Detta är ett arkiv, besök gärna min aktiva blogg.

Annica Tiger

Till arkivets början

<---- Till mitten av månaden.

10/1-03

Lyckan är fullständig. Nej, halvständig mer kanske. Det funkar med vattnet i köket, tvättstugan och toaletten. Gott så. Det går att diska och tvätta, samt att spola på muggen. Inget skit i rören där inte. Dagen till ära vågar jag mig på en ekivok liten rolig vits, se lite längre ned :). Men....dusch och tvättställ är lika tomma och torra som tidigare. Där är det numera skit i rören. När vattnet kom igång så kom en hel massa brun sörja som kloggade igen tvättstället och duschens vattenkranar. Typ! Hur det ska lösas får tiden utvisa. Jajagvetjagvet! Ett djädrans tjatande om vatten här i Reloaden. Men just nu tycks allt i min vardag kretsa just runt vattnets vara eller icke. Man _är_ beroende av vatten. Till allt! Jag ska senare i dag iväg på en invigning av en krog. Där tänker jag inte bekymra mig om rörpuleri. Ha en bra dag! See you later!

Vad är likheten mellan en man och en toalett?
Antingen är de upptagna eller så är de fulla av skit!

Återblick:
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
10/1-98
"Var hos frissan häromdagen och klippte luggen och topparna. Vi började diskutera ålderns påverkan relaterad till kroppens förfall :). Jag sa då, än har jag iaf inte fått gråa hårstrån vad jag sett. Vivianne bara smålog och sa, kika här och där och och där och där och där och där ..... opps, jag blev överbevisad för en gångs skull :))). Har ju inte för vana att detaljstudera mig i spegeln hemma varje dag, efter 44 år vet man ungefär hur man ser ut. På morgonen undviker man in facto spegeln vid tandborstningen ;-), för det är inte jag längre? Inte ser jag så trött ut? Enda kollen är innan man åker iväg om man har märken efter en blöt hundpuss på kinden eller sot i pannan efter att ha gjort eld i braskaminen på morgonen." Det är insidan som räknas. Eller?
Läs mer: =>

10/1-99
"Satt och jobbade i princip hela dagen igår. Det är ett projekt som ska börja testas nu på måndag och jag ville ha allting klart tills dess :-). Skönt ... skönt ... skönt att ha det gjort." Distansarbete.
Läs mer: =>

10/1-00
"Ibland blir man pessimistisk och tappar lite av tron på framtiden. Har vi inte har kommit längre i vår kamp om jämlikhet? Jag läste vad Veckans manliga *babe* :) tyckte och tänkte i Expressens söndagsbilaga. Han är 25 år - en generation som föder egna barn och ska fostra och prägla dem. Men hur? Varför används fortfarande begreppet - jag HJÄLPER till hemma - av män? Varför är deras ideal fortfarande baserat på en fru som är huslig och pysslig? På frågan om vilken typ hans fru var svarade han: Hon är en typisk mamma som tar väl hand om sina barn och sin man. Hon håller ordning på hemmet och gör det mysigt. Hon är en sådan fru som jag alltid önskat mig. På frågan hur mycket gör du hemma svarade han: Njae, får jag välja själv när jag ska städa gör jag det väldigt bra. Men om inte min fru behöver hjälp, sätter jag mig gärna med dataspelet NHL 2000." Längre än så har vi alltså inte kommit?
Läs mer: =>

10/1-01
"Återigen sändes de smygfilmade bilderna från Belgiska kreatursmarknader på nyheterna. Jag mådde illa av att se dem. Vår jordbruksminister har en mission här, speciellt nu när det är Sverige som är ordförandeland. Jag hoppas verkligen att hon tar upp den etiska sidan av djurhanteringen och att det inte stannar vid tomma ord bara för att hon oxå sett filmen." Tyvärr tror jag inte det hänt så mycket. Jag hade även funderingar om huruvida jag ska bli vegan eller inte. Kluvet minst sagt.
Läs mer: =>

10/1-02
"Ha en underbar dag! *kram* Annica"
Läs mer: =>

9/1-03

Hönsen vågade sig ut i går. Det var ett bra tag sedan senast. De gillar inte heller snö och kyla. Tvättkorgen är full. Jag funderar på att införhandla lite trosor och strumpor. Jag har i alla fall ingen lust att tvätta min smutsiga byk i en stor gryta på spisen, samt sedan skölja densamma i kallt vatten. Jag ska på galej i morgon och vill kunna ta en rejäl varm dusch (jag får väl våldgästa någon) samt byta till rena underkläder. Helt och rent under är viktigt. Det sa alltid min mamma :). Gå gärna och bli överkörd, men se för sjutton till att du är hel och ren under – typ! Tänk hur de levde förr i världen. Tvättmaskinen måtte vara en uppfinning som är grovt underskattad. Diskmaskinen likaså. Elen. Telefonen. Spisen. Mobilen. Bilen. Kaffebryggaren. Datorn. Dammsugaren. Vattentoaletten. Duschen. Elementen. YissesAmalia...hur klarade de sig förr i världen? Jag känner mig privilegierad, trots avsaknaden av vatten just nu.

BTW - debatten fortsätter på http://www.pul.nu/debatt36.htm.
Jag ville med mitt första debattinlägg på http://www.pul.nu/debatt33.htm belysa det faktum att lagstiftningen inte hänger med utvecklingen, samt att Datainspektionen jagar mygg och sväljer kameler. Men – som vanligt – ska det dras in absurdum. Att försöka få det till att jag är en offentlig person bara för att jag har en .se-domän skulle innebära att många andra inte heller skulle ha rätt till ett privatliv. Att ha en .se-domän är inget ovanligt, både bland offentliga personer och icke-dito. Dessutom är det många erkänt offentliga personer som har en .com och .nu-adress. Är de inte offentliga då? Att anklaga mig för att genom "tjat" kunna få hemsidor stängda är ganska lustigt, om inte till och med ganska IQ-befriat. Ursäkta uttrycket! Mig veterligen stängs inga hemsidor utan anledning. Jag tycker nog att den som får sin hemsida stängd kanske ska ta och pilla sig lite i naveln och fråga sig själv varför.

