Detta är ett arkiv, besök gärna min aktiva blogg.

Annica Tiger

Till arkivets början

Till mitten av månaden. ---->

31/12-02

Ett gott nytt år tillönskar jag er alla!

Man känner igen dumheten på att
den inte känner igen sig själv."

Återblick:
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
31/12-97
"Fick ett mail från en ung kille häromdagen som tyckte dels att jag var feminist samt att jag nedvärderade hemmafruarnas roll här i livet. Opps! Tvärtom! Mitt svar till pojken var att fråga din mor vad hon har i sjukpenning eller kommer att få i pension efter ett helt liv som hemmafru. Vore på sin plats att samhället värderade de som väljer det livet lite bättre samt även männen då. Som i gubbsjukans kåthet skiljer sig för att gifta om sig med lite lammkött och lämnar sin trogna hemmafru i sticket ... tar med sig sina ATP poäng som baseras på att han kunnat göra karriär när hon stod för markservicen och skötte barnen. Sedan är jag definitivt ingen feminist, realist kanske med ålderns rätt. Nog om detta! Till er alla ett GOTT NYTT ÅR, gör inget jag inte skulle göra ;-). Några speciella ord till er, ja just du, som sitter hemma idag och inte har något speciellt att göra ikväll. Ingen kanske har bjudit er någonstans eller somliga kanske inte ens har någon som kan bjuda, nyansen är hårfin. Deppa inte ihop för det! Bädda ett bo i soffan, ta fram lite snacks och en läsk, ge fan i spriten (den blir man bara deppig av) och njut av TV:ns sällskap. Oddsen är bra att nästa nyårsafton blir bättre :), förresten är det ju amatörernas afton eller hur? Ni som inte ens har någonstans att bo lär ju inte läsa detta men jag sänder en tanke till även er, hoppas det inte blir kallt inatt."
Läs mer: =>

31/12-98
"Gott Nytt År"
Läs mer: =>

31/12-99
"Ha en underbar nyårsafton. Take care - gör inget jag inte skulle ha gjort. Håll inte på och fjanta med massa nyårslöften, du iaf aldrig kommer att hålla :). Ha det bra och - *kram och pussar*."
Läs mer: =>

31/12-00
"Gott nytt år - det egentliga tusenårsskiftet enligt en del.
Ha en underbar kväll! Gör inget jag inte skulle göra *ler*.
Take care! Kör lugnt, det finns alltid någon som väntar på dig."

Läs mer: =>

31/12-01
"Gott nytt år!
Ha en underbar kväll!
Take care!
Kör lugnt, det finns alltid någon som väntar på dig.

Läs mer: =>

30/12-02

När jag kikade tillbaxs vid förberedelsen av dagens "Återblick" kunde jag se att många anteckningar handlade om nyårssmällare. Ja, de är ett bekymmer när man är hundägare. Inte bara då? Jag kan tänka mig att en och annan äldre kan känna sig lite småskraj när de passerar ett gäng småglin som skjuter smällare hejvilt. Förbud i alla ära. Men funkar det?

Anteckningen per den 30/12-00 berörde mig även nu, två år efteråt. Det är sant att för många är helgerna inte alls till någon glädje. Men det talas det tyst om. Ve och fasa om någon dristar sig till att ens antyda att helgerna kanske inte alls är så fridfulla och *puttinuttiga* för många. De stora helgerna ska vara fröjdefulla. Punkt slut! Att de sedan inte är det för alla är en verklighet som många lever i.

B. och jag ska vara hemma i morgon och softa lite. Äta god mat. Bara ha det bra. Vi har en liten flaska dyr skumpa vi ska knäcka vid tolvslaget. Men jag vill vakna på nyårsdagen utan att vara trött och bakis, så mer blir det inte än den lilla flaskan. Nyårsdagen är för mig en av de bästa dagarna på året. Det är en magisk känsla att gå upp tidigt. Att gå ut på en morgonpromenad. Första dagen på det nya året bär med sig många tankar, förväntningar och en känsla av förnyelse. Det är svårt att förklara. Men en del kanske förstår min tankegång?


Återblick:
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
30/12-97
"Dagen före nyårsafton för exakt 4 år sedan avlivade vi Buster (en schabrador) och hackade en grav i tjälen på tomten. Han hade precis då kommit hem från en stor canceroperation på Ultuna djursjukhus. Förutom taggtrådsstängslet på magen efter operationen så var han alldeles sårig och blodig i ansiktet. Han hade försökt att ta sig ut ur gallerburen. Han hade legat inne hela julen och gudarna vet vad de gjort med honom eller rättare sagt inte gjort på sjukhuset. Vad han måste ha lidit, ändå ringde jag varje dag under julen och frågade hur busen mådde och om han inte fick komma hem. Han tålde inte längre Nalle (då ung hane), så fort han såg Nalle morrade han bara och slagsmålet hängde i luften. Smulan var valp då och när Buster gav sig på henne var jag tvungen att ta det svåra beslutet att avliva honom för husfridens skull. Bättre att tre hundar mådde bra än fyra stycken som man hela tiden fick passa på. Buster hade alltid varit en fighter och traktens skräck :) men aldrig hemma, men nu? Det var inte min Buster som kom hem, han blev inte ens glad när han såg mig och det vill inte säga lite. Han var helt tilt i huvudet. Vi levde i symbios Buster och jag, det var min första hund och vi hade vuxit ihop då vi levt ensamma i början. Det var ett svårt beslut." Ja, det var ett svårt beslut. Övning ger färdighet sägs det. Men inte när det gäller sådana här beslut. Det blir bara värre och värre, för varje gång.
Läs mer: =>

