inlägget från igår som innehåller länkar och info vart du kan vända dig om du vill bidra med pengar.

// Annica Tiger

december 29, 2004

Har du några kronor över?

Radiohjälpens post- och bankgiro 901950-6.
Märk talongen "Asien".

Röda Korset,
här kan du skänka pengar online.

Vill du SMS:a in ditt bidrag till Röda Korset går det bra. Skriv "Asien" i textmeddelandet och sänd till telefonnummer 72105. Du donerar 30 kronor, av vilka minst 24 kronor går till Röda Korset om din operatör är Tele2 eller Telia.

Det går även bra att ringa Röda Korset och donera pengar, telefonnumret är 020-213 213.

Många barn har drabbats.
Rädda Barnen samlar in pengar.
Post- och bankgiro 902003-3.
Märk talongen "Jordbävningen i Asien".

// Annica Tiger

Hur mycket mörkar UD?

Antalet omkomna kommer att stiga kraftigt sade Göran Persson i en presskonferans nu i eftermiddag. Jag undrar hur mycket UD egentligen vet, men som de mörkar om. Än har de bara sagt att sex identifierade svenskar har dött i Thailand.

Fler kommer att dö om de inte snabbt får komma hem via ambulansplan. Thailands sjukvård klarar inte av anstormningen av alla skadade turister. Sjukhusen är knökafulla. Folk får vänta. En del alldeles för länge så såren går inte att sys ihop längre, de har blivit infekterade och det innebär än större ingrepp än vad som normalt inte borde ha krävts.

Små sår kan i tropisk värme i kombination med exempelvis den fruktade mördarbakterien (MRSA) vara en dödlig kombination och de som redan nu är allvarligt skadade lär dö innan de ens hinner komma hem till Sverige. MRSA är ganska vanlig på sjukhus i Asien, ett sjukhus har redan fått stänga och 130 patienter har evakuerats. Hur många bär med sig smittan till det nya sjukhuset? Hem? Råttan på repet....

Göran Persson sa att Sverige och Tyskland ska samordna sjuktransporter. Men vad gör resten av EU? SÄND SJUKTRANSPORTPLAN NU! De som lever och har hälsan kommer hem förr eller senare via vanliga flighter. De som behöver transporteras på bår är säkerligen många, många. De bör tas hem så fort som möjligt.

Internationell hjälp har redan börjat anlända till Sri Lanka, Indien och de andra drabbade länderna i regionen. Det är bra. För hur nationalistiskt tänkande vi än har är det lokalbefolkningen som drabbats värst. Siffran över döda bara stiger, den har med all sannolikhet redan passerat 100.000, för att inte tala om alla skadade. Hemlösa. I Sri Lanka befaras markminor ha flyttats på sig av flodvågen. De var ganska bra kartlagda förut, men nu?

// Annica Tiger

Hur gick det för lokalbefolkningen?

Lite personliga reflektioner.
Jag har inte varit i Indien eller Sri Lanka.
Att de drabbats värst går att läsa i media.

Men i Thailand har jag varit och har under dessa omtumlande dagar funderat lite över hur lokalbefolkningen har drabbats och kommer att drabbas av denna naturkatastrof.

När jag var i Thailand förra gången fick jag några vänner bland lokalbefolkningen. Det var inte svårt. Trevligare och vänligare människor har jag sällan mött under mina resor. En kvinna, i min egen ålder, var strandförsäljare. Hon satte sig ofta och pustade ut en stund på min solstol och vi talade om smått och stort, på bruten engelska, men vi var lika nyfikna på varandras liv och jag uppskattade dessa pratstunder och jag tror att även hon gjorde det. Hon var en ensamstående fembarnsmor och levde på att gå fram och tillbaka på stranden och sälja sina frukter till turisterna i solstolarna. Hon berättade att hon gick upp tidigt på morgnarna, åkte in till marknaden och valde ut frukterna. Sedan paketerade hon dem och for till stranden och sålde dem, till ett överpris i hennes ögon, men detta gjorde att hon och hennes familj klarade sig och kunde leva hyggligt även den period då det inte är turistsäsong i Thailand. Fanns hon på stranden? Jag hoppas inte det. Hon brukade börja arbeta strax före elva på förmiddagen.

Däremot solstolsuthyraren jag pratade med de dagar jag bara solade och inte hade annat bokat och alltid gick till, eftersom han var den enda som inte packade ihop solstolarna bara för att tjäna mer pengar utan hade dem glest utplacerade, trots att jag fick gå en bit för att komma dit, befann sig troligen på stranden. Han var där redan klockan halv nio på morgonen och jag brukade dyka upp klockan nio. Hans hemsnickrade strandbutik där han sålde läsk, öl och drinkar finns rimligtvis inte kvar. Den torde ha pulvriserats redan av första vågen. Jag hoppas att han hann rädda sig och sin familj, de var ofta med honom på förmiddagarna, innan det blev alltför varmt. Hans syster hade en liten massageverksamhet vid sidan om och hon brukade också vara där tidigt på morgonen. Men systern var sjuk redan då, i HIV, och trodde inte själv att hon skulle leva så länge till.

Tre människors öde.
Tre människor som levde/lever på oss turister.
Kommer turismen att bli sig lik i Phuket i framtiden?

// Annica Tiger

december 28, 2004

FN tror att 70.000 har dött

Nu har de uppskattade dödssiffrorna passerat 50.000 (enligt Rapport 16.30) och hundratusentals skadade. FN tror att siffran rör sig om 70.000.

På en del mailinglistor jag är med på framkommer det att många har bekanta som saknas, en del skakande berättelser som riktigt tar tag i en. Verkligheten kryper allt närmare för varje saknad person jag läser om. Jag misstänker att detta gäller på många andra mailinglistor, verkligheten synliggörs på ett mer konkret sätt än att läsa om det i media eller se rapporteringen på TV.

En kille jag känner, Jerry, var nere i Thailand när flodvågen kom, men de befann sig i säkerhet och klarade livhanken. Han visste inte riktigt när jag skulle åka så han frågade, när han kunde maila en kompis, vart jag var. Att han mitt i smeten orkade bry sig värmde, *kram* Jerry.

Saxat från en mailinglista:
"Uppmana alla att ta pengarna som var tänkta till att köpa nyårsraketer för och skicka dem till Röda Korset eller Radiohjälpen."

// Annica Tiger

ICA-kuriren drar in upplaga

Ica-Kuriren har valt att makulera hela tidningsupplagan som skulle komma ut nu på torsdag. Ett fyra sidor långt reportage där Khao Lak beskrivs som ett semesterparadis är orsaken. Ett klokt beslut. Ett rent helvete kan ej beskrivas som ett paradis.

// Annica Tiger

Dödstalen bara stiger

När jag berättade för B. i början på december att jag tänkte boka en resa till Phuket i Thailand inför jul/nyårshelgen så sa han:
– Vad du än gör, åk inte på julafton.

Jag beställde resan en vecka senare för B.s skull och skulle alltså ha åkt först nu på nyårsafton. Tänk om jag hade åkt som tänkt? Tänk om jag inte tagit hänsyn till B.s önskan? Tankarna far genom huvudet. Tänk om? Tankarna far till alla andra som inte hade sådan tur. Tankarna far till alla som inte fått besked, vare sig om deras anhöriga lever eller är döda.

Jag ser rapporteringen på TV och läser i media. Jag får inget annat ur händerna. Jag känner mig bara ledsen, modstulen och mår dåligt. Jag har gråtit flera gånger i dag, tårarna bara kommer. 40.000 döda är senaste siffran hör jag på TV:n i bakgrunden, just i skrivande stund. Den lär stiga. Det är ofattbart.

// Annica Tiger

december 27, 2004

Katastrofens omfattning bara växer

Den 26:e december förra året var det en stor jordbävning i Iran. Staden Bam lades i ruiner. 25.000 människor dog. I år på samma dag, Annandag jul, drabbas regionerna i Asien av en enorm Tsunami. Hur stor är sannolikheten för att detta ska hända? Två år i rad, samma dag?

Svenska tidningar, som exempelvis DN och Expressen speglar mest katastrofen i Thailand, troligen på grund av att det är där det finns/fanns mest svenskar. Men vad jag har förstått är situationen än värre på andra håll. I länder som Sri Lanka, Indien, Indonesien har dödstalen stigit till ofattbara siffror, Aftonbladet skriver om att hela öar i regionen i det närmaste helt har utplånats. Tusentals människor saknas. Miljoner människor har blivit hemlösa, likaså berövade sina inkomstmöjligheter – jag tänker på alla fiskare som förlorat båtar och nät.

Det är svårt att ta till sig detta. Jag är inte kristen. Det kan bara inte finnas en Gud som tillåter att sådant här sker, hon eller han kan på intet sätt rättfärdiga detta som sker runt omkring i världen, krig, katastrofer och svält. De som drabbas värst är alltid barnen. Gud är barnens vän sägs det ofta. Jaha?

Röda korset samlar in pengar.

Radiohjälpen har startat en insamling.
90 1950-6 – märk inbetalningen "Asien"

// Annica Tiger

Det blir ingen resa

Minst 22.000 människor har dött.
Hur många som skadats är oklart.
Mina tankar far till alla som har drabbats.

Jag har bokat av min resa.
Någon annan option finns inte.

// Annica Tiger

december 26, 2004

En bloggares mardröm?

I flera dagar har det nu hänt att jag sett något på TV, läst artiklar i tidningarna eller sett något på nätet och tänkt – det där var intressant och det skulle jag vilja blogga om. Som ett exempel; jag såg Göran Persson i en intervju på TV4 häromdagen. Bara de tankarna som for genom huvudet då under inslaget skulle ha kunnat fylla ett helt A4:ark :). Proppmätta Orvar. Ju mer de stylar honom, desto mindre framtonar han som en socialdemokratisk statsminister. Hans sätt att försöka framstå som en landsfader är bara patetiskt. Ska han inte avgå snart? Han skulle passa bättre som en godsherre. Men när jag satte mig ned framför datorn, för att skriva om intervjun så var det tvärstopp. Inte ens en endaste liten rad kunde jag få fram. Bokstäverna och orden fanns i huvudet. Men bokstäverna och orden fastnade någonstans mellan hjärnan och fingrarna – kom inte ens fram till tangentbordet, det var helt omöjligt att få till en text. Inget engagerar. Inget känns intressant. Thailand fick mig att vakna till lite, men annars....

Bloggtorka.
Bloggafasi.
Bloggsenilitet.
Bloggmörker.
Bloggtrötthet.
Bloggoförmåga.
Bloggimpotens.

Nils Ferlin – Du har tappat ditt ord

Du har tappat ditt ord och din papperslapp
du barfotabarn i livet.
Så sitter du åter på handlars trapp
och gråter så övergivet.

Vad var det för ord - var det långt eller kort,
var det väl eller illa skrivet?
Tänk efter nu - förrn vi föser dej bort,
du barfota barn i livet.

// Annica Tiger

Jättevågor i Phuket

14 döda och flera saknas efter jättevågor i Phuket. Tragiskt. Fler jättevågor väntas. Kan det möjligtvis ha något att göra med olika jordbävningar som skett nyligen runt om i världen? Må det ha lugnat ned sig till nästa helg.

Tillägg:
Det är nog en smärre katastrof.
Patong är stranden som drabbats värst. Dit ska jag.
Rykten går om att en andra omgång jättevågor är på väg.

Tillägg:
Asiatiska jordskalv har orsakat att flera tusen avlidit.

Tillägg:
Flodvågen, som orsakades av det kraftigaste jordskalvet i världen på årtionden, har dödat över 11.000 människor sades det på Rapport 19.30 och fler lär det bli. Många saknas. Jag själv har svårt att ta till mig omfattningen. Jag har svårt att förstå. Jag känner mig så ledsen å allas vägnar som drabbats av denna katastrof.

// Annica Tiger

december 25, 2004

Terrorhot i Thailand

Åk inte på semester till Phuket eller Krabi, varnar terrorgruppen Pulo. Enligt Aftonbladet tros Pulo ha sitt högkvarter i Sverige, troligen i Skåne, där organisationen leds av thailändare i exil. Hallå Säpo! Har ni läst Aftonbladet?

Det planeras tydligen attacker mot flera turistorter i Thailand nästa år (vilket bara är en vecka bort) – bland annat Pattaya och Phuket. Jag får hoppas att de väntar till efter mitten av januari.

Jag var där i februari när fågelinfluensan härjade som värst. Tyvärr var det något som researrangörerna höll väldigt tyst om på plats, men det gick ju att läsa om det på nätet. B. var orolig som attan här hemma. Jag var aldrig orolig. Jag åt kyckling varje dag. Jag undvek dock att besöka marknader med levande höns till salu, det var den enda försiktighetsåtgärd jag tog.

Det är knappt en vecka tills jag far dit igen. Inga marknader med levande höns till salu står på agendan, men annars är jag inte orolig för fågelinfluensan. Jag är inte heller orolig för dessa terrorvarningar heller. Sunt förnuft är det som gäller. Nattklubbar och turisttäta barer elller restauranger är det bara att undvika. Jag har väldigt svårt att tro att de tänker bomba korallreven där jag tänker tillbringa den mesta tiden snorklandes och njuta av Thailands undre värld (i vattnet). Flygplatsen är väl det enda stället jag kommer att vara extra vaksam på.

Förresten, trafiken är den värsta faran, för någon vecka sedan kraschade en turistbuss och flera svenskar skadades. Det var inget jag höjde ett ögonbryn åt, utan tvärtom – det förvånade mig inte ett dugg. Folk kör som galningar i den täta trafiken och olyckor händer ofta.

// Annica Tiger

december 24, 2004

Efter Kalle Anka vankas det stryk

När Kalle Anka och hans vänner har firat slut i rutan, julmaten är uppäten, glögglasen är tömda och annan sprit har intagits brukar det vankas stryk ute i stugorna – då är det inga julklappar som får barnens ögon att tindra, nej – mer att tåras. Nej, detta är inget jag hittar på utan jag läste det i tidningen Stockholms City.

Det var en polisman som berättade att julhelgen brukar börja lugnt, men efter Kalle Anka tonat ut ur rutan brukar larmen dugga tätt om lägenhetsbråk, fylla och misshandel. Ute på stan är det lugnare än normalt enligt polisen. Hur många barn måste denna jul se och höra på dessa lägenhetsbråk? Vilken fröjdefull jul. Ja, full – i takt med att flaskorna töms.

Så efter Kalle Anka blir det stryk kanske inte var en sådan dum rubrik?

Något att fundera på i det vanliga julmyset?

Vi har ätit gott (inget julbord), haft lite julmys, massor av tända ljus, brasan har sprakat hela dagen och jag har syndat och ätit flera praliner ur en Aladdin-ask till kaffet. Jag har gått ned 41 kilo nu, så jag tänker synda lite till i jul :). Det är jag värd. Nu ser jag framemot filmen Babe 19.30 i tvåan. Jag har sett filmen flera gånger, men jag kommer att sitta klistrad framför TV:n som ett barn och se grisen Babes öden och äventyr en gång till. Skratta och gråta. Bara finnas i nuet. Leva mig in i filmen. Som ett barn.

// Annica Tiger

Ta det lugnt i helgtrafiken

Sju personer dog i trafiken i går, än fler skadades. De kanske var på väg till julfirande hos släkt och vänner, eller så skulle de hem efter att ha varit ute och handlat inför kommande julstök hemma. Sju personern ligger nu på en kall bår och kommer aldrig mer att fira jul. Hur många vänner och släktingar som sörjer finns det nu? Antagligen ganska många.

Tänk på det när du ger dig ut i jultrafiken i dag. Om du så bara ska åka en mil eller femtio mil. Ta det lugnt. Hellre komma fram lite senare, än inte alls. Det finns alltid någon som väntar, låt dem inte vänta förgäves.

Trevlig Helg!

// Annica Tiger

december 23, 2004

52 Hertz + ett skelett

Ett skelett har hittats i ett fläktrum i en fastighet på Vanadisvägen i Vasastan. Han har legat där en bra tid, det enda som återstod av mannen var ett påklätt skelett. Det handlar förmodligen om en hemlös som tagit sig in i fläktrummet för att värma sig, kanske förra vintern? Kanske förra julen? Detta är ensamhet. Ensam in i döden. Ensam efter döden.

En annan form av ensamhet påvisar en mystisk val som förmodas vara världens mest ensamma djur. Valen kallas 52 Hertz på grund av lockropens ovanliga frekvens. I tolv år har valen försökt locka på en partner, men ingen har svarat. Valen åldras, forskarna kan höra det. Hur förhåller sig ett djur till ensamhet? Valarna är intelligenta djur. Jag tror att valar kan känna ensamhet, fast de kanske inte förstår vad de känner – så som en människa gör.

Två paralleller, vitt skilda åt.
Men jag berördes av bägges öden.

// Annica Tiger

För mycket av det goda?

Som motvikt till allt julpyssel? :)
Hur många frågar svarar du ja på?
Fler än tre? Kanske ska du då koppla av
och koppla ned under helgen?

Du blir irriterad om ingen fattar vad
du menar när du säger IRL, BTW och FYI.

När du har roligare uppkopplad framför datorn än IRL.

Någon berättar en kul historia och du svarar *LOL*

Du pratar inte längre i fullständiga meningar.

Du loggar på det första du gör på morgonen och
loggar av är det sista du gör innan du lägger dig.

Du dubbelklickar på TV:ns fjärrkontroll.

Gör du ett misstag letar du efter ett UNDO alternativ.

Träffar du någon du inte gillar letar du efter IGNORE.

Du säger upp dig när företaget drar in på Internetuppkopplingen.