Tuppen väsnas mer än
hönan som lägger ägg.
J C Harris

Återblick:
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
9/1-98
"Internet är ett underbart media, ett stort kontaktnät och en guldgruva att ösa information ur. Men en stor nackdel finns, anonymiteten och bristen på möjligheter att tolka nyanser. Vadå? Jo, IRL när du talar analogt (tele) så hör du iaf tonfall och kan dra slutsatser och tolka därav. Kontakt man mot man, som jag föredrar, är ännu mer nyanserat. Du ser kroppsspråket, gester, tonfall, miner och allt ihopslaget ger en bra bild och minimerar risken för missförstånd. Skulle jag säga - du ska dö! och samtidigt storgarva varmt och hjärtligt är det knappast upplagt för tvivel att det är ett skämt. Men på nätet är det mesta textbaserat, vilket lämnar föga möjligheter att uttrycka nyanser. Att skicka ett mail - du ska dö! som enda innehåll i body kan vara förödande. Tänk om det vore en person som låg i fejd med någon, kanske en ex-make med en hotbild, att få ett sådant mail skulle kunna knäcka den personen eller ställa till med onödigt elände. Man _skickar_ inte sådant till främmande personer. Nu har Daniel, hans far och jag rett upp detta och jag tror att han tänker sig för i fortsättningen." En ung kille sänder mig ett mail med texten "Du ska dö!". Varför jag skulle dö lyckades jag aldrig reda ut. Men killens pappa och jag kom överens om att det inte var så lämpligt att sända sådana mail.
Läs mer: =>

9/1-99
"Man blir ganska liten ibland! Ens egna bekymmer blir små och fjuttiga. Tänker på den hemska bilolyckan häromdagen, då så många barn brändes inne i bilvraken. Vilken tragedi! Vilken traumatisk upplevelse för de överlevande föräldrarna! Hur ska de kunna gå vidare nu när deras 4 barn är döda? Hur hanterar räddningspersonalen detta? Hur ska de någonsin kunna glömma detta? Tänkte skriva en lång *drapa* om hur Gud kan tillåta att sådant sker med oskyldiga barn inblandade, men av hänsyn till mina troende vänner och bekanta avstår jag av respekt för deras gudstro. Dock - Ekman i Livets Ord brukar ju predika om att sjukdomar och olyckshändelser är Guds straff. Varför skall barn under 10 år straffas? Hur kan han påstå något sådant och kalla sig kristen, troende?" Hur Gud kan tillåta allt elände på jorden övergår mitt förstånd.
Läs mer: =>

9/1-00
"För ung för att vara gammal och för gammal för att vara ung." Ett bra uttryck. Så kan det kännas ibland.
Läs mer: =>

9/1-01
"Trögt var det igår att börja jobba. Jag har nog fått in en *stor latmask* i kroppen :). Jaja - kan Smulan ha mask i magen kan väl jag ha det i ryggen?" Mask som mask?
Läs mer: =>

9/1-02
"På en mailinglista nära dig slängde någon ut en url som ledde till en artikel om en pedofil i Norge som begått ett övergrepp på sin egen son och det under sonens besök i fängelset där mannen avtjänade ett straff för just: pedofili. Fängelseläkaren hade skrivit ut Viagra till mannen under fängelsevistelsen. Det jag reagerade över var att jag inget kände, upplevde och/eller reagerade på när jag läste artikeln. Jag har läst, hört och fått mig berättat allt för mycket för att längre ens förvånas eller ens höja ett ögonbryn. Jag har blivit blasé. Det är hemskt. Det onormala blir "normalt" bara för att det förekommer så ofta? Ur led är tiden. Vart är vi på väg?" Jag funderade även över istappar och det hemska öde en ung kille drabbades av för ett år sedan. Han fick aldrig se filmen "Sagan om ringen".
Läs mer: =>

8/1-03

6 veckors baby svårt misshandlad.
Hur är en människa funtad som kan ge sig på en liten bebis? Hur kan man utöva våld och förgripa sig på barn överhuvudtaget? Vad är det för mekanismer som orsakar detta? Ett barn som intet gjort, såvida man nu inte anser att exempelvis spädbarnsgråt är en ren provokation som är lämpligt att bemöta med rent våld. Barn är vi vuxna satt till att vårda, inte till att "vålda". Ja, jag hittar inget annat ord som passar in än "vålda". Det täcker bra vad det handlar om; att våldföra sig på någon eller något.
Norstedts svenska synonymordbok
våldföra utöva våld mot (ngn)
– våldföra sig på
begå övergrepp mot, förgripa sig på, bära (våldsam) hand på, göra illa, ofreda, överfalla, gå till anfall mot, anfalla, förfördela, gå handgripligt till väga mot, göra (ngn ngt) förnär, förgå sig (mot), misshandla, tyrannisera, terrorisera, förtrycka, begå våldtäkt mot, skända, (genom våld) kränka

Våldtagen av tre män, nu åtalas hon.
Mycket underligt synsätt. Offret ska straffas/skuldbeläggas. Inte helt olik den behandling kvinnor får av rättsväsendet i vissa fall här hemmavid.

Kvinna slängdes ut genom fönstret – dog.
Så löser man ett gräl? Misshandla först och sedan släng ut den du är arg på genom fönstret till en säker död. Då tystnar människan, men.....underlig syn somliga har på värdet av ett liv.

Det var inte mycket lustifikationer i gårdagens tidning. Jag blir så beklämd. Blir inte du det?

Annars? Fåglarna far illa av denna kyla. Vi matar för fullt. Solrosfrön, vildfågelfrön, talgbollar och ister finns i överflöd runt om på tomten. Ändå dör småfåglarna av kylan. Vi hade en liten rackare inomhus i går i en bur för att ge den en chans att värma sig och få i sig lite mat och vätska. B. hittade den alldeles utmattad på marken under ett av fågelborden. Den klarade sig inte. Tyvärr!

–Kvinnor ska inte vara för duktiga,
de ska gå ett steg efter mannen, inte ett steg före.
Saxat ur denna artikel.

Återblick:
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
8/1-98
"Undrar när man ska få se solen igen? Här har den inte synts till på evigheter. Jag saknar den nu. Jul och nyår regnade ju bort i grådask." Vädret varierar minsann.
Läs mer: =>

8/1-99
"Det talas ofta om kvinnolöner - mer sällan hör man uttrycket manslöner. Varför? Är vi kvinnor mindre värda på arbetsmarknaden? Att vara kvinna och dessutom över 40 år verkar vara dubbelt handikapp. Underligt det också ... en kvinna över 40 år har ju mognad, erfarenhet, lekt *rommen* av sig och de flesta har småbarnsåren avklarade. Men i och för sig är är ju arbetsgivarna även rädda för att anställa alltför unga kvinnor pga risken att de ska föda barn och vara barnlediga. Undrar hur många unga män som får frågan vid anställningsintervjun - är din tjej gravid eller tänker ni skaffa barn snart?" Resonemang kring vikten av att vara fackligt organiserad.
Läs mer: =>

8/1-00
"Lika lön för olika kön. Det är ju en så självklar devis år 2000 men tyvärr är det långt kvar till målet. Lika lön för lika arbete, oavsett kön."
Läs mer: =>