30/12-98
" Jag tror att jag börjar bli lite för förutsägbar, folk ställer nästan klockan efter mig verkar det som *ler*. Men tack för omtanken och undringarna varför gårdagens anteckning inte kom upp som den brukar på morgonen. Minner mig lite om förr i världen, långt tillbaka cirkus runt -72, då var det inte många som skulle ha märkt om jag inte hört av mig. En gång höll jag på att dö hemma ensam i lägenheten eftersom ingen saknade mig och ingen undrade vart jag gjorde. Hade precis kommit hem från Marocko, sjuk i bihålorna och med dubbelsidig lunginflammation. Bodde på Söder då, i en liten lägenhet med sängen uppe i taket och en fallhöjd på cirka två meter. Var så sjuk att jag ramlade ur sängen, blev liggande i vet inte hur många dagar på golvet utan mat eller vatten. Jag hade ingen telefon så jag kunde inte ringa någon och ingen hade vägarna förbi, men jag hade antagligen inte märkt om någon knackat på dörren heller för den delen. Jag var ganska matt när jag lyckades kravla mig ut i trappen sedemera och be grannen att ringa mina föräldrar. På sjukhuset fick jag besked om att det hade varit _nära_ ögat och jag lever fortfarande med ärren kvar i lungorna efter den *pärsen*. Jag har varit nära döden flera gånger, mer eller mindre självförvållat men det är nog detta minne som gör att jag har en fobi mot att ligga och dö ensam samt sakta ruttna bort :))), morbida tanke."
Läs mer: =>

30/12-99
"Jaha, nu börjar eländet med alla smällarna även här på landet. När jag gick med Nalle igårkväll lät det tammesjutton som om det redan var nyårsafton. Jag är glad över att både Nalle och Smulan inte bryr sig ett skvatt om oljudet. Inte än! Men har man otur kan hundarna bli skotträdda, och _det_ kan inte vara roligt varken för hund eller hundägare. Skulle jag se någon slänga en smällare efter en hund, min eller någon annans skulle jag inte tveka en sekund. En rak höger, inga krusiduller här inte. Ont ska med ont fördrivas. Eller? Jag förstår inte föräldrarna som låter sin snoriga ungar springa omkring och tutta på smällare i tid och otid. Det är en sak om de smäller när det ska smällas, runt tolvslaget. Förresten, vart tar vettet vägen hos folk? Inser de att de skjuter upp/iväg tonvis med gifter? Snacka om miljömedvetenhet."
Läs mer: =>

30/12-00
"Jag tänkte lägga in lite *smuttinutt-svammel* :) så här dagen inför nyårsafton. Men det sprack. As usual. Det är säkert något radikalt fel på mig :). Jag är antingen helt renons på *smuttinutt* eller etter värre så ids jag inte ens försöka. Bara för att jag är lyckligt lottad kan jag inte blunda in absurdum. Jag läste i Aftonbladet igår att det är en myt att våld mot kvinnor skulle öka under jul och nyår. Jag håller med resonemanget att misshandel pågår året runt, i alla socialgrupper. Men jag är övertygad om att många misshandelsfall inte ens kommer med i statistiken. Hur många kvinnor biter inte ihop? För barnens skull? Julen är långtifrån fridfull för många kvinnor säger Kicki Scheller, men hon påstår att jul och nyår inte är värre än andra helger. Där lägger jag in en Brask-lapp. Det är svårt att mäta känslomässigt, jo - rent statistiskt går det att hävda att fallen inte ökar och då håller resonemanget. Men jag tror, rätta mig om jag har fel, att stora helger och misshandel är en kombination som gör det än värre för den som drabbas. Jul och nyår är ju av tradition viktiga familjehögtider. Julen är framförallt barnens högtid. Säg den mor som inte lider invärtes då hon är medveten om att helgen inte blev som barnet förväntat. Att det parallellt med julklappar delades ut andra klappar, både verbala och bokstavliga. Att hela julstämningen var beroende på att humöret förändrades i takt med att flaskorna tömdes? Allt blir så mycket mer förstorat när det är helg. Vem vill berätta i fikarummet efter helgerna när arbetskamraterna frågar - hur har helgen varit - att den varit ett rent helvete. Den frågan kan efter en vanlig helg kanske kännas lättare att hantera. Vem vill berätta att mannen sket ned badrumsgolvet i fyllan på julafton. Vem vill visa upp en blåtira som erhållits på nyårsafton? Vem vill erkänna att helgen blev förstörd för att man tvingats vara på flykt eftersom den skyddade identiten avslöjades precis innan julen? Vem vill erkänna att helgen inte alls varit som *default*? Vad nu *default* är? Det är betraktarens syn som avgör givetvis. Tänk på det! Ta inte avstånd! Var lite lyhörd!" Dystra tankar. Men så är verkligheten för många kvinnor och barn.
Läs mer: =>

30/12-01
"Det märks faktiskt att smällare numera är förbjudet att saluföra. Även här ute i obygden har ungarna okynnessmällt ganska hejdlöst flera dagar innan nyårsafton. Men i år har det varit tyst. Nalle och Smulan bryr sig föga, men det finns andra hundar som upplever det som mycket traumatiskt. B.s bror hade en schäfer som varje gång det begav sig låg och darrade under sängen. Jag tycker att det bara är bra att de förbjudit smällare. Fyrverkerier är tillåtna. B. har en stor låda med hemliga saker i garaget. Jag har dock sagt åt honom att när det blir dags så tänker jag iaf vara inomhus, med hundarna. Jag är en riktig fegskit när det gäller fyrverkerier. De smäller. De exploderar. De kan vara farliga. Nej, jag kan tänka mig att kika genom fönstret :). På sin höjd!" Jag hoppas det blir lika tyst och skönt även i år.
Läs mer: =>

29/12-02

Snart är år 2002 slut. Jag ids inte skriva någon årskrönika. Jag kan bara konstatera att det varit ett normalår, med andra ord en riktig berg- och dalbana. Men å andra sidan, hur tråkigt vore det inte om livet var en enda lång raksträcka? Långtråkigt! Förutsägbart! Har man inte känt sorg kan man inte känna glädje. Det finns många andra som kommer att skriva alldeles läsvärda och intressanta årskrönikor. Det är bara att surfa runt på sidorna på Succé. Ha en underbar söndag! Take care! Kör försiktigt! Det kan vara mycket halt sägs det i väderrapporterna. Dina nära och kära väntar sig att du ska komma fram välbehållen. De vill inte ha ett telefonsamtal eller besök av poliser med tungt besked.