Frågar någon efter din adress, svarar du med din e-mailadress!

Försöker slå ett IP-nummer på telefon.

// Annica Tiger

Canada Goose

Canada Goose-jackor är stöldbegärliga. Det förekommer att bärare av Canada Goose-jackor rånas, på just jackan.

Jag skulle aldrig, oavsett hur mycket mina barn eller barnbarn tjatade, köpa en Canada Goose-jacka på grund av detta. Men å andra sidan skulle jag inte ens kunna tänka mig att lägga ut pengarna det gäller på en jacka, må den vara hur varm som helst. Det finns bättre och billigare alternativ.

En fest med 600 skolungdomar i Lidingö öster om Stockholm natten till torsdagen urartade i totalt tumult och slutade med att polisen fick rekvirera en SL-buss för att se till att ungdomar som blivit av med sina ytterkläder kom hem i vinterkylan, enligt dagens DN.

Jackor kom och jackor gick, en del gick ända ut i skogen. Förmodligen stals några jackor av utomstående, men sedan verkar rena rama huggsexan ha brutit ut och alla snodde jackor av varandra :) – även överklasskidsen verkar det som.

Polisen har ungefär 25 jackor utan ägare just nu. Hur de ska hitta rätt ägare lär bli svårt, såvida inte folk har varit smarta och märkt sina dyra jackor.

Lite tragikomiskt över det hela.

// Annica Tiger

december 22, 2004

Bröstvårtor av guld

Bröstvårtor av guld är enda förklaringen till att en bröstoperation kan kosta över en halv miljon? Om inte bröstvårtorna är av guld, vad är brösten fyllda med? Guldsand blandat med luft? Silikon kan väl knappast vara så dyrt?

En kvinna har betalat 520 000 kronor på att få Storbritanniens största bröst. För att finansiera operationen sålde hon sitt hus och bor numera hemma hos sina föräldrar. En 34-åring som frivilligt flyttar hem till sina föräldrar är bara det en signal för att hissa en stor röd varningsflagga.

– Jag älskar mina bröst, säger Lea. De ser inte alls konstiga ut. De är mina bebisar. Och nu säger folk att min kropp är fantastisk.

Mina bebisar? Vaggar hon brösten till sömns varje kväll? Har hon blöjor på dem under natten? Kvinnan kan inte vara riktigt frisk. Vårt samhälle kan inte vara riktigt friskt om sådant här premieras. Hon har i alla fall fått sina femton minuter of fame.

Om jag tittar på bilderna tycker jag hon var sötare innan operationen. Nu ser hon ut som ett åkerspöke med bröst som ballonger, som vilken minut som helst – ser det ut som, kommer att spricka. Poff! Poff! Upp i rök.

Vilken kille vill ha en tjej med sådana uppenbara konstgjorda bröst? Ett reguljärt missionärssamlag kan nog inte vara en option. Brösten är i vägen skulle jag tro :). Skämt åsido. Vart är vi på väg? Minns någon min text om Extreme MakeOver? Om inte finns den här!

// Annica Tiger

Microsoft fick nej i EU

Apple stämmer tre utvecklare för Tiger-läcka.
Jag lovar, jag har inget med ovan att göra :).

Microsoft får nej i EG-rätten. EU-kommissonen har krävt att företaget ska erbjuda en version av Windows utan mediaspelaren Media Player.

Microsoft ska även betala böter på 4,6 miljarder kronor för brott mot konkurrenslagarna.

Nå, kunde de inte sett till att Internet Explorer inte installerades per default också? Det faktum att Internet Explorers ikon för många representerar nätet och inte en browser är väl om något ett brott mot konkurrenslagarna?

Många människor förstår inte, i och med att Internet Explorer är så integrerad med operativsystemet, att det finns andra alternativ. Det kommer de på först när de förhoppningsvis har fått lite mer datorvana och erfarenhet av Internet.

// Annica Tiger

Utvecklingen går framåt

Utvecklingen går framåt! Nu har Stockholm läns landstings Vårdguiden en tjänst som heter "Mina vårdkontakter".

Jag ser att min vårdcentral är med. Tänk att kunna boka ett läkarbesök via webben eller att kunna förnya mina recept av astmamediciner på nätet. Tänk så skönt att slippa sitta i telefonkö och när svar äntligen erhålls så är det en telefonsvarare som frågar vad man vill och ber en att knappa in sitt telefonnummer. Därefter ges ett besked om att någon från vårdcentralen ringer upp klockan XX.XX. Det kan vara fem-sex timmar senare och det innebär att man måste passa tiden och inte missa telefonsamtalet. Annars blir det att gå tillbaks till ruta ett.

Någon e-legitimation har jag inte, men jag har nu skaffat ett konto och kommer att få inloggningsuppgifter via snigelposten.

Nu efterlyser jag en liknade tjänst hos min tandläkare. Sist jag var där diskuterade vi detta och han sa att han har inga planer på att skaffa ett tidsbokningssystem på nätet, såvida inte Praktikertjänst tar fram ett sådant för alla sina medlemmar.

// Annica Tiger

december 21, 2004

Vintersolen kan blända rejält

Sol
Bländad!

Thailand
Mina maskotar i bilen.

I morse var det kallt. Jordfelsbrytaren till bilvärmaren hade givetvis slagit ut så att bilen var som ett frysskåp som inte frostats av på månader. Att skrapa och tina upp bilen tog sin lilla stund. Solen sken och låg precis rakt framför mig hela vägen över I1, se bild ovan. Jag skrämde nog livet ur ett par killar som åkte rullskidor. Jag såg dem inte först (i normala fall ses de på långt håll), men som tur var höll jag en så låg hastighet att jag hann precis se dem framför mig och göra en gir. Att bli bländad av solen är inte roligt och efter en kvarts åkande var jag nästan solblind, så jag fick stanna bilen i skuggan och vila ögonen en stund. Då tog jag bilden ovan. Den minner mig om min kommande resa till Thailand. Jag har haft den i bilfönstret sedan förra resan. Det är nog inte många som har det i Sverige? Jag har då inte sett någon. Men jag tror på att den ger tur och skyddar mig i trafiken, tillsammans med mina andra maskotar.

// Annica Tiger

Bloggtreklöver 24

Det blidde en liten bloggtreklöver innan jul.

Hedgehog – in a storm.

Svensson – Svensson.

Mats – en veteran som hållt på länge.

Maila gärna tips om andra bloggar du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

Gambia tystar pressen

I Sverige kan journalister kritisera och granska myndigheterna utan att riskera repressalier. Svenska journalister behöver inte titta sig oroat runt omkring när de är ute på stan eller riskera att bli torterade, fängslade eller dödade av myndigheterna. Det finns dock journalister i Sverige som lever under skyddad identitet och under en hotbild, för att de exempelvis har grävt och skrivit om Hells Angels eller högerextremistiska krafter.

Deyda Hydara, 58, journalist och pressfrihetsförespråkare, sköts till döds med tre skott mot huvudet när han lämnade sitt kontor i Banjul i Gambia i torsdag, uppger Reportar utan gränser – skriver Journalisten.nu.

I Gambia står inte pressfriheten högt på agendan. Parlamentet har antagit en lag som innebär att journalister som döms för ärekränkning eller uppvigling kan dömas till långa fängelsestraff. Vad som är ärekränkning eller uppvigling antar jag kan tolkas ganska valfritt av Gambias styrande. Numera är fem gånger dyrare att driva en tidning i Gambia, anledningen är inte svår att gissa varför denna lag tillkommit.

// Annica Tiger

december 20, 2004

Julmys har fått en ny betydelse

Monica skrev en bra text i dag angående en artikel i Aftonbladet. Julprostitution. Män köper mer sex till jul. Jag vill lite naivt tro att det är ensamstående män som kanske köper sig en liten julklapp till sig själv, ett knapplöst knull. Men om jag ska vara ärlig är nog Monicas analys mer korrekt.

Monicas slutsats är, läs hela texten här:
Mannen orkar inte gå i affärer, säger att han kör en runda så länge. Han åker iväg och knullar en okänd tjej i ett hotellrum. När frun kommer tillbaka med alla paket och inköp står han redan där och väntar i garaget. Hjälper till att lassa in. Frun får shoppa, mannen får sex och den prostituerade får lite extrapengar, kanske till julklappar åt sina barn!

Sedan läser jag "Hur min blogg blev en porrsida" hos Sanna. Hur många som helst har sökt på ordet julmys och hamnat hos Sanna, för att hon skrev om 100% julmys för några dagar sedan. Förmodligen efter att ha läst denna artikel om Jenny som annonserar ut sina sextjänster med löften om julmys.

Jag tror ju inte att det är julmys i ordets vanliga bemärkelse alla plötsligt söker på. Jag sökte på julmys för skojs skull och det var många som skrev om julmys i dess vanliga betydelse, Sanna var på fjärde plats. Jag provade med +Jenny +julmys och insåg att dessa, till synes helt vanliga tjejer, som skrivit om julmys lär få en hel del besök i kväll och i natt. De som inte läst Aftonbladets artiklar lär klia sig lite i huvudet de närmsta dagarna om de har någon form av statistik eller logg och kikar i den.

De som vill hitta Jennys sexannons får nog göra en lite mer selektiv sökning. Men å andra sidan, ju fler vanliga hemsidor de som söker hamnar på, desto mer kanske de tappar lusten – till, ja ni vet vad...

Just nu ligger julmys som tvåa på Eniros topplista över sökord.

// Annica Tiger

En tröst i mörkret?

I morgon är det vintersolstånd, den dagen på året då solen har sin lägsta middagshöjd (i morgon klockan 13.42) och det är årets kortaste dag. Men sedan vänder det, sakta men säkert, mot ljusare tider. Det kanske är lite svårt att ta till sig i vintermörkret?

Men som i dag när solen skiner (i Stockholm i alla fall), dock utan att värma, tycker jag nog att vintern är uthärdbar. Det är värre när det bara är grått och mörkt och solen lyser med sin frånvaro helt. Jag är en solmänniska. Solen påverkar mitt liv. Jag blir glad när jag ser solen. Jag mår bra när solen värmer min kropp.

// Annica Tiger

Se till att säkra din platt-TV

Årets julklapp sägs ska bli en platt-TV.

Du som har en eller kommer att få/köpa en dylik, har du små barn hemma se till att säkra den ordentligt, vare sig den hängs upp på väggen eller ska stå på ett bord. En platt-TV väger sina modiga kilon och det är bara att tänka sig scenariot om ett barn försökter klättra upp på eller klänger på den. Ett litet barn. En stor tung platt-TV. En ekvation som inte går ihop. Jag skulle själv inte vilja få en sådan tung mackapär på tårna.

// Annica Tiger

Kärlek på nätet

Nätdejting har blivit lönsamt för många aktörer.

Det finns två miljoner ensamhushåll i Sverige och alla kanske inte nätdejtar, men visst finns bör det finnas en potential för hugade spekulanter att tjäna pengar på folks kontaktbehov.

Det är nog många som knutit kontakter via nätet, via mailinglistor, chat, news, forum och portaler – säkerligen har många av dem lett till kärleksförhållanden.

Jag har fått många vänner via nätet, men dejtat har jag inte gjort – mest beroende på att jag är gift :). Men jag känner några par som träffats via Internet och ett av dem gifte sig får många år sedan.

Nätdejtingsajter som tar betalt i någon form känns mer seriöst. Att det kostar en slant sållar nog bort en del knäppgökar. Jag tänker främst på de som härjar på Lunarstorm och andra ungdomsportaler och raggar småbrudar(killar), för att få sig ett knull eller för att utnyttja lammkötten på annat sätt.

Men visst kan det bli lite fel ibland :).

Nätdejting>

// Annica Tiger

december 19, 2004

Tillhör du dom andra? Finns det en elitism inom bloggosfären?

En blog kan vara allt från en privat dagbok till högtravande akademisk sakprosa eller aggressiv politisk opinionsbildning. Det slogs fast i fyra artiklar i går. Det har ofta diskuterats inom bloggosfären vad en blog egentligen är och hur den ska definieras. Men nu finns det på svart och vitt :). Jag misstänker att en och annan inte tycker om denna definition. Elitismen inom bloggosfären finns (anser jag) och många av dem vill knappast förknippas med dagböcker på nätet.

Framtiden tillhör bloggarna. Corren.se

Dagbok på nätet lockar till läsning. Hd.se

Framtiden tillhör bloggarna. Kuriren

Framtiden tillhör bloggarna. VT.se

Dessa fyra artiklar har samma ursprung, Kalle Dixelius TT Spektra. Fyra flugor i en smäll. Artiklarna är i det närmaste identiska. Jag citerar nedan några rader som förekommer i alla tre artiklarna.

På kort tid har bloggarna vuxit från obskyr sysselsättning hos ett fåtal nördar till en politisk maktfaktor....För de allra flesta bloggarna handlar om allt och inget; de är offentliga dagböcker.

Obskyr (som inte är närmare känd för allmänheten) sysselsättning hos ett fåtal nördar? Vart har artikelförfattaren fått det ifrån? Det har skrivits mycket om fenomenet dagbok på nätet förut i media, sysselsättningen har bara fått ett nytt namn – blog (försvenskat blir det blogg), se min text om "Lite blogghistorik".

En snabb genomgång av de mest besökta bloggarna i Sverige, visar att den genomsnittlige bloggaren är 1) man, 2) skriver om politik och samhällsfrågor och 3) har borgerliga sympatier.

– Bloggandet kommer från början från tekniknördar. Därav är det många män som håller på. Men sen finns det ju massor av bloggar som inte uppmärksammas. Och de handlar om alla möjliga sorters saker. Och det där med höger och vänster ... det stämmer, och jag vet faktiskt inte varför det är så, säger den som intervjuas.

Det känns som om beskrivningen av bloggosfären i media har fastnat i en slags stereotypisk mall. Det är bra att det skrivs om bloggar, men det vore mer intressant om artiklarna blev lite mer nyanserade och inte går i samma hjulspår och upprepar samma felaktiga fakta hela tiden. Eller är det så att det gått lite inavel i bevakningen av bloggar? Då menar jag att journalisterna enögt (bekvämast kanske – då slipper man göra en egen research) intervjuar och skriver om de namn som tidigare har exponerats i media eller om kompisar de känner som bloggar. Vidga vyerna och ni ska se en hel bloggosfär framför edra ögon :). En mycket varierad tvåkönad dito.

Hur vet artikelförfattaren vilka bloggar som är de mest besökta bloggarna i Sverige? Finns det statistik på detta? Jag vet att det finns statistik på vilka som är mest länkade, men många vill vara med i klubben och och lägger in de sajterna i sina egna länklistor per default, även om de kanske aldrig ens besöker dessa bloggar. Innebär det att de är de mest välbesökta eller finns det statistik på antal verkliga besökare per blog som jag missat?

Hur har artikelförfattaren kommit fram till att den genomsnittlige bloggaren är en man? Är det genom att kika igenom Observers lista eller panelen på Bloggforum? Jag anser inte att den genomsnittlige bloggaren är en man. Mitt intryck är att det är ungefär fifty-fifty. Med artikelns definition att en dagbok på nätet också är en blog skulle jag vilja påstå att antalet kvinnor är i majoritet.

Politik och samhällsfrågor tycker jag nog de flesta bloggar skriver om, i en eller annan form. Det är frågor som engagerar de flesta människor och givetvis återspeglas det i de deras bloggar, såvida det nu inte är en nischad blog om mode eller böcker.

Vänster- och högerbloggar. Jag vet inte om jag läser fel bloggar, men många av de bloggar jag läser tillhör mer vänstern än högern. Att vänstern är teknikfientlig och därför inte bloggar tycker jag är en seglivad myt och den återupprepas in absurdum.

Tekniknördar? Nej, jag anser inte att bloggandet är sprunget ur tekniknördar. Till och med en läs- och skrivkunnig femåring kan starta en blogg (om nu intresset skulle finnas), så enkla och användarvänliga är de webpubliceringssystem och bloggtjänster som numera finns. Att installera ett själv på sin egen server kanske kräver lite know how, men när det finns så många bloggtjänster är det inget måste att ha bloggen på sin egen server. Jag vill inte ens påstå att när fenomenet nådde Sverige 1996/1997 att det ens då bara var tekniknördar som startade, som det hette då, en dagbok på nätet eller en reload.

Att inte bloggar uppmärksammas, speciellt då kvinnliga bloggare som fortfarande tycks befinna sig under ett glastak, beror nog mer på att som man frågar får man svar eller rättare sagt vem man frågar... Jag vet att jag är envis, men jag tycker att den manliga dominansen i media ger ett intryck av att det bara är män som bloggar. När ska tjejerna få lite förebilder att identifiera sig med? Oavsett vilken åsikt jag eller andra har i denna fråga så kan vi nog vara ense om att ordet tekniknörd inte är någon "dörröppnare" för allmänheten. För är det inte det vi alla strävar efter? Att fler ska börja blogga? Eller?

De bloggar, som enligt artikeln, inte uppmärksammas sägs handlar om alla möjliga sorters saker. Jag antar att uttrycket inte syftar på oväsentliga saker? Nej, men alla möjliga sorters saker skriver väl alla bloggar om? Det finns bloggar om mode. Det finns biblioteksrelaterade bloggar. Det finns bloggar om reklam och PR. Det finns politiska bloggar. Det finns foto-bloggar. Det finns bloggar som handlar om föräldraskap. Det finns bloggar om Google. Det finns bloggar om CSS och XHTML. Det finns bloggar som är rena rama egotripparna. Det finns gruppbloggar. Det finns bloggar som spänner över stora områden, det vill säga inte vill nischa sig och bara skriva om en sak eller ett enda ämne. Spännvidden är enorm.