8/1-01
"Kungabarnen på skandalfest! En servil anställd på hotellet påstår att de är välkomna tillbaxs. Hade ett gäng från Tensta varit det om de uppfört sig på samma sätt? Vem har inte matats med sagor om kungar, prinsar och prinsessor. Tänk när jag var liten trodde jag inte att kungen varken kissade eller sket som vanligt folk. Tänk vad man har fått revidera om sin världsuppfattning :)." Det är skillnad på folk och fä.
Läs mer: =>

8/1-02
"Det finns såååååå mycket jag borde ta tag i, nu när tiden för en gångs skull räcker till. Men då är det helt plötsligt som om luften gått ur mig. Är det inte förunderligt? Men jag tror på att lyssna till kroppens och själens signaler."
Läs mer: =>

7/1-03

Vi är inte solo om att vara utan vatten. Flera av grannarna har råkat ut för samma sak. Vintern är sträng. Kylan hård. Jag hoppas vi kommer att få ordning på detta under veckan som kommer nu. I går var jag och hälsade på Katinka och hennes hundar. Lina är alltid lika förtjusande. Jag blev – som vanligt – utskälld och utmorrad av Lucas :). Han känner säkerligen att jag är rädd för honom och det sporrar honom, dummare än så är han inte. Ja, jag är faktiskt hundrädd, trots att jag haft hund i så många år. Mina hundar har jag aldrig varit rädd för. Motsägelsefullt.

Det som från början attraherar en kvinna mest hos en man,
är vanligtvis det samma som hon inte tål några år senare.

Återblick:
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
7/1-98
"En del har undrat vart jag ligger politiskt. Förr var jag sosse, men de har ju numera blivit högersocialdemokraterna. Enda vettiga alternativet just nu är vänsterpartiet, dessutom gillar jag Gudrun Schyman. Huka er grabbar, *fittstimmet* är på G. Jag håller tummarna för henne idag! Valet 1994 fick de 6,2 % av rösterna och nu i ligger de på 9,4 %. Det enda jag inte gillar är den interna häxjakten på henne, krafter (gammelkommunisterna?) vill avsätta henne och fattar inte att då skulle de tappa röster, igen ... Och den massmediala häxjakten på henne ska vi inte tala högt om, helt i klass med den på Mona Sahlin. Vad var Mona Sahlins toblerone jämfört med ex. Marjassin klipp-o-tejpa och alla Gävle-politker, jo en fis i rymden men eftersom hon var en kvinna så gjordes det en jätteaffär av det hela. Men för att återgå till Gudrun! Problem med spriten! Hade inte Lars Werner det då? Pressen agerade då som de hade munkavle? Att göra bort sig är mänskligt, men som ordspråket säger - det är mänskligt att fela men det är gudomligt att förlåta - fritt översatt :). Hon hade iaf stake nog i sig att erkänna sina problem öppet samt att försöka göra något åt situationen. Hon har iaf inte dessa *alkoholsvullnarödaläppar* som många gubbar har i politiken samt i högre näringslivet, dem de får av för mycket representerande. Där kan vi snacka om dolda och mörklagda problem med spriten!" Jag röstade på Gudrun även i senaste valet. Det finns inga andra alternativ.
Läs mer: =>

7/1-99
"Nalle gjorde sig illa i ett bakben igår när han gick i *spagat* på en isfläck, stackarn och han som redan har besvär med sina leder. Själv höll jag på att göra x antal rovor, men klarade mig, ta i trä *knackelibank i huvudet*."
Läs mer: =>

7/1-00
"Jag är inte förespråkare för att alla ska gå omkring och vara extremt brutalt rättframma, såra andra och/eller vara genuint elaka. Men jag tycker ärlighet är ett honnörsord. Men att låtsas vara vän med någon enbart för att själv vinna på det är fel. Skulle jag träffa Carl Bild och ge sken av att jag gillade honom bara för att vinna något för egen del är jag inte bättre än en prostituerad som säljer sin kropp. Att sälja sin själ är nästan värre." Funderingar om relationer. Alltid lika aktuellt.
Läs mer: =>

7/1-01
"I svensk press verkar det mer intressant att skriva om Hanna Graafs graviditet och Carolas första jul i ensamhet. Har vi ingen undersökande journalistik i Sverige? Eller - hemska tanke - är det efterfrågan som styr även i massmedia. Vi läsare får det vi vill ha? Skvaller och nonsens. Eller är det massmedia som styr oss?" Funderingar kring att det inte skrivs om väsentliga saker i pressen.
Läs mer: =>

7/1-02
"Ibland undrar jag om Aftonbladet läser min Reload. Jag skrev för ett tag sedan om just detta ämne som behandlades i gårdagens tidning. På sidan 21 kunde man läsa om "Mannens vapen - att skada hunden". Forskaren Carin Holmberg har upptäckt att husdjur ofta används som vapen av mannen. Mannen slår och hotar familjens djur. På kvinnojourerna är oftast inte husdjur välkomna vilket innebär att en del kvinnor stannar kvar i misshandelsförhållanden inte bara för barnens skull utan även för hundens skull." Många hundar och andra husdjur far lika illa som barnen i dessa fall.
Läs mer: =>

6/1-03

Burrrrr!!!
Jag skulle inte ha skrivit att jag oroade mig angående vattnet. Nu har det frusit. Rejält! Allt blir så mycket bökigare nu. Spola på muggen? Nej! En hink måste fyllas med vatten från pumphuset (60 meter bort) och släpas in och tömmas i toaletten. Snacka om manuell spolning. Diska? Nej, out of question. Duscha? Nej, ogörligt. Tvätta kläder? Glöm det! Tur i oturen är att pumphusets vatten inte har frusit. Än! Det finns ett element där inne och ve och fasa om det blir ett längre strömavbrott oxå. Men att kånka med vattenhinkar är inget jag vill göra fram till i maj när tjälen släpper ur backen. Grannen gjorde det en hel vinter minns jag. Sist när vattnet frös var en VVS-kille här med en stor apparat (jajaja – inte vad ni tror) och "ångade" rörledningen så att isproppen släppte. Han har inte kvar sin mackapär :(. Nu vet jag inte riktigt vem jag ska kontakta angående en liknande lösning. Ingen som har en sådan apparat i bakfickan?