Ett exempel på vardagslycka.
Att hitta fem stycken presentkort á 100 kronor vardera i ett skrynkligt kuvert som ramlade ner på golvet från skänken när jag strulade med mobil-laddarens sladd, som hade fastnat i något. Lyckan blev än större när jag såg att de fortfarande var gångbara. Vi måste ha fått dem förra julen av morsan och farsan? Jag hade totalt glömt bort deras existens. Nå, nu ska de lösas in :). Bättre sent än aldrig. Jag var och handlade igår. Nytt duntäcke till mig (jag är en riktig frysmört) och ett vanligt täcke till B, samt fem kuddar. Av bara farten trillade två påslakansset ned i vagnen. Det var ju såååååååååååå gulliga tigrar på dem. Det var skönt att slänga de gamla täckena och kuddarna. De hade varit med några år. Men jag kan säkert sätta sprätt på femhundra till före nyår. No problemas!

Mänsklighetens dumhet har inte blivit större under tidernas lopp
men dess möjligheter att ge uttryck åt sin dumhet har blivit större.
Frans G. Bengtsson

Återblick:
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
29/12-97
"Den här helgen har jag inte varit mycket on-line :) max. en timme om dagen ihopslaget varvat mellan jobb, besök och god mat :)))."
Läs mer: =>

29/12-98
"Hörde på radio igår morse om att tandläkarbesöken ska bli dyrare nu efter årskiftet. Skönt att jag varit där nyss, tänkte jag. Vad gör jag när jag kommer hem sedan? Biter sönder en plastfyllning :(. Dj*vla tuggummi-tuggande, får sluta med den ovanan. Funderar på att göra något radikalt :-), undrar när jag ska bli stor dvs vuxen och verkligen känna mig som en gammal tant :-)? Har lust att tatuera in en tiger på axeln samt pierca mig - då menar jag ingen liten plupp i näsan..... Ska fundera ett tag till på saken!...Jobbar hemma idag, var inne i hönshuset när mobilen ringer, tufft att svara med fingrarna fulla med hönsskit. Kan man köra mobilen i tvättmaskinen? Vart ska denna dag sluta ;)?" Jag har inte blivit stor än :).
Läs mer: =>

29/12-99
"En 5-månadersbaby misshandlad nu före jul. Han ligger på sjukhus med hjärnblödning och andra svåra skador av misshandeln. Är inte folk kloka? Har de inga spärrar? Vad kan de mer tänkas hitta på? Att misshandla ett litet barn? Jo, de kan hitta på värre saker och så har hänt, men det tänker jag inte ens berätta/skriva om här. Hur djävligt man än har det så måste man se till att man inte överskrider spärrarna som hindrar en från att göra dylikt. Att barn skriker och håller en vaken kan väl inte vara en nyhet för en blivande/nybliven förälder? Trots detta skyller många sin misshandel på detta faktum att de inte orkade lyssna på barnets ihållande skrik? Det vore väl bättre att de dunkade sitt eget huvud i väggen i ren desperation istället för att göra det med barnets huvud? Att man kan få en kris i sitt förhållande när barnet kommer är väl inte heller okänt? Att mamman kan få havandeskapspsykos är inte heller okänt och brukar fångas upp av vården innan det innebär fara för barnet. Vi har ett bra socialt nätverk i Sverige med anställda proffs som kan hantera kriser. Varför vänder sig inte folk dit? Det är inte myndighetens mål att ta barnen ifrån sina biologiska föräldrar utan att se till att de kan hantera situationen på bästa sätt. Men i sådana här fall där de har passerat alla spärrar ske barnet inte få komma hem utan noga utredning samt advekata insatser. En gång - kan bli flera gånger, mycket troligt oxå dessvärre. Det är samma sak med folk som misshandlar djur - hur fan är de funtade i huvudet? Barn och djur som är så oskyldiga och hjälplösa - så utsatta och beroende av vår omsorg." Hur kan man misshandla barn och djur? Hur kan man misshandla någon överhuvudtaget? Våld löser inga problem.
Läs mer: =>

29/12-00
"<frisvarning>
Jag satt på tunnelbanan häromdagen och överhörde ett samtal. Det var en man som förde en diskussion med sitt barn via mobilen. Fadern ömsom hotade ömsom fjäskade för barnet. Han sade bl.a - jag ska djävlar i mig inte betala underhåll - och - men älskade lilla barn, visst vill jag dig allt väl här i livet.
</frisvarning>
Av detta enda samtal kan jag alltså sluta mig till att ALLA pappor vägrar underhåll!!! Eller? Ungefär så här tycks iaf Konstapel Rolf Edin resonera. Som tjänsteman borde han kanske tänka sig för vad han skriver? Att bygga ett antagande på ett enda telefonsamtal? Att därefter dra slutsatsen att ALLA kvinnor använder barnen som slagträ i en skilsmässa. Det är ungefär som om jag skulle mena att eftersom jag känner till många fall av kvinnomisshandel och därför misshandlar ALLA män sina kvinnor. Absurt! Vissa av inläggen som kommenterar hans krönika ger en kalla kårar. Jag kan faktiskt förstå att det blivit som det blivit för en del, med tanke på somligas uppträdande/agerande. Men det är nog för mycket begärt att den insikten skulle drabba dem själva som verkligen behöver den."
Det var en artikel i tidningen Metro som föranledde denna notering.
Läs mer: =>

29/12-01
"Med tanke på de exotiska namnen på en del virus så kanske det är bin Ladin som beställt dem från Tora Bora-grottorna, Nimda och Sircam är namn som kittlar fantasin. Skämt åsido! Jag är dock förvånad (men givetvis lättad) att terroristerna inte har upptäckt vilken skada de skulle kunna göra via spridande av allehanda virus. Eller så har de det? Det är bara vi som inte sett början än?" Det är ganska lungt även nu på virusfronten. Ta i trä!
Läs mer: =>

28/12-02

Nu är kungen i blåsväder igen. Hans traditionella jultal har orsakat rabalder. Till och med borgerliga Expressen har reagerat. "Det kommer inga stekta sparvar flygande om du inte själv bemödar dig om att göra ditt bästa." "Det gäller att ha kraft att ta tag i sitt eget liv." "Rättvisare fördelning av jordens resurser."