Nästa gång bloggar kommer på tapeten i media drömmer jag om att få läsa om andra bloggare, än de gamla vanliga som dras fram och dammas av. Varför inte om Reseracher som skriver initierat och bra mycket roligare om reklam, PR och media än dito som listas på Observers lista. Jag vill läsa om tjejerna som bloggar på Biblioteksrelaterat. Jag vill läsa om Adland, som ligger placerad bland de 1400 bästa bloggarna i hela världen. Jag skulle gärna läsa om de tre tjejerna i köket som bloggar eller varför inte om manusskribenten till "Tomten är far till alla barnen" som också bloggar, förutom att skriva IRL. Jag skulle gärna läsa om Chadie, Patrick - ja, jag skulle vilja läsa om alla som finns under Bloggtreklövern. Jag skulle vilja läsa lite om de nya blogtjänsterna som Var är du (blogkartan) eller intressant.se.

Nej, jag är inte avundsjuk eller känner mig personligen förfördelad, om nu någon trodde det. Det jag vänder mig emot är att kvinnliga bloggar osynliggörs, samt att media inte kan se längre än vad näsan räcker och inte försöker vidga bevakningen av begreppet bloggar. Gör lite research nästa gång. Ta nya grepp. Lite annorlunda vinklingar. Repetera inte bara gammal skåpmat. Upprepa inte gamla myter.

Jag har haft mina 15 minuter of fames och mer därtill. Det är kanske därför jag vågar ryta till? Jag har ingen prestige att förlora. Inget att vinna för egen del.

Min sajt www.tiger.se (samma som www.atiger.pp.se) har många besökare (enligt Alexa så är ligger den bland de 30.000 i världen) och den är förhoppningsvis till nytta och glädje för många. De många besökarna gör att trafiken blir hög, 8 - 10 Gb:s trafik per månad och det kostar skjortan eftersom priset på webhotellet sätts och ökar per trafikmängd. Bloggen är bara en del av alla de sidor jag har och den har bara cirka 1000 besökare om dagen och det är inget jag sörjer över. Jag är glad för var och en som tycker att den är läsvärd och orkar läsa mina texter, om det så bara är tio procent av alla som råkar passera förbi min blog.

Trafikmängd

// Annica Tiger – blogveteran sedan 1997 men vill absolut inte kalla mig blogproffs

Oansvarig hundägare

Jag läste om denna hund i går och blev nyfiken på hur det skulle gå. Skulle hunden sitta i bilen ensam hela natten? Nu ser jag att de lagt till några rader i artikeln om att hunden fortfarande sitter inlåst i bilen. Snacka ansvarsfull hundägare! Not! Stackars hund.

Update:
Hunden är nu hämtad av ägaren,
efter nästan ett dygn i bilen.

// Annica

Böcker inte värda att övervakas?

Kameraövervakningen på Göteborgs universitetsbibliotek raritetsläsesal kanske kommer att stoppas då JK anser att integritetsintresset väger tyngre än behovet att skydda värdefullt material. Integriteten för vem? Den som är ute efter att stjäla böcker eller annat värdefullt material?

Var 30:e sekund tas det en bild och den överförs till det interna datasystemet. Bilderna lagras i 30 dagar. Ja, petar man sig i näsan eller kliar sig i skrevet under tiden man läser kanske det förevigas under 30 dagar. Jag antar att bildmaterialet bara kommer att användas om det upptäcks att något saknas i samlingarna. Bara en masochist skulle väl frivilligt sitta och stirra på varje bildruta dygnet runt utan att det finns en anledning till att kontrollera övervakningsfilmerna?

JK har tidigare bland annat hävdat att bibliotek inte kan betraktas som särskilt stöldutsatta, de senaste årens stölder har påvisat att verkligheten har förändrats. Att ändra sig vore nog en prestigeförlust för JK. Hellre då dra det in absurdum...även om JK hävdar att de bara vill ha en (fällande) dom som kan vara vägledande för kommande (icke) tillstånd, så att inte olika domstolar dömer olika.

Det minner lite som Datainspektionen beslut om Bodils hemsida, ett beslut som rent logiskt borde ha lagts ned halvvägs eftersom utvecklingen sprang ifrån Datainspektionen under handläggningen. Att ändra sig ansågs vara en prestigeförlust för Datainspektionen. Hellre dra då dra det in absurdum...vilket skedde.

NK:s övervakningskameror hade en avgörande roll i utredningen av mordet på vår förra utrikesminister och en fällande dom för förövaren.

// Annica Tiger

december 18, 2004

Rapport från en soffpotatis

Jag fastnade i TV-soffan och såg på reprisen av "Helt historiskt" med Mikael Tornving som programledare. Snyggt klippt och ett bra flyt i programmet och dessutom var det roligt. Programmet, som sändes som repris i dag, handlade bland annat om kvinnlig sexualitet.

Förr i världen ansågs kvinnlig sexualitet vara ett sjukdomstillstånd. Mikael Tornvings slutkommentar var rolig, jag kan inte citera ordagrant – men det var i stil med detta; surfar man runt på Internet nuförtiden kan man börja fundera om det inte är den manliga sexualiteten som borde klassas som en sjukdom.

Massagestavens historia var också rolig. Från ett medel för läkarvetenskapen fram till den lilla smidiga manick den är i dag. Manicken allas kompisar verkar ha, men ingen har själv :).

Jag såg även reprisen av "Vetenskapens värld" och Historiska museets omvandling, det svenska kulturarvet har nedmonterats och ligger i lådor och visas inte längre för allmänheten.

// Annica Tiger

Elden fascinerar

Brasa

Jag vaknade tidigt i morse. Jag gick upp redan vid fyra-snåret. Det var ruggigt och kyligt så jag tände en brasa i Roslagsspisen. I mörkret satt jag sedan och myste, lyssnade på eldens sprakande och såg elden utföra sin uråldriga dans. Eld fascinerar mig och förmodligen många andra. Att sitta runt en lägereld och grilla korv är mysigt. Jag tror att vårt omedvetna påminner oss om vårt förflutna som grottmänniskor, då elden var det element som höll människan vid liv. Eld kan även vara en fara. Eld vid fel tillfälle, på fel plats. Tänk på det. Lämna inga levande ljus obevakade.

// Annica Tiger

Vad kännetecknar en bra blog? Nu kan du få ge din syn på detta.

InternetWorld blev lite tagna på sängen efter debatten som föranleddes av deras artikel om "Sveriges första bloggproffs". Fast att det skulle varit en infekterad debatt håller jag inte med om, inte från min sida. För att få fram sitt budskap måste man sticka ut hakan och röra om i grytan. Jag ville bara synliggöra avsaknaden av en kvinna eller två i InternetWorlds fyrklöver. Bloggosfären är till synes mansdominerad enligt media, men i praktiken är det inte så, det vet de flesta, och det borde speglas i media.

Glastak finns överallt i samhället, även inom bloggosfären – eftersom den speglar samhället. Men det ska väl gå att ändra på tycker jag.

Jag ser i Sblogg att de anammat mitt myntade uttryck nollblogg.

En politisk nollblogg tror jag saknar existensberättigande.

Urban skriver även:

Vi på redaktionen förstår kritiken att ingen kvinna intervjuades, det är en uppenbar brist att inte en, två eller tre kvinnor var med.

Redaktionen brottas även med frågan vad som kännetecknar en bra blogg. Jag har svarat och nu har du chansen att dela med dig av din åsikt i Sblogg. En trackback till http://www.sblogg.se/wp-trackback.php/12 verkar inte fungera, inte just nu i alla fall. Synd!

Det vore väl tråkigt om de lade ned onödig energi på redaktionen genom att brottas med denna fråga. Om tio bloggare ger sin syn på vad de anser kännetecknar en bra blog så lär de få lite mer kött på benen. Att, som jag skrev i mitt svar, de tio olika svaren skulle bli helt olika är en annan femma. Vad som kännetecknar en bra blog är en subjektiv fråga och det är betraktaren som avgör.

// Annica Tiger

Projekt Glashuset
I kvinnomaktutredningen (SOU 1997:137) introducerades begreppen "glastak" och "glasväggar" för att fånga upp de två segregeringsdimensionerna som oftast kvinnor möter. Glastaket skapar en osynlig, men för många kvinnor högst påtaglig, barriär i möjligheterna att göra karriär på lika villkor med män. Myter och föreställningar om kvinnors bristande kompetens och vilja att ta på sig arbetsledande befattningar sorterar bort kvinnor i rekryteringen till chefstjänster.

Också kvinnor som har en ambition att bryta in på arbetsområden som av tradition befolkas av män stöter på patrull. "Glasväggarna" utgörs av de omedvetna eller dolda föreställningar om kvinnors bristande kompetens och antaganden om kvinnors bristande yrkesambitioner som leder till sämre möjligheter för kvinnor att erhålla vissa typer av arbeten.

Sedan har vi "glashissen", män inom kvinnodominerade yrken som tar hissen förbi sina kvinnliga kollegor och avancerar fortare.

december 17, 2004

I Iran ska en kvinna stenas till döds

Planeten Jorden. En enda värld.
Men vi lever alla under olika villkor.

Otrohet är inget som någon ens direkt höjer ett ögonbryn inför nuförtiden i Sverige. De enda riskerna är en eventuell könssjukdom (om inte skydd används), en oönskad graviditet eller att den som bedragits gör slut på förhållandet eller begär skilsmässa, om de är gifta. Illa nog kanske? I Sverige riskerar ingen att bli stenad till döds vid en eventuell otrohet.

Men i andra delar i världen är det en realitet. I Iran har Hajiyeh Esmaelvand suttit fängslad i fem år i väntan på avrättning. Hon var otrogen mot sin man. Hon överklagade sin dom, men det enda det resulterade i var att straffet förvandlades från hängning till stening.

Stening går till så att den som ska avrättas placeras i ett hål i marken. Övre bröskorgen och huvudet är det enda som syns ovan jord. Avrättningen sker genom att folkmassan (ofta är detta offentliga tillställningar) kastar sten på den helt handlingsförlamade personen som sitter som i ett skruvstäd i sitt hål i marken. Inte för stora stenar, döden får inte komma för snabbt som befriare. Barbariskt, jag finner inget annat ord för detta.

Oftast är det kvinnor som avrättas på detta sätt. Ofta brukar männen gå fria. Men i detta fall hänger samma dödsdom över den unga man som kvinnan var otrogen med, enligt Amnesty.

Avrättningen av kvinnan
beräknas ske den 21:a december.

Amnesty vädjar till alla att protestera mot detta. Givetvis bör protesten gälla både kvinnan och mannen. Ja, jag har sänt in min åsikt till berörda parter. Små bäckar små...

Tillägg:
Jag såg att Chadie tog upp detta också i dag.

// Annica Tiger

Dagens bildtrio

Snabbt jobbat
I dag passerade jag Surbrunnsgatan. Jag ville inte göra det förra veckan, så nyfiken är jag inte – men i dag hade jag vägarna förbi. Det har byggts upp ett tak och skydd för våningen som pulvriserades. Huset har synliga skador utanpå, sprickor och förskjutningar. Det måste ha varit en rejäl smäll. Synd om karln. Men kunde han inte planerat och utfört sitt självmord lite mer försynt? Stackars grannar säger jag bara.

Hundskit
Vilken jävla idiot är det som har trampat i hundskiten mitt på trottoaren? :) Tyvärr var jag den idiotern och vilket bestyr jag hade att få bort allt från gympadojans sula. Det var nog en förunderlig syn, en gammal tant som plaskade runt i alla vattenpölar hon passerade :). Som gammal hundägare säger jag bara – hur fan kan man lämna hundskiten kvar mitt på trottoaren? En olycka kan alltid hända, men det finns bajspåsar eller, om ingen sådan finns till hands, är det ganska hänsynsfullt mot sina medmänniskor att i alla fall skyffla ut skiten i rännstenen.

TV-vakt
Det är inte alla som har en Tiger som vaktar framför TV:n.

// Annica Tiger

Håller oljan redan på att sina?

Jag minns oljekrisen 1970. Opec beslöt att drastiskt skära ned sin produktion. Det utlöste en prischock på olja. Det var även en påminnelse för västländerna om hur sårbara deras ekonomier egentligen var. I oljekrisens spår kom en lågkonjunktur.

Frågan är mer aktuell än någonsin. Överskattar Opec medvetet sina oljereserver? Hur länge räcker oljan? När kommer oljan att sina? En del prognoser säger att det kommer inte att ske förrän 2050.

– Dagens siffror på oljetillgångar är politiska. Det finns inga tillförlitliga siffror publicerade, anser Kjell Aleklett, professor på institutionen för strålningsvetenskap vid Uppsala universitet, enligt Ny Teknik.

Jag såg på nyheterna i förrgår att det flaggades för att redan 2008 kommer vi att märka av att oljan håller på att sina. Ökande bensin- och eldningsolja kommer att bli följden av detta. Vilket kommer att drabba oss svårt uppe i kalla och glesbefolkade Norden. Hur uppdaterade är våra politiker om detta? Hur går det med forskningen att ta fram alternativ till bensin som drivmedel till våra bilar?

De tidigare prognoserna om hur länge oljan kommer att räcka har förmodligen inte tagit hänsyn till den explosiva utveckligen i länder som förut betraktades som U-länder? Indien är ett land som kraftigt expanderar. Kina har också en enorm tillväxtpotential just nu. Vad händer den dagen när, vilket inte är en orimlig tannke, varje indier och kines vill ha en bil att förflytta sig med. Vi i västvärlden ser det som en naturlig, rent av mänsklig rättighet – varför skulle de se det annorlunda om ekonomin tillåter dem?

Kina har börjat köpa upp oljekällor av sekunda sort, det vill säga källor som innehåller olja med mycket svavel och som många inte anser att det är värt mödan att pumpa upp. Varför gör de detta? Givetvis för att de vet att deras behov kommer att öka och att tillgången kommer att minska. De satsar på kol och olja. Fossila bränslen, som bidrar till växthuseffekten.

Jag röstade en gång nej till kärnkraft. Det var då. Det var länge sedan den folkomröstningen gick av stapeln, men den följs slaviskt fortfarande. Forskningen har gått framåt. Varför läggs inte mer pengar på forskning i Sverige om kärnkraft? I andra europeiska länder sker forskning och utvecklning av så kallade "subkritiska reaktorer" med en nukleär kedjereaktion som inte sker av sig självt. Reaktorn måste aktivt måste hållas i gång med hjälp av en protonstråle som genererar extra neutroner. Risken för ett reaktorhaveri är därmed helt eliminerad, kunde jag läsa i en artikel Uppsala nya tidning. Det låter lite säkrare än Tjernobyl och alla andra gamla kärnkraftverk.

Nya energislag?
Alernativa energislag?
Vind, vatten och sol.
Vad hände med den slogan?
Utveckligen av alternativa energikällor tycks ha gått i stå.

// Annica Tiger

Bloggtreklöver 23

Dagens bloggtreklöver är en fyrklöver.

Mine – Emma skriver.

Tillfälligt – avbrott.

SivÖ – @ kolstybb.

De missanpassade.

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

Nu tänker jag ta en liten paus i bloggklövern. Jag har nu i över tre veckor puffat för tre bloggar om dagen och försökt lyfta fram att det finns många tjejer som skriver blog, samt tagit med en kille varje dag, för jämlikhetens skull. Jag kan inte utesluta hälften av mänskligheten, vilket andra inte verkar ha några som helst problem med :-).

Glöm inte heller att kolla in min länklista i min högermeny och när ni är på andra bloggar, kasta ett getöga på deras eventuella länklistor för att på så sätt kanske upptäcka nya bloggar. Alla har inte länklistor och länkar knappt tillbaka till de sajter de pingar och listar sig på. Det är tråkigt. Länkar är det som nätet bygger på. Länkarna väver nätet. Det är därför sökmotorerna ofta benämns som spindlar :).

Länka på gott folk!

Det ger ringar på vattnet som sprider sig.

Det finns många fler bra bloggar ute på nätet.

// Annica Tiger

december 16, 2004

Total avsaknad av empati?

Att med berått mod misshandla och råna en gammal människa i dennes egna hem är väl något av ett bottennapp i mänskligt beteende?

Nej, det är kanske mycket att begära att tjuvar och banditer ska uppträda artigt och belevat. Men hur kan de vara så totalt befriade från känslor som empati och respekt för äldre?

Maskerade män bakband henne. De skar henne med kniv. De hällde vätska i hennes öron. De gjorde hennes telefon obrukbar. De var uppenbarligen ute efter pengar eller annat av värde.

Det har hänt många gånger nu under hösten och sommaren tycker jag, att äldre människor boende lite vid sidan av allfartsvägarna har drabbats av rån och utsatts för våld i samband med detta. För många gånger för att det ska kunna betraktas som slumpvisa händelser.

Det förekommer även runt om i Stockholmstrakten, Uppsala och Enköping att dörrar borras upp, även när folk är hemma nattetid, och tjuvarna snor allt av värde de kommer åt. Hittar de bilnycklarna på hallbordet är det en bonus, då tar de med sig bilen på en gång – två flugor i en smäll.

B. berättade att han hade hört på jobbet att det hänt en liknande incident här i trakten ganska nyligen. En kvinna hade suttit på toaletten när hon hörde att någon var inne i huset och rumsterade om. Hon hade mobilen med sig in på toaletten och ringde grannen. Grannen kom dit med hund i släptåg och inbrottstjuvarna blev störda, minst sagt. Men att bara kliva in mitt på dagen?