Det är framtiden jag är
intresserad av eftersom jag skall
tillbringa resten av mitt liv där.
Charles F Kettering

Återblick:
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
6/1-98
"Att det finns gott om psykopater ute på Internet har jag tidigare varnat om. Att ta reda på mitt telefonnummer och min adress anser inte jag är någon större intellektuell prestation. Det är inte hemligt! Än mindre att roa sig att ringa upp och förvränga rösten, visar bara på bristen på IQ hos somliga." Han åkte dit. Med besked.
Läs mer: =>

6/1-99
"Såg en snutt på TV igår om en tjej som hade en mini-gris inne i stan. Pussi-nutt-dutt vad den var söt :-)." Liten kan bli stor.
Läs mer: =>

6/1-00
"Iförrgår och igår satt jag och *grottade* med ett script som nu är inlagt under Ex. på javascript på guiden. Jag fick hjälp av en kille på Trafik, Otto. Det var en äldre gubbe - ja idag är det en gubbe *skrattar* som undrade varför hans script hade slutat att fungera vid årsskiftet. Det visade sig att många hade buggar i sina datum-script ute på webben, även de sajter där man skulle plocka hem den :). I Netscape visades det är 100 istället för 2000 och en del visade i Explorer är 3900. Nå, efter mycket bök så fick fixades det till och jag mailade gubben att han kunde kika på resultatet samt berättade att det inte alls var som han skrivit i mailen - En enkel liten fråga. Först mailade han tillbaxs och var så tacksam. Men sedan sjönk han från status en äldre vänlig man till en äldre gubbe :) i mina ögon efter att han mailade igen - att det var ju bra men kan du inte fixa så att 5/1-00 blir 5/1-2000? Då kroknade jag och svarade kort - Jag tänker inte lägga ned någon mer tid på detta. Punkt slut..." Otack är världens lön...eller vad det nu heter.
Läs mer: =>

6/1-01
"Intill döden!
Eller vad det nu heter i äktenskapslöftet. Kvinnan måste verkligen vara verkligen avtrubbad och indoktrinerad efter 60 års misshandel. Vilket liv hon måste ha haft - det kändes ända in i hjärteroten på mig när jag läste detta. Denna korta notis väcker många frågor. Finns det vuxna barn? Släkt? Vänner? Ska inte livet bli mer än så här för henne?"

Läs mer: =>

6/1-02
"En NewFoundlandshund har inte en chans att hinna ikapp en katt, så oroa er inte. Katterna får hålla sig utanför stängslet. De har inget härinne att göra. De bara jagar våra småfåglar." Smulan försöker jaga ifatt katterna som smyger omkring på tomten. Men det är en ojämn kamp.
Läs mer: =>

5/1-03

Ett trevligt dop!
Viktor skrek som en stucken gris hela akten igenom. Först när kamerorna kom fram och blixtarna fyrades av tystnade han. Det blir nog en fotomodell av honom när han blir stor :). Yttergrans kyrka var verkligen vacker. En liten (max 70 personer) kyrka från 1100-talet. Det var en upplevelse i sig. Dop, bröllop och begravningar är enda tillfället då jag befinner mig i en kyrka. Jag föredrar dop och bröllop, av naturliga skäl. Annars? Kallt som sjutton. Fortsätter det i den här stilen finns det risk för att vattnet fryser (vi har c.a 60 meter vattenledning – som tydligen inte ligger alltför djupt nedgrävd – till pumphuset). Det skulle inte vara kul. Huvudsäkringarna utlöses som varma popcorn. Nätet blir ansträngt när det är kallt. Ibland glömmer jag bort att INTE sätta på spisen och torktumlaren samtidigt. Det har sina nackdelar att bo i ett hus som egentligen är ett fritidshus.

Det du lämnar bakom dig kommer
senare att befinna sig framför dig.

Återblick:
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
5/1-98
"Hann knappt slå upp gårdagens tidning förrän det första jag såg att en kvinna dödats av sin ex-man. Trots att hon anmält honom och bett om hjälp kunde inte samhället hjälpa henne. Barnen är nu utan mor."
Läs mer: =>

5/1-99
"Vad tog mina drömmar om att starta kennel och en grisfarm vägen?" Grisfarmsägare sökes! Gärna med långt hår i hästsvans, bruna ögon, ring i örat och allmänt trevlig :).
Läs mer: =>

5/1-00
"Jag är snäll, men jag är inte snäll för att få vänner - för sådana vänner klarar man sig utan." Hellre en vän i handen, än tio i skogen.
Läs mer: =>

5/1-01
"Jag var inne i stan en sväng igår, eftermiddagen tillbringades med en bra bok. Svart och blå, Anna Quindlen Månpocket. Läs den! En skildring av en kvinna som tar sig ur ett destruktivt äktenskap, skaffar sig ett nytt liv men upptäcker att det förflutna hinner ifatt henne." En bok att läsa!
Läs mer: =>

5/1-02
"Nyhetsflödet börjar sina från Afghanistan. Det är svårt för en vanlig dödlig att få en bild hur det är där nu, för gemene man. Hur det är för kvinnorna kan man bara ana sig till. Jag läste i tidningen häromdagen att kvinnor som går ute utan sin heltäckande burka fortfarande trakasseras av männen. Efter fem års talibanstyre har antagligen männen inte lust att släppa kvinnorna loss utan vill fortsätta hunsa med dem. Politisk frihet - javisst! Men tydligen inte kvinnornas dito. Go figure!" Det är ganska tyst nu om läget i Afghanistan. Hur det har utvecklats vore intressant att få reda på.
Läs mer: =>

4/1-03

Grattis på födelsedagen lillasyster Monica!

I dag ska vi bevista ytterligare ett barnbarns dop,
men mina tankar finns någon annanstans,
*puss på nosen* L.

Om man djupt känt en enda smärta,
så förstår man alla andra lidanden.
Fredrika Bremer

Återblick:
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
4/1-98
"Skållade sambon - sen knivskar han henne i magen Notis i tidningen, detta hände på nyårsafton i Norrviken utanför Stockholm. Mannen var kraftigt berusad och säger sig inget minnas. Kvinnan vart illa skadad och opererades på Karolinska sjukhuset, nu utom all fara säger polisen. Jaja, men ärren inombords? Jag hatar alla dj*vla fyllisar som så bekvämt skyller på alkoholen, jag minns inget, jag var full, vet inte vad jag gjorde, inte sa jag det? och vad de nu kommer med för ursäkter dagen efter. Jag är ingen nykterist eller puritan, men tål man inte sprit ska man undvika att dricka densamma. Att fly in i alkoholrusets dimma är bara fegt och ovärdigt. Hade en *maildebatt* med en journalist som hävdade att debatten om kvinnomisshandeln i Sverige var grovt överdriven. Risken att bli misshandlad av sin make var ungefär lika stor som att få en liter sur mjölk i affären. Opps! Vilket resonemang? Det finns ett stort mörkertal när det gäller kvinnomisshandel för att inte tala om barnmisshandel relaterad till alkohol. Varför finns det behov av alla kvinnojourer i landet? All psykisk misshandel som kan *smärta* lika svårt som att få ett knytnävsslag i mellangärdet? Barn har mycket svårt att hantera just den psykiska terrorn, de blir märkta för livet. De hör och minns mer än man tror, även om de inte själva är target utan det är mamma som utsätts. Så Gott Nytt År i efterhand, speciellt då alla som utsattes för detta firande på ett negativt sätt." Jag hörde att en kvinna i Tumba knivskars häromdagen av sin man, när hon kom hem nyförlöst från BB med babyn på armen. Hur _kan_ man göra så?
Läs mer: =>