Sagt av en man som fötts med tre guldskedar och 14 stekta sparvar i munnen samt åkande hela livet på en räkmacka. En man som lever på oss andra vanliga dödliga skattebetalare, via apanage. En man som har miljoners miljoner (nå – en överdrift, men.... ) på banken, så även hans övriga familjemedlemmar. Då är det djävligt, djävligt, djävligt enkelt kanske att kläcka ur sig sådana hånfulla kommentarer. All respekt för vår kung, som människa. Han är säkert hur trevlig som helst? Men någon bra talskrivare är han inte. Empati verkar han sakna. Det finns så många människor i Sverige (resten av världen än värre) som – trots att de jobbar och sliter – knappt har mat på bordet. Att ta tag i sitt eget liv brukar förutsätta att man får adekvat stöd från omgivningen. Det räcker inte att säga till en hemlös eller knarkare att ta tag i ditt liv – så blir allt bra.

En majoritet av riksdagen vill avskaffa monarkin. Men inget görs. Vad ska vi med en kung till i en modern demokrati? Ta bara allt tjafs och fjantande runt denna familj. Hur många veckopressblaskor lever inte på att sälja snuttinuttreportage om kungligheterna? Det skrivs dock aldrig om sådant som är negativt, likt ev. älskarinnor, sexuella läggningar och överdrivet festande. När det gäller sådant är det bara andras smutsiga byk som hängs ut (inte för att det är ett dugg bättre). Varför får man inte säga du till dem såsom vi gör till alla andra? Nej, Ers Majestät eller andra underdåniga tilltal ska användas. Till och med erfarna och rutinerade skjutjärnsjournalister hänger på av bara farten och vågar inte kritisera eller på annat sätt stöta sig med kungafamiljen.

Felet med världen är att de dumma är så tvärsäkra
på allting och de begåvade så fulla av tvivel.
Bertrand Russell

Återblick:
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
28/12-97
"Arbetsdag imorgon då! Helgen slut, redan! Har gjort rent i hönshuset, tog ett par timmar. Mycket välbehövligt. Fattar inte att höns kan släppa ifrån sig sååååå mycket skit som de gör :). Har väntat in i det längsta. Tänkte lixom att det var någon annans tur denna gång. Men det tycks finnas någon för mig hemlig, osynlig lista som anger att det är kvinnogöra. Fast å andra sidan, vi kvinnor är vana med skitgöra ;-), allt från grönt barnbajs, åldringarnas förstoppning och klyx i vården, städjobb och allsköns *skitgöra* överlag. Inte undra på att man skiter i det mesta nuförtiden :)))) nej, nu är jag cynisk. Som vanligt! Nalle och jag ska ta en långrunda nu. Han är ganska rolig, alltid samma beteende. Han väljer väg efter kynne. Men när det är dags att vända hemåt är det precis som han tänker, aha det roliga är slut, lika bra att göra något nyttigt då. För ALLTID ska han antingen släpa en stor gren hem eller bära min sjal i munnen hela vägen hem. Han ser såååå stolt ut, jag brukar prata vänligt med honom, duktig vovve som bär mammas sjal hem hela vägen hem osv. Folk måste ha ganska kul åt oss här på bygden. För när jag går med Smulan så har hon ALLTID kopplet i munnen." Numera slipper jag mockandet i hönshuset. När jag kunde påvisa att jag fick långvariga astmaanfall och på det påföljande ÖLI/Sinuit tog B. över. Mina rader om Nalle gjorde mig tårögd. Tänk att saknaden sitter i så länge?
Läs mer: =>

28/12-98
"Men som julklapp till mig själv köpte jag Mankells bok, Brandvägg, vilken jag sträckläste ihopkrupen på sängen tillsammans med hundarna. De tyckte säkert jag var tråkig, men föredrog nog att jag låg tillsammans ihopkrupen med dem än sittande jobbandes framför datorn."
Läs mer: =>

28/12-99
"Smulan kommer snart att börja kackla och vifta med framtassarna. Vore kul att se henne lyfta och flyga iväg :), flaxande och kanske till och med galande som en tupp. Igår hade hon, trots barrikader i köket, lyckats ta sig in i hönsfoderbingen. Hon gör verkligen skäl för sitt smeknamn nu, FisLisa om någon fattar vad jag menar *ler och håller för näsan*." Jag skriver även om mina tröstlösa försök att nå kundtjänst på ett stort bolag.
Läs mer: =>

28/12-00
"Äntligen är julmaten slut :) och det med god hjälp av hundarna." :)
Läs mer: =>

28/12-01
" Jag fick ett mail...debatten fortsätter på webforum. Bosse Dubbdäck och Anders34 börjar nästa bli lite fåniga i sin iver att saluföra Nodaddys sida. Så ivriga att de inte ens märker att folk inte bryr sig. Nej, det är ingen idé att ge sig in i debatten. Att debattera med folk som inte vågar stoltsera med sina riktiga namn är inte min melodi." Kan man inte öppet stå för vad man tycker kanske ens tyckande inte är värt något.
Läs mer: =>

27/12-02

Jag hoppas att alla har haft en trevlig helg. På julafton tog vi det lugnt. Vi softade runt. B. klädde på sig en tomteliknande tröja :). Äntligen tog vi oss tid att kika på filmen "Sagan om ringen". Den var görbra. Ja, jag vet att del två har kommit på bio. Men när det gäller filmer är jag oftast ohjälpligt efter. Kalla Anka bojkottade vi :). Maten var god. Magen fick sitt. Den stod mot kvällningen i fyra hörn :). Kvällen avslutades med en ganska småputtrig film på fyran som handlade om två gubbar på kryssning. Juldagen var bra. B.s alla barn och barnbarn tittade förbi. Köket var bystat, knökafullt. Men det var kul och framförallt mysigt att träffa de två minsta i gänget. Gud, vad de växer fort. Annandagen var lite mer tråkig. Då satt jag mest framför datorn och jobbade.