Ett par av grannarna några hundra meter bort hade besök av tjuvar i somras, när de låg och sov. Jag skrev om det förut i bloggen i en text som handlade om vardagsbrottslighet.

Ett annat aktuellt fall är mordet på psykologen, det var rena rama avrättningen för ynka 1.500 kronor och en mobil.

// Annica Tiger

Hellre naken än att bära päls

I år ska det vara päls.
Riktig päls. Inga fuskpälsar.
Pälsar producerade från djur.

Under Stockholms modevecka, som anordnades av Svenska Moderådet, frossade den svenska modeeliten i exklusiva pälskläder, Fab Fur Show – mink, räv och kanin är senaste mode.

Svenska moderådets vd Lotta Ahlvar vill inte kommentera pälsvisningen. Hon hänvisar i stället till Britta Rossander, som ansvarade för den.

– De pälsar som vi visar är uppfödda och behandlade under de absolut bästa förhållanden, säger Britta Rossander.

Hur kan hon veta det?
Se på Petas film om hur hanteringen av djuren sker. Länken kommer från Jerrys blog. Se filmen på egen risk, den var otäck. Mycket otäck. Det finns inte mycket som kan övertyga mig om att djur i svenska pälsfarmar eller fångade vilt i Sverige behandlas så mycket bättre, än hur djuren behandlas i denna film.

Cindy Crawford var en av dem som på 90-talet ställde upp för Peta, People for the Ethical Treatment of Animals, och lovade att hellre gå naken än klä sig i päls. Numera verkar hennes engagemang har svalnat eftersom hon medverkar i en reklamkampanj för minkpälsar. Peta är upprörda och det förstår jag. Jag misstänker att hon var med bara "just for the money". Money talks.

Jag hoppas att Pamelas engagemang är äkta. Fast jag fattar inte varför hon och Marcus ska strippa för djurens skull? Men naket säljer. Naket kanske funkar att få fram Petas budskap?

// Annica Tiger

Funderingar kring julen

Drygt en vecka kvar nu.
Stressar du runt?
Kommer du att hinna allt?
Stanna upp och känn efter!
Ta ett djupt andetag och andas ut.
Är det värt all stress och besvär?

För de religösa har julen en speciell innebörd, Jesus föddes. Julen ska vara en eftertankens högtid, lugn och fridfull. För hur många är den det? Hur mycket jobb läggs inte ned veckor innan jul på bara några dagars helgfirande? Många måsten och mycken oro, kommer skinkan att bli god? Kommer kalvsyltan att bli lika god som svärmors? Blir köttbullarna bra? Är alla dammråttor borstädade, så svärmor inte klagar och börjar dra fingret demonstrativt utmed listerna? Har du köpt alla julklappar? Har du slagit in dem alla? Har du glömt att köpa julklapp till någon? Kommer ungarna att bli nöjda med sina julklappar? Har du haft råd att köpa det de önskat mest av allt? Du kanske inte hade råd, men har tagit lån eller övertrakasserat kontot för att kunna se barnens ögon tindra? Har du sänt julkort till alla? Missade du inte familjen Nilsson - de sände ju kort till dig förra året och då måste du ju sända ett kort till dem i år. Hos vilka ska ni fira jul i år? Förra året var ni kanske hos svärmor och svärfar, så för rättvisans skull måste det väl bli dina föräldrar i är - men egentligen skulle du kanske bara vilja vara hemma och ta det lugnt för en gångs skull. Eller har ni ett fulltecknat schema spikat, två timmar där, tre timmar där, en timme där och fyra timmar där, för rättvisans skull. Ska barnen, vars föräldrar skilt sig, vara halva julafton hos den ena förälderna och den andra halvan hos den andra? Pust! Det kan bli lite mycket kanske?

En del vill ha det så och då är det ett val, men för de som inte vill ha det så kan det kanske kännas som ett tvång. Ett måste. Själv har jag valt. Jag firar inte jul.

Mina tankar går till de som är ensamma. Alla som är hemlösa. Alla dem som vill fira jul, men ingen har att fira den med eller inte har råd med varken julmat eller klappar. Mina tankar går även till dem som är sjuka, svaga och inte orkar fira jul. Har du en släkting eller en granne som du vet sällan eller aldrig får besök under storhelgerna, öppna din dörr och bjud in grannen på julmiddag eller en trevlig kaffestund, finns det hjärterum så finns det stjärterum.

Tyvärr är inte julhelgen en idyll för alla. Jag tänker på de barn som bor i familjer med missbruksproblem och/eller en våldsproblematik. Där tomtem kanske kommer, men är packad och luktar gammal fylla och sluddrar. Men tomten kanske är för full och har somnat redan innan Kalle Anka sänds och innan julklappsutdelningen ska börja. En del i familjen kanske tycker det är skönt att så sker, då kan de fira jul lite i smyg. I familjer där våld är vardag kanske julklapparna består av fysiska klappar. En sådan julklapp kan ett barn klara sig utan. En vuxen likaså. Hör du grannarna börja bråka under helgen, vuxna som skriker och/eller barn som gråter hjärtskärande. Blunda inte. Gå dit och ring på och fråga vad de gör och om du kan hjälpa till, det kan ha en lugnande inverkan eller ring polisen om du misstänker att någon misshandlas och far illa.

Julefrid!

// Annica Tiger

Bloggtreklöver 22

Dagens bloggtreklöver är.

Carina – Carina funderar.

Carina – Carinas gökbo.

Extra – allt.

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

december 15, 2004

Våld som våld. Död som död.

En 62-årig man förgrep sig på en femårig flicka. Han lockade in barnet i sin lägenhet. Med våld höll han fast henne eftersom hon försökte fly. Det är inte svårt att hålla fast ett barn med våld, bara det är en grov handling i sig. Våld som våld. Han tog av hennes underkläder och penetrerade flickebarnet med fingrar och tunga. Flickan, tacka fan för det – en femårings kropp är inte utvecklad för att få fingrar inkörda i slidan, fick smärtor i underlivet av övergreppet.

Det är inte frågan huruvida övergreppet skett eller inte, men det är rättens olika tolkningar som jag ifrågasätter. Åklagaren anser att brottet kan rubriceras som grovt. Men varken tingsrätt eller hovrätt ville gå på åklagarens linje. Tre av hovrättens fem ledamöter ansåg inte att utnyttjandet av flickan var något grovt brott. Domen blev ett och ett halvt års fängelse, istället mot två om det ansetts som grovt. Strunt samma kanske en del tycker, men det är principen som är viktig. Det lilla barnet får leva med detta resten av sitt liv. Ärren kanske läks så småningom, men kommer att finnas där inne och som alla vet kan ärr ibland skava och strama, med andra ord – flickan kan få psykiska problem i framtiden av detta.

Tankarna far till dagens dom av den lastbilschaufför som i fyllan och villan dödade fem oskyldiga trafikanter. Fyra år, ändå anses det som en straffskärpning mot gällande praxis. Varje liv var alltså inte ens värt ett år i straff. Hade samma person gått ut och skjutit ihjäl fem personer hade han med all sannolikhet fått livstid, oavsett om han hade varit full, påtänd eller nykter. Är det en förmildrande omständighet att man är full bakom ratten? Att det är en bil som orsakat döden? Grovt vållande till annans död? Mord anser jag. Död som död.

// Annica Tiger

Polisens hundar angriper förarna?

Polisen vill använda elektriska stötar vid dressyr av hundar, vilket är i strid med djurskyddsförordningen

– Vi har i dag svårt att rekrytera hundar, och vi vill behålla de vi har så långt det är möjligt. För att fungera som polishund krävs att hunden har såväl stora resurser och en stark drift. När driften utvecklas till en extrem nivå, och hunden till och med angriper föraren, räcker inte gängse dressyrmetoder. I dessa specialfall vill vi ha möjlighet att använda elhalsband, det handlar kanske om ett tiotal hundar om året, säger Christer Lööf till DN i dag.

Om en polishund försöker angripa eller har angripit sin förare är det nog dags att pensionera hunden från aktiv tjänst eller alternativt låta avliva den. Det låter kanske hårt, men har det gått så långt då kan hunden vara farlig både för föraren och allmänheten. Ett elhalsband är nog inte lösningen på dylika problem. Jag är ingen expert, men spontant känns det som det är fel väg att gå.

Tidigare köpte poliserna hundarna från hundskolan i Sollefteå, de kostade drygt 100.000 kronor – färdigutbildade. Hundskolan i Sollefteå AB gick i konkurs i juli 2002 och nu har ett annat företag tagit över, Iris Hundskolan AB. Nu köper polisen hundar från lokala uppfödare, testar hunden själva och har en egen hundskoleutbildning, huvuddelen förlagd i Karlsborg.

Kanske problemet istället är att deras egen utbildning är sämre? Att de köper hundar av fel uppfödare? Varför behövdes inte el-dressyr tidigare?

Att ge hunden stötar via ett elhalsband skapar inte en grogrund för trygghet och samarbete, vilken hund det än gäller. Visst kan det synas vara enklast att försöka skapa rädsla genom tvångsmetoder och på så sätt dominera hunden via smärta och kraftigt fysiskt obehag, vilket ett elhalsband orsakar hunden utan tvekan. Vore det smärtfritt och ett bra alternativ hade det inte blivit förbjudet.

// Annica Tiger

Yoga och teater

Lite navelskåderi är alltid bra. Jag har precis anmält mig till en grundkurs i Yoga. Jag har alltid varit nyfiken på Yoga. Nu ska jag sluta med att bara vara nyfiken, utan nu kommer jag att förhoppningsvis kunna få min nyfikenhet stillad. Kursen startar i mitten av januari och jag hoppas på att det finns plats kvar. Frågan är bara om jag hinner få en kallelse innan jag drar iväg till varmare nejder.

På tal om kurser. Jag var en riktig teaterapa när jag var ung. Jag spelade teater i flera år och var med om en hel del uppsättningar och spelade inför publik. Sedan kom puberteten med sina hormomstormar och jag förlamades av en blyghet, parat med ett dåligt självförtroende, som innebar att jag valde att sluta i teatergruppen. Men jag minns hur kul det var. Nu ska jag testa om jag fortfarande tycker det är lika kul. Jag har anmält till en grundkurs i teater. Moment som scenisk närvaro, lyhördhet, koncentration, avslappning, samarbete. uttrycka känslor fritt, scenframställning, rollgestaltning och improvisationsövningar låter väl spännande?

// Annica Tiger

Nyligen har lanserats

Nyligen, en ny pingsajt. Weblogs – se upp!

// Annica Tiger

Bloggtreklöver 21

Bokdagboken – rapport från en läsfåtölj.

Biblioteksrelaterat – två tjejer driver denna blog och det handlar också om böcker och annat, vilket namnet antyder.

David – en ny blog.

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

december 14, 2004

Snårig sajt att hitta på

Jag surfade över till InternetWorld för att se om de lagt ut artikeln "Sveriges första bloggproffs", men det hade de inte gjort. Jag tror inte att de kommer att göra det heller, de vill väl att folk köper tidningen istället eller så kommer artikeln kanske när nästa nummer kommer ut. Jag brukar sällan vara på deras sajt så jag vet inte riktigt vilket koncept de har. Det enda jag hittade var ledaren i samma nummer, "Hur ska du använda din makt?".

Däremot hittade jag denna artikel som handlade om en gammal klasskamrat och tillika f.d kollega på Tele2. Kul att se att det går bra för honom. Hans Yatzy-spel har jag fortfarande installerat på min dator, men han har programmerat flera andra program.

// Annica Tiger

Är du orolig för att bli gammal?

Litar du på att bli bra omhändertagen av samhället när du blir gammal?

Ställningen just nu i skrivande stund är att 64381 personer röstat på Aftonbladet och av dem har 93.5 procent svarat ett rungande nej.

Skrämmande siffror.

Vård- och äldreomsorgsministern Ylva Johansson är inte själv särskilt orolig för framtiden. Nå, med hennes lön och kommande pension behöver hon nog inte hysa någon rädsla för sin egen framtid. Men hon bör nog ta andras rädsla och oro på allvar.

– Nej, jag delar inte de här människornas oro, problemen är inte oövervinnliga, men jag är medveten om att jag får mycket att göra i framtiden, säger hon.

Jag såg Jan Myrdal i TV-soffan i morse. Han menar på:

– Jag tar hellre mitt liv än äter hemtjänstmat!

Lite drastiskt uttalat kanske, men i vissa lägen kanske en dylik retorik måste till? För att synas och höras i bruset av allt annat, kändisutvik, dokusåpeartiklar och allt kändisskvaller - som ofta verkar vara det folk är mest intresserad av, om jag nu ska tolka tidningarnas rubrik- och löpsättning korrekt.

Kikar man på bilden på matlådan på denna sida högst upp, likblek kyckling i dragonsås, pyttelite ris och haricot verts förstår jag honom. Smaken är väl det sinne som vi behåller långt upp i åldrarna, synen och hörsel kan svika, men god mat kan förgylla livet. Jag ger mig sjutton på att fångarna på kåken får både godare och mer näringsrik kost än vad pensionärerna får och får betala dyrt för.

Jan Myrdal uppmanar alla äldre att sluta gnälla utan slå tillbaka. Jag kan se mig ett pensionärsuppror framför mig. En hel hoper med äldre som kastar råa ägg på riksdagshuset, häcklar förbigående politiker, smyger ut om nätterna och klistrar upp affischer och är allmänt civilt olydiga. Men tyvärr orkar nog inte många äldre ens med att protestera och klaga inför eventuella anhöriga eller hemtjänsten. Därför måste andra ta sig ton och föra deras talan. Här har de lokala politikerna en stor roll, samt de som arbetar inom vården och hemtjänsten.

Med tanke på det test Aftonbladet gjorde tidigare i veckan verkar inte hemtjänstmaten vara speciellt bra, smaklös och med dåligt näringsinnehåll och små portioner. Om en pensionär inte äter något annat lagat mål mat om dagen är det inte tillräckligt med denna lilla portion.

Det finns säkert lokala variationer. Hemtjänsten i Stockholm låter pensionärerna köpa matlådor från det privata Carema äldreomsorg AB och det verkar som sagt inte vara vare sig till nytta eller nöje för varken kropp eller gom.

Centraliseringstankar finns i hela landet, i Älvdalen funderar de på att låta maten börja hämtas från Sala. Detta borde väl vara en kommunal fråga? Maten ska lagas på orten och serveras så fräscht och nylagat som möjligt.

Maten spelar en stor roll i vårt liv, in i det sista.

Sedan skulle jag kunna skriva mycket om hur övriga vården fungerar för en del äldre, men det tar jag någon annan dag. Det skulle bli så långt att ingen skulle orka läsa, ens skumma igenom, texten.

Som svar på den inledande frågan.

Ja, jag själv är orolig för att bli gammal.

// Annica Tiger

Bloggtreklöver 20

Dagens bloggtreklöver är:

Nelly – Welcome to the world of Nelly.

Petals of my life – en del av like-a-lily.com.

Mitt – Internet.

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

december 13, 2004

Lucia var ingen skönhet

Lucia

S:ta Lucia är ett italienskt helgon, en kristen jungfru i Siracusa på Sicilien som år 304 led martyrdöden. Då en hednisk yngling förälskat sig i hennes vackra ögon skall hon ha rivit ut dem och skickat ögonen till honom på ett fat. Hon fick enligt legenden både ögon och synen tillbaka av Gud (på avbildningar håller hon ofta ett fat med sina ögon och hon är ögonläkares skyddsgud). Lucia vägrade att sluta tro på Gud och tillbe kristendomen och därför skulle hon straffas och brännas på bål. Men lågorna skadade henne inte och då avrättades hon med ett svärd. Lite ologiskt kanske tycker jag som icke-troende. Kunde Gud skydda henne mot eld kunde h*n väl även skydda henne mot att bli halshuggen. Men det är dumt att ifrågasätta en bra historia ;).

Därför bär vår moderna Lucia ljus i håret. Ljusen symboliserar elden. Det röda sidenbandet runt midja på den vita dräkten symboliserar rinnande blod. Att dräkten är vit ska symbolisera hennes renhet.

Bilden ovan visar att forna tiders Lucia har mycket lite likhet med hur normen numera är hur en Lucia ska se ut. Blond. Vacker. Smärt. Bara det att det arrangeras fröken Lucia-tävlingar säger en hel del tycker jag. Har du varit Lucia? Blev du besviken när du inte valdes? Jag har aldrig varit Lucia. Jag blev aldrig vald eller ens föreslagen :), mörkhårig, alldaglig och framför allt kort i rocken, dessutom kan jag inte ta en ton rätt.

Varför ha val? Varför premiera ett visst utseende? Alla som vill gå med i Lucia-tåget ska få göra det. Det hoppas jag sker på dagis i alla fall. I skolan kan väl Lucia lottas fram bland alla som vill vara Lucia, det vore mer rättvist. En kille som Lucia? En färgad tjej med rastaflätor? En knubbig alldaglig tjej?

Om inte dessa begränsningar i hur en Lucia ska se ut tas bort tycker jag att Lucia liknar mer en arisk Ku Klux Klan-figur, än en symbol för ljus i mörkret. Det är väl andemeningen som räknas? Budskapet? Eftertanken? Sången? Ljuset?

// Annica Tiger

Tiger på topp

Tigern är världens mest omtyckta djur
enligt Animal Planets omröstning, går
det att läsa på Aftonbladet i dag. :)

1. Tiger 21 procent
2. Hund 20 procent
3. Delfin 13 procent
4. Häst 10 procent
5. Lejon 9 procent
6. Orm 8 procent
7. Elefant 6 procent

– Vi kan relatera till tigern eftersom den är våldsam och hård på ytan, men ädel och omdömesgill på insidan, säger djurbeteendevetaren Candy d´Sa.