4/1-99
"Igår borstade jag busarna, brukar alltid börja med Smulan då hon har tunnare päls och är enklast att hantera. Då tar jag in henne i köket och lägger en stol i dörröppningen för att hindra henne från att *rymma*. Nalle reagerar likadant varje gång, ungefär som om han blir svartsjuk. För att påkalla min uppmärksamhet tar han soffkuddarna i munnen och springer fram och tillbax i dörröppningen som en spjuver. Finns det något klädesplagg eller en handduk framme går de samma öde till mötes, i munnen på Nalle som stolt apporterar dem. Det brukar ligga ett pärlband i hallen med grejer på golvet. Fast när det är hans tur att komma in i köket tycker han inte att det är lika roligt längre. Men jag märker på honom ju äldre han blir att han faktiskt njuter av att bli borstad, bara jag inte blir för närgången i bak eller mellan benen på honom. Men tyvärr - där måste man ju oxå borsta emellanåt och då brukar vi *grumsa* lite :-), men jag vinner alltid!" Nalleballe! Bitterljuv sorg känner jag när jag läser detta ovan. Nalle kommer alltid att ha en plats i mitt hjärta.
Läs mer: =>

4/1-00
"Igår slängde jag in 20000 pix på bilen och nu är den slutbetald. Skönt! Jag ogillar att köpa på *abis*, jag ogillar räkningar, jag ogillar oskäliga räntor, det enda som är acceptabelt i mina ögon är amorteringar på kåken - det lär man ju inte kunna lösa i första taget. Ge mig en miljon då :). Varför skulle någon göra det?"
Läs mer: =>

4/1-01
"Han sköt psykologen i huvudet! Gärningsmannen är en 34-årig man där psykologen i ett vårdnadsärende ansett mannen som icke mogen att ta hand om ett barn. Inte helt felaktigt kan tyckas med facit i hand. Själv ser jag det bara som en bekräftelse på att myndigheterna haft rätt i sin bedömning. Mansrörelsen anser väl att mannen drivits till detta pga myndigheternas hantering av ärendet. Tja - bekvämt att skylla på andra för att berättiga sina egna gärningar. Jag är totalt oförstående för denna oförmåga till självinsikt hos somliga. Det _är_ bekvämt att skylla på andra. Då slipper man ju stå för sina handlingar.
Läs mer: =>

4/1-02
"De vuxnas konflikter drabbar barnen i allra högsta grad. Beväpnad pappa tog barnen som gisslan. Kvinnan, som misshandlats, kunde larma polisen hos grannen, dit hon lyckats ta sin tillflykt. Hur barnen mår idag kan bara gudarna veta. Folk som inte kan hantera sprit/kontrollera sin aggressivitet borde inte få ha kvar sina vapen/vapenlicens. Folk som inte kan hantera sprit borde tvångsinjiceras med långtidsverkande Antabus-kapslar efter att ha begått brott som detta ovan. En jurist är inte mer än en människa kan tyckas. Men på något sätt tycker jag att en som studerat juridik borde ha en grundläggande utbildning i vad som inte är lovligt att göra, enligt lag. Hur ska de annars kunna vägleda sina klienter? Hur ska de annars kunna döma/försvara andra? 32-åring jurist högg ner sin exfru inför barnen ögon. Innan så hade han knivhuggit hennes väninna. Den besinningslöse mannen högg sin hustru gång på gång - inför ögonen på barnen. Därefter slet han åt sig sin ettåriga nakna dotter och flydde ut i kylan. En elogé till grannarna som ryckte in! Vem vet hur det hela hade slutat annars? Alla har inte den turen...." Visst far barnen illa.
Läs mer: =>

3/1-03

Bodil Lindqvist kan inte andas ut. Än! En hemsida med skämtsamma (men fullständigt harmlösa) presentationer av medarbetarna i församlingen har rullat varv efter varv nu både här hemma i Sverige samt i EU, läs mer om detta på www.pul.nu. Det är förunderligt hur Datainspektionen (med hjälp av regeringen) envisas att dra detta fall i långbänk. Jag menar på att det numera endast är ren halstarrighet från Datainspektionens sida som driver detta fall. Inget annat!

De har en gång dömt – på fel grunder eller inte spelar inte längre någon roll tydligen – och därför ska beslutet stå fast, in absurdum trots att de numera friar både det ena och det andra med hänvisning till Ramsbro-domen. De friar sidor som har föga med journalistik att göra. De friar i princip alla sidor som anmäls av privatpersoner, med de mest varierande och underliga motiveringar.

Visst är avvägningen svår mellan skyddet av yttrandefriheten och skyddet för den personliga integriteten. Det håller jag med om. Men det finns ett glapp och ett stort område som "hamnat mellan stolarna". Ytterst ankommer på Datainspektionen (i tillsynsärenden), polis och åklagare (i brottmål) samt på domstolarna i deras rättstillämpande verksamhet att skydda den personliga integriteten. Dock är Datainspektionens roll väsentligt decimerad efter Ramsbro-domen. Polis och åklagare anser inte att kränkande av den personliga integriteten på Internet (i form av brott mot PUL och förtal) är deras bord. Vems bord det är har inte kristalliserats ut än, vad jag kan förstå.

Förtal och kränkningar av den personliga integriteten som inte omfattas av den speciella grundlagsregleringen i TF och YGL, har tidigare typiskt sätt rört spridande av uppgifter genom muntliga utsagor till en trängre krets av personer. Situationen blir självfallet radikalt annorlunda när varje person med tillgång till en PC och Internetuppkoppling ges tillgång till ett globalt kommunikationsnät för spridande av förtalsuppgifter.

Vederbörande kan därmed snabbt och till en obetydlig kostnad nå ut till ett i princip obegränsat antal personer i hela världen. Förutsättningar finns därmed på ett helt annat sätt än tidigare att bedriva målmedvetna och effektiva förtalskampanjer. Konsekvenserna av en förtalskampanj på Internet blir därmed i många fall förödande för den utsatte. Med de i det närmaste obefintliga möjligheterna att erhålla rättskydd eller rättshjälp i mål av förevarande slag, har personer i vanliga ekonomiska förhållanden ingen som helst möjlighet att få sin sak prövad i domstol genom att föra en civilprocess avseende förtal.