Var och en kan missta sig, men endast
dårar framhärdar i sin villfarelse.
Cicero

Återblick:
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
27/12-97
"Äntligen är julmaten slut :) med god hjälp av hundarna."
Läs mer: =>

27/12-98
"En annan sak berörde mig djupt, fick mig nästan att gråta när jag försökte se scenariet framför mig. Någon tokmört hade lemlästat 4 hästar samt dödat en. Brutalt huggit av frambenen på en av hästarna! Vilken smärta, vilken ångest hästen måste ha känt när den försökte utan framben kravla sig framåt i spiltan, innan döden kom som en befrielse pga blodförlust? Den hade varit alldels vit av lödder när den hittats. Hur kan man vara så grym? Det påstås att killen var förvirrad och psykiskt störd. Konstigt att man allt som oftast *skyller* på detta, jag tycker man hör det allt mer i rättssammanhang. Kan man vara så störd att man inte innerst inne vet vad man gör? Att alla spärrar släpper så totalt? Oftast är ju handlingen i sig väldigt logiskt - när man vet bakgrunden. Tror nog att alltför många slipper undan straff pga att använda detta som försvar. Man kanske skulle införa - öga för öga - tand för tand - eller vad det nu heter :), är jag cynisk om jag tror att antalet brott pga psykisk störning skulle minska? //kan man skylla på PMS och råna en bank på två miljoner :)" De klassas som psykiskt sjuka och sedan släpps de ut efter några månader. Våra rättspsykiatriska kliniker har nog inte samma bedömningsreferenser som vi andra vanliga dödliga. Ibland undrar man....
Läs mer: =>

27/12-99
"Att göra en hemsida om en produkt jag inte tror på, inte gillar och/eller anser vara lite av lurendrejeri mot den vanliga människan är inget jag skulle göra. Visst kommer andra att göra den istället, men jag har iaf rent mjöl i påsen och kan sova gott." Mina rättesnören här i livet är "rätt ska vara rätt" samt "sanningen kommer alltid fram, förr eller senare". Men ibland undrar man till vilken nytta?
Läs mer: =>

27/12-00
"Varför kunde inte Kimberley få stanna hos sin familj?"
Läs mer: =>

27/12-01
"Annars? Jag hoppas att julen har varit bra. Det har den säkert varit för de allra flesta. Men BRIS har haft många telefonsamtal om bråk, våld och övergrepp i helgen. Det gör ont i hjärtat att läsa om detta. Julen ska vara barnens högtid."
Läs mer: =>

24-25-26/12-02

Ha en frödjefull jul!
*kram* Annica

Vad är det för speciellt med julen???
Att det föds en karl som tror att han är en Gud
– det händer ju under alla tider på året!!!!

Återblick:
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
24/12-97
"Påminner mig om när jag skulle installera en CD-rom på min 486:a, gröngöling som man var. Hade aldrig varit inne och grottat i burken så jag var lite orolig innan. Men läste noggrant isntruktionerna och följde dem, det tog 20 minuter och funkade på en gång. En kille i plugget sa, tja det var väl bra för att vara en tjej. Hmm, tänkte då bara ja ja ja precis som om det skulle gått fortare och bättre för en datorovan kille. Men han och jag har trots vissa olikheter förblivit vänner :))) trots hans *skit framför* skärmen mentalitet som ibland retar mig till vansinne. Men som sagt, alla har rätt att tycka vad dom vill. Vi är alla olika och tur är väl det! Tänk om bara folk ville inse det. Livet är för kort för att slösas bort på petitesser." Det var då det.

25/12-97
"Julmiddagen igår var riktigt rolig :), vanligtvis så brukar hundarna strunta i mig när jag äter. De gillar inte min mat, djupfrysta en-portionsrätter jag snabbt värmer upp i mikron. Förmodligen doftar de inget gott. Men nu doftade det prinskorv, revbjensspjäll och skinka. Smulan har sin favoritplats i kökssoffan, Laban och Nalle satt runt bordet och lade hakan på bordskanten, som snabbt halkade omkring i drägel ;-). Smulan kunde inte sitta still i kökssoffan utan befann sig halvvägs över bordet mestadels :))) De som har träffat en njuffe vet hur de kan drägla ... Bordsskick? Nja, de är uppfostrade efter mitt kynne och jag tycker nog att de får samsas runt köksbordet, de tillhör ju familjen. Att det ställer till problem när gäster kommer skiter jag i :), min mor har lärt sig att samsas med Smulan i kökssoffan. Besökarna får ta seden dit de kommer, gör de inte det är de inte välkomna hit, sån är jag!" Såklarthundarnafårvaramed!

26/12-97
"Hundarna ligger och rapar samt fiser julskinka, prinskorv och revbensspjäll." Nu är det bara Smulan kvar :(.
Läs mer: =>

24/12-98
"Vill Lotta leka med den docka - fine - men förutsätt det inte. Visa på att det finns annan litteratur än Katty och andra tidningar än Starlet, ge barnen alternativ och möjlighet att välja. Uppmuntra tjejerna att upptäcka datorernas underbara värld. Låt killarna vara med och baka, diska och ställ krav på att de ska städa hemma, exakt lika stora/små krav som tjejerna har/får. Låt tjejerna hjälpa pappa att skotta snö, leka med hammare och spik (barnvänlig sådan givetvis). Vänd på steken, försök se nya vinklar, se sammanhangen."

25/12-98
"En lång skön avkopplande dag igår. Drällde omkring i mys-pyskläder hela dagen. Sov mycket, det behövdes nog. Inget ute-väder då det regnade - trist. Skippade givetvis Kalle Anka :-). Det var lite kort och koncist gårdagen i ett nötskal... Idag kommer besök så då får man väl *snofsa* upp sig lite. Ha en bra dag!"