– Hunden är ett lojalt och respektfullt djur som tilltalar människans ljusare sidor.

// Annica Tiger - skulle ha röstat på hunden

Stora skillnader i pension

Inte oväntade siffror. Det är stora skillnader mellan pensionärer i olika delar av landet. Inte helt otippat kanske så har en pensionär i Danderyd i genomsnitt 242.000 kronor om året i inkomst. En pensionär i Essunga har i snitt mindre än hälften, 109.500 kronor om året.

Det som var intressant var siffrorna som anger kvinnornas inkomst i procent av männens, i Danderyd var den bara 48,2 procent.

// Annica Tiger

Ett slag i luften

Mycket snack och lite verkstad. Regeringens egen utredning om kvinnofridsuppdragen sågar regeringen och menar på att regeringen står handfallen inför våldet mot kvinnorna.

Problemen ligger inte bara på resurs- och organisationsnivå, men visst är det ett problem i sig, som exempel kan nämnas att Uppsala kvinnojour får sitt bidrag från Uppsala kommunen mer än halverat. Jag misstänker att det gäller flera kvinno- och mansjourer som får bidragen sänkta då kommunernas sparbeting drabbar även dem.

Oroväckande är den brist på könsmaktsförståelse som utredningen påvisar att myndigheterna lider av. Kritiken är hård. Det råder en närmaste total brist på samsyn och konsekvens i denna fråga.

Jens Orback har lite att bita i nu.

// Annica Tiger

Bloggtreklöver 19

Dagens bloggtreklöver är:

En annan sida – av Petra Jankov. Riddagbok.

Joruns – blog.

Patric och Sara – skriver om hur det är att drabbas av en hjärntumör.

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

december 12, 2004

Inspirationen tryter

Jag finner ingen anledning att tala om färger med människor som varit blinda från födseln heller. Ser man inte så gör man inte.

Saxat ur Monicas eminenta text "Varför ta kvinnor på allvar?"

Bra skrivet!
Rekommenderad läsning!

Jag känner mig oinspirerad. Jag ligger 800 mail efter i mailinglistorna. Jag kommer nog inte ens orka skumma igenom subjecten. Jag måste i alla fall försöka ta itu med den vanliga inkorgen, där en mängd mail ligger obesvarade sedan flera dagar, både privata mail och mail från främmande människor som undrar över stort och smått. Jag är annars känd för att svara snabbt på mail, men just nu får de ligga där obesvarade och gnaga lite på mitt samvete. Jag har betat av några, men sedan tappade jag både lust och ork.

Jag har däremot varit huslig i dag. Kors i taket! Jag är inte mycket för hushållsarbete eller pyntande för övrigt. Julen är något som jag inte firar, har inte så gjort på över 30 år. Det enda jag gör i julmat är julskinka, men inte för min skull utan för B. Och på detta sätt har en tradition smugit sig in i vårt hem. Jag gör en julskinka varje år till Lucia. B. älskar julskinka och han får därmed möjligheten att tjuvstarta redan ikväll :). Lucia-skinkan brukar räcka till dagen innan julafton – då gör jag en ny. Tänk om jag kunde äta lika mycket som min man utan att gå upp i vikt. Men vem har sagt att livet ska vara rättvist?

// Annica Tiger

Vilken soppa!

Läkare bekräftar förgiftning av Jusjtjenko.

Ibland överträffar verkligheten dikten, i alla fall sett ur ett svenskt perspektiv.

Det verkar som om många faktiskt välkomnar ett feministparti, till min stora förvåning. De senaste siffrorna från Temos mätning var att 27 procent av de kvinnliga väljarna kan tänka sig att rösta på ett feministiskt parti och 12 procent av männen skulle också kunna tänka sig att så göra. Helt säkra var 5 % kvinnor, respektive 3 % män av de tillfrågade, bara det är ju förvånande höga siffror. Det ska bli intressant att följa den utvecklingen.

Tänk om nu Gudrun Schyman startar ett feministparti? Socialdemokraterna kommer definitivt att förlora väljare på om så sker. Socialdemokraterna skulle knappast vända sig till SÄPO och beordra dem att bjuda Gudrun Schyman på middag och slänga i lite dioxin i soppan, i hopp om att hon antingen dör eller blir så sjuk att hon inte kan fullfölja sina planer. Nej, i Sverige händer inte sådant. Vi bor i ett tryggt land.

Men i Ukraina verkar vad som helst kunna hända på den politiska arenan. Jusjtjenko blev sjuk den 6 september efter en middag med säkerhetspolisen. Nu bekräftar läkare att han är förgiftad av dioxin. Mannen med det tvålfagra ansiket har sedan denna middag blivit totalt förändrad utseendemässigt, och det via klorakne. Dioxin i stora doser kan leda till allvarliga hudsjukdomar och skador på lever och njurar och en rejäl dos kan leda till döden.

Premiärminister Viktor Janukovitj har flera gånger menat på att Jusjtjenko har hittat på hela denna förgiftningshistoria enbart för att svärta ned myndigheterna, och att Jusjtjenkos sjukdom och hudproblem snarare berott på dålig sushi och för mycket alkohol. Vem svärtar ned vem? Har Putin några fingrar med i denna soppa?

// Annica Tiger

Äggröra

Bosse Ringholm har nog med ägg så han kan laga omelett i flera veckor nu. Skämt åsido, hans hem bombarderades med ägg i går. Ägg skadar ingen som tur är. Det hade ju kunnat vara något annat.

– Ett pojkstreck, säger Bosse Ringholm till SVT.

Underligt pojkstreck.

// Annica Tiger

Bloggtreklöver 18

Dagens bloggtreklöver är:

Yukio – en vacker och välskriven blogg.

Life de Luxe – dagbok, klotterplank, anslagstavla och backspegel.

Min mening – Daniels blog.

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

december 11, 2004

Datorstrul

Vad gjorde vi innan Internet? Internet tillhör vardagen nu så jag har nästan glömt bort hur det var innan. Tänk vad smidigt att googla. Jag fick problem med programvaran TDK Bluetooth Software, som jag använder till att kommunicera med min mobil för att föra över filer till datorn, efter uppdateringen med Service Pack 2. Ikonen My Bluetooth Places var inte längre klickbar, helt plötsligt bara si så där i förbifarten. En ikon som inte går att klicka på är ganska irriterande :). Jag lovar! Jag försökte installer om hela kittet, men det gick inte eftersom XP tog överhanden och ville ha full kontroll över USB-porten och vilken drivrutin som skulle användas. På den bärbara, som har Windows ME, funkar den trådlösa kommunikationen med mobilen och har så gjort hela tiden.

Då gick jag ut på nätet och vad hittade jag där? Jo, en exakt beskrivning på hur problemet skulle hanteras. Hade jag inte hittat den hade mitt gråa hår blivit än gråare. Nu är jag glad. Igen :-).

Egentligen borde jag skämmas lite.
Hur nördigt är det inte på en skala
från noll till tio att sitta en lördagseftermiddag
och grotta med datorn?

// Annica Tiger

Patch-tisdagar

Nu släpper Microsoft patchar andra tisdagen varje månad. Om det däremellan upptäcks kritiska säkerhetsluckor säger Microsoft att de givetvis försöker få ut patcharna så fort som möjligt.

Nu på tisdag den fjortonde december släpps patchar som ska täppa till fem säkerhetsluckor i Windows. Det är säkerhetsluckor som inte har bedömts som kritiska, men viktiga att täppa till. En ny tradition på gång?

Lite som tyfonerna (en del kommuner har slutat med tyfoner och använder räddningstjänstens fordonshögtalare) som testas 15.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Hur många vet vad de betyder, om larmet nu skulle komma förutom dessa testtillfällen?

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA.

Signalen är sju sekunder långa tonstötarsom upprepas med fjorton sekunders mellanrum.

Signalen betyder:

* Gå inomhus
* Stäng dörrar och fönster
* Slå av byggnadens ventilation
* Lyssna på radio, P4 och P3, för vidare information.

Faran över är en 30 sekunder lång signal.

// Annica Tiger

Bloggtreklöver 17

Dagens bloggtreklöver är:

Chadie
– du har väl inte missat Chadie? En driven skribent.

Alla dagar
– som kom och gick.

Vivenius
– ny blog.

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

december 10, 2004

Lite annorlunda julskyltning

Julskyltning

Bilden är tagen i dag på Kungsgatan i Stockholm. Efter att sett skyltfönster efter skyltfönster med traditionell julskylning á la tomtar och granar hajade jag till när jag gick förbi och kastade en snabb blick in på skyltningen. Snabbt upp med mobilkameran. Tyvärr blev bilden inte så bra, men jag tror det framgår tydligt vad de sysslar med i fönstret :).

// Annica Tiger

Nollbloggar

Erik skriver i sin blog:
"Noll-bloggare": en av Annica Tiger myntad term för att särskilja bloggare med många kompisar från de som har få kompisar.

Jag är inte kompis med alla de som kommenterar i min blog. Jag behöver inte vara kompis med de bloggare som jag gör kommentarer hos.

Att använda termen nollbloggare var inte menat att på något sätt såra någon. Termen var inte heller tänkt som en slags värdering på om en blog är bra eller dålig, för det är upp till betraktaren att avgöra.

Det jag menade var, och det tror jag nog Erik förstår, är att i många bloggar kommenteras det aldrig eller mycket sällan i. Jag minns att den frågan var med Fredagsfyran v.36 (det var väl en och annan som svarade på den antar jag) och den handlade just om bloggar och kommentarer.

Att blogga är ett sätt att kommunicera. Om inga gör kommentarer blir det nästan som en envägskommunikation. Bra eller dåligt, det får var och en bedöma. Själv tycker jag om att läsa andras kommentarer i olika bloggar, ibland ger kommentarerna mer kött på benen och tillför ofta något till texten som kommenterats. Skulle ingen kommentera det jag skriver så tror jag att det skulle kännas tråkigt i längden. Det skulle kännas lite som ett obesvarat eko ut i rymden :).

Sedan om jag har noll-koll eller inte är en annan femma.

// Annica Tiger

Moderaterna har ett trollspö

Sänk skatten. Sänk skatten. Sänk skatten.
Sänk skatten. Sänk skatten. Sänk skatten.
Sänk skatten. Sänk skatten. Sänk skatten.
Sänk skatten. Sänk skatten. Sänk skatten.
Sänk skatten. Sänk skatten. Sänk skatten.
Sänk skatten. Sänk skatten. Sänk skatten.

Moderaternas mantra har i alla år varit sänk skatten, så blir allt så bra. Att sänka skatterna är ett botemedel mot det mesta – både arbetslöshet, samt ger dem som har mycket lite mer, bra mot dåligt väder och huvudvärk likaså kan en icke-moderat nästan börja tro. Numera har moderaterna skaffat sig ett ytterligare mantra. Lite längre och lite krångligare (fyra ord, varav två med många bokstäver), men de tycks klara av att hantera det också :).

Sänk A-kasseersättningen och lönerna.
Sänk A-kasseersättningen och lönerna.
Sänk A-kasseersättningen och lönerna.
Sänk A-kasseersättningen och lönerna.
Sänk A-kasseersättningen och lönerna.
Sänk A-kasseersättningen och lönerna.

Jag hörde moderatledaren i ett inslag i går under 18.00 sändningen av nyheterna på tvåan och trodde inte mina öron. Jag var tvungen att i dag återigen se och lyssna på gårdagens sändning av Aktuellt på webben. Jo, moderatledaren pläderade, varför förvånar det mig inte, för sänkt inkomstskatt och att ersättningsnivåerna för A-kassan både ska sänkas och förkortas. Hokus pokus, moderatledaren viftar på sitt trollspö och menar att på så sätt ska 80.000 nya jobb skapas. Vart tänkte han att dessa 80.000 nya jobb skulle trollas fram ifrån och på vilket sätt skulle sänkt inkomstskatt och försämrad A-kasseersättning bidra till att så många nya jobb skapades förstår jag faktiskt inte. Förstår han det själv månntro?

Moderaterna vill sänka ersättningsnivåerna i A-kassan till 75% de första 100 dagarna och sedan 65% de resterande dagarna. Då ska noteras att faktiskt redan nu finns ett tak, så det är inte 75 eller 65 % av ordinarie lön på en någorlunda hygglig lön innan arbetslösheten som en arbetslös får. Nej, för många blir det en störtdykning och en ekonomisk katastrof. För många kommer varsel och arbetslösheten som en mycket obehaglig överraskning och rådet som folkpartisten Ann Wibble gav en gång till oss medborgare, att alla borde ha en årslön på banken som buffert, är ett råd de flesta vanliga dödliga bara kan drömma om. Har du en årslön på banken som buffert för kommande eventuella sämre tider? Nej, skulle inte tro det. De flesta har fullt sjå att klara vardagen på sin/sina ordinare löner.

Det är nästan så jag önskar att fler moderater blir arbetslösa och får problem att hitta ett nytt jobb, för jag misstänker att det då skulle bli ett annat ljud i skällan. Det brukar ofta vara så att det som kan ses på distans och alltså inte drabbar eller har drabbat en själv är lättare att fjärma sig från. Men det som drabbar eller har drabbat en själv eller ens närmaste blir mer desto mer verkligt och därmed mer förståeligt. Alla seglar inte runt på räkmakor hela livet, men många gör det. Många får dock inte ens tillgång till ens en liten klick av majonnäsen.

Att leva på A-kassa är att leva som ett fattighjon, varken mer eller mindre. 300 dagar utan att du har lyckats få ett jobb, god natt och adjöss, då ska ersättningen sänkas ytterligare kombinerat med någon form av aktivitetsgaranti. Aha - varför tänker jag genast på pigdebatten? Är det 80.000 nya lågavlönade pigjobb som ska skapas? De som inte lyckats få jobb inom 300 dagar ska tvingas in, för kanske halva A-kasseersättningen, i pigsvängen?

Moderaterna vill även att nivåerna ska sänkas för dem som är sjukskrivna och sjukpensionerade. Precis som om de skulle mirakulöst bli friskare och med automatik arbetsföra igen om ersättningsnivåerna sänks. Tror han på det själv ens? Eller tror han att alla arbetslösa och sjuka är fuskare, parasiter som skor sig på de sociala skyddsnäten? Arbetskygga? Simulanter?

Utslagningen kommer att öka. Fler kommer att vräkas för att de inte klarar av hyrorna. Inget jobb, ingen bostad. Ingen bostad, inget jobb. Fler kommer att hamna i kronofogdens register för att lånen de tog när de hade jobb kan de inte betala av på när de är arbetslösa. Fler äktenskap kommer att spricka, för att dagligen gnida och gneta och vänfs på varje krona kan tära på vilket lyckligt äktenskap som helst. Fler barn kommer att fara illa, bli mobbade för att de går med trasiga skor och kläder som var moderna för fem år sedan. Listan kan göras lång. Men jag tror det räcker med de exemplen jag raddat upp.

// Annica Tiger

Bloggtreklöver 16

Dagens bloggtreklöver är:

give us this day – our knäckebröd...

Notiser – från en ö.

Pierre – mellan Hanoi och Jakobsberg.

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

december 09, 2004

Artikeln om bloggning i InternetWorld

Computer Sweden har startat en egen blog, CS Direkt.
Bloggarna sprutar fram som svampar.

It's a mans world!

Notera att jag skriver detta nedan med glimten i ögat, men med en viss ironi.

I brevlådan damp senaste numret av InternetWorld ned. Jag visste ju att det skulle komma en artikel om bloggning och jag har redan förutspått ungefär hur den skulle se ut.

Den var än värre än vad jag hade trott. Det var inte illa pinkat av journalisten Christoffer Kittel. Fyra män intervjuas och fyra bloggar exponeras. Grattis säger jag till dem. Men...jag tycker nog att exempelvis Chadie eller Åsk hade kunnat få bryta den så mansdominerande artikeln. "Var är bloggbrudarna" var det en person som mailade in på en mailinglista och undrade om de fanns och var i så fall efter att ha besökt bloggforum 2004? Ja, jag förstår varför frågan ställdes direkt efter bloggforum (som i övrigt var ett bra arrangemang) som var totalt mansdominerat, sedan efter Observers lista med tio män (inte en enda kvinna) och frågan kommer nog att ställas än fler gånger efter denna artikel i InternetWorld, som denna text handlar om.

Tjejerna finns.
Men de verkar inte synas?
Vill vissa inte se dem?

Någon säger i artikeln, vet ej om det är Mark Comerford eller Hans Kullin då deras uttalanden tycks gå in i varandra, att fortfarande är det nästan den vita medelklassen som bloggar. Kvinnor är också väldigt underrepresenterade. I Sverige är det dessutom den politiska högern som dominerar den politiska bloggningen. Vilket är intressant jämfört med USA, där bloggandet snarast är en vänsterorienterad rörelse.

– Det kommer att leda till att högern förknippas med framåtsträvande, teknikvänlighet och demokratisk diskussion i förlängningen, säger Mark Comerford.

Här kommer återigen det påstående som jag hörde på bloggforum, anledningen till att vänstern inte varit lika aktiv inom svensk bloggrörelse kan bero på att den i Sverige traditionellt sett varit teknikfientlig. Hmmmm....det anser nog jag bara är en myt.

– Vänstern har förlorat redan innan den börjat. Högern har redan satt de ideologiska parametrarna för den demokratiska diskussionen som bloggning symboliserar, säger Mark Comerford.

Jag sägar bara att de högerbloggar jag besökt och läst lite av diskussionerna i är på intet sätt drivande när det gäller en demokratisk diskussion. Fast vad är en demokratisk diskussion? Att A L L A får säga precis A L L T de vill? Mycket pajkastning kan det bli. Mycket pajkastning blir det.