Då dataskyddsreglerna inte är tillämpliga är en prövning inom ramen för ett allmänt åtal därmed den enda reella möjligheten för målsäganden att få skydd och upprättelse i rättsystemet. Det är mot denna bakgrund av stor vikt att tillämpningen av åtalsregeln i BrB 5:5 kan anpassas till och svara mot dramatiska förändringar inom teknologi och kommunikation. I annat fall kan Internet de-facto komma att utvecklas till ett "laglöst land".

I den så kallade Ramsbrodomen slog Högsta domstolen fast att personuppgiftslagens undantag för "uteslutande journalistiska ändamål" ska omfatta alla medborgare. Inte enbart yrkesverksamma journalister vid grundlagskyddade medier. Därmed ska det stå var och en fritt att på nätet "informera, utöva kritik och väcka debatt om samhällsfrågor av betydelse för allmänheten". Likaså att publicera namn och andra personuppgifter på nätet, utan att hamna i konflikt med PUL. Det gäller även "sådana åsikter och tankar som kränker, chockerar eller stör".

Men vem avgör vad som är journalistiskt syfte? Vart går gränsen för när innehållet inte längre informerar, utövar kritik och väcker debatt om samhällsfrågor av betydelse för allmänheten? Vem avgör vart den gränsen går? Vart har begreppet icke-harmlösa uppgifter tagit vägen? För vem/vad är PUL till för nu? Det finns inget skydd mot den personliga integriteten i Sverige värd ordet längre.

När det gäller journalistik inom press, radio och TV finns det en pressetik samt tryckfrihetsförordningen som följs strikt av de flesta journalister. Det är Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Svenska Tidningsutgivareföreningen, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB, Utbildningsradion AB och Radioutgivarföreningen som har tagit fram denna pressetik samt tryckfrihetsförordningen finns i grundlagen. Det finns även en instans Pressombudsmannen dit den som anser sig vara illa behandlad eller omskriven på ett felaktigt sätt kan vända sig samt Pressens Opinionsnämnd som bedömer pressetiska frågor. TV och radio har något som kallas Granskningsnämnden.

Det finns publicistregler som bl.a. tydligt kräver att man som yrkesverksam journalist ska ge korrekta och allsidiga nyheter. Sakuppgifter ska kontrolleras. Läsaren ska beredas möjlighet att kunna se skillnad på faktaredovisning och kommentarer. Bemötanden och andra genmälen ska publiceras. Felaktiga uppgifter ska redovisas genom rättelser. Den personliga integriteten ska respekteras. Man ska vara sparsam med bilder. Man ska höra bägge sidor. En person, som utpekas som misstänkt, ska alltid betraktas som oskyldig om inte fällande dom föreligger. Man ska vara försiktig med namn.

När det gäller s.k. journalistisk utövad av icke yrkesverksamma "journalister" finns inte liknande regler/lagar. Nu när Datainspektionen mer eller mindre frånsagt sig sin roll genom Ulf Widebäcks uttalande i samband med Ramsbro-domen:
– Det blir väldigt liberalt och det kan väl vara bra. Domen gör vårt arbete lättare och vi får mer tid till att granska integritetskränkande register, säger han.

Mer tid över till att försöka få Bodils hemsida fälld i alla instanser oxå kanske?


Återblick:
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
3/1-98
"På Fröson stryker ett lodjur omkring i ett villaområde och har *nypit* två katter. Befolkningen skriker om att det ska avlivas. Hmm ... Visst, lodjuret är en jägare men vad är inte katter. Tänk på alla småfåglar, möss och andra smådjur katterna tar och de behöver inte ens dem för att överleva, de får ju mat av matte och husse." Lodjur som är så vackra.
Läs mer: =>

3/1-99
"Det bestående minnet av denna helg lär bli sömn, sömn och åter sömn. Har väl aldrig sovit så mycket som jag gjort under dessa dagar. Inte för att jag sovit längre på morgonen, mina hundar har sina rutiner och därmed basta ;-). Men däremot alla dessa små sköna tupplurar jag unnat mig, både en och två samma dag." Sova bör man, annars dör man. Sover gör man, ändå dör man?
Läs mer: =>

3/1-00
"Jag skäms inte för att erkänna att jag kan uppskatta barnfilmer. Det var länge sedan jag skrattade så gott som åt *skräcködlan* i 101 Dalmatiner." Barnasinnet har jag kvar.
Läs mer: =>

3/1-01
"Jag lider med dem som varit utan ström i dagar nu. Jag tror att det är svårt ens för någon att förstå hur det kan vara med det rent praktiska om man inte själv bor i kåk på landet. Allt som synes så självklart inne i stan, i en lägenhet även vid strömavbrott går ej att överföra ens i sin vildaste fantasi. Spola på muggen? Glöm det. Att få vatten ur kran? Glöm det....etc. etc. Jag är glad att vi klarat oss. Den här gången." Att vara utan ström är inte roligt i ett modernt samhälle.
Läs mer: =>

3/1-02
"En annan aspekt på lurendrejerier är exempelvis de mail som folk luras att forwarda runt till alla vänner och bekanta, kanske även ovänner och obekanta oxå för den delen ;). Får du ett mail med texten (på engelska eller svenska) som uppmanar dig att söka igenom din hårddisk för att leta efter en fil som heter sulfnbk.exe; släng då mailet i papperskorgen och strunta i det hela. Eller så gör du som jag gjorde när jag fick mailet för första gången. Ta och sök på en etablerad sökmotor för att få mer information. Jag sökte på sulfnbk.exe och fick tillräckligt många träffar som övertygade mig om att det var en hoax. En hoax är, kan man säga, ett virus i sig själv. Det är alltså inget virus, men effekten blir nästan som ett virus eftersom den flesta tycks forwarda mailet till alla i sin adressbok, som i sin tur sänder mailet till alla i sin adressbok, som i sin tur sänder.....osv. Var alltid nyfiken! Var ifrågasättande! Kontrollera fakta! Använd förnuftet! Det gör du ju IRL - eller hur? Varför då inte på nätet?" Jag varnar även för mail som påstår att du vunnit i tävlingar du inte ens deltagit i.
Läs mer: =>

2/1-03

Nyårsdagsmorgonens promenad var lika magisk som förväntat. Inte en bil i sikte. Inte en människa ute. Bara jag, Smulan och alla fåglar. Kylan hade dämpats lite. Solen var på uppgång. Kan livet bli bättre?