26/12-98
"Vet hur det känns att var osynlig! Vet hur det känns att vara *i andra hand*! Vet hur det känns att vara den som inte med automatik blir 1:a val!" Inte mycket julmyspys i detta årets anteckningar.
Läs mer: =>

24/12-99
"Ha en underbar jul!"

25/12-99
"God mat förresten, mina enda extra jultillägg är sill och rödkål :), jag är inte speciellt förtjust i julmat."

26/12-99
"Funderar...har det inte varit fruktansvärt dåligt på TV i helgen? Inget direkt som jag velat se. Ja, jag har ju bara kanal 1, 2 samt tv4 eftersom satellitmottagaren har pajat. Är det inte på helgerna de borde sända något att se? Nu hänger ju inte jag läpp för att det är skit på TV, men jag kan tänka mig att andra gör det. Tänk att sitta ensam, ofrivilligt och vara hänvisad till vad som visas på dumburken. Dubbelt elände. Att känna sig ensam är väl inget kul? Att tycka att det bara är skit på TV och på så sätt ej få förströelse än värre? En kombination måste vara olidlig?" Ser grannen ensam ut? Bjud in honom eller henne på lite julkaffe. Dela med av er gemenskap till dem som ingen har. De är fler än vad man tror.
Läs mer: =>

24/12-00
"För de allra flesta är det en gemytlig familjehelg och för en del andra är det rena rama helvetet......de sistnämnda sänder jag en, nej - flera tankar."

25/12-00
"Ha en trevlig fortsättning!"

26/12-00
"Annars? Lugnt och skönt. TV. Böcker. Inget Internettttt......"
Läs mer: =>

24-25-26/12-01
"En go och gla jul till er alla önskar Annica, Bernt, Nalle och Smulan." I år blir det bara "Annica, Bernt och Smulan".
Läs mer: =>

23/12-02

En aviserad uppdatering av webhotellet verkar ha gått helt galet. I går gick det inte att föra över filer via ftp. Inte på något av mina konton. Nå, det kommer väl igång någon gång :). Vem bryr sig? Inte jag :). Ha en underbar dag före dopparedagen.

En klok man döljer sin kunskap,
men dårars hjärtan ropar ut sitt oförnuft.
Ordspråksboken

Återblick:
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
23/12-97
"Men det jag tycker värst om när det gäller julfirandet är alla ensamma människor som via hurtiga TV program verkligen ska se vilken gemytlig gemenskap de missar. Eller de som inte ens har en TV, de som inte ens har någonstans att bo, vilken frödjefull jul. Jag väljer att vara ensam, det är mitt val. Fast vem är ensam med tre njuffar :))) Men påtvingad ensamhet är värre, det är inget val utan ett tvång. Såg ofta i sjukvården samt när jag jobbade i hemtjänsten vilket elände som döljer sig bakom alla stängda dörrar. Eller alla *familjehögtider* med flödande sprit, slagsmål och lidande barn, go jul i stugan! Nej, nu blev jag negativ :)))) men sorry man kan inte blunda för verkligheten." B. får jag inte glömma bort :).
Läs mer: =>

23/12-98
"Fotografen igår suckade nog av lättnad när han hade tagit sina 5 rullar :). Jag är hopplös framför en kamera, blir så stel och bara skrattar, lite krampaktigt. Hoppas han fick till en bra bild, den ska tydligen täcka en hel sida. Mardröm :)))) om den blir dålig." Vad jag minns så blev det en riktigt bra bild.
Läs mer: =>

23/12-99
"Julen närmar sig med stormsteg. Har du köpt alla julklappar? Gjort skinkan? Köpt alla julklappar? Slagit in alla julklappar? Lagat all julmat? Bakat? Gjort julegott? Städat? Fejat? Är ungarna griniga för att de inte får öppna paketen förrän imorgon? Är du stressad? Hinner du inte med allt? Kommer hela släkten och våldgästar? Måååste du själv åka till en tråkig släkting du hellre hade undvikit? Blir julen så *pluttenuttig* _egentligen_ som du planerat? Kommer jultomten att få lite för mycket glögg i sig? Svärmor smygtutande i köket :)? Kommer alla att vara så glada som förväntats? Tindrar barnens ögon? Dina? Jag kan ge ett tips! Dra ned på alla intentioner. Jag lovar garanterat att du får en inre frid om du bara så halverar alla MÅSTEN."
Läs mer: =>

23/12-00
"Nazifeminister och kvinnosvin - en mansrörelses framväxt är en bra artikel som kom ut i decembernumret av Enastående Nyheter som ges ut av Enastående Föräldrar. Jag har fått tillstånd att spegla denna artikel och det tackar jag för. I samma nummer fanns en bra artikel om Gemensam vårdnad för ogifta föräldrar - populärt kallat AGV. F(r)ISarna har ju varit väldigt aktiva när det gäller denna promemoria. Enligt dem skulle AGV likt Pandoras ask lösa alla och allas problem. Så är det kanske när man lever i sin egen lilla värld utan verklighetsförankring? Men det finns många som säger nej till den i sina remissvar och många är tveksamma. De flesta kräver en utvärdering av vårdnadslagen från 1998 innan någon ny förändring av Föräldrabalken, vilket definitivt inte är ett orimligt krav. Det vore som att lagstifta mot användandet av mobiler med motivering att de är skadliga strålningskällor, bara för att några anser att så är fallet utan att exakt mäta förekomsten av strålning samt utvärdera huruvida strålningen är farlig eller inte samt hur den påverkar oss människor. Kanske ett dåligt exempel men iofs förståeligt för flertalet. Mobiler använder ju de flesta - hamnar i långdragna vårdnadstvister gör inte fullt så många. Många (bl.a Svea Hovrätt) anser att tvärsemot alla intentioner så kommer antalet vårdnadstvister att öka, vilket jag oxå är övertygad om att så kommer att ske. Det säger ju sig självt. Alla psykopater, kvinnomisshandlare, olämpliga föräldrar och rättshaverister kommer ju inte med automatik försvinna i det blå bara för att AGV klubbas igenom." Såsantsomdetvarsagt!
Läs mer: =>