De fyra bloggare som intervjuas är:

Hans Kullin började också blogga i februari i år och det är han som bloggar på Media Culpa. En nollbloggare som jag brukar kalla bloggarna som nästan sällan några kommenterar något i, vilket ger vid handen att kommunikationen inte är viktigast kanske?

Calle Sjönell som bloggar om hans och Okee Williams gemensamma cykelmärke???? Bloggen drogs igång i februari i år. Aldrig hört talas om. Men nu kanske han och kompisen får sälja en hel del cyklar ;). Även denna blog hör till kategorin nollbloggare.

Sedan har vi den givna gästen i solariesoffan :), Erik Stattin som bloggat sedan 2001. Även han hör till kategorin nollbloggare.

Mark Comerford är veteranen i
detta gäng, han har bloggat sedan 1999. En intressant blog för den som är intresserad av journalism, men även detta är en nollblogg.

Mark Comerford motto enligt InternetWorld är:
"Vem som helst kan starta en blogg. Det som spelar roll är om du har något att säga, om du kan berätta en historia."

Det låter väldigt likt mitt motto
jag drog upp för min Reload redan 1997.
"Alla har en historia att berätta för den som bara tar sig tid att lyssna! Gammal som ung, alla är vi innerst inne ganska lika egentligen."

Hans Kullins motto är:

"Att bevaka nyheter och utveckling inom en bransch är ett utmärkt sätt att skapa sig ett rykte som expert."

Erik Stattins motto är:
"De nätverksmöjligheter som bloggen har gör att man kan sprida sin information på ett snabbt sätt."

Calle Sjönells motto är:
"Märk dock att du är vad du är med en blogg. Du kan inte fejka dig själv eller försöka vara någon annan."

Det intressanta är ju att många både fejkar sig själv eller försöker vara någon annan när de bloggar, vare sig det sker under sagolika alias eller fantasifulla bloggnamn. Visst – det är inte förbjudet att vara anonym, men jag tycker personligen att trovärdigheten ökar när personen bakom en blog inte är anonym.

// Annica Tiger

Mer att läsa på andra bloggar:

Varför dagbok/webblogg?

Observer - håller koll på gubbarna

Den riktiga tio-i-topplistan

Gubbiga InternetWorld

Min lista över tio viktiga bloggar

Bloggdrottningen

Gubbar i bloggtoppen

Jag vill också göra en blogglista!

Fraktalbloggare?

Krama en bloggare!

Fler liknande texter på min blog:

Finns det en elitism inom bloggosfären?

Synliggöra mer bloggar

Bloggare i soffan

Lite blogghistorik

Tantbloggare

Få kvinnliga bloggare

Observers lista

En joker i leken

Nu slänger Folkpartiet in Marit Paulsen som en joker i leken och hoppas därmed vinna många röster från pensionärerna, eftersom hennes nya roll i partiet ska vara att leda folkpartiets arbetsgrupp om äldrepolitiken.

Jag tänkte nästan säga att har vi inte tillräckligt med äldre politiker så att det måste till en äldrepolitiker?

– Vi måste ställa större krav på yngre, friska pensionärer, säger hon till Svd.

– Fler i den gruppen borde kunna hoppa in som sommarvikarier och ta extrajobb, anser Marit Paulsen. Flexibiliteten på arbetsmarknaden ska de äldre stå för, inte de yngre.

Lång näsa till alla skolungdomar som vill ha ett sommarjobb. Lång näsa till alla som studerar och behöver jobba extra för studielånet inte räcker att leva på. Lång näsa till alla icke-pensionärer som är arbetslösa eller kommer att så bli. För varslen duggar tätt. Varslen kommer fortsätta att hagla som spön i backen, oavsett vilka som sitter i regeringen nu eller efter 2006.

I går var det Rörstrands porslinsfabrik som läggs ned. Snart kanske det blir Opels tur i Trollhättan? Inom en kort framtid kan det bli tusentals civilingenjörer och andra välutbildade inom IT, eftersom det blir billigare för företagen att anställa dito från exempelvis Indien och låta dem jobba på distans. Som en företagare sa på TV i går, för en svensk anställd får vi fyra indier som gör exakt samma jobb lika bra.

Marit Paulsen tycker även att det är viktigt att pensionärer motionerar, äter sunt och inte dricker för mycket alkohol, helt enkelt för att sjukvården inte ska bli överbelastas. Det gäller väl inte bara pensionärer utan oss alla?

// Annica Tiger

Var 5:e sekund dör det ett barn

Var femte sekund dör ett barn i världen, av undernäring eller svält. Något att fundera på inför kommande julhelg då vi i Sverige lägger miljarders miljarder på både julmat och julklappar.

Ge en gåva även till världens barn.

Rädda barnen

Världens barn

// Annica Tiger

Bloggtreklöver 15

Dagens bloggtreklöver är:

Planet Sonja – Denna dagen ett liv.

Always – Madonna

Patrick – har du väl inte missat?

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

december 08, 2004

Är det så här vi vill ha det i bloggosfären?

Nu blir säkert en del skitförbannade på mig. Men jag kan inte låta bli att SKRIKA – sluta bete er som barnungar. Snart slutar jag läsa bloggar överhuvudtaget. Nej, inte alla – men vissa.

Börjar inte bloggosfären bli lite väl infekterad? Kasta gärna skit, men inte på varandra. Vart är visionerna att sparka uppåt, försöka skapa samhällsdebatt, bevaka media, att försöka väcka opinion för det ni brinner för eller vad nu alla har för syfte med sina bloggar? Det börjar likna rena rama lekstugan nu.

Sätt er ned. Andas in djupt via näsan, låt andetaget fylla hela buken, andas ut långsamt via munnen. Upprepa detta ett tiotal gånger och koncentrera er endast på andningen. På detta sätt frigörs endorfiner (de mår man bra av), enligt den initierade person som lärt mig denna teknik. Slappna av. Ta det lugnt. Ta en Toy!

Funkar det inte koppla ur och koppla av. Ett tag i alla fall.

*kram*

// Annica Tiger

Dagens porriga sökningar

Roligaste sökningen i dag är nog via msn:

knulla med hängbröst

Vem söker på sådana sökord? Vem vill knulla med hängbröst? Är det inte kvinnor med hängbröst de är ute efter?

Från AltaVista hamnade någon på min bloggen via:

jag naken på hemsida

Letade de efter bilder på sig själv eller bara någon som visar sig naken på en hemsida? Sorry! Lär inte hända i min blog att jag visar mig naken på hemsidan. Det skulle kanske vara om jag visade min nakna själ, men den är nog inte så många intresserade av misstänker jag :).

En annan sökte i dag på:

städhjälp-naken

Nej, jag hyr inte ut nakna städhjälpar. Ibland blir jag verkligen förvånad över vad folk söker efter på nätet och tänker på hur besvikna de lär bli över att hamna i min blog.

// Annica Tiger

Törs du le och visa tänderna?

Förr i tiden kunde klasskillnaderna ses på tänderna. De som var fattiga hade inte råd med tandvård. Tandvärk? Dra ut tanden. Detta kan ofta ses i U-länder där äldre människor ofta bara har en eller några tandstumpar kvar i munnen. Det förekommer även i Sverige och inte bara hos missbrukare och utslagna, utan numera även bland vanligt folk.

Nu finns en oro att vi åter är på väg till att tänderna blir en klassfråga. Den som har råd går till tandläkaren och den som inte har råd tvingas att avstå. Akutbesök hos folktandvården där patienten ber att få tänder utdragna istället för kostsamma lagningar är numera ganska vanligt. Tänk om det var samma sak inom sjukvården? Du har brutit armen, det kostar 100.000 att operera. Har du inte råd? Ja, då kapar vi armen eftersom det blir billigare.

Tandvården avreglerades 1999. Tanken var, som med alla andra avregleringar, att konkurrensen (marknadskrafterna) skulle göra så att det skulle bli billigare för konsumenten. Nu har vi facit. Det har inte blivit billigare. Tvärtom dyrare. Mycket dyrare. I vissa fall mycket, mycket dyrare. Vem är förvånad? Inte jag.

Innan avregleringen fastställdes fasta maxpriser för olika behandlingar av riksdagen efter rekommendationer från Riksförsäkringsverket (RFV). Nu är prissättningen fri. Hur många ringer runt och kollar priset hos olika tandläkare innan de bokar sitt besök? Det kan löna sig för skillnaden i pris kan vara mycket stor. I ett fall varierade priset från 550 till 12 000 kronor. I ett annat, mer komplicerat, fall, varierade priset från 4000 till 150000 kronor, enligt Råd & Rön. Jag skrev även en kort text om detta i mars i år.

Enligt programmet Uppdrag granskning i går har tandläkarpriserna under de senaste fyra åren har ökat med i genomsnitt 60 procent, en del behandlingar med så mycket som 125 procent. Det kan inte vara rimligt.

I sin bok "Den som är satt i skuld är icke fri"
skriver statsminister Göran Persson:
Frågan om hur alla svenskar ska garanteras rätten till en god tandvård berör mig både politiskt och känslomässigt. Jag är fast besluten att se till att vi aldrig kommer tillbaka till ett samhälle där tändernas status blir ett klassmärke igen.

Dags att vakna, Göran Persson!
Vi är redan där. Kom in på banan.

I dag drabbas 40 procent av den vuxna befolkningen av någon form av tandlossning. Var tionde person av dem tappar tänderna helt. Enligt Expressen är upp till två miljoner svenskar i farozonen. En bakterie som heter Actinobacillus actinomycetemcomitans utsöndrar ett gift CDT (cytolethal distending toxin) som kan förstöra käkbenet och bryta ned tandköttet. Hur många av dessa människor kommer att ha råd att betala för inplantat eller bryggor? Nej, ut med skiten och ge dem klapprande löständer, även om det så gäller 35-åringar. Har de inte råd att betala för kalaset så blir faktiskt detta det enda alternativet. Det är sällan kommunen bistår med pengar. Som det är nu det bara de som är över 65 år som har ett högkostnadsskydd på 7 700 kronor.

En professor vid Karolinska institutet i Stockholm berättade att han, bara för att testa hur omgivningen skulle reagera, lät tillverka en specialprotes till sig själv. Med den protesen såg det ut som om han själv hade urdåliga tänder och begynnande tandlossning. Han blev klart sämre bemött med protesen än vad han brukar bli med sina vanliga intakta tänder. Skrämmande.

I Tandvårdslagen står det:
2§ Målet för tandvården är en god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen.

Hur kan det då komma sig att 25 % säger sig inte ha råd att gå till tandläkaren. Hur kommer det sig att drygt 50 miljoner kronor i form av obetalda tandläkarräkningar (från akutbesök hos Folktanvården) har lämnats över till inkassobyråer. Det är både unga och äldre som drabbas. Men inte de som har råd att betala för sig.

// Annica Tiger

Proggen lever!

Från flykt till kamp/Lilla Nacksvingligan, inspelad 1978 och med en prislapp från Saltsjö Radio på hela 41.00 kronor. En skiva producerad av skivbolaget Nacksving och RFHL. Torsten Näslund, Björn Afzelius och Nationalteatern flera artister medverkar. Låtar som Klasslåt, Jag behöver ingen doktor, Missbruk, Opiets väg och En kugge i systemet. Rena rama nostalgitrippen. Skivan var dessutom fullt spelbar, en enda låt lät lite raspig. Nu dyker jag ned bland vinylskivorna igen. :) Proggen kommer aldrig att dö!

// Annica Tiger

Varför? Varför?

Jag har i flera dagar passerat Kungsängens station och vid vägkanten har det brunnit ljus, massor med blommor har lagts på platsen, foton, små lappar och ibland har jag sett unga människor stå där vid vägkanten och sett ledsna ut.

I dag fick jag svaret, det var som jag misstänkte. Natten mot lördagen blev en 19-åring överkörd och dödad av nattbussen. I lokaltidningen stod det en notis om händelsen. Det verkar inte enbart vara en olycka.

En grupp ungdomar hade vid fyra-tiden på morgonen sprungit på vägen på bägge sidor om bussen och kastat sten på den, bland annat krossades en backspegel. Det är oklart om mannen som blev påkörd tillhörde dem som kastade sten, men det verkar ganska troligt.

Busschauffören fördes chockad till sjukhuset. Att först uppleva rädslan när bussen utsätts för stenkastning och sedan köra över en människa i virrvarvet.

Varför springa runt bussen mitt i vägen?
Varför kastade de sten på bussen?
Det verkar vara nya nöjet för ungdomar,
det sker liknande stenkastningar i Tensta
och mot tunnelbanan och pendeltåg.
Ett meningslöst och destruktivt beteende.
En ung människa dog. Helt i onödan.

Må detta bli en tankeställare.

// Annica Tiger

Bloggtreklöver 14

Dagens bloggtreklöver är:

EEK! – The PsychoAttentionPlace GirlGoneMadRealLifePureEntertainment

fredriket.nu – med egna lagar.

Nutiden – en bra blog.

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

december 07, 2004

Sluta tala om. Börja tala med.

Wahlström & Widstrand har gett ut boken "Levande Bränd" skriven av Souad i samarbete med Marie-Thérèse Cuny. En gripande skildring av en ung kvinnas uppväxt i en kultur där kvinnor är mindre värda än hushållets get eller ko. Hennes mor fick många barn, men bara en son – de flesta nyfödda flickebarn kvävdes direkt efter födseln. Flickebarn har inget värde, det räcker med att ha två-tre flickor för att sköta hushållsgöromålen. Männen styr och ställer över kvinnornas liv.

Den unga kvinnan begår ett stort misstag när hon tror på grannpojkens löften om giftermål. Vid deras första förbjudna träff våldtar han henne. Hon blir gravid och grannpojken överger henne. När familjen märker att hon är gravid hålls familjeråd och det bestäms att hon ska dödas. Några år tidigare hade hon blivit vittne till att en av hennes systrar blev strypt av sin egen bror, på order av familjerådet.

Nu var det hennes tur. En släkting hällde bensin över henne och tände på. Hon lyckades överleva genom att springa ut på gatan och några kvinnor förbarmade sig över henne, fast de på sjukhuset inte gav henne någon vård – de tyckte att hon förtjänade att dö. En hjälparbetare hjälpte kvinnan ur landet och smugglade med hennes för tidigt födde son. Men svårigheterna var inte slut med det. Resten får du läsa själv.

Detta är en bok värd att läsa. Det är ett bra sätt att försöka sätta sig in i denna tusenåriga kultur som anser att hedersmord är helt naturligt. Det är kvinnorna som utsätts för hedersmord. Männen får sällan ens straff för att de utfört ett hedersmord, i många länder anses det som en förmildrande omständighet. Männen går alltid fria, mannen som våldtog kvinnan boken handlar om – hans handlingar ifrågasattes aldrig utan hela skulden lades på kvinnan.

I dag och i morgon har Sveriges regering (Mona Sahlin var initiativtagare) bjudit in representanter för organisationer och regeringar från hela världen för att diskutera "patriarkalt våld mot kvinnor med fokus på våld i hederns namn". Vällovligt, men varför är inte Kurdistans kvinnoförbund i Sverige inbjuden? De har engagerat sig i frågan och hjälpt hundratals tjejer genom åren. Flera andra invandrarförbund är inte heller bjudna.

Sluta tala om. Börja tala med.

Trots Mona Sahlin lovade krafttag mot det hedersrelaterade våldet har det inte minskat. Det handlar inte heller om, vilket många tror, att flickor träffat svenska killar och därför blir utsatta för hedersmord. Fadime hade med all sannolikhet blivit mördad om hon hade blivit kär i en kurdisk man, utan släktens tillåtelse.

Problematiken får inte reduceras till en fråga om fientlighet från invandrare gentemot svenskar utan problematiken måste ses i rätt perspektiv, det är en del av kulturen i hela Mellanöstern och det är från den utgångspunkten problemet måste bearbetas. Att då utelämna svenska invandrarföreningar i konferensen som ska behandla deras vardag och kultur är förvånansvärt.

Tyvärr hittar jag ingen länk på Expressens hemsida där Kurdiska kvinnoförbundets ordförande Seyran Duran skriver sin debattartikel "om politiker utan heder", i pappersupplagan på sidan 4.

// Annica Tiger

Fler bloggare med munkavle

Det är inte alltid komplikationsfritt att blogga. Nu stoppar Svenskt Näringsliv en blog, eller än värre kanske om man läser mellan raderna i artikeln i DN.

// Annica Tiger

65 timmars arbetsvecka?

8 timmars arbete.
8 timmars sömn.
8 timmars fritid.
(varav ofta några timmar fritid naggas i kanten
av långa restider till arbetet för en del)

Det var en lång kamp för åstadkomma.
Men snart kanske det är ett minne blott?
Personligen tycker jag att det är en bra mix. Livet är inte bara arbete, arbete och arbete. Vi måste få leva också, orka odla våra vänner och framförallt kunna koppla av med sådant som intresserar och berikar livet. Att nagga på sömnen är inte bra. Vi behöver vår sömn för att kunna orka arbeta och leva.

I dag behandlar EU:s ministerråd frågan om arbetstidens längd. Om arbetstidsdirektivet antas blir det fritt fram för 65 timmars arbetsvecka eller 13 timmar per dag...Förslagen innebär ökad risk för större ohälsa, sämre tillväxt och ett samhälle som glider allt längre i från målet om verklig jämställdhet mellan män och kvinnor.

Snart kommer väl förslag om att allas löner ska sänkas för att företagen ska kunna tjäna mer pengar åt sina aktieägare?