Jag noterade att Smulan på ålderns höst faktiskt blev lite stressad av nyårsraketerna. Hon har förändrats efter steriliseringen och efter det att Nalle har lämnat oss. Hon tyr sig mer till mig och framförallt är hon lite mer skrajsen än förut. För det mesta. När det började smälla runt omkring så blev hennes andning häftigare och hon såg allmänt stressad ut. Kvällen tillbringades mestadels i tryggt sällskap hos mig i soffan. Vilket hon annars inte brukar göra. Hennes favortiplats numera är duschkabinen. Den övertog hon när Nalle gick bort. Det var hans favoritplats.

Ett mail gladde mig. Han skrev kort och gott som nedan. Men det värmde!
Hej!
Din sida var det mest inspirerande jag läst på länge.
Ville bara uppmuntra dig att fortsätta kampen - go sister go!
Mvh Xxxxxx


Jag skrattade gott åt en sak jag skrev 2000. Jag och jag, det var Susanne som skrev men jag refererade ur artikeln i dagboken den 2/1-00. Det var då. Jag saknar de tiderna. Lite granna. Faktiskt! Innan IT-bubblan sprack. Innan nätet blev var mans egendom. Innan nätet förlorade mycket av sin charm/oskuld. Innan vi "veteraner" blev blasé. Ja, jag räknar mig faktiskt till veteranerna på nätet. Om det stämmer får andra bedöma.
En Tiger med klös
Alla som är någorlunda bevandrade i nätkulturen har förmodligen stött på namnet Annica Tiger nån gång. Hon är berömd för sin HTML-guide, engagerad i abusefrågor, artikelförfattare i tidningen Internetguiden, och nu senast synlig i SVT:s Reportrarna där hon bitskt uttalade sig om regeringens satsning Kunskapslyftet, och det sätt som arbetslösa snuvas på pengar. För hon är tuff. Hennes vassa tunga är känd, och hon väjer inte för att bita huvudet av den som försöker sätta sig på henne. Det var därför med fjärilar i magen jag gick till vårt möte. Jag såg framför mig en bastant dam med missnöjesrynkor, beredd att hugga vid varje tveksamhet. Lite som "The Freak" i Kvinnofängelset. I stället träffar jag en 158 cm lång Tiger som spritter av energi, med bruna pepparkornsögon som lyser av värme, och en lång hårman. Hon är i fyrtioårsåldern, och själv säger hon sig vara i sina bästa år. - Lagom ung för att ha mycket kvar att utforska, men lagom gammal för att undvika de värsta misstagen, skrattar hon
......så fortsätter artikeln. Susanne överlevde intervjun :). Så gör även de flesta som träffar mig IRL.


Återblick:
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
2/1-98
" Laban verkar ha stabiliserat sig, bara lite variga flytningar nu och hon har slutat dricka så mycket vatten. Var tvungen att bada henne i går kväll för det har ju bara forsat fram var och hon var synnerligen sannerligen *oaptitlig* för alla utom för Nalle :), typiskt hanar va! *Lukta nam nam*, löp på G???" Laban och Nalle sover sött numera i sina gravar. Saknade.
Läs mer: =>

2/1-99
"Annars, god fortsättning. Men som vanligt läser man i tidningen om andra som inte haft det så bra och definitivt inte lär ha en god fortsättning. Fylla, slagsmål, bränder, skador av bomber, fyllekörningar, knivdåd, yxdåd!!! och annat elände orsakat av nyårsfirandet. Att folk aldrig lär sig? Tänker även på alla pengar som fullkomligen brinner upp i tomma intet, alla raketer. Tänk om folk kunde skippa dem ett år och lägga alla pengar på BRIS och Kvinnojourerna som har fått jobba häcken av sig i samband med nyårsfirandet. En elogé till dem! Tänk alla hundar som lidit alla helvetes kval, känner en hund som i princip får sövas för att klara alla nyårssmällar. Mina bryr sig inte, de reagerar inte på smällarna men å andra sidan tar jag inte ut dem när det är som värst och inne är de trygga. En annan sak jag funderat på är alla som fått en tillflyktsort i Sverige från krigets fasor, hur upplever de alla smällare och alla *bomber*?" Missa inte heller receptet på den bästa/värsta kakan :))).
Läs mer: =>

2/1-00
"När jag gick morgonrundorna igår såg jag liken av alla raketer som hade skjutits upp. Tusentals kronor upp i rök. Det small ganska ordentligt här ändå. Nalle ogillar åska och brukar då krypa intill mig för att få lite trygghet. Detsamma gjorde han på nyårsafton när det var som värst, då låg vi i soffan och gosade. Tills Smulan kom :), tre i en liten soffa blev knöligt. För att återgå till alla raketlik. Jag noterade att vissa hade satsat rejält och köpt massor med raketer, riktiga avskjutningsramper stod utanför en del hus. Då har man råd :). Men i vardagliga livet påstås det vara så fattigt? De har miljonkåkar och har egna företag. Ändå sysslar en del med rena rama bedrägerierna, allt för att minska skatten och få så mycket bidrag som möjligt. De skiljer sig, mannen skriver sig på annan ort men bor ändå kvar? Lustigt. Det är underligt att man kan få bostadsbidrag i en dyr lyxkåk överhuvudtaget? Att man får barnbidrag fast man inte behöver det egentligen, utan pengarna kan oavkortat sättas in på en bankbok. Snacka om orättvis start här i livet, Bettan i Täby får en fet bankbok när hon fyller 18 men Lisa i Norsborg får ingen fet bankbok eftersom föräldrarna använde barnbidraget till det som det är avsett för. Det är konstigt att folk i lyxkåkar har brutto mindre månadskostnad än en boende i en lägenhet i Fittja? Jag tycker att det är fel på bidragssystemet. De som behöver bidrag får inget. De som inte behöver tycks få det istället." Bidragsfuskare finns det gott om.
Läs mer: =>

2/1-01
"BTW - man brukar skälla på bonnläppar. Ibland är det tamesjutton berättigat. Jag såg ett reportage från Uppland där en bonde förfasade sig över att strömmen aldrig kom, med bilder av några kor med droppande juvel. So what? Satans djurplågare säger jag bara. Strömmen kommer och går - det vet vi. Det är inte första gången det varit strömavbrott i Svedala. Har man fler kor än vad man kan handmjölka samt handutfodra är det ens förbannade skyldighet och plikt att se till att det finns ett reservkraftverk att tillgå. Punkt slut. Men han kanske inte hade fått tillräckligt med bidrag för att idas köpa det? Korna tycker jag fruktansvärt synd om, men inte honom. En del kanske borde byta yrke?" Såsantsomdetvarsagt"
Läs mer: =>