23/12-01
"En trevlig 4:e advent till alla!" Det var ju igår? :)
Läs mer: =>

22/12-02

Jag klev upp i lördagsmorse. Jag hade sovit oroligt. Jag hade vaknat minst en gång i timmen och det kändes som jag utkämpat ett eget litet världskrig under natten. Jag gick ut i badrummet. Jag kastade en slentrianmässig blick in i badrumsspegeln. Opps! Jag fick en veritabel chock. Det var inte jag. Så ser inte jag ut. Absolut inte! Så vill inte jag se ut. Svullna ögon, mosig och trött, tröttare än tröttast. Gammal tant! Gammal kärring, om vi ska tala klarspråk.
– Vem sjutton är du, frågade jag?
– Ditt alter ego, svarade spegeln.
– Jaha! Kul att ses – NOT, svarade jag och vände bort spegeln för att slippa se eländet.

Mitt gamla jag kom tillbaxs när jag körde iväg över I1 för att vara framme lagom i tid när Coop Forum öppnar portarna. Jag hatar trängsel i affären. Den bästa tiden är precis när de öppnar. Jag fick förmånen att se solen klättra upp över trädtopparna. Solen såg ut som en stor, guldglänsande apelsin. Den värmde inte genom bilfönstret, rent fysiskt – men ändå på något underligt sätt. Jag nästan utbröt i Arjas "Jag vill tacka livet" (Tobbes variant var oxå den kul, "Jag vill lacka bilen") *vinkar och sänder en puss på nosen*.

Ha en underbar söndag!
Det tänker jag ha.
*kram*
Annica

Man känner igen dumheten på att
den inte känner igen sig själv.
Curt Goetz

Återblick:
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
22/12-97
"Kommer ihåg när min dotter var liten och jag skulle sjunga en vaggvisa för att vyssja henne till sömns. Kan lugnt påstå att hon föredrog mig icke sjungande :-). Säger ganska mycket! Ändå kommer jag från en mycket musikalisk släkt." Ingen lär höra mig sjunga julvisor i helgen.
Läs mer: =>

22/12-98
"Ska till en fotograf idag och ta en bild inför en intervju. Lustigt nog är det samma fotograf som tog bilden till Cap & Design och den blev ju bra om jag inte minns fel. Glömde att spara tidningen :), men å andra sidan jag vet ju hur jag ser ut. Eller inte ser ut, om man ska tro vissa *ler*. Tveeggat! Ser ut gör jag iaf, just nu ut i mörkret genom fönstret i datarummet. På tal om mörkret, midsommar i all ära men är det inte nu man borde fira? När mörkret vänder, midvinterblot enligt gammal manér? Så håll ut - nu vänder det! *kram* och ha en bra dag!" Nu har det vänt. Nu går vi mot ljusare tider.
Läs mer: =>

22/12-99
"Jag letade efter en gatuadress som inte fanns - förvirrad var bara förnamnet, men till slut hittade jag rätt. Ett par timmar tillbringade jag i trevligt sällskap och vi får väl se om det blir en fortsättning på det i framtiden. Kryptisk? Ja, men de som läser min dagbok vet att jag inte skriver om allt som är jobbrelaterat. Det kan nog vara sunt. Jag vet minst tre stycken som fått problem när de har gjort det - dvs skrivit för mycket om och kring sitt jobb i sina dagböcker. Tråkigt, men sant. Jag ska faktiskt in till stan ikväll oxå, men för att käka lite god mat och träffa bl.a Katinka, Marina och Annica. Vad det var? Har jag fattat saken rätt blir det indonesisk mat på Sveavägen? Don´t ask me - jag bara hakar på :). Mat som mat *skrattar*." Mat är gott :).
Läs mer: =>

22/12-00
"Ledig fredag (idag), lördag, söndag, måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag, söndag, måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag och söndag. Yippeeeeeeee!"
Läs mer: =>

22/12-01
"B. jobbar idag, men när han kommer hem ska jag överraska honom med att duka fram ett litet tjuvstart-julbord. Han älskar julmat. Det gör inte jag :), men lite får man offra sig. Nu är de flesta lediga. Många är lediga i hela två veckor, om de plockat ut några klämdagar eller tagit semester. Må alla ha en underbar helg, eller helger rättare sagt. Dock går mina tankar till dem som jag vet kommer att få ett rent helvete, likt alla andra helger. Många svenskars tradition att kröka sig redlös på just helgerna är förunderlig. Många kvinnor och barn kommer att få tillbringa en hemsk jul och nyår i spår av denna tradition. För den som aldrig upplevt detta är det säkerligen svårt att förstå. Det är ofta så; där spriten går in, går vettet ut. Alla somnar inte sött när de nått sin kritiska gräns, vilket vore det allra bästa. Tankarna går även till dem som måste leva gömda och under skyddad identitet. Tankarna går även till dem som inte har råd att fira jul, som önskat. Det är många barn som aldrig får ens en enda av de önskade klapparna på sin önskelista till tomten. De hemlösa tycker nog även att fraserna "GOD JUL & GOTT NYTT ÅR" är lite malplacerade i deras fall. Usch! Vad negativ jag blev. Ber om ursäkt! Julen är en fin högtid, för de allra flesta. Må den förbli sådan även för resten - så gott det går." Jag hoppas alla får en frödjefull jul.
Läs mer: =>