// Annica Tiger

Bloggtreklöver 13

Dagens bloggtreklöver är:

Ragazze nella cucina – tre tjejer i köket gruppbloggar.

Ingrid – välkommen till Ingrids värld.

Pelle – intressant blog.

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

december 06, 2004

Ska vi peka finger åt feta?

Saxat ur Svd i dag.
Fetma kostade sjukvården 3 miljarder kronor förra året. Den nuvarande trenden är att en allt större andel av sjukvårdens resurser används till sjukdomar som följer av övervikt och fetma.

Kostnaderna är tydligen framtagna på en kalkylerad ökad risk att överviktiga kan drabbas av diabetes typ 2, högt blodtryck, stroke, kärlkramp och akut hjärtinfarkt.

Och? Jag känner många magra och normalviktiga som även de har drabbats av dessa sjukdomar. De sjukdomarna är inte enbart relaterat till övervikt. Jag känner många tjocka personer som hur friska som helst. Mitt liv som tjock är en pjäs som bland annat tar upp hur det är att vara tjock och hur omgivningen reagerar och agerar. Läs hennes kommentar om sin hälsa i artikeln.

Hur mycket kostar inte alkoholrelaterade sjukdomar och alkoholmissbruk samhället?

Ska vi peka finger åt varandra?

Du är fet. Sluta ät.
Du kostar pengar, öppna plånboken.

Du dricker för mycket. Sluta supa fyllo.
Du borde betala det du kostar samhället.

Du röker som en borstbindare.
Sluta bolma och pröjsa vården själv.

Du använde inte kondom och fick HIV.
Skyll dig själv och hala fram plånboken.

Fyrtiotalist? Ni kommer att bli dyra i drift.
Pynta er egen pension och vård inom äldreomsorgen.

Jag läste artikeln flera gånger och försökte förstå vad syftet var med den. Egentligen. Förutom att peka finger åt feta och överviktiga och förklara hur mycket de kostar samhället. Jag tror att grundbulten var att påvisa att antalet överviktiga ökar.

Men när marknadskrafterna får råda lär fenomenet fortsätta, se bara utvecklingen i USA. Maten innehåller mer och mer socker. Sockerhalter de flesta inte ens är medvetna om, utan det är marknaden som vill skapa ett sockerberoende hos köparna av deras produkter. Mer vill ha mer...

Hamburgerrestauranger växer upp som svampar ur jorden, även om nu MC Donalds skaffar sig alibi genom att erbjuda mini-morötter :) på menyn. Men det är givetvis hamburgare och pommes frites de vill sälja till kunderna. Mer vill ha mer även där. Snabbmat skapar också ett beroende.

// Annica Tiger

Benvärmare och värme

Benvärmare

Benvärmarna kom med posten i dag.
Tack Desirée!
De får värma mig ett par veckor.
Sedan kommer solen att göra det :).
Jag har bokat en resa till Thailand i dag.

// Annica Tiger

Porrsurfa inte på SVT

Jag har lovat att inte uppge min källa :).
Nej, det är ingen bloggare, om nu någon undrar.

Men detta var så pass intressant, med tanke på hur lågt i tak det verkar vara på SVT, att jag ville fundera lite runt omkring det hela.

I senaste "ViPåTV" (internblad på SVT) berättas det om att porrsurfningen ökar inom företaget.

Saxat ur artikeln:
Problemen med porrsurfning fortsätter. Trots att Internettrafik på SVT övervakas fortsätter medarbetarna att besöka porrsajter på arbetstid. Varje halvår följer SVT upp de anställdas internettrafik. Vid den senaste kontrollen avslöjades att ett antal medarbetare, både män och kvinnor, har besökt sajter som inte är godkända...De som bara fått ett fåtal träffar på svartlistade sajter gallras bort. På så sätt får man bort ströhändelserna...Porrsurfning är ett brott mot SVTs internetpolicy och det är också en arbetsmiljöfråga att inte behöva utsättas för porrsurfande kollegor, betonas i artikeln...De som fastnar i kontrollen kallas till ett samtal med sin chef...All otillbörlig surfning beivras...Flera personer har fastnat i upprepade kontroller...Då kan man bli föremål för någon åtgärd, man kan få diskutera en omplacering, eller behandling om det handlar om ett missbruk.

Det stod i artikeln att "SVT loggar automatiskt alla datorer som surfar på porrsajter." Det är ju bra att så kallade ströhändelserna sorteras bort. Hur ser de vilka urlar som är porrsajter eller inte? En del porrsajter har varken sex, ass, nude, porn eller annat som kan misstänkas vara sexrelaterat i domännamnet. Hur långt sträcker sig övervakningen? Sker loggning av alla hemsidor som besöks? Sker det loggning av mail? Porr kan ju sändas via mail och Usenet också.

Hur är det på ditt jobb? På din skola? Har du läst företagets eller skolans Internetpolicy? Har företaget eller skolan en sådan överhuvudtaget? Kollar IT- och säkerhetsavdelningen vilka urlar du surfar runt på och/eller kollar de din mail?

Frågan är aktuell. När det gäller företag är det många som anser att det är självklart att företagen kontrollerar de anställda på detta sätt, ett eventuellt missbruk sker på arbetstid och via företagets datorer. En fråga jag ställer mig med automatik. Finns det företag som kontrollerar och avlyssnar de anställdas telefoner?

Att det finns företag som noggrant kollar vilka nummer som ringts upp via listor på utgående samtal (kanske även ingående samtal också för den delen), det vet jag – ofta av anledning att jaga onödiga kostnader i form av privatsamtal men även för att kolla så inga konkurrenter kontaktas; eventuellt industrispionage med andra ord.

Jag personligen tycker att det är fråga om personlig integritet. Jag är orolig att vi är på väg mot ett storebrorssamhälle. Det gäller inte bara övervakning av dig på ditt arbete eller i skolan. Det gäller även vårt privatliv. Vilka vi ringer. Vilka vi sänder mail till. Vilka vi SMS-ar till. När vi gör det osv. Vilka Internetsajter vi besöker. Var vi rör oss geografiskt med mobiltelefon, där kan våra rörelser (om mobiltelefonen är påslagen och du har den med dig) enkelt registreras. Information om vilka sökord vi söker på i sökmotorer talas det även om att lagra, vilket Google redan gör eftersom de sätter en del av sina cookies med en livslängd till år 2038.

Debatten har gått högt om ett eventuellt DNA-register i Sverige. Men det är bara en liten delmängd av allt annat som kan tänkas upplevas som integritetskränkande. EU har andra omfattande planer.

Om EU får som de vill lär det bli så här...

Tillägg 8/12-04:
Nu har nyheten läckt till Aftonbladet :).

// Annica Tiger

Välkommen ut i verkligheten

Där hjärnan tar slut tar nävarna vid finns det ett gammalt talesätt. I förra veckan startades ett nätverk mot kvinnovåld i Skellefteå. Som ett brev på posten, eller rättare sagt via en lapp i brevlådan, kom ett hotfullt meddelande. Ett A4:ark med tre meningar, som inte kan missförstås:

Vem är du som ska tala om för andra män hur de ska ta hand om sina kvinnor. Om du vågar gå ut igen så kan det hända en eller två olyckor som sätter stopp för dig och dina bögplaner.

Varför blir jag inte förvånad?

Välkommen ut i verkligheten.

// Annica Tiger

Bloggtreklöver 12

Dagens bloggtreklöver är:

Shw – en rosa blog.

Linda – på Paradisgatan.

Jontas – dagens Jontas.

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

december 05, 2004

Man ska vara smal med stora bröst

En femtedel av alla elever som går första året på gymnasiet i Stockholm är missnöjd med sin kropp. Tv-program och reklam är det som sätter mest press på eleverna, säger gymnasister som DN talat med.

Jag tror att det är mer utbrett än så. En del vill nog inte ens erkänna att de inte har råd att hänga med i de allra senaste och dyraste trenderna i modet, eller att de har komplex eller är missnöjd med sin egen kropp. Med tanke på alla vackra kroppar som exponeras i dokusåpor, i TV för övrigt, i reklamen, i filmer, i kändistidningar, i kvällstidningarna och i det offentliga rummet, så tror jag att många unga växer upp med en skev bild av hur man ska se ut, eller bör se ut för att bli framgångsrik och "lycklig". Att jämföra sig med dessa, ofta plastikopererade personer, handplockade människor valda för sin ungdom eller sitt utseende, kan nog vara ganska nedslående för vem som helst. Många vackra människor på photoshop-retuscherade bilder och softade filmsekvenser är inte fullt lika vackra i verkligheten, men det talas det inte högt om. En annan aspekt är även den tilltagande åldershysterin. Över 50? Går fetbort! Gå och göm dig Åke Tråk.

Majoriteten av alla vanliga människor
osynliggörs i det offentliga rummet.
Jag är så evinnerligt trött på denna
utseende- och åldersfixering vi har nu.
Vi som är vuxna borde kunna hantera det.
Men hur påverkas våra barn och ungdomar av detta?

// Annica Tiger

Text från juli 2003:
"De ser ut som jävla kärringar."
TV4:s hallåa Josefin Crafoord fällde kommentaren ovan om SVT-hallåorna i en artikel i Expressen häromdagen. Hon menade på att de var dåligt stylade och inte var så där värst snygga heller för den delen. Själv försöker hon se porrig och snygg ut genom att välja tajta kläder och "stora smaskiga örhängen i starka färger". Josefin tror att kollegorna är avundsjuka på henne för att hon är smart, snygg och inte har hängbröst.

Och? Dum blondin svarar jag bara.
Fast jag vet ju att de flesta blondiner inte alls är dumma :)

Ska alla kvinnor med hängbröst hänga på sig en burka? Män (eller kvinnor) med ölmage går fetbort? Dubbelhaka? Oj – porta dem från TV-studion omedelbart. Ska män med flint skaffa peruk? Ska en uppnäst hallå operera näsan? En rynkig dito göra en ansiktslyftning? Jag drömmer om att vårt samhälle ska sluta bli så utseendefixerad. Men det verkar vara en lång och svår väg att gå. Jag själv är helt nöjd med blandningen av SVT:s hallåor. Män, kvinnor, pojkar och flickor i en salig röra – naturliga och chosefria. Människor som har ordets förmåga.

Hallåajobbet handlar inte om att sitta där i rutan och se bra ut. Nej, de ska förmedla något också. Det enda jag saknar är lite äldre hallåor. Arne Weise, kom tillbaka.

Skippa dockan under julgranen, mormor!

I jul kan du göra ditt, mormor, för att världen ska se annorlunda ut för dina barnbarn än den gjorde för dig. Du kan, genom att undvika att köpa leksakstorktumlare till henne och byggsats till honom, ge båda bättre villkor och större frihet.

Nå, hängde det bara på mormödrarna vore problemet bara en liten fis i rymden. Men tyvärr är det större än så.

Det är i vardagslivet, i hemmet, i skolan, på fritids- och dagis, i det offentliga rummet och samhället i stort som könsrollerna skapas och riskerar att även i fortstättningen cementeras i manligt och kvinnligt. Om föräldrarna delar på ansvaret hemma får barnen med sig detta som vuxna och kommer att tycka att det är naturligt. Om både tjejer och killar får hjälpa till hemma med alla vardagliga sysslor får barnen med sig detta som vuxna och kommer att tycka att det är naturligt. Om både tjejer och killar ges samma utrymme på fritids- och dagis, samt i skolan, får barnen med sig detta som vuxna och kommer att tycka att det är naturligt.

Den katalog som krönikören skriver om är "Önske­boken från leksaksbutiken BR" och den kan kanske räknas in i det offentliga rummet. Alla som inte tycker om att leksakskatalogerna delas upp efter könstillhörighet borde kontakta företaget via brev, mail, fax eller telefon. Om tillräckligt många gör det kanske de som ligger bakom katalogen förstår att det inte är i tidens anda att fortsätta med denna form av reklam.

Tillägg: 14.05
Monica uppmärksammade mig på
att ordet "pappa" i texten nedan
indikerade att jag själv 1998 faktiskt
fallit i fällan, att uppdela efter genus.
Vilket är så sant som sagt :-).
Nu har jag strukit ordet "pappa".

// Annica Tiger

Saxat ur en text från 1998:
Varför har vi så många förutfattade meningar om vad som är manligt och kvinnligt? Vem/vad/vilket förutsätter att bara för att man är en kvinna SKA man gilla hushållsarbete? Jag hatar att virka och sticka, men jag känner killar som gör det mer än gärna - dock inte helt öppet. De sitter inte på firmafesterna och skryter om det direkt?

Kan vi inte skippa allt crap och börja prata om mänskligt? Jag gillar datorer för att jag finner det intressant och kul - inte pga mitt kön, typ! Skit i traditionerna och bryt alla normer. Vill Lotta leka med en docka - fine - men förutsätt det inte. Visa på att det finns annan litteratur än Kitty och andra tidningar än Starlet, ge barnen alternativ och möjlighet att välja. Låt killarna vara med och baka, diska och ställ krav på att de ska städa hemma, exakt lika stora/små krav som tjejerna har/får. Låt tjejerna hjälpa pappa till att skotta snö, leka med hammare och spik (barnvänlig sådan givetvis).

Vänd på steken, försök se nya vinklar, se sammanhangen. Försök studera dig själv! Ger du lillflickan mer kroppskontakt än lillkillen? En undersökning visade att flickebarn höll modern MOT sig (inåtvänd) men pojkarna hölls FRÅN (utagerande) sig, när de hade dem i famnen.

Bloggtreklöver 11

Dagens bloggtreklöver är:

Katarina – med bloggen om sitt liv som sig själv.

Angelas dagbok.

r2 har bloggat länge.

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

december 04, 2004

Virustomtar

Snart är det dags för alla julkort som kommer att översvämma nätet. Digitala julkort är populära, men tyvärr är det inte utan helt risk att ta emot dem, allrahelst om de innehåller en exekverbar fil och klicka definitivit inte på länkar hittan och dittan för att hämta julkort. Tänk om alla kunde sända varandra ett vanlig plain text-mail och önska God Jul.

// Annica Tiger

Akvarium och brasa på DVD

En stycken DVD Fireplace och en DVD Aquarium beställde jag i går. Jag har alltid velat ha ett akvarium, nu kan jag ta fram det när jag känner för det. Vedkamin har jag hemma i kåken, men det kan vara kul att en artificiell sådan också.

Skapa rätt stämning med DVD Fireplace. Du kan nästan känna värmen när brasan glöder och sprakar i din TV. Sätt bara in DVD:n i din spelare, välj mellan klassisk musik eller naturliga brasljud och luta dig tillbaka och njut.

Tänk dig ditt eget akvarium utan att mata fiskar, rengöra eller någon form av underhåll! DVD Aquarium förvandlar din TV till ett realistiskt akvarium. Förutom de naturliga akvarieljuden kan du välja att lyssna på avslappnande musik.

// Annica Tiger

Bloggtreklöver 10

Dagens bloggtreklöver är:

Maria – i vardagens innersta.

Marina – en julblogg.

...i elden – en av tre bloggar.

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

december 03, 2004

Slumrande rättvisa

Redan år 2000 ställde jag frågan:
– Finns det ingen åldersgräns eller några krav överhuvudtaget mer än att man är tillhörig ett parti för att bli nämdeman? Då gällde en en 72-årig man som mest gnällde över det låga arvodet och påvisade sin underliga gammelmodiga inställning till det fall han var åsatt att vara med och döma i.

Det verkar fortfarande vara mycket äldre människor som är nämdemän. Jag läste i tidningen i dag att mitt under rättegången så somnade två nämdemän. Flera personer i rätten såg till sin förvåning att först så somnade en 74-årig äldre man till och efter ett tag senare nickade en 70-årig kvinna till. Domaren avbröt målet – som nu måste tas om.

Kvinnan beklagade händelsen och ursäktade sig med att ibland är det jättesvårt att hålla sig vaken och skyllde på att advokaten var så tråkig. Mannen förnekade att han somnat till. Givetvis!

Borde det inte vara dags att kräva en tillsättning av nämdemän som dels hänger med i tidens utveckling och som inte somnar av ålderströtthet i rätten, samt speglar ålderspyramiden i vårt land – det vill säga spegla samhället utanför rättssalarna. Att sitta som nämdeman är ett allvarsfyllt arbete och fler yngre förmågor måste till. Jag tror att det kanske blir mer rättvist då. Att höja ersättningen kan vara ett alternativ kanske?

// Annica Tiger

SVT försvarar sitt beslut

SVT försvarar sitt beslut om att stoppa Gudmundssons blog.
Slutklämmen på artikeln är rolig :).

"Efter att han på sin blogg meddelat att han inte längre kommer att skriva några fler inlägg har antalet besök mångdubblats. De senaste månaderna har han haft ungefär 5-600 unika besökare per dag. Dygnen efter att han berättade om skrivförbudet hade bloggen 5 500 unika besökare.
– Jag skulle tro att det är fler läsare på min blogg än det finns tittare på de program jag jobbar med, säger Per Gudmundson."

// Annica Tiger

Att utnyttja människors rädsla

Ett exempel på hur sofistikerade virusmakarna är nu förtiden.
Vad jag har hört finns det motsvarande mail som innehåller terroristvarningar. Att spela på folks rädsla och därmed försöka få dem att klicka på en länk leder till en hemsida som innehåller skadlig kod är ett lågvattenmärke av värsta sort tycker jag.

// Annica Tiger

Dagens bilder

Odenplan i dag.
Var är cykeln?
Var är cykeln?

Tulegatan i dag.
Tigerklädsel
Men hallå! Vart har de köpt denna
tigerklädsel någonstans? Vill ha!

Taget i lägenheten.
Grevinnan och betjänten
Snart är det nyårsafton och alla
ska väl se Grevinnan och betjänten.
Den tänker jag på varje gång jag
snubblar över detta tigerhuvud
när jag varit ute och rökt på balkongen.

// Annica Tiger

Husdjur på hemmet

Vintrosahemmet i Örebro har en papegoja som heter Jakob och en katt som fått det vackra namnet Maja. De lever och bor med de äldre och resultatet har slagit väl ut. Det finns andra exempel där personal tillåts ta med sig sina hundar under arbetspassen och hundarna har genast blivit de boendes kelgrisar. Röster höjs om allergi, ja - men det går alltid att lösa med speciella avdelningar eller på annat sätt, om bara den goda viljan finns.

Oxytocin är ett hormon som frigörs i kroppen när vi berör eller berörs, alltså även när vi kramar och klappar en hund eller en katt. Blodtrycket sjunker. Halterna av sgtresshormonet kortisol minskas. Kroppen mår med andra ord bra. Andra positiva effekter är att ett husdjur engagerar. På Vintrosahemmet har de äldre blivit mer aktiva och drar sig inte lika ofta in till sina egna rum och stängde in sig, utan de vistas oftare i de gemensamma utrymmena där husdjuren finns. Att kunna klappa och prata med ett djur kräver inte att man kan uttala sig väl eller ha något vettigt att säga, det bryr sig inte djuret om. Men för människan kan det vara viktigt.

Miljöpartiet ämnar lämna in en motion som vill klargöra huruvida detta ska bli en rättighet eller om det, som nu, bara kommer att finnas i enstaka ålderdomshem, med ledningens godkännande. Kommer en ny ledning kan det tillståndet dras in misstänker jag. Alla är inte förtjusta i husdjur eller förstår deras positiva inverkan på oss människor.

När jag blir gammal och det blir dags att
läggas in på ett ålderdomshem skulle jag
gärna vilja hamna på ett som har husdjur.
Drömmen vore om det fanns en hund att krama,
klappa och småprata med.

// Annica Tiger

Bloggtreklöver 9

Dagens bloggtreklöver är:

scary/jag – gripande läsning.

Lotta at work – har skrivit i många år, oftast på engelska.

Det Progressiva USA – IT och politik från Silicon Valley.

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

december 02, 2004

Omvärldsbevakning på mitt sätt

Omvärldsbevakning på mitt sätt

Jag tycker att små händelser och nyheter ofta är lika viktiga som stora, ibland till och med viktigare, då det ofta berör oss på ett mer personligt plan. Jag vill gärna synliggöra sådant som andra kanske inte tar upp, ofta genom ett kvinnoperspektiv.

Visst är dagens stora händelser intressanta. Mijailo Mijailovic dömdes till livstids fängelse av HD. Rätt enligt min åsikt. Enligt DN misstänker en läkare att han tillrättalade sina symptom för att dömas till vård. Det har jag misstänkt hela tiden och bloggat om tidigare. Jag hoppas att han får sin vilja igenom och får avtjäna detta livstidsstraff, så vi andra kan glömma detta och gå vidare. Jag sänder en tanke till Anna Lindhs familj och jag hoppas att de nu kan gå vidare.

En annan stor nyhet i dag är att Estonia fraktade hemliga militära transporter innan förlisningen. Konspirationslystna kanske vädrar morgonluft? Var det en olycka eller var det något helt annat? Jag tror aldrig att vi kommer att få facit på denna tragiska olycka. Tyvärr.

Det verkar som om det blir nyval i Ukraina. Nu har vittnen trätt fram så påvisar att valfusk förekommit. Det ska bli intressant och se vad HD:s utslag blir.

Persson tar Nuder i örat. Tacka fan för det. Göran Persson är ju en av det stora "köttberget" av 40-talister som Nuder pratade om :).
– Jag har tittat strängt på honom och frågat vad han egentligen menade, säger Göran Persson.
Den store landsfadern har talat.

Ulf Olsson nekar till alla anklagelser. Jag minns inte. Jag vet inte. Tystnad. Lite Mijailo Mijailovic-stuk över det hela.

Men nu väljer jag att skriva om något helt annat. Kanske helt ointressant för de flesta? Men jag tycker att när nästan tio procent av Sveriges befolkning lider av denna åkomma är det en intressant fråga. Men det är inget som ofta luftas. Men jag har valt att skriva om det i dag. Bara för att påvisa att det går inte att dra skiljelinjer mellan omvärldsbevakning. Vad en bloggare än skriver om, som inte är direkt rent personligt, är en form av omvärldsbevakning, sett ur bloggarens perspektiv.

Enligt Ekot:
Över 700 000 svenskar har svårt att hålla tätt och kissar på sig. Nu visar en ny Sifo-undersökning bland kvinnor som har fött barn att många har besvär på jobbet.

Jag skulle tro att ungefär tio personer som läser denna text de närmaste dagarna skulle kunna svara ja, om de vågade. Men det här är inget som det talas öppet om. Många väljer att inte ens tala med sin partner om sina problem. Inkontinens. Blöjor. Bindor. Kissa på sig. Byta lakan. Dripp, dropp, drapp. Vem vill kännas vid sådant?

Det är inget att skämmas över. Tvärtom, den som lider av detta kan få hjälp. Det är mer vanligt att lida av inkontinens än att lida av andra mer "accepterade" sjukdomar eller funktionshinder. Ja, för många blir det ett form av funktionshinder och hela livet påverkas.

Stå på dig! Sök hjälp. Det finns en gel som sprutas in i urinledaren och fungerar som en slags packning, som en tätning. Bäckenbottsträning kan hjälpa och i svåra fall kan en operation vara av nöden. Kräva hjälp. Numera tas detta på mer allvar, förut var det en så kallad kvinnoåkomma – och dem brukar det ju som de flesta vet inte läggas så mycket krut på. Nöjd dig inte bara med att bli erbjuden inkontinensskydd. Har din läkare fortfarande fördomar om att sådant här får kvinnor stå ut med så byt läkare.

Sjukdomen är betydligt vanligare hos kvinnor (75 procent) än hos män. Många unga kvinnor lider av urininkontinens, ofta efter en eller flera förlossningar. Antalet unga kvinnor med besvär var vida överstigande än vad som tidigare ansetts vara troligt. När det gäller män är det främst dem över 75 år som drabbas.

Ansträngningsinkontinens:
Att kissa på sig i samband med att man hostar,
skrattar, motionerar eller lyfter tungt.
Drabbar oftast kvinnor.

Trängningsinkontinens
Här gäller det att ha nära till
toaletter, vad man än befinner sig.
Det begränsar personen enormt.
Drabbar oftast kvinnor.

Blandinkontinens
När problemen innefattar bägge typerna ovan.

Överrinningsinkontinens
Vanligast hos äldre män.
Det droppar lite hela tiden.

// Annica Tiger

Malte och Chadie i K2

Jag, som så många andra har inte tillgång till SVT24, men via webben kunde jag se gårdagens program K2 där de tog upp fenomenet bloggar. Chadie och Malte gjorde bra ifrån sig tycker jag och i detta program, jämfört med gubbsoffan i morse, kom bloggens själ och den tanke som ligger bakom många bloggar fram lite mer.

Drivkraften för de flesta att skriva blog, dagbok, reload eller webjournal är att det är ett personligt och intimt sätt att kommunicera med sina läsare. Malte jämförde bloggandet med att skriva insändare. Det är faktiskt en riktigt bra definition. Även om jag nu kan tänka mig att många fnyser åt just den jämförelsen :).

// Annica Tiger

Bloggare i soffan

Nicklas Mattson (jobbade tidigare på InternetWorld) och PJ (Svd-bloggaren) var gäster i morgonsoffan i SVT. De skulle prata om bloggning. Nicklas var väl den ende som försökte få lite perspektiv på det hela och sa att dagbok på nätet har funnits länge. Men PJ verkar leva i sin egen lilla värld, hans blog är bäst, vackrast och störst. Man M Å S T E ha ett budskap. Det handlar om interaktivitet. Fast på PJ:s blog finns intet av detta. Det är i så fall om han nu anser att han har en slags en-vägsinteraktivitet på sin blog. Han skriver. Besökaren läser.

Antalet bloggar i Sverige uppskattades till ungefär 200. Men hallå! Hur är det med matematiken? Hur de kan få fram denna summa förstår jag inte. Det är kanske bara vissa bloggar som räknas? Jag vet att en del ser ned på kattbloggar och personliga bloggar, eliten vill väl inte ens sortera dem under epitetet bloggar. Men kom i håg – de var först. De har funnits länge. Slipsnissarna och den intellektuella eliten har halkat in på ett bananskal, långt efter dessa som som tydligen inte räknas.

Men tyvärr, eller som tur är i alla fall i mina ögon, är det inte en viss klick som har patent på det här med bloggning, även om det kan verka så. De som såg PJ och Nicklas Mattson i TV-soffan lär inte ha inspirerats till den milda grad att de tänkt – nu ska jag slå slag i saken, kasta mig över datorn och skaffa mig en blog för det låter ju riktigt, riktig kul och intressant. Nej, allvarligt och gubbigt var det. Fast Nicklas är både söt, rar, trevlig och en ödmjuk person så jag ska inte skälla på honom :). Bara lite...

// Annica Tiger - varken eller

REA

R.E.A

I går var vi ett gäng och såg på REA på Hamburger Börs. Otroligt roligt. Skrattmusklerna fick gymnastik. Men jag insåg att det faktum att jag inte kikar på dokusåpor, som exemeplvis "Idol 2004", gjorde att jag nog missade ett och annat i spexet "Idiot 2004". Skämten om Vickan och hennes pojkvän, som hovet förfasat sig så över, var roliga – men absolut inte plumpt. Janne Åström som utklädd Anita Ekberg var klockren.

Det är dyrt att gå på krog. Jag hade ingen större lust att ta på mig spenderbyxorna så jag nöjde mig med en silltallrik för 105 spänn. En liten bit knäckebrödsskiva, en smörklick, en pytteliten bit ost och fyra sillbitar var vad som kom in. Jag frågade kyparen vart potatisen tagit vägen :), för det stod det på menyn att rätten skulle innehålla potatis. Jag sa till noll koll-bartendern att jag nog ville ha lite potatis till sillbitarna, han skulle gå ut och fråga om det ingick och ja – han kom ut sedan ut med två potatisar :). Mätt? Nej. Men jag var ju där för att se showen.

Publiken kunde sitta och SMS:a och det visades då på en skärm på scenen. Bara den grejen var riktigt rolig, synd bara att så få utnyttjade den möjligheten.

// Annica Tiger

Bloggtreklöver 8

Dagens bloggtreklöver är:

WebbLogg – en tjuvtitt in i Desirées värld.

Ninas – flummerier och reflektioner.

Jerry – Jerrys ord, har också nyligen bytt adress och namn dessutom.

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

december 01, 2004

Äldre bloggare

Nu känner jag mig hemskt gammal :) när jag nu har erkänt att jag minns när vi bytte till vänstertrafik och dessutom gick i sjunde klass redan då. Hur många bloggare finns det i Sverige som är över 50 år? Jag misstänkar att de flesta bloggare är i medelåldern eller yngre än så. Jag är 51 år och har bloggat sedan 1997, jag var redan då gammal med andra ord. Fast jag känner mig inte gammal, fast jag är mormor och egentligen borde sitta och sticka julklappar till mina barnbarn. Fast jag kan inte sticka, då blir det genast lite svårare.

BTW - Petra skrev i en kommentar
och det lägger jag ut så att alla kan se:
Frige Dawit Isaak och hans kollegor.
"Nu har vi raggat tag på diverse adresser,
faxnummer och till och med e-post.
Finns på www.sjf.se/dawit
klicka på 'skicka protestbrev'."

// Annica Tiger

Barn är mjuka. Bilar är hårda.

På bara två dagar har två skolbarn blivit ihjälkörda när de skulle ta sig till respektive från skolan kan jag läsa i dagens DN.

Trafikundervisning i skolan är ett måste och den kan säkert förbättras. När jag gick i skolan drillades vi vid uppritade övergångsställen och det sitter i fortfarande. Titta höger. Titta vänster. Titta höger igen.

Inte bara skolan utan föräldrarna har ansvar för att barnen lär sig trafikvett. Föräldrarna ska föregå med gott exempel. Det är inte alltid så sker har jag märkt.

Men jag tycker nog att vi bilister ska ta vårt ansvar. Att köra fort är något som de flesta verkar göra. Själv blir jag ofta omkörd när jag håller mina femtio eller trettio där det så anbefalls via trafikskyltar, trafikskyltar som vissa tydligen inte uppmärksammar. Sänk hastigheten. Ser du en skolbuss ta det lugnt. Skolbuss=barn i farten.

Barn är mjuka. Bilar är hårda. Det är inte bara barn som är mjuka, även vi vuxna och djur är det.

Jag bor i ett område där det barnen åker skolbuss fram- och tillbaka till skolan. När skolbussen stannar blinkar lamporna på bussens tak och det ska varje bilist respektera. Jag själv stannar och väntar tills bussen har börjat köra och jag ser att sikten är klar, för vägarna är inte speciellt breda och ganska kurviga så omkörning är inget alternativ. Ingen kan ha mer bråttom än att de kan vänta den minut det tar för skolbussen att släppa på eller av barnen.

Däremot så brukar jag fundera på varför så få barn har reflexer på sig när de står och väntar på skolbussen. Jag vet vilka ställen de står på och brukar ta det lugnt där, men för en bilist som inte är medveten om detta är reflexer det enda chansen att upptäcka barnen i mörkret. Vägkanterna är ofta smala. Barn står sällan stilla.

Tillägg 14.51:
Nu avslöjas hur gammal jag är. :)
Jag fick trafikundervisning när det
fortfarande var vänstertrafik,
därav frasen:
Titta höger.
Titta vänster.
Titta höger igen.
1967 blev det högertrafik
och då gick jag i sjuan och
trafikundervisningen skedde
i årsklass 3-6. Tänk att den
frasen sitter i så hårt. Tur att
jag inte praktiserar den IRL.

Dagens ungar måste
givetvis lära sig
frasen:
Titta vänster.
Titta höger.
Titta vänster igen.

// Annica Tiger

Kåta kaniner

Den så kallade sexdrycken Nexcite ska nå återlanseras med hjälp av kåta kaniner. Symboliken är talande. Kaninen är en välkänd symbol för kärlek för många människor säger vd:n för Nexcite. Själv tycker jag kaniner mer symboliserar knulla utan speciellt mycket kärlek. Kåt som en kanin. Pang på rödbetan. Typ! Jag hoppas de illustrerar kaninerna juckande med påträdda kondomer, med tanke på att HIV och AIDS sprids i en allt snabbare takt.

Förut hette drycken Niagara men fick byta namn då likheten med Viagra ansåg vara alltför påfallande enligt Pfizer. Den (det) gick visst inte så bra då heller. Men med marknadsföring ska den nu re-lanseras stort. Same shit! Different names! Drycken sägs innehålla socker, koffein och lite sydamerikanska örter, damiana, schizandra, mate och guarana. Jaha. Och? Dessa örter finns redan i olika preparat i hälsokostbutikerna och blir säkert betydligt billigare att köpa där, om nu lusten finns att kasta pengar i sjön. Det finns inga rön om att dessa kosttillskott verkligen fungerar. Placebo vore kanske lika effektivt?

Jag är mycket skeptisk mot vad jag anser vara försök att lura folk på pengar. Kom och köp konserverad gröt! Vad jag kan förstå riktas drycken främst mot kvinnor, det gjorde den i alla fall vid förra lanseringen. Kvinnor som har svårt att få orgasm eller har problem att bli kåta kommer säkert att köpa denna produkt. Men jag misstänker att det går säkert lika bra med selleri; eller rättare sagt inte går.

Så istället för att köpa en dyr dryck,
utan garantier för att den håller vad som utlovas,
har jag lagt in lite alternativ nedan.

En bra älskare som lärt sig konsten att utföra oralsex kanske är en bättre lösning än att dricka Nexcite? Att med tungan skriva alfabetet med lätta rörelser på klitoris kan ge oanade effekter. Ett litet tips bara :) till alla män.

Eller varför inte gå en orgasmskola?

Det sägs att sexualiteten sitter i hjärnan och det tror jag stämmer. En del kvinnor är uppfostrade till att "hålla på sig" och kanske kan lite terapi få dessa kvinnor att släppa på hämningarna, troligen mer effektivt än att hinka Nexcite.

För de kvinnor som har brist på manliga könshormoner (om livmodern opererats bort som exempel) finns en gel innehållande testosteron som kan sätta fart på eventuell saknad kåthet. Tala med din läkare. En gammal utnött fras.

// Annica Tiger

Bloggmåndagar

Nu haglar det tätt mellan bloggträffarna i Stockholm Måndag den 6:e december är det bokat på Tranan, kl.1900 och det är Stefan som nu uppmanar till samling. Jag minns att det har diskuterats att göra en tradition av att mötas varje första måndag varje månad och jag tycker det är en bra idé.

// Annica Tiger

Bloggtreklöver 7

Dagens bloggtreklöver är:

Dabitch – en ascii-blog som gör mig alldeles varm om hjärtat och nostalgifaktorn är mycket hög. Åsk driver även AdLand som är också en mycket intressant blog.

Mitt Aktuellt – ordproffs som bytt adress, kanske inte alla har uppmärksammat adressbytet?

Frihetens vingar – och hans andra blog eLearning har bytt adress nyligen och det hoppas jag att alla har noterat.

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

// Annica Tiger