2/1-02
"Tillbaks till vardagen. Inte mig emot. Helger i all ära. Det är skönt att vara ledig. Men mycket mer är det inte.... Jag tycker mer om vardagen. Det tror jag många andra gör, oxå - innerst inne. Nyårsaftonen var lugn och skön här hemma hos oss. Vi delade på en halva Gula Änkan vid tolvslaget. Jag läste i gårdagens tidning att inte alla har haft en lugn helg, iofs inte oväntat. Det gamla vanliga (hemskt att behöva säga så) gick att läsa, 68-årig kvinna dödad av sin 72-åriga make (man kan ju undra hur hela hennes liv gestaltat sig) och kvinnor som blivit gravt misshandlade, bl.a en som just nu ligger på sjukhus med grava skallskador. B.s smällde sina raketer. Det var en sats bestående av 50 raketer som smällde av i en följd. Vackert! Javisst! Men inte värt pengarna, om man nu hade betalat för det hela - men det hade inte B. gjort. Mina tankar gick mer åt hållet att tänk om; tänk om alla miljarder, runt om i världen, som gick upp i rök på nyårsafton hade spenderats på lite nyttigare saker. Mediciner! Mat! Vatten! Filtar! Dessutom sprider alla dessa raketer en hel del gifter vi egentligen skulle klara oss utan. Än värre är det faktum att många skadas och dödas varje år av raketer. En ung man dödades (inför ögonen på sina anhöriga) av en liknande raketsats som B. smällde av. Flera andra har skadats i helgen. Jag misstänker starkt att en bidragande faktor till de flesta olyckor är alkoholens fel. Det är lätt att bli dristig och tänka kortsiktigt om man inte är nykter. Många olyckor skulle säkert undvikas om det inte varit *raketfylla* med i bilden. Det kanske ska till ett nykterhetskrav för handhavande av raketer? Funderier. Javisst! Men tänka kan man. Det är inte förjudet. Än!" Jag skrev även om systrarna som frös ihjäl under helgen. Tragiskt.
Läs mer: =>

1/1-03

Ett nytt år. 2003, ett oskrivet blad. Jag tror det blir ett bra år. Det har börjat bra och det känns som ett omen. Jag hoppas att ingen frös ihjäl i går. Det var sjutton så kallt. Jag tänker på de tidigare nyårsaftnarna i mitt närminne, som i stort sett har varit bra mycket varmare. Det har regnat. Det har varit cirkus fem plusgrader. Nu small det till och blev kallt. Hur går det ihop med växthuseffekten?

Barn lämnas ut till våldtäktsmän!
"Säkraste sättet att få vårdnaden om ett barn är att förgripa sig på det", säger en känd advokat i artikeln ovan. Valet kan tyckas stå mellan att låta barnet utsättas för övergrepp på heltid eller deltid. Enligt Föräldrabalken skall en förälder skydda sitt barn, men görs detta straffas föräldern ofta för detta genom att anklagas för umgängessabotage, men i de flesta fall är det bara ena föräldern som försöker skydda barnet. Ta detta exempel nedan:
Radio Freja har berättat om en 5-årig flicka. Hennes pappa var polisanmäld nio gånger av olika personer. Flickan tvingades till obevakat umgänge med pappan och efter ett sådant kom hon hem med kraftiga skador i underlivet och "sörja" i trosorna. Undersökande läkare gjorde ny polisanmälan. Tingsrätten dömde till enskild vårdnad till mammans fördel. Hovrätten tyckte att pappan var mer lämpad och vårdnaden flyttas nu över till honom.

Hur skulle du ha reagerat om det varit ditt barn?
Tänk efter! Känn efter! Läs artikeln i sin helhet. Den är läsvärd. Läs och begrunda. Är det så här vi vill att våra barn ska behandlas? Är det förälderns rätt eller barnets rätt som ska beaktas? Jag tycker att det som oftast mest handlar om förälderns (läs fäders) rätt, speciellt när man hör de extrema mansgrupperingarna argumentera. Argumentera och argumentera, det är kanske överord. De är knappast kända för att vara kapabla att resonera och diskutera.
Norstedts svenska synonymordbok
argumentera tala el. yttra sig el. plädera (för el. emot), söka leda i bevis el. bevisa, ange sina skäl (för el. emot); (ibl.) advocera (för), diskutera, resonera

Den vise vill veta,
den dåraktige vill tala.

Återblick:
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
1/1-98
"Tigerns år 1998! Första dagen i ett nytt år! Spännande! Som att öppna ett nytt oskrivet anteckningsblock. Hur mår du idag? Ont i håret? Kopparslagare? Vilket onödigt sätt att starta det nya året! Jag sa ju åt dig att ta det lugnt. Men hoppas du hade kul iaf :) om du nu minns något? Själv drack jag Jolt Cola och tog ett glas champagne vid tolvslaget. Får önska en god fortsättning till alla."
Läs mer: =>

1/1-99
"Var ute med hundarna nu på morgonen och det kändes som om jag befann mig på en annan planet. Allt var öde, dött och tyst. Inte en själ såg jag, alla fönster var mörka i husen och inga bilar som var ute och körde. Enda spåren av människor var alla ölburkar, tomma pavor och uppskjutna raketer samt marschallerna som brunnit ut för länge sedan. Verkligen öde och en lustig känsla. Men å andra sidan är det bara en tokmört som mig som går upp vid 06.00 en nyårsdag :-)."
Läs mer: =>

1/1-00
"Vad fånigt det kändes att skriva 1/1-00. Zero Zero. Förresten såg jag Matrix igårkväll, lustig film. B. satt och gäspade :) och tyckte den var urtråkig, men jag ville se den och jag tyckte faktiskt den var någorlunda - fast det var en hel del man inte förstod. Jag ska nog se om den sedan vid tillfälle, ensam :). Annars var kvällen riktigt trevlig, lugn och småputtrig framför datorn/TV:n, enda alkoholen bestod i två glas dyr champagne vid tolvslaget - mums-filli-babba." Matrix var bra. Jag ser fram emot tvåan.
Läs mer: =>

1/1-01
"Jag älskar nyårsdagar, morgnarna är så tysta och lugna. Det känns som om man är ensam i världen när man tar första morgonpromenaden med hundarna. Nu när allt var vitt, vitt och vitt var det som ytterligare en dimension hade uppenbarat sig. Jag önskar er alla en god fortsättning på det nya året."
Läs mer: =>

1/1-02
"God fortsättning på det nya året!"
Läs mer: =>

<---- Till mitten av månaden.

Till arkivets början


www.tiger.se, www.atiger.se, www.tiger.pp.se, www.atiger.pp.se, www.atiger.nu, www.nodaddy.se. Passagen, Tele 2, Telia 1, Telia 2, Spray 1,