21/12-02

Lugn och fin. Verum hälsofil...eller hur det nu var.
Nu när kylskåpet är laddat får jag ta det lilla lugna, även om mycket däri är sånt som bara B. gillar (det är sååå orättvist att han kan äta vad som helst och hur mycket som helst utan att det märks). Jag tror inte att viktnedgången kommer att hålla i sig över jul :). Men det är bara att ta nya tag sedan efter helgen. Jag läste någonstans att forskarna har kommit fram till att det finns en gen hos cirka 25% av befolkningen som är unik för dem. Den genen innebär till exempel att det är nästan ogörligt att sluta röka, om man nu skaffat sig den vanan. Jag misstänker att det är något lurt hur som haver. För en del går det så lätt att bara sluta, rakt av. Pang bom! Så var det klart! En del – likt mig själv – verkar ha det hur svårt som helst med att lägga av med den ovanan. Frågan är om den genen har något med andra missbruk att göra? Summan av lasterna är konstant säges det. Jag röker som en borstbindare. Jag har svårt att låta bli att glutta på kylskåpsdörren. Tur att jag inte varken knarkar eller super. Det klarar jag mig galant utan. Men inte cigaretter. Inte god mat. Nå, ett välfärdsproblem. Många har värre saker att oroa sig för. Svält! Krig! Terror! Tacka vet jag Säffle :).

Min lillebror sände ett ex. av sin doktorshandling till mig. Jag fick den i går. Boken heter "De otillräckliga. En studie av personalspecialisternas kamp för erkännande och status. Inne i boken hade han skrivit: "Till Stora Storesyrran från lillebror... :-) Johan B." Sedan fick jag även två T-shirts via posten. Jag hade beställt dem på www.partyshop.se, med min nya mailadress på framsidan i guldtryck. Tjusigt värre! Jag öppnade vad jag trodde var fakturan och där stod det bara: "Hej Annicka! Skickar inte faktura utan vi bjuder på detta. Vi önskar dig en riktigt God jul!" Annica *vinkar God Jul tillbax*. Tänk att det finns så rara människor? På tal om rara människor! Tack Zoega med "gube" för det analoga julkortet! Katinka var över oförhappandes en sväng på eftermiddagen. Tack för blommorna och tack för allt det andra, *ja, du vet*.

Den vise talar om vad han ser,
dåren talar om vad han hört.
Turkiskt ordspråk

Återblick:
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
21/12-97
"Sovmorgon idag, halv åtta! Rekord :). Ska in till stan snart så dagens notis blir kort :^), men som alla män envist hävdar det är ju inte *storleken* alternativt *längden* som har betydelse?" Jajamänsan!
Läs mer: =>

21/12-98
"Har du julpyntat färdigt? Köpt granen? Börjar du bli julstressad? Hinner du till systemet? Börjar du få julångest? Räcker inte tiden till? Redan dödstrött? Har alla julklappar inköpts? Inte glömt någon? Även till kusinen Algot? All julmat handlats? Lagats? Förberetts? Städat inför svärmors besök? Även under sängen? :) Skurat badrummet? Tvättat? Putsat fönstrena? Postat alla julkort? Glömde du någon? Själv *skiter jag i traditionerna* och behöver inte ställa frågorna ovan till mig själv. Jag har sett så mycket julhysteri, så många kvinnor som slitit halvt ihjäl sig inför julen och som antiklimax somnat under Kalle Anka på julaftonseftermiddagen. Jag har sett barnen vars ögon inte tindrar på julafton då pappan tittat för djupt i julspriten. Jag har sett en hel del under de åren jag jobbade i sjukvården, tro inte att personalen har tid att sitta framför avdelningens julgran hela kvällen/natten. Jag har sett alla ensamma människor som inte har någon att fira jul med när jag jobbade inom hemtjänsten. Människor vars julsällskap sträckte sig till TV:ns sorl och brus. Ja, för att inte tala om dem som inte ens har ett hem att fira någon eventuell jul i." Ja, hur många tindrande barnaögon ska "slockna" i helgen?
Läs mer: =>

21/12-99
"Ledig! Skönt!"
Läs mer: =>

21/12-00
"Jag misstänker att jag befinner mig i en förstudie (gosh - nu har jag jobbat för mycket) - korrigering - ett förstadium till klimakteriet. Mitt humör går i vågor. Jag är vanligtvis ökänd/välkänd för att vara godmodig och mild till humöret. Ja, jag kan säga ifrån, rakt och ärligt men gör det på ett trevligt och vänligt sätt. Säger andra iaf :). Men nu vete sjutton! Tre dagar i rad har jag ilsknat till och blivit förbannad. Första gången när jag fick en stöt av motorvärmaruttaget - då fick B. sina fiskar varma. Häromdagen blev jag tvärförbannad när en kalkyl underkändes i en av mig framlagd affärsplan. Vadå - pay back kan inte alltid vara normgivande i mina ögon om det rör *content*/kundvård. Jag var såååååååå här nära -||- från att säga upp mig på stört. Igår ilsknade jag till rejält för en annan (i mina ögon) *skitsak* som drogs in absurdum och frågade en chef om alla chefer hade hål i huvudet på företaget. Kanske inte så vidare värst intelligent :), men det var ungefär som jag kände just då. Det ska bli såååååååååååååå skööööööööööööööööööööööööönt att få några veckors ledighet nu till jul." Att fråga om cheferna har hål i huvudet var kanske inte det smartaste jag gjort :).
Läs mer: =>

21/12-01
"Tänk på att alla snälla, rara, söta julkort kanske inte är så oskyldiga. Många av dem döljer virus. Ta det lugnt med klickandet på bifogade filer. As usual! Jag fick ett ryck och tänkte göra köttbullar igår. Matlagning är inte min stora passion här i livet. Men ibland får jag mina ryck. Det slutade med att jag slängde in alla trillade bullar in i ugnen på ett stort fat. Hur kul var det på en skala från noll till tio att stå och steka dem i en stekpanna. Vilken tid det tog. Förspilld kvinnokraft :). Nej, det blir nog köpe-köttbullar i år oxå." I år har jag köpt köttbullarna :).
Läs mer: =>

Till mitten av månaden. ---->

Till arkivets början


www.tiger.se, www.atiger.se, www.tiger.pp.se, www.atiger.pp.se, www.atiger.nu, www.nodaddy.se. Passagen, Tele 2, Telia 1, Telia 2, Spray 